Blogg
Jul bakelse nummer 15 - Choklad och vanilj, vad kan gå fel? Ännu ett recept som jag kommer att lägga i min favorit hög.
250 g smör
4½ dl mjöl
½ dl kakao
2,5 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
1½ tsk bakpulver
Fyllning:
2 ägg
300 g cream cheese
1½ dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
Garnering:
Florsocker
Gör såhär:
Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret. Vispa sedan samman det, vetemjöl, kakao, strösocker, vaniljsocker och bakpulver till en smulig deg, lite som degen till smulpaj.
Ta sedan 1/3 av smulet och täck en bakform med bakplåtspapper i botten. Jag använde en långpanna som är ca 20x25 cm. Platta till det lite.
Fyllning:
Rör ihop ägg, cream cheese, strösocker och vaniljsocker. Häll fyllningen över smulet. Strö sedan över resten av smulet.
Grädda i mitt i ugnen i ca 30 min. Låt svalna, skär sedan kakan i rutor och pudra med florsocker.
Jul bakelse nummer 14 - Gamla hederliga kolasnittar. Valde dock att göra de lite tjockare denna gång eftersom jag inte ville ha de så hårda.
200 gram mjuk smör
200 gram socker
300 gram mjöl
2 tsk bikarbonat
2 msk sirap
2 tsk vaniljsocker
1 ägg (lätt vispad)
Gör så här: Rör smör och socker ihop. Tillsätt mjöl och resten av ingredienserna (blanda ihop all det torra först). Rör ihop allt till en fin, len deg. Rulla degen till fingertjocka "korvar" lika långa som plåten de skall gräddas på (ca 8-10 stycken). Lägg 4st på första plåten som du klätt med bakplåtspapper och platta till de med fingrarna. Lägg inte de för nära varandra, då dessa kommer att bre ut sig under gräddningen. Grädda i 180 grader C, mitt i ugnen, i ca 10 minuter. Skär ut i snittar direkt när du tar ut de ur ugnen annars stelnar de och blir svårt att få fina bitar.
Jul bakelse nummer 13 - Kolasnittar med limeglasyr. Ny recept för i år som kommer verkligen att bakas flera gånger. Gillar citrus smaker i bakverk.
150 g rumsvarmt smör
3 msk ljus sirap
1 dl strösocker
3,75 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
Glasyr:
0,75 dl florsocker
1/2 lime saften
Topping:
Strössel
Gör såhär:
Sätt ugnen på 180 grader. Se till att smöret är mjukt, tar du det direkt från kylen så ta det och lägg i en skål och låt gå i micron på låg värme en stund. Ha i smöret i en köksmaskin eller bunke. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver och häll i det i samma bunke. Häll i socker och sirap. Blanda ihop ordentligt tills du har en degliknande kaksmet. Dela degen i 2 delar. Tag fram en plåt och lägg bakplåtspapper på. Rulla ut degen till 2 långa ormar (lika långa som plåten). Pressa de lite med fingrarna, pressa lite med en gaffel för mönstrets skull.Grädda i ca 15 min. Ta ut, ta sedan fram en kniv eller degskrapa och dela längden i ca 13-15 bitar. Dela gärna lite snett så kakorna blir lite sneda. Låt sedan svalna.
Blanda alla ingredienser till glasyren. Ta sedan en sked och ringla över glasyren över kakorna.
Jul bakelse nummer 12 - Mördegssnittar med vaniljkräm. Blir nog den enda som inte kommer att klara sig Jul.
100 g smör
1/2 dl strösocker
2 1/2 dl vetemjöl
1 äggula
2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
Vaniljkrämsfyllning:
Köp marsanpulver och gör vaniljkräm (jag gjorde 4 portioner enligt förpackningen)
Gör såhär:
Lägg i alla ingredienser till mördegen i en köksmaskin, blanda runt tills du har en kakdeg. Du kan också nypa ihop den med händerna och göra en deg så. Rulla degen till 2 rullar som du placerar på bakplåtspapper på en ugnsplåt.
