Blogg

10.09.2018 13:00

Till min älskade bror på 50-års dagen, valde jag att baka just en Cremsnit tårta, som väcker många fina barndomsminnen. Det här var en bakelse som bara en av våra gamla fastrar bakade varje gång vi besökte henne, och jag kan än idag komma ihåg hur förväntansfulla vi båda var inför varje besök. 

Grattis till dig storebror. Livet vore inte detsamma utan dig. 

Recept för 2 tårtor
4 färdigköpta smördeg och 4 gelatinblad
10 ägg
14 dl mjölk
350 g socker
150 g mjöl
4 dl vispgrädde
vaniljessens
Gör gärna i ordning vaniljkrämen dagen innan tårtorna skall sättas ihop.
Gör så här: Vispa grädden och ställ den kall tills vidare. Blötlägg gelatinbladen i kall vatten. Blanda alla resterande ingredienser (utom smördegen så klart) i en kastrull och värm på svag värme, under ständig röring, tills den tjocknar. Låt svalna en stund och tillsätt gelatinbladen som du först har kramat ur allt vatten. Grädda smördegen i ugnen, en i taget. Det blev 2 lager med siffran 5 och 2 lager med siffran 0. Även resterna gräddade jag separat för att kunna garnera tårtorna med. Lägg den ena gräddade smördegen på ett fat, bre över 1/4 del vaniljkräm, lägg på en smördeg till och sen igen vaniljkräm. Toppa med vispgrädde och avsluta med att smula lite smördegsresten över grädden. Ställ kallt tills det att den ska serveras.

10.09.2018 12:55

En skaldjursbuffé utan dess like blev det serverat på min brors 50-års fest. Fantastiskt fint upplagd med många av havets läckerheter som våra vänner från Ekbom Delikatesser i Kumla levererade. Gästernas reaktion på den välfyllda båten var obeskrivligt. Tack Rickard, Anders och Kristina för den fina leveransen. 

Jag passade även på att testa lite nya recept på små tilltugg till den fina skaldjursbuffén, och här kommer några av dessa recept.  

Minipajer med västerbottenost och smörfrästa kantareller

Recept till ca 26 st småpajer. Du kan också köpa färdig pajdeg och använda det i stället om tiden är knapp.
3 ½ dl vetemjöl                                                  
100 g smör eller margarin                                
1 msk olja                                                         
1 äggula                                                            
3 msk kallt vatten         
Fyllning:
150 g västerbottenost
4 ägg
250 g kesella
3 dl grädde
½ tsk salt
Garnering:
smörstekta kantareller
Gör så här:
Kör ingredienserna i en matberedare eller blanda ihop degen förhand. Dela pajdegen till 26 små bollar. Tryck ut pajdegen  i små aluminiumformar. Riv osten. Fördela osten i botten på pajskalen. Vispa ihop ägg, kesella, grädde och kryddor. Häll i fyllningen. Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 20 minuter på 200° eller tills äggstanningen har stelnat. Garnera dem sedan med smörstekta kantareller.

Krustader med fetaostkräm, sesam och fikon

Recept för 24st:
200 gram fetaost
2 dl creme fraiche
1 kruka mynta
1 förpackning små krustader
3-4 färska fikon
1 msk svarta sesamfrön
salt, peppar
Gör så här: Smula ner fetaosten i en skål och rör ihop med creme fraiche. Smaka av med salt och peppar. Rada upp krustaderna och klicka i röran. Tänk på att göra detta precis innan de ska ätas eftersom krustaderna blir mjuka fort. Dela varje fikon till klyftor. Toppa varje krustad med lite svarta sesamfrön, fikonklyfta och ett myntablad.

Roquefort Papillon med tranbär och pistagenötter

Recept för ca 20st
140g Roquefort Papillon
100g cream cheese
50g pistagenötter
50g torkade tranbär
Gör så här: Mosa Roquefort med gaffel och blanda ihop ostmassan med färskosten. Ställ blandningen i frysen i 15 minuter. Hacka tranbär och pistagenötterna. Rulla ostmassan till lagom stora ostbollar som du sen rullar i nöt- och tranbärs blandningen. Håll bollarna kylda tills det är dags för servering.

