Blogg

22.12.2024 19:47

En god omelett rulle att ha på Julbordet. Det gröna färgen gör det extra Julig tycker jag. 

Rullen:
65 gram färska babyspenat
1 vitlöksklyfta
1 del riven parmesanost
2 dl mjölk
8 ägg
Salt och peppar
Fyllning:
200 gram kallrökt lax
200 gram färskost
Gör så här:
Hacka spenaten. Skala och hacka vitlöken. Mixa tillsammans med parmesan i matberedare. Tillsätt mjölken och äggen, ett i taget och blanda tills det att du får en grön smet. Krydda med salt och peppar.
Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna, ca 30x40. Bred ut äggsmeten på bakplåtspappret och grädda till en tunn omelett mitt i ugnen i ca 7-8 min.
Ta ut och stjälp upp omeletten på nytt bakplåtspapper. Dra bort det bakplåtspappret som omeletten gräddats på. Låt svalna under handduk.
Fyllning: Lägg laxen på omleletten och bred färskosten på laxen. Rulla samman som en rulltårta fast från kortsidan. Rulla in omelettrullen i plastfolie och lägg kallt minst 1 timme.
Ta bort plastfolien och skär upp rullen i va 2 cm stora skivor.

22.12.2024 17:09

En julsylta till, gjord på sidläsk med juliga smaker som nejlika och kryddpeppar.

1,5 kg sidfläsk
2 tsk salt
2 tsk finmalet peppar
1 tsk finmalet nejlika
1 tsk kryddpeppar
7 tsk gelatinpulver
Gör så här:
Koka upp vatten i en kastrull på spisen. Lägg i sidfläsket och låt det småkoka under lock i ca 2,5 timme.
Blanda alla kryddor separat.
Lägg plastfolie i en form. Ta upp sidfläsket och låt det rinna av lite, men bara nån minut eftersom det är viktigt att få ihop sylten medan den är varm. Gelatinen fungerar inte annars. Skär därefter av svålen, och dela resten av köket i större remsor. Lägg hälften av svålen med sidan ner i formen, strö på av kryddblandningen, fortsätt med ett lager kött, kryddblandning, ett lager kött till, kryddor igen och avsluta med svål.  Plasta in ordentligt och lägg lite vikt på sylten så att den pressas ihop. Lägg i kylskåpen över natten. Servera med god senap till.

22.12.2024 17:08

Fortsätter och tipsar från köket med enkla recept på julsylta. Gjord på fläsklägg och fylld med kryddor och massor av vitlök. En smörgås med det som pålägg på nybakad bröd, så behöver jag ingen middag.

1,2 kg fläsklägg
2 tsk salt
1 tsk koriander
1 tsk peppar
8 vitlöksklyftor
2 tsk gelatinpulver
3 msk olja
Persilja
Gör så här:
Tvätta och torka fläsklägget. Gör ett snitt på ena sidan och plocka ut benet. Skär ut svålen och dela köket i tjocka strimlor. Lägg ut svålen med sidan ner, salta och peppra. Sprid ut köket över svålen. Mixa olja, persilja och vitlök och sprid ut blandningen jämt över köket. Rulla ihop sylten och binda ihop den med mat tråd. Klä rullen i flera lager av aluminiumfolie och lägg den i en ugnssäker form.  Fyll på med vatten (2-3 cm) och koka i ca 3 timmar på 180 grader.
Låt svalna i rumstemperatur, och över natten i kylskåpet. Bytt gärna folien innan du ställer in den i kylskåpet. 

22.12.2024 17:04

Cozonac är ett rumäskt vetebröd som liknar det italienska Panettone. Bakas enligt traditionerna vid Påsk och Jul, men även till andra högtider. Doften för mig alltid tillbaka till min barndom. 

