Blogg
Jul bakelse nummer 5 - en favorit i repris som jag brukar göra varje år. Mycket uppskattad av både stora och små.
100 gram smör,
1 dl socker,
4 msk sirap,
2 msk kakao,
ca 8dl risflingor
Gör så här: Smält smöret i en kastrull. Rör ner socker, sirap och kakao och rör tills allt är väl blandat. Låt blandningen koka kraftigt någon minut. Tillsätt risflingorna och blanda väl. Klicka ut massan på ett bakplåtspapper, eller i små pappersformar. Låt chokladtopparna kallna. Förvaras i kylskåpet eller frys.
Tips: för Er som gillar russin, kan man även blanda i sådana....kokosflingor är också gott att blanda i.
Jul bakelse nummer 3 och 4 - Bounty kulor med både chokladtäcke och kokos.
3 – 3 1/2 dl kokos
2 dl kondenserad sötad mjölk
3 msk florsocker
Garnering :
200 gram mjölkchoklad
kokosflingor
Gör så här:
Mät upp kokosflingor, kondenserad mjölk och florsocker och rör ihop till en smet. Rulla cirka 14-15 stycken bollar av smeten och lägg på en bakplåtsklädd bricka. Ställ in frysen i 30 minuter, och under tiden smälter du chokladen över vattenbad eller i micron. Chokladdoppa bollarna med hjälp av en gaffel, låt överskottet av choklad rinna av innan du lägger tillbaka dem. Duu kan också rulla de i kokos och ställ in i kylen tills chokladen svalnat
Jul bakelse nummer 2 - Blickar tillbaka till barndomen och en bakelse som jag är ganska säker på att det är min första recept jag testade baka på egen hand som liten flicka. Enkelt och gott, med ingredienser som kan variera. Jag valde valnötter och cashewnötter i min, men du kan även ha i torkade frukt om du vill.
400 gram Marie kex
2 dl vatten
150 gram margarin
100 gram socker
2 msk kakao
Valnötter
Cashewnötter
Ett par msk konjak
Gör så här:
Krossa kex i ganska stora bitar (jag la de i en påse och kavlade lite över det). Värm upp vattnet i en kastrull, lägg in margarinet och låt det smälta tillsammans på låg värme. Tillsätt socker, kakao och konjak. Koka upp och ställ kastrullen till sidan. Lägg i nötterna och låt vila i 5 minuter. Tillsätt även kexet nu och blanda väl med en skedd. Låt vila i 10 minuter, innan du rullar upp en ”salami” i plastfolie. Ställ i kylskåpet över natten innan du delar i skivor.
Då drar vi igång julbaket med en gudomlig tryffel av både mörk och vit choklad. Jag valde att ha i chasewnötter i min, men det kan man absolut välja bort eller ersätta med andra nötter. Nu sätter vi check på första Jul bakelsen.
Mörk tryffel:
300 gram mörk choklad - viktigt att det är just mörk choklad (tar du mjölkchoklad, blir tryffeln för mjuk)
2 dl vispgrädde,
2 tsk honung,
2 msk smör,
3 msk ägglikör eller lite vaniljarom.
Vit tryffel:
300 gram vit choklad,
1 dl vispgrädde,
2 tsk honung,
1 msk ägglikör eller vaniljarom
Cashewnötter, ca 150 gram
Gör så här: Klä en liten form med plastfolie (ca 25x40). Börja med den mörka tryffeln. Hacka chokladen ganska fint. Koka upp grädden tillsammans med honung och smör. Häll blandningen över chokladen och rör tills den smält. Blanda ner ägglikören (eller vaniljaromen), häll smeten i formen och släta ut den. Låt svalna i rumstemperatur. Ställ formen i kylen och låt tryffeln stelna i 1-2 timmar. Strö över jordnötterna lite jämnt fördelade. Fortsätt med den vita tryffeln när den mörka har stelnat. Hacka chokladen fint. Koka grädden tillsammans med honungen. Häll blandningen över chokladen och rör tills den smält. Blanda ner ägglikören (eller vaniljaromen) och häll smeten ovanpå jordnötterna och den mörka tryffeln i formen. Låt stelna minst 5 timmar i kylen, men gärna över natten. Lossna tryffeln ur formen och skär den i bitar. Lättast är om du sköljer kniven med hett vatten och torka av mellan varje knivtag.
Tryfflarna förvaras i kylskåpet eller frys.
Första Advent idag och årets pepparkakshus står färdigt på köksbordet. Valet i år föll på Colloseum, med inspiration hämtad från våra resor. Lite fel i proportionerna, men änså stolt över resultatet. Önskar er alla en fin Advent!
500 g smördeg
3 dl riven västerbottensost
Vitlökssmör
flingsalt
sesamfrön valfritt
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader
Ta fram smördegen, pensla på smält vitlökssmör och lägg på rivna västerbottensosten. Försök trycka ner osten så gott det går i smördegen. Lägg över ett nytt lager smördeg och kavla den platt.
Skär smördegen i längder och börja snurra de. Osten faller ur lite men det gör inget. Pensla på mer vitlökssmör och toppa med osten som ramlat ur samt sesamfrön och flingsalt.
Skjutsa in i ugnen i 15 minuter. Ta ut smördegen, pensla på med mer smör och låt svalna. Servera!
600 g rostbiff
Marinad:
1/2 dl olivolja
1 dl Sweet chili sås
1 msk kinesisk soja
Salt & svartpeppar
2 pressade vitlöksklyftor
1/2 skivad chilifrukt (vill du inte ha sting kan du hoppa över detta!