Kräftstjärtar med avokado, lime och dill

Recept för 16st
2 dl creme fraiche
1 vitlöksklyfta
1 tsk skånsk senap
1 tsk sambal oelek
1 knippe dill
1/2 röd lök
1 burk kräftstjärtar i lake
salt, peppar
3 avokado
2 paket minitortillabröd
tandpetare
Gör så här: Rör ihop creme fraiche med pressad vitlök, skånsk senap, sambal oelek och klippt dill. Finstrimla rödlöken och vänd ner den. Smaka av med salt och peppar.
Häll av laken från kräftstjärtarna och tärna avokadon. Blanda ihop med resten. Klicka ut det på minitortillabrödet och rulla sedan ihop till en strut. Fäst ihop med tandpetare.

Räkspett med limesås i shotsglas

Recept för ca 20 shots
ca 300g skalade räkor
ca 20 träspett
1 kruka citronmeliss
1 lime
5 dl matyoghurt
2 msk flytande honung
salt, peppar
Gör så här: Plocka och skölj citronmelissbladen. Skölj limen. Riv skalet. Dela och pressa ut juicen. Mixa citronmeliss, yoghurt, honung, limeskal och -juice. Salta och peppra. Trä några räckor på varje spett. Bottna små glas med sås och ställ spetten i de.
Såsen går utmärkt att göra 1-2 dagar i förväg.

Avokado och laxrullar

Recept för ca 16st.
200g färskost
1 avokado
2 msk gräslök
2 msk citronsaft
150g skivad kallrökt lax
Gör så här: Mixa färskost, fruktköttet avokado, hackad gräslök och citronsaft. Lägg laxskivorna så att de lappar över varandra på ett ark med plastfolie på arbetsbänken. Bred på avokadoröran och rulla samman som en rulltårta. Rulla in i plasten och lägg i kylen över natten. Skär upp i 1½ cm tjocka skivor.

19.08.2018 18:54

Att baka kakor i våffeljärn är inte så vanligt, med det går. Smeten är väldigt enkel att göra, men det tar en liten stund att grädda alla de små godingarna. De försvann också i takt med att jag gräddade. Favorit hos barnen.

150 g margarin
1 ½ dl strösocker
2 ägg
1 msk vaniljsocker
½ tsk bakpulver
5-6 dl vetemjöl
Gör så här: Rör rumsvarmt margarin med strösocker. Tillsätt äggen. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Tillsätt mjölblandningen, lite i sänder, tills det blir en smidig deg. Rulla degen till ca 50 små bollar. Lägg bollarna, 4 eller 5 åt gången, i ett upphettat, smort våffeljärn. Tryck ihop och grädda i knappt en minut.

1 ½ dl strösocker
2 ägg
1 msk vaniljsocker
½ tsk bakpulver
5-6 dl vetemjöl
Gör så här: Rör rumsvarmt margarin med strösocker. Tillsätt äggen. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Tillsätt mjölblandningen, lite i sänder, tills det blir en smidig deg. Rulla degen till ca 50 små bollar- Lägg bollarna, 4 eller 5 åt gången, i ett upphettat, smort våffeljärn. Tryck ihop och grädda i knappt en minut.
06.08.2018 21:35

Här kan vi verkligen prata Midsommar smaker, färger och känsla. Jag blir så glad nu när jag tittar tillbaks på det, även om Midsommar var för 2 månader sedan. Att använda mördeg i stället för vanliga tårtbottnar, är tydligen en trend just nu, och även om smakerna satt och tårtan var en fröjd för ögat, föredrar jag nog tårtorna med mjuka bottnar. Men kul att få testa den i alla fall. Recept och inspiration från Cakebymary.se 

