Blogg
Dagen innan Jul fick jag för mig att jag inte hade tillräckligt med godsaker till Julbordet. Inte alls berättigad fick jag erfara, men det fick mig svänga ihop lite pannacotta också så där i sista stunden. Supergott och super sött när man gör små portioner. Såg ganska festligt ut på dessertbordet, toppade med jordgubbar och guldglitter (ätbart såklart). Kul!
5 dl vispgrädde
1 st vaniljstång
100 g vit eller mjölkchoklad (jag valde hälften var)
2 st gelatinblad
jordgubbar till garnering
Gör så här: Lägg gelatinbladen i kall vatten för ca 10 minuter. Värm upp grädden tillsammans med vaniljstången (den snittas på mitten först och alla frön skrapas ur) Låt koka 1-2 minuter utan att koka över. Ta kastrullen från plattan. Fiska upp vaniljstången och kasta den. Tillsätt chokladen och rör tills den smält. Låt svalna lite. Krama ur gelatinbladen och vispa ner dessa tills gelatinen smält. Häll upp i portionsskålar och garnera
Varje år kring Jul är det alltid ett recept som blir årets snackis och i år var det inget undantag. Bounty med saffran blev årets succé och jag var bara tvungen att prova. De tog slut innan jag ens han smaka, så jag tar det som ett bra betyg.
400 gram kondenserad sötad mjölk
7 dl kokos
0,5 gram saffran (ett paket)
400 gram choklad
Gör så här: Börja med att hetta upp 2 msk av den kondenserade mjölken i mikro eller i en liten kastrull. Rör ner saffranet och rör om tills den fått en klargul färg. Rör i resterande kondenserade mjölken tillsammans med kokos och rör ihop till en krämig massa. Forma jämnstora Bounty godisar av smeten och lägg dem på ett bakplåtspapper. Lägg de i frysen i ca 30 minuter. Smält chokladen och doppa dina Bountys där i. Lägg tillbaks de på bakplåtspapper och låt stå stelna i kylskåpet. att de stelnat i kylskåpet.
Pannacotta är aldrig fel. Provade att servera det tillsammans med jordgubbar och vaniljsås. Ganska enkelt att göra också..... för att få de i diagonal som jag gjorde, behövs det bara att ställa burkarna på sned under tiden pannacottan stelnar.
5 dl vispgrädde
1 st vaniljstång
100 g mjölkchoklad
2 st gelatinblad
jordgubbar till garnering och vaniljsås (jag valde det färdigköpta sorten)
Gör så här: Lägg gelatinbladen i kall vatten för ca 10 minuter. Värm upp grädden tillsammans med vaniljstången (den snittas på mitten först och alla frön skrapas ur) Låt koka 1-2 minuter utan att koka över. Ta kastrullen från plattan. Fiska upp vaniljstången och kasta den. Tillsätt chokladen och rör tills den smält. Låt svalna lite. Krama ur gelatinbladen och vispa ner dessa tills gelatinen smält. Häll upp i små glas och låt stelnat i kylskåpet (jag hade små burkar som jag ställde på sned för att kunna få en lutning i pannacottan. Tillsätt jordgubbar i små bitar och fyll upp med vaniljsås.
Pepparkakshuset hos oss, brukar vi alltid försöka ha färdigt varje år inför första advent. Inte alltid lika lätt, och nästan varje gång blir det en kamp mot tiden för att få det färdig. I år var det ingen skillnad alls, om inte ännu värre då första försöket med huset gick inte riktigt som planerad (för att säga det lindrigt).... Tur då att det finns färdig deg på Ica som kan köpas, och bara starta om. Resultatet är ett inte så traditionellt pepparkakshus, i några pastell färger, vilket är väldigt vågad för att vara mig :) .........men barnen är väldigt nöjda och det är vad allt det här handlar om. Önskar är alla en riktig fin Första Advent!
Degen är färdigköpt från Ica. Kristyren är gjort på florsocker, vatten, ättika och pastafärg i olika färger.
Då var det december igen....och vi skall på riktigt börja baka igen. Det har varit ganska sporadiskt med det under hela det här året kan jag tycka, och många har undrat vad som hänt. Renoveringar, jobbet, livet..... ja, tiden verkar ha bara fyllts med mycket annat. men nu är det snart Jul och då är vi tillbaks i köket bland alla kastruller. Innan vi ger oss in på det dock, vill jag bara dela med mig av ett annan recept på en egen komponerad smarrig brownie tårta, fylld med choklad ganache och vitchoklad pannacotta. Baka och njut! Sen tar vi itu med Julen!
Lager 1: Brownie botten:
100 gram mörk choklad
100 gram ljus choklad
120 gram smör
1 3/4 dl socker
1 3/4 dl farinsocker
4 ägg
1 tsk vaniljsocker
2 1/2 dl mjöl
en nypa salt
Gör så här:
Värm ugnen till 160 grader C. Smält chokladen (gärna hackad) med smör i en kastrull. Låt svalna lite. Blanda i båda sockersorterna och vispa för hand. Ha i ett ägg i taget medan du vispar. Rör sedan i vanilj, mjöl och salt till allt är blandat. Häll smeten i en form på 18 cm (går bra med en större också, men då blir tårtan lite lägre) gärna klädd med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 30-35 minuter. Låt svalna helt.