Tryck försiktigt en skåra med fingret i varje rulle. Tryck inte för hårt så det blir för lite kvar av själva kakdegen, då går dem bara av sen när de är färdiggräddade.Blanda i ordning vaniljkrämen och klicka ut den i en sträng på rullarna. Grädda i ugnen på 200 grader i ca 10-15 min. Pudra över lite florsocker och dela dem i snittar när de svalnat av lite. Jag valde också att slingra lite sockerglasyr på också (florsocker och vatten)
Jul bakelse nummer 11 - Silviakaka med saffran är en nyhet för i år. Receptet nedan är för en rund form på ca 23cm, men jag bakade dubbelsats i långpanna istället, så kom ihåg och dubbla ingredienserna om du skall baka i långpanna.
3 ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 msk vaniljsocker
1,5 dl vatten
Glasyr:
100 g smör
1,5 dl florsocker
1,5 msk vaniljsocker
1 äggula
0,5 g saffran (1 påse)
Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och strösocker riktigt fluffigt och vitt.
Blanda vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver. Sedan brukar jag sila i det i äggsmeten för att slippa alla former av klumpar. Blir aldrig klumpar så. Rör med slickepott. Häll sist i vattnet och rör runt.
Ha i bakplåtspapper i en springform. Häll i smeten i den och grädda sedan i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter. Kolla så den är torr rakt igenom. Ta sedan ut kakan och låt den svalna helt.
Glasyren:
Smält smöret, häll i saffranet och rör om ordentligt. Häll i florsocker och vaniljsocker. Rör runt. Ha i äggulan och rör runt. Bred över glasyren på den av svalnade kakan och toppa med strössel eller kokosflingor.
Jul bakelse nummer 10 - en spinoff på vaniljhjärtan i långpanna, dock med pepparkakssmak.
Deg
500 g smör
10 dl vetemjöl
4 dl strösocker
4 msk vaniljsocker
1 msk bakpulver
4 msk pepparkakskryddor
Fyllning
4 ägg
250 g Kesella vanilj
5 dl creme fraiche
1 msk vaniljsocker
3 dl strösocker
Servering
florsocker
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop ingredienserna till degen och arbeta snabbt ihop till en smuldeg, gärna i en matberedare. Tryck ut hälften av degen i en långpanna, ca 30×40 cm, klädd med bakplåtspapper. Vispa ihop ägg, kesella, creme fraiche och vaniljsocker. Häll blandningen över degbotten i långpannan. Smula resten av smuldegen över fyllningen. Grädda kakan på nedre delen av ugnen i ca 30 min. Låt kakan svalna innan du skär den i bitar. Pudra gärna över lite florsocker innan servering.
Julbakelse nummer 9 - Radiokaka med pepparkakssmak. Satsade som vanligt på mer choklas än kex.
150 gram mjölkchoklad
150 gram mörkchoklad
150 gram smör
2 ekologiska äggulor
1 dl florsocker
1 msk pepparkakskrydda
20 stycken Marie Kex
Gör så här : Smält smöret, bryt ner chokladen och rör tills allt smält samman. Rör ihop äggulor och florsocker och pepparkakekrydda , och blanda ner i den ljumna chokladen. Klä en form på cirka 15*20 med plastfolie, varva med choklad och kex. Börja med choklad och avsluta med choklad.
Låt stelna innan du skär upp.
Jul bakelse nummer 8 - den välbekanta vanilj hjärtan. En återkommande bakelse som man aldrig trötnar på.