Botten, ca 10-12 port
200 g smör
4 1/2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 äggula
Rabarber- & Jordgubbsmousse
375 g rabarber
375 g jordgubbar
1 - 1 1/4 dl strösocker
3/4 dl vatten
6 gelatinblad
4 1/2 dl vispgrädde
1 1/2 msk vaniljsocker
Garnering
färska jordgubbar
jordgubbsgodis
färska hallon
blommor
Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader.
Arbeta snabbt ihop ingredienserna till degen. Ställ in degen i kylen ca 30 min. Kavla ut degen ca 1/2 cm tjock på bakplåtspapper. Beroende på önskad form använd antingen en bakform eller stor skål, ca 24 cm i diameter, och stansa ut 2 bottnar. Ta en mindre form och stansa ut ett hål i mitten. Om det är en stor form på botten så kan man behöva dela upp dem så de gräddas på var sin plåt. För försiktigt över pappret med botten till en plåt och grädda mitt i ugnen i ca 12 min. Låt bottnarna kallna helt.
Skölj och ansa rabarbern, och dela dem sedan i bitar. Häll rabarber, jordgubbar, socker och vatten i en kastrull. Koka på medelvärme tills allt har mjuknat, och mosa gärna sönder bitarna så det inte är några hela bitar kvar. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 min. Krama ur gelatinbladen och smält de i fruktblandningen. Ställ blandningen i kylen tills den kallna helt. Vispa grädden tillsammans med vaniljsocker och vänd ner i fruktblandningen.
Fyll en spritspåse med ett runt munstycke och sprita moussen på ena botten. Lägg på den andra botten och fortsätt att sprita mousse även på den. Dekorera tårta med jordgubbar och övrig valfri garnering.

06.08.2018 21:22

Bilderna på det som bakades i Midsommar är "bara" ett par månader försenade här på bloggen, men bättre sent än aldrig. Daimcheesecaken nedan går i för sig att baka när som helst på året, det är endast dekorationen som är "Midsomrigt", innehåller är bara ...... himmelskt gott. Krämig cheesecake med Daim kross som bakas utan ugn. Recept och inspiration kommer från Mykitchenstories.koket.se 

Botten:
100 g smör
1,5 packet Marabou Soft Cookies kex (i originalreceptet är det digestivekex som det bakas på)
Gör så här:
Smält smöret i en kastrull. Ställ åt sidan.
Mixa kexen till ett fint smul i matberedare.
Blanda ihop kexsmulet med smöret till en formbar massa och tryck ut i en rund springform där både botten och kanterna är fodrade med bakplåtspapper.
Låt formen stå i kylskåpet medan du gör fyllningen
Fyllning:
168 g Daim choklad
300 g vit choklad
2 dl vispgrädde
600 g färskost
1 dl strösocker
färska jordgubbar till servering
Gör så här:
Smält den vita chokladen i mikron. Låt svalna. Den ska ha tjocknat med fortfarande vara rinnig och ha svalnat helt. Hacka Daim chokladen grovt. Vispa grädden. Den ska vara väl vispad men fortfarande ha lite marginal för att röras i lite till utan att det blir smör. I en annan bunke vispar du ihop färskost och strösocker. Ha sedan i den smälta chokladen och vispa lite till.
Vänd sedan försiktigt ner vispgrädden i färskostsmeten med hjälp av en slickepott och till sist vänder du även ner Daim krosset. Bre ut smeten i springformen över digestive botten och ställ sedan formen i frysen i minst 4h innan servering. Därefter kan du förvara den i kylskåpet. Garnera gärna med färska bär och blommor vid servering.
14.06.2018 20:19

Älskade brorsdotter Emelie har tagit studenten. Sååå stolt över den fantastiskt fina, unga kvinnan som hon har blivit. En sån underbar dag det har varit, med mycket värme, skratt och glädje. Stort grattis till Studenten finaste Emelie och välkommen till vuxen livet :) .....

Enligt önskemål, blev tårtorna klädda med blommor i rosa och gröna toner som för tankarna till japanska trädgårdar, med manga inspiration på den lilla tårta. Manga bilderna är printade på sockerpasta och 100% ätbart. Smakerna är av vaniljbottnar, fyllda med lemoncurd, vaniljkräm och limemousse. 