Blanda samman allt till marinaden, lägg i rostbiffen. Låt gärna marinera över natten, annars räcker också någon timma.
En nyhet för mig i år är dessa kolabitar i långpannan. Tips för den perfekta konsistensen på kolan är att hålla sig till exakt 123 grader när man kokar den. Då får du behålla dina plomber. Receptet påminner lite om Twix chokladen.
Kex botten
150 gr mjöl
100 gr smör
50 gr florsocker
1 äggula
En nypa salt
1 tsk vaniljsocker
Gör så här: Vispa ihop smör, florsocker och salt. Tillsätt vaniljsocker och äggulan. Blanda väl och slutligen tillsätt mjölet. Fortsätt blanda några sekunder till, tills du får en len deg. Blanda inte för länge. Låt den vila i kylskåp, inlindad i plastfolie, i en timme. Degen kan göras ett par dagar innan den skall sättas ihop, om man så önskas. Värm ugnen till 170 grader (varmluft). Klä en rund form med avtagbara kanter, med bakplåtspapper. Tryck degen jämn i bottnen av formen och nagga med en gaffel. Grädda i 20-22 minuter. Låt svalna helt, i formen, innan du fyller på med vaniljkolan.
Vaniljkola:
300 g smör
4 dl strösocker
1 dl ljus sirap
6 dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker
Garnering:
300 g mjölkchoklad
1 msk neutral olja
flingsalt
Gör så här: Blanda alla ingredienser till kolan i en tjockbottnad kastrull. Koka blandningen på medelvärme i 30-45 minuter eller tills den når 123 grader. Rör om då och då. Saknar du termometer kan du göra kulprovet (se videon ovan för mer info). När kolan är klar: häll kolasmeten i formen, ställ in formen i kylskåpet och låt kolan bli helt kall.
Grovhacka mjölkchokladen och smält den i en skål över ett vattenbad. Tillsätt oljan och rör ihop till en jämn och blank smet. Bred ut chokladen över den kalla kolan, strö över lite flingsalt, och låt sedan formen stå i kylskåpet i ca 30 minuter.
Lyft upp kolaplattan ur formen med hjälp av bakplåtspappret. Skär upp kolan i bitar och förvara dem i lufttät burk i kylskåpet.
Fördelen med att vara den som bakar hemma, är att man får välja sorterna själv. Alla andra får rätta sig i leden bara .... Choklad kan aldrig bli fel dock, eller hur? Dessa fyra sorter är nu också redo till Julbordet.
Snöbollar:
200 g vit choklad
2 ½ dl riven kokos
1 ½ msk citronsaft.
Gör så här: Smält chokladen och rör ner övriga ingredienser, spara lite kokosflingor att rulla bollarna i. Låt stelna något och forma kulor av smeten och rulla i kokosen. Låt svalna i kylskåp. Det går också bra att byta ut citronsaften med apelsin eller lime.
Choklad toppar:
100 gram smör
1 dl socker
4 msk sirap
2 msk kakao
ca 8dl risflingor
Gör så här: Smält smöret i en kastrull. Rör ner socker, sirap och kakao och rör tills allt är väl blandat. Låt blandningen koka kraftigt någon minut. Tillsätt risflingorna och blanda väl. Klicka ut massan på ett bakplåtspapper, eller i små pappersformar. Låt chokladtopparna kallna. Förvaras i kylskåpet eller frys.
Pepparkakstryffel
150 g pepparkakor
100 g Philadelphia ost
200 g mjölkchoklad – annan choklad går också braGör så här: Mixa pepparkakorna till fint smul, antingen i en påse med t.ex. en kavel eller i en matberedare. Blanda smulet med färskosten till en smidig deg. Rulla degen till bollar och låt frysa i ca. 20 minuter. Smält chokladen under tiden. Tag ut bollarna ur frysen och doppa dem i chokladen. Dekorera eventuellt med pepparkakskross eller överbliven choklad.
Ferrero Rocher-kulor
100 g hasselnötter
250 g mörk choklad
25 g smör
2 dl vispgrädde
Dekor
200 g mörk choklad
50 g finhackade valnötter
20 st hasselnötter
Gör så här: Sätt ugnen på 180°. Rosta alla hasselnötter i 10-15 minuter eller tills de är gyllene. Ta ut nötterna. Lägg dem i en handduk och gnid av skalen med hjälp av händerna. Hacka alla nötter utom cirka 20 st (till dekor) fint i en matberedare. Hacka chokladen. Värm grädden i en kastrull. Lägg chokladhacket i en skål och häll över grädden. Rör om tills chokladen smält. Vispa i smör och vänd ner hasselnötterna. Ställ nötkrämen att vila i kylen över natten.
Dekor: Hacka valnötterna fint. Smält chokladen över vattenbad. Rulla kulor av nötkrämen, men en hasselnöt i mitten av varje boll. Rulla i nöthacket. Ställ kulorna i frysen i ca 10 minuter. Ta ut och doppa kulorna i den smälta chokladen. Låt stelna på bakplåtspapper.
Då var vi här igen...... årets pepparkakshus. Jag och Sarah var i Paris i våras och det bestämdes tydligen redan då att Eiffel tornet skulle vara årets tema. Bilden gör den inte rättvisa tycker jag..... så mycket finare i verklighet. En imponerande 1,20 m hög bygge, där jag använt mig av chocklad krystyr till pynt och smällt socker för att limma ihop alla delar. Denna gång hittade jag också fina mallar hos www.merjul.nu som jag följde. Bifogar de här.
Ha en riktigt fin Andra Advent!