Blogg
Julbakelse nummer 9 - Radiokaka med pepparkakssmak. Satsade som vanligt på mer choklas än kex.
150 gram mjölkchoklad
150 gram mörkchoklad
150 gram smör
2 ekologiska äggulor
1 dl florsocker
1 msk pepparkakskrydda
20 stycken Marie Kex
Gör så här : Smält smöret, bryt ner chokladen och rör tills allt smält samman. Rör ihop äggulor och florsocker och pepparkakekrydda , och blanda ner i den ljumna chokladen. Klä en form på cirka 15*20 med plastfolie, varva med choklad och kex. Börja med choklad och avsluta med choklad.
Låt stelna innan du skär upp.
Jul bakelse nummer 8 - den välbekanta vanilj hjärtan. En återkommande bakelse som man aldrig trötnar på.
500 gram smör
10 dl vetemjöl
4 dl socker
4 msk vaniljsocker
1 msk bakpulver
Fyllning:
4 ägg
2 dl kesella
5 dl creme fraiche
3 dl socker
1 msk vaniljsocker
Garnering:
florsocker
Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader C. Arbeta snabbt ihop smör, mjöl, socker, vaniljsocker och bakpulver till en smuldeg i en matberedare. Tryck ut hälften av smuldegen i en långpanna på ca 30x40 cm, klädd med bakplåtspapper. Gör iordning fyllningen genom att blanda alla ingredienser till det till en ganska lös kräm. Häll fyllningen över degbottnen i långpannan. Smula resten av degen ovanpå fyllningen och grädda kakan mitt i ugnen i ca 30 minuter. Pudra över florsocker precis före servering. Går utmärkt att frysa in.
Jul bakelse nummer 7. Twix i långpanna. En av mina absolut favoriter som jag ogärna delar med mig av. De hamnar alltid längst in i fryser, där jag lotsas glömma bort de när gästerna kommer.
Botten:
230 gram smör,
3 dl florsocker (lite i underkant),
1 ägg,
2 tsk vaniljessens,
4 dl vetemjöl (lite i överkant),
1/2 salt
Rör smör och florsocker, tillsätt ägg och vaniljessens. Ha i vetemjöl och salt och blanda ihop till en deg. Låt vila i kylskåpet i en timme. Tryck den ut i en form (ca 30x40) och grädda det i ugnen i 30 minuter på 150 grader. Rotera formen halvvägs genom gräddningen. Låt det svalna.
Fyllningen:
2,4 dl socker,
1,3 dl brunt socker,
1,2 dl ljus sirap,
1,2 dl kondenserad mjölk,
2,4 dl vispgrädde,
110 gram smör,
fröna från en vaniljstång (alternativ vaniljsocker)
Koka ihop 10-20 minuter i en kastrull med tjock botten. Testa om karamellen är tillräkligt tjock genom att droppa en droppe i ett glas med kallt vatten. Om droppen inte löses upp, är karamellen färdig. Jag använder dock en slev med inbyggt termometer och kokar till 115 grader. Om den kokas för länge, blir karamellen väldigt seg/hård. Häll karamellen över den kalla bottnen och låt den stå kall tills den stelnar.
Skär upp i önskad storlek. Använd gärna en väldigt vass kniv.
Topping:
300 gram mjölkchockad,
25 gram kokosfet
Smält båda ingredienserna och doppa kakorna i den så att sidorna och ovnsidan täcks av det. Låt de kallna och förvara i kylskåp eller i frysen.
Jul bakelse nummer 6 - Kokoskladdkaka, en annan favorit här i huset som görs varje år. Perfekt att frysa in tills det är dags att avnjuta.
Botten:
200 gram smällt smör,
4 ägg,
5 dl socker,
2 tsk vaniljsocker,
2 krm salt,
1 dl kakao,
3 dl vetemjöl.
Glasyr:
1 frp kokosflingor (200 gram),
1 dl ljus sirap,
2 dl socker,
1,5 dl vispgrädde,
75 gram smör
Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader C. Smält smöret. Klä en långpanna med bakplåtspapper (ca 25x35 cm). Vispa ägg och socker, använd gärna elvisp. Blanda i vetemjöl, kakao, salt, vaniljsocker och det smälta smöret och rör till en jämn smet. Bred ut kakan i långpannan med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 200 grader C i ca 15-20 minuter (tiden kan variera lite från ugn till ugn. När glasyren ska läggas på, ska bottnen vara mjuk, men ändå inte så att glasyren sjunker in i det)
Gör under tiden glasyren i en kastrull. Häll kokosflingor, sirap, socker, grädde och smör i en kastrull och sätt på plattan på medelvärme (viktigt att det inte är för stark värme) och rör om när smöret smälter så det blir en jämn smet. Låt sedan koka upp och det sjuda ca 5 minuter.
När kakan är klar och uttagen från ugnen, bred på glasyren direkt och grädda ytterligare 10 minuter i ugnen tills kakan fått fin gyllenbrun färg. När kakan har svalnat, skär den i önskad form med en vass kniv.
Jul bakelse nummer 5 - en favorit i repris som jag brukar göra varje år. Mycket uppskattad av både stora och små.