Lager 2: Mjölkchoklad ganache:
1 dl grädde
100 gram ljuschoklad
Gör så här: Koka upp grädde. Hacka chokladen och ha i en skål. När grädden har kokat upp så häll det över chokladen. Vispa sedan för hand ihop grädden och chokladen. Låt svalna lite innan du häller det över brownie bottnen. Låt svalna helt.
Lager 3: Vitchoklad pannacotta:
3 gelatinblad
5 dl vispgrädde
5 msk mjölk
2 tsk vaniljsocker
250 g vit choklad
Gör så här:
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 min.
Koka upp grädde, mjölk och vaniljsocker. Bryt ner chokladen i gräddmjölken och låt smälta. Låt svalna lite innan du rör ner gelatinbladen. Häll blandningen över brownie bottnen och låt svalna i kyl i minst 2 timmar eller tills pannacottan har stelnat.
Nu har vi en tonåring i huset från och med idag. Dagen firades som vanligt med familj och goda vänner, och är man många som skall samlas, tycker jag att buffé är det bästa man kan bjuda på. Mycket god mat, mycket kärlek, mycket skratt och värme; då trivs jag som bäst. Lägger ut bara ett par nya recept som jag inte har här sen tidigare, och som jag själv vill gärna göra om vid senare tillfälle. En del annat finns på bloggen redan, som pizzabullar och minipajer. Bilder han jag inte heller ta så många, då jag blev färdig med allt i ungefär samma stund som första gästerna ringde på dörren, men så här såg det ut i alla fall.
Grattis älskade Marcus på din 13-års dag!
Marinerad kyckingfilé
2 kg kycklingfilé
grillkrydda
Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Gnid in filéerna med grillkrydda. Sätt i en stektermometer i tjockaste delen av filén. Sätt in i ugnen tills termometern visar 75 grader. Ta ut och låt kallna. Detta kan även förberedas dagen innan servering.
Marinaden:
1,5 dl olivolja
4 msk sweet chilisås
2 tsk salt
1 pkt djupfrysta örtkryddor provencale eller koriander
1 dl klippt gräslök
2 pressade vitlöksklyftor
1 citron, rivet skal och saften
Gör så här: blanda alla ingredienser till marinaden och skedda över kycklingen som du först har skurit i skivor och lagt på uppläggningsfat.
Salamipasta med fetaost crème (syns med på den samlade bilden)
300 gram pasta
200 gram soltorkade tomater
50 gram oliver
1 knippe ruccolasallad
3 msk olivolja
1 pkt italienskt salami
salt &peppar
Gör så här: Koka pastan enl. anvisning på förpackningen. Skär under tiden de soltorkade tomaterna i lite större bitar. Strimla salamin. Blanda allt utom ruccola medan pastan är varm. Låt det kallna. Vänd försiktigt ner ruccolasalladen strax innan servering. Fetaostkrämen är ett måste till det.
Fetaostkräm:
200 gram fetaost
2 dl lätt creme fraiche
3st vitlöksklyftor
en nypa socker
Gör så här: Mosa fetaostkrämen med en gaffel och blanda med creme fraiche, pressad vitlök och en nypa socker.
Laxspett i shotsglas
600 gram rimmad laxfilé (utan skinn)
1 citron
1 kruka persilja
2 tsk chiliflakes
ca 25-30 små träspett
Yoghurtsås:
1 kruka citronmeliss
1 lime
5 dl matyoghurt
2 msk flytande honung
salt, peppar
Gör så här. Börja med såsen. Plocka och skölj citronmelissebladen. Skölj limen. Riv skalet, dela och pressa ut juicen. Mixa citronmeliss, yoghurt, honung, limeskal och juicen. Salta och peppra. Såsen kan göras redan dagen innan servering och förvaras i kylskåpet.
Skär laxen i små tärningar, ca 2x2cm. Trä upp 2-3 laxbitar per spett. Skölj och fint riv skalet av citronen. Hacka persiljan. Rör ihop citron, persilja och chiliflakes. Rulla spetten i detta.
Bottna små glas med sås och ställ laxspetten i glasen.
Till min allra bästa vän på sin föselsedag; en väsk-dubblett. Grattis fina Lili på din födelsedag!
Botten - gör denna sats gånger 2 och grädda varje plåt lite upphöjd från främre långsidan för att kunna få formen på väskan redan färdig från början. Jag la en lite potatisskalare under plåten (20x30cm) och då blir bottnen högre på ena sidan och lägre på andra sidan. Sätt ihop bottnarna med kolakrämen i mitten och väskan är redan klar för att kläs med sockerpasta.