500 gram smör
10 dl vetemjöl
4 dl socker
4 msk vaniljsocker
1 msk bakpulver
Fyllning:
4 ägg
2 dl kesella
5 dl creme fraiche
3 dl socker
1 msk vaniljsocker
Garnering:
florsocker
Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader C. Arbeta snabbt ihop smör, mjöl, socker, vaniljsocker och bakpulver till en smuldeg i en matberedare. Tryck ut hälften av smuldegen i en långpanna på ca 30x40 cm, klädd med bakplåtspapper. Gör iordning fyllningen genom att blanda alla ingredienser till det till en ganska lös kräm. Häll fyllningen över degbottnen i långpannan. Smula resten av degen ovanpå fyllningen och grädda kakan mitt i ugnen i ca 30 minuter. Pudra över florsocker precis före servering. Går utmärkt att frysa in.
Jul bakelse nummer 7. Twix i långpanna. En av mina absolut favoriter som jag ogärna delar med mig av. De hamnar alltid längst in i fryser, där jag lotsas glömma bort de när gästerna kommer.
Botten:
230 gram smör,
3 dl florsocker (lite i underkant),
1 ägg,
2 tsk vaniljessens,
4 dl vetemjöl (lite i överkant),
1/2 salt
Rör smör och florsocker, tillsätt ägg och vaniljessens. Ha i vetemjöl och salt och blanda ihop till en deg. Låt vila i kylskåpet i en timme. Tryck den ut i en form (ca 30x40) och grädda det i ugnen i 30 minuter på 150 grader. Rotera formen halvvägs genom gräddningen. Låt det svalna.
Fyllningen:
2,4 dl socker,
1,3 dl brunt socker,
1,2 dl ljus sirap,
1,2 dl kondenserad mjölk,
2,4 dl vispgrädde,
110 gram smör,
fröna från en vaniljstång (alternativ vaniljsocker)
Koka ihop 10-20 minuter i en kastrull med tjock botten. Testa om karamellen är tillräkligt tjock genom att droppa en droppe i ett glas med kallt vatten. Om droppen inte löses upp, är karamellen färdig. Jag använder dock en slev med inbyggt termometer och kokar till 115 grader. Om den kokas för länge, blir karamellen väldigt seg/hård. Häll karamellen över den kalla bottnen och låt den stå kall tills den stelnar.
Skär upp i önskad storlek. Använd gärna en väldigt vass kniv.
Topping:
300 gram mjölkchockad,
25 gram kokosfet
Smält båda ingredienserna och doppa kakorna i den så att sidorna och ovnsidan täcks av det. Låt de kallna och förvara i kylskåp eller i frysen.
Jul bakelse nummer 6 - Kokoskladdkaka, en annan favorit här i huset som görs varje år. Perfekt att frysa in tills det är dags att avnjuta.
Botten:
200 gram smällt smör,
4 ägg,
5 dl socker,
2 tsk vaniljsocker,
2 krm salt,
1 dl kakao,
3 dl vetemjöl.
Glasyr:
1 frp kokosflingor (200 gram),
1 dl ljus sirap,
2 dl socker,
1,5 dl vispgrädde,
75 gram smör
Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader C. Smält smöret. Klä en långpanna med bakplåtspapper (ca 25x35 cm). Vispa ägg och socker, använd gärna elvisp. Blanda i vetemjöl, kakao, salt, vaniljsocker och det smälta smöret och rör till en jämn smet. Bred ut kakan i långpannan med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 200 grader C i ca 15-20 minuter (tiden kan variera lite från ugn till ugn. När glasyren ska läggas på, ska bottnen vara mjuk, men ändå inte så att glasyren sjunker in i det)
Gör under tiden glasyren i en kastrull. Häll kokosflingor, sirap, socker, grädde och smör i en kastrull och sätt på plattan på medelvärme (viktigt att det inte är för stark värme) och rör om när smöret smälter så det blir en jämn smet. Låt sedan koka upp och det sjuda ca 5 minuter.
När kakan är klar och uttagen från ugnen, bred på glasyren direkt och grädda ytterligare 10 minuter i ugnen tills kakan fått fin gyllenbrun färg. När kakan har svalnat, skär den i önskad form med en vass kniv.