Recept för 2 st
1 kg mjöl
500 ml mjölk
150 gram smör
5 äggulor
200 gram socker
50 gram jäst ( eller 20 gram torrjäst)
Riven citronskal
1 msk vaniljsocker
Lite salt
Gör så här:
Viktigt innan man börjar är att alla ingredienser är rumstempererade, och mjölet är silad.
Börja med att värma mjölken till fingervarmt. I en liten skål, smula jästen och blanda med 1 msk av sockret, 2 msk av mjölet och lite mjölk. Du kan reglera konsistensen på pastan med mjölkmängden; den skall vara som en tjockare pannkakssmet. Låt jäsa till dubbelstorlek (ca 20 minuter).
Blanda resterande mjölken med socker och värm upp det igen till fingervarmt.
I en matberedare, har du i mjöl, äggulor och jästblandningen. Börja blanda på låg hastighet, och tillsätt mjölkblandningen därefter, lite i taget. Ha i smöret lite i taget efter att ha haft i all mjölk och saltet, och fortsätt blanda i ca 15 minuter. Degen skall vara fortfarande lite mjuk så att det fastnar lite på skålens kanter. Till slut tillsätter du vaniljsocker och citronskal.
Låt degen jäsa under handduk till dubbla storleken.
Ha lite olja på köksbänken innan du delar degen i 2 lika delar. Använd olja på fingrarna också för att det inte ska fastna. Fläta enligt önskemål och låt jäsa igen i klädda formar, i ca 30 minuter. Pensla med ägg och grädda i mitten av ugnen i 45 minuter i 170 grader. Det är viktigt att de inne så pass länge annars sjunker de när man tar ut de. Jag brukar ha aluminiumfolie över om de får för mycket färg för fort, men tiden håller jag.

07.12.2024 20:25

Jul bakelse nummer 15 - Choklad och vanilj, vad kan gå fel? Ännu ett recept som jag kommer att lägga i min favorit hög.

250 g smör
4½ dl mjöl
½ dl kakao
2,5 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
1½ tsk bakpulver
Fyllning:
2 ägg
300 g cream cheese
1½ dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
Garnering:
Florsocker
Gör såhär:
Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret. Vispa sedan samman det, vetemjöl, kakao, strösocker, vaniljsocker och bakpulver till en smulig deg, lite som degen till smulpaj.
Ta sedan 1/3 av smulet och täck en bakform med bakplåtspapper i botten. Jag använde en långpanna som är ca 20x25 cm. Platta till det lite.
Fyllning:
Rör ihop ägg, cream cheese, strösocker och vaniljsocker. Häll fyllningen över smulet. Strö sedan över resten av smulet.
Grädda i mitt i ugnen i ca 30 min. Låt svalna, skär sedan kakan i rutor och pudra med florsocker.

07.12.2024 20:20

Jul bakelse nummer 14 - Gamla hederliga kolasnittar. Valde dock att göra de lite tjockare denna gång eftersom jag inte ville ha de så hårda. 

200 gram mjuk smör
200 gram socker
300 gram mjöl
2 tsk bikarbonat
2 msk sirap
2 tsk vaniljsocker
1 ägg (lätt vispad)

Gör så här: Rör smör och socker ihop. Tillsätt mjöl och resten av ingredienserna (blanda ihop all det torra först). Rör ihop allt till en fin, len deg. Rulla degen till fingertjocka "korvar" lika långa som plåten de skall gräddas på (ca 8-10 stycken). Lägg 4st på första plåten som du klätt med bakplåtspapper och platta till de med fingrarna. Lägg inte de för nära varandra, då dessa kommer att bre ut sig under gräddningen. Grädda i 180 grader C, mitt i ugnen, i ca 10 minuter. Skär ut i snittar direkt när du tar ut de ur ugnen annars stelnar de och blir svårt att få fina bitar.
 

07.12.2024 20:18

Jul bakelse nummer 13 - Kolasnittar med limeglasyr. Ny recept för i år som kommer verkligen att bakas flera gånger. Gillar citrus smaker i bakverk. 