Tårta 1: bottnar gjorda på 10 ägg
Tårta 2: bottnar gjorda på 8 ägg
Bottnar (varje botten delas i 2 lager)
ägg
mjöl
potatismjöl
socker
2-3 tsk bakpulver 
Gör så här: Börja med att klä 2 formar med bakplåtspapper (per tårta). Låt pappret sticka upp en bra bit ovanför kanterna eftersom bottnarna kommer att bli väldigt höga. Mätt upp äggen i ett glas. Ta ett lika stort glas och fyll med lika mycket socker. Vispa ihop ägg och socker i minst 15 minuter. Mätt upp ett tredje likadan glas till hälften med mjöl och till hälften med potatismjöl. Det ska tillsammans vara samma mängd som socker. Blanda det i äggblandningen tillsammans med bakpulvret. Blanda försiktigt men inte för länge. Fördela smeten i de två formarna och grädda på 175 grader C i ca 40 minuter. Upprepa samma procedur för tårta nummer 2.
Vaniljkräm: recept till båda tårtor
2 dl vispgrädde
7 dl mjölk
1 vaniljstång
180 gram socker
60-80 gram maizenastärkelse, beroende på hur tjock du vill ha den
8 äggulor
1 msk vaniljsocker
Gör så här: Dela vaniljstången på längden och skrapa fröna i en kastrull. Lägg även ner själva stången. Häll över vispgrädde, socker och mjölk och koka upp försiktigt. Rör ihop äggulor och Maizenastärkelse och häll över den varma mjölkblandningen i en tunn stråle, under konstant vispning. Plocka ut vaniljstången och ställ kastrullen tillbaks på spisen. Koka upp på svag värme (styrka 6 av 9 hos mig). Vispa hela tiden, tills den har tjocknat. Viktigt med svag värme och att man rör i det hela tiden.
Lime mousse: recept till båda tårtor
1 dl pressad limesaft av 4 limefrukter (cirka 1 dl)
3 gelatinblad
4 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
2 dl matlagningsyoghurt
1 1/2 dl socker
2 tsk rivet limeskal
Gör så här: Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 min. Smält dem tillsammans med limesaften i en kastrull. Ställ åt sidan. Vispa grädden fluffig men inte för hårt. I en annan bunke vispar du creme fraiche, matlagningsyoghurt och socker, på låg hastighet med elvisp eller med en handvisp, tills allt socker löst sig. Tillsätt det rivna limeskalet och rör om. Rör ner limesaften och vänd sedan ner grädden med en slev.
Lemoncurd: färdig köpt.
Sätt ihop tårtan med ett lager lemoncurd först, sen vaniljkräm och limemousse som tredje fyllning. Jag spacklade tårtorna med vispad grädde, men det är helt valfritt. Smörkräm och sockerpasta fungerar lika bra.

18.02.2018 16:12

Nu har jag återigen snubblat över ett recept som klättrat upp till en favorit direkt. En söt syrlig citronkladdkaka med vit choklad ganache. Enkelt att göra och perfekt kladdig med massor av citronsmak. Någon beskrev den som lemoncurd i kladdkaka-format, vilket jag tycker passar väldigt bra in här. Ganache toppningen är också den perfekta komplementen till den syrliga kladdkakan. Ganachen är så otroligt tacksam att göra och dekorera med. Man behöver bara två ingredienser för att göra den och när den nått rätt konsistens i kylskåpet, är den redo att spritsa eller bara bre på den på din kaka.

Choklad ganache: Börja gärna med att göra ganachen, då den behöver minst ett par timmar i kylskåpet innan man kan spritsa den på kakan.
200 vit choklad
1 dl vispgrädde
Gör så här: Grovhacka den vita chokladen och lägg i en värmetålig skål. Värm upp vispgrädden i en kastrull och dra bort från plattan så fort du ser att vispgrädden är på väg att börja koka. Häll vispgrädden direkt över den vita chokladen och låt stå i ca 5 minuter innan du börjar röra om försiktigt till en jämn smet. Ställ skålen i kylskåpet och rör om med jämna mellanrum tills ganachen når en bredbar konsistens. Spritsa eller bre ganachen över kladdkakan. Servera direkt eller förvara kladdkakan i kylskåpet.
Citronkladdkaka:
150 g smör
3 citroner (skal och saft)
2 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme). Smält smöret i en kastrull eller i mikron. Häll över i en bunke. Skölj citronerna noga och riv ner skal och pressa ner saften i bunken. Ha sedan i resten av ingredienserna och blanda försiktigt bara precis tills alla ingredienser gått ihop. Spänn fast ett bakplåtspapper i formen och häll upp smeten i den. Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Låt kakan stå i kylskåpet tills den svalnat helt och hållet. Spritsa ganachen över den. Bäst att servera är dagen efter.

18.02.2018 16:10

Här tror jag mig ha hittat en chokladbotten som jag kommer att använda flera gånger i framtiden. Saftigare och tyngre på en och samma gång. Det gillar jag. Provade också en mascarpone kräm som visade sig vara ett perfekt kombo till chokladsmaken i bottnarna. Fick ingen bra bild på tårtbiten, då jag hade tårtan med mig som present till ett värdpar som vi var på middag hos, (man vill inte direkt ta fram kameran med en jätte objektiv och börja fota mitt i middagen.....) men om jag känner mig rätt så kommer det inte att dröja länge innan jag kommer att baka den igen.