100 gram smör,
1 dl socker,
4 msk sirap,
2 msk kakao,
ca 8dl risflingor
Gör så här: Smält smöret i en kastrull. Rör ner socker, sirap och kakao och rör tills allt är väl blandat. Låt blandningen koka kraftigt någon minut. Tillsätt risflingorna och blanda väl. Klicka ut massan på ett bakplåtspapper, eller i små pappersformar. Låt chokladtopparna kallna. Förvaras i kylskåpet eller frys.
Tips: för Er som gillar russin, kan man även blanda i sådana....kokosflingor är också gott att blanda i.
Jul bakelse nummer 3 och 4 - Bounty kulor med både chokladtäcke och kokos.
3 – 3 1/2 dl kokos
2 dl kondenserad sötad mjölk
3 msk florsocker
Garnering :
200 gram mjölkchoklad
kokosflingor
Gör så här:
Mät upp kokosflingor, kondenserad mjölk och florsocker och rör ihop till en smet. Rulla cirka 14-15 stycken bollar av smeten och lägg på en bakplåtsklädd bricka. Ställ in frysen i 30 minuter, och under tiden smälter du chokladen över vattenbad eller i micron. Chokladdoppa bollarna med hjälp av en gaffel, låt överskottet av choklad rinna av innan du lägger tillbaka dem. Duu kan också rulla de i kokos och ställ in i kylen tills chokladen svalnat
Jul bakelse nummer 2 - Blickar tillbaka till barndomen och en bakelse som jag är ganska säker på att det är min första recept jag testade baka på egen hand som liten flicka. Enkelt och gott, med ingredienser som kan variera. Jag valde valnötter och cashewnötter i min, men du kan även ha i torkade frukt om du vill.
400 gram Marie kex
2 dl vatten
150 gram margarin
100 gram socker
2 msk kakao
Valnötter
Cashewnötter
Ett par msk konjak
Gör så här:
Krossa kex i ganska stora bitar (jag la de i en påse och kavlade lite över det). Värm upp vattnet i en kastrull, lägg in margarinet och låt det smälta tillsammans på låg värme. Tillsätt socker, kakao och konjak. Koka upp och ställ kastrullen till sidan. Lägg i nötterna och låt vila i 5 minuter. Tillsätt även kexet nu och blanda väl med en skedd. Låt vila i 10 minuter, innan du rullar upp en ”salami” i plastfolie. Ställ i kylskåpet över natten innan du delar i skivor.
Då drar vi igång julbaket med en gudomlig tryffel av både mörk och vit choklad. Jag valde att ha i chasewnötter i min, men det kan man absolut välja bort eller ersätta med andra nötter. Nu sätter vi check på första Jul bakelsen.
Mörk tryffel:
300 gram mörk choklad - viktigt att det är just mörk choklad (tar du mjölkchoklad, blir tryffeln för mjuk)
2 dl vispgrädde,
2 tsk honung,
2 msk smör,
3 msk ägglikör eller lite vaniljarom.
Vit tryffel:
300 gram vit choklad,
1 dl vispgrädde,
2 tsk honung,
1 msk ägglikör eller vaniljarom
Cashewnötter, ca 150 gram
Gör så här: Klä en liten form med plastfolie. Börja med den mörka tryffeln. Hacka chokladen ganska fint. Koka upp grädden tillsammans med honung och smör. Häll blandningen över chokladen och rör tills den smält. Blanda ner ägglikören (eller vaniljaromen), häll smeten i formen och släta ut den. Låt svalna i rumstemperatur. Ställ formen i kylen och låt tryffeln stelna i 1-2 timmar. Strö över jordnötterna lite jämnt fördelade. Fortsätt med den vita tryffeln när den mörka har stelnat. Hacka chokladen fint. Koka grädden tillsammans med honungen. Häll blandningen över chokladen och rör tills den smält. Blanda ner ägglikören (eller vaniljaromen) och häll smeten ovanpå jordnötterna och den mörka tryffeln i formen. Låt stelna minst 5 timmar i kylen, men gärna över natten. Lossna tryffeln ur formen och skär den i bitar. Lättast är om du sköljer kniven med hett vatten och torka av mellan varje knivtag.
Tryfflarna förvaras i kylskåpet eller frys.
Första Advent idag och årets pepparkakshus står färdigt på köksbordet. Valet i år föll på Colloseum, med inspiration hämtad från våra resor. Lite fel i proportionerna, men änså stolt över resultatet. Önskar er alla en fin Advent!
500 g smördeg
3 dl riven västerbottensost
Vitlökssmör
flingsalt
sesamfrön valfritt
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader
Ta fram smördegen, pensla på smält vitlökssmör och lägg på rivna västerbottensosten. Försök trycka ner osten så gott det går i smördegen. Lägg över ett nytt lager smördeg och kavla den platt.
Skär smördegen i längder och börja snurra de. Osten faller ur lite men det gör inget. Pensla på mer vitlökssmör och toppa med osten som ramlat ur samt sesamfrön och flingsalt.
Skjutsa in i ugnen i 15 minuter. Ta ut smördegen, pensla på med mer smör och låt svalna. Servera!