150 g rumsvarmt smör
3 msk ljus sirap
1 dl strösocker
3,75 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
Glasyr:
0,75 dl florsocker
1/2 lime saften
Topping:
Strössel
Gör såhär:
Sätt ugnen på 180 grader. Se till att smöret är mjukt, tar du det direkt från kylen så ta det och lägg i en skål och låt gå i micron på låg värme en stund. Ha i smöret i en köksmaskin eller bunke. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver och häll i det i samma bunke. Häll i socker och sirap. Blanda ihop ordentligt tills du har en degliknande kaksmet. Dela degen i 2 delar. Tag fram en plåt och lägg bakplåtspapper på. Rulla ut degen till 2 långa ormar (lika långa som plåten). Pressa de lite med fingrarna, pressa lite med en gaffel för mönstrets skull.Grädda i ca 15 min. Ta ut, ta sedan fram en kniv eller degskrapa och dela längden i ca 13-15 bitar. Dela gärna lite snett så kakorna blir lite sneda. Låt sedan svalna.
Blanda alla ingredienser till glasyren. Ta sedan en sked och ringla över glasyren över kakorna.

07.12.2024 20:15

Jul bakelse nummer 12 - Mördegssnittar med vaniljkräm. Blir nog den enda som inte kommer att klara sig Jul.

100 g smör
1/2 dl strösocker
2 1/2 dl vetemjöl
1 äggula
2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
Vaniljkrämsfyllning:
Köp marsanpulver och gör vaniljkräm (jag gjorde 4 portioner enligt förpackningen)
Gör såhär:
Lägg i alla ingredienser till mördegen i en köksmaskin, blanda runt tills du har en kakdeg. Du kan också nypa ihop den med händerna och göra en deg så. Rulla degen till 2 rullar som du placerar på bakplåtspapper på en ugnsplåt.
Tryck försiktigt en skåra med fingret i varje rulle. Tryck inte för hårt så det blir för lite kvar av själva kakdegen, då går dem bara av sen när de är färdiggräddade.Blanda i ordning vaniljkrämen och klicka ut den i en sträng på rullarna. Grädda i ugnen på 200 grader i ca 10-15 min. Pudra över lite florsocker och dela dem i snittar när de svalnat av lite. Jag valde också att slingra lite sockerglasyr på också (florsocker och vatten)

06.12.2024 23:13

Jul bakelse nummer 11 - Silviakaka med saffran är en nyhet för i år. Receptet nedan är för en rund form på ca 23cm, men jag bakade dubbelsats i långpanna istället, så kom ihåg och dubbla ingredienserna om du skall baka i långpanna.

3 ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 msk vaniljsocker
1,5 dl vatten
Glasyr:
100 g smör
1,5 dl florsocker
1,5 msk vaniljsocker
1 äggula
0,5 g saffran (1 påse)
Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och strösocker riktigt fluffigt och vitt.
Blanda vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver. Sedan brukar jag sila i det i äggsmeten för att slippa alla former av klumpar. Blir aldrig klumpar så. Rör med slickepott. Häll sist i vattnet och rör runt.
Ha i bakplåtspapper i en springform. Häll i smeten i den och grädda sedan i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter. Kolla så den är torr rakt igenom. Ta sedan ut kakan och låt den svalna helt.
Glasyren:
Smält smöret, häll i saffranet och rör om ordentligt. Häll i florsocker och vaniljsocker. Rör runt. Ha i äggulan och rör runt. Bred över glasyren på den av svalnade kakan och toppa med strössel eller kokosflingor.

06.12.2024 22:53

Jul bakelse nummer 10 - en spinoff på vaniljhjärtan i långpanna, dock med pepparkakssmak. 

Deg
500 g smör
10 dl vetemjöl
4 dl strösocker
4 msk vaniljsocker
1 msk bakpulver
4 msk pepparkakskryddor
Fyllning
4 ägg
250 g Kesella vanilj
5 dl creme fraiche
1 msk vaniljsocker
3 dl strösocker
Servering
florsocker
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop ingredienserna till degen och arbeta snabbt ihop till en smuldeg, gärna i en matberedare. Tryck ut hälften av degen i en långpanna, ca 30×40 cm, klädd med bakplåtspapper. Vispa ihop ägg, kesella, creme fraiche och vaniljsocker. Häll blandningen över degbotten i långpannan. Smula resten av smuldegen över fyllningen. Grädda kakan på nedre delen av ugnen i ca 30 min. Låt kakan svalna innan du skär den i bitar. Pudra gärna över lite florsocker innan servering.

Objekt: 1 - 10 av 355
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden

Free counters!