Chokladkaka:
4 ägg
350 g socker
200 g smör
3 msk kakao
200 g mjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
Gör så här: Vispa ägg och socker i några minuter. Smält smöret och tillsätt kakaopulvret i det. Rör ihop och häll över äggblandningen. Blanda de torra ingredienserna och häll de över i smeten. Häll smeten i en rund form (26 cm i diameter) klädd med bakplåtspapper i botten. Grädda i mitten av ugnen vid 175 ° C i ca. 30 minuter. Kyl tårtan i formen innan du tar den ur formen och dela den i två bottnar.
Mascarpone creme:
750 g mascarpone
150 g florsocker
3 tsk vaniljsocker
Gör så här: Krämen är väldigt enkel att göra genom att bara röra ihop alla ingredienser.
Sätt ihop tårtan genom att fylla med krämen både i mellan bottnarna och runt om. Garnera med karamellsås som är ett måste ihop med marcarpone krämen.

10.01.2018 19:35

Svärmors karamellpudding är min absoluta favorit. Äter den direkt från fatet ... och delar ogärna med mig till någon annan. Receptet däremot kan jag dela här. Såååå gott.

Det är inte svårt att få till en perfekt crème caramel, man måste bara lära sig dom viktigaste stegen. Det låter komplicerat men det är inte alls så svårt. När du gör caramelsåsen är det viktigt att du jobbar med en tjockbottnad kastrull, annars kan sockret lätt brännas vid. När du sedan kokar upp såsen är det superviktigt att du aldrig rör runt, ha tålamod och låt sockret smälta och få en fin gyllenefärg. Så tricket är alltså att snällt titta på när sockret förvandlas till en magisk karamellsås. När du sedan ska göra puddingen är det viktigt att du aldrig vispar smeten, du ska blanda ihop den för att undvika små luftbubblor. Du vill ha en sammetslen och krämig pudding. Du kan förbereda din crème caramel upp till 3 dagar innan servering.

Börja med att smälta lite socker ( på ganska låg värme) till formen som du tänker använda till puddingen. Låt stelna lite innan du häller på puddingsmeten.
7 dl mjölk
2 msk socker
7 ägg
vaniljsocker
Gör så här: Koka ihop mjölk och socker. Låt det svalna. Vispa försiktigt ihop äggen i en skål. Vispa inte för mycket - då kan det bli luftbubblor i puddingen. Blanda sedan med mjölk/socker blandningen. Sila och tillsätt även lite vaniljsocker.
Häll puddingsmeten i formen och grädda i ca 1-1 1/2 timme på 150 grader C, i ett vattenbad. Låt svalna helt innan du vänder formarna upp och ner på ett fat och servera. Var försiktig när du vänder på dessa, då såsen kan skvätta.

Extra sås är alltid bra att ha: Smällt 2dl socker i en panna (inte på för hög värme), tillsätt 3dl kokande vatten och låt koka ihop under omrörning i några minuter. Den skall inte tjockna till sig, skall vara ganska lös.

10.01.2018 19:32

 Dagen innan Jul fick jag för mig att jag inte hade tillräckligt med godsaker till Julbordet. Inte alls berättigad fick jag erfara, men det fick mig svänga ihop lite pannacotta också så där i sista stunden. Supergott och super sött när man gör små portioner. Såg ganska festligt ut på dessertbordet, toppade med jordgubbar och guldglitter (ätbart såklart). Kul!

5 dl vispgrädde
1 st vaniljstång
100 g vit eller mjölkchoklad (jag valde hälften var)
2 st gelatinblad
jordgubbar till garnering
Gör så här: Lägg gelatinbladen i kall vatten för ca 10 minuter. Värm upp grädden tillsammans med vaniljstången (den snittas på mitten först och alla frön skrapas ur) Låt koka 1-2 minuter utan att koka över. Ta kastrullen från plattan. Fiska upp vaniljstången och kasta den. Tillsätt chokladen och rör tills den smält. Låt svalna lite. Krama ur gelatinbladen och vispa ner dessa tills gelatinen smält. Häll upp i portionsskålar och garnera 

 

Objekt: 101 - 110 av 355
<< 9 | 10 | 11 | 12 | 13 >>

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden

Free counters!