2 ägg,
3 dl socker,
2 msk kakao,
3 dl vetemjöl,
2 tsk bakpulver,
50 gram smör,
1 1/2 kokande vatten
Kolan:
50 gram smör,
1 1/2 dl socker,
3 tsk vaniljsocker,
1 1/2 dl vispgrädde
Gör så här: Koka upp vatten och smör först. Vispa ihop ägg och socker. I en separat skål, blanda ihop kakao, vetemjöl och bakpulver. Häll över det vispade ägg och sockret i mjölblandningen och blanda väl. Tillsätt till slut det kokande vattnet med smör. Häll över i en smord form (20x30cm) och grädda i 175 grader i ca 40 minuter. Låt bottnen kallna medan du gör kolafyllningen. Den gör du genom att koka ihop alla ingredienser till det tills kolan blir lite seg.!
Alla detaljer på väskan är gjorda i sockerpasta, inklusive MK-printen som man beställa på nätet. De får man ärbara ark som jag tapetserade sockerpastan med.
Även om det inte blir så mycket bakverk numera här i huset, håller vi i vår tradition om att alltid ha tårta till våra högtider, speciellt till födelsedagarna. Spelar ingen roll hur stor eller liten den blir. Denna vecka var det min mans tur att firas och han fick en lime cheesecake på en botten av våra absolut favorit kakor, Marabous soft cookies, och toppad med massor av bär dränkta i citron gelé. Grattis på dagen älskling!
Botten:
2 paket med Marabou soft cookies
130 gram smält smör
Gör så här: smula kakorna i en bunke. Använd gärna en stavmixer till detta. Blanda i det smälta smöret och tryck ut smeten i en form med avtagbar kant. Ställ formen i kylskåpet i ett par timmar.
Cheesecake:
600 gram Philadelphia ost
3 dl vispgrädde
1burk med sötad kondenserad mjölk
färskpressad limesaft av 4 limefrukter
5 gelatinblad
Gör så här: Lägg osten i en stor bunke och rör det slät med elvisp. Tillsätt grädden i 2-3 omgångar och vispa ihop till en krämig smet.
Separat, blanda ihop det kondenserade mjölken tillsammans med lime saften till en tjock slät massa och tillsätt ost smeten. Blanda väl, täck över med plastfolie och låt stå i rumstemperatur tills fyllningen är rumstempererad.
Lägg gelatinen i kallvatten i ca 10 minuter. Ta upp bladen, krama ur alla vatten och smält de i en kastrull på väldigt svag värme (det går väldigt snabbt). Häll över vätskan i fyllningen (ta först bara en liten mängd av det och sedan även resten) och häll över fyllningen över bottnen. Låt stå i kallt i kylskåpet tills det att det stelnat (ca 4 timmar).
Gelé:
ca 6 gelatinblad
4 dl vatten
limesaft
frukt
4 msk socker
Gör så här: Lägg gelatinbladen i kall vatten i ca 10 minuter. I en kastrull, värm upp 4dl vatten, med citronsaft och socker. Ta av från spisen och när den har svalnat lite, lägg över gelatinbladen. Häll över gelén över frukten som du har toppat tårtan med. Ställ kallt tills gelen har stelnat.
Lilla Caroline har blivit stor nu och tagit studenten. En riktig klyscha att säga att åren flyger, men det känns faktiskt så. Hon var bara 5 år när jag först träffade henne och har sett henne växa upp och utvecklats till en underbar fin ung dam. Till Studenten hade hon ett väldigt tydlig färgtema som jag självklart försökte fånga upp även i tårtan. Det skulle bli rosa, rosa, rosa och återigen rosa. Förutom färgen försökte jag även fånga hennes stora intresse: dansen. Grattis till studenten Caroline!
Botten (2st som delas i 2 och ger 4 lager):
12 ägg
mjöl
potatismjöl
socker
2 tsk bakpulver
Fyllning:
400 gram rumsvarmt smör
7 dl florsocker
800 gram Philadelphiaost
100 gram gräddfil
2 tsk vaniljessens
4 msk rörsockersirap
Gör så här: Börja med att göra klä 2 formar på 24 cm i diameter med bakplåtspapper. Låt pappret sticka upp en bra bit ovanför kanterna eftersom bottnarna kommer att bli väldigt höga. Mätt upp de 6 äggen i ett glas. Ta ett lika stort glas och fyll med lika mycket socker. Vispa ihop ägg och socker i minst 15 minuter. Mätt upp ett tredje likadan glas till hälften med mjöl och till hälften med potatismjöl. Det ska tillsammans vara samma mängd som socker. Blanda det i äggblandningen tillsammans med bakpulvret. Blanda försiktigt men inte för länge. Fördela smeten i de två formarna och grädda på 175 grader C i ca 40 minuter. Gör under tiden frostningen genom att vispa smöret fluffigt. Tillsätt florsocker och vispa på hög hastighet i ca 10 minuter. Tillsätt Philadelphia osten och vispa på låg hastighet tills den är blandat. Tillsätt gräddfil, vanilj och sirap. Blanda väl och använd till att fylla tårtan med, samt spackla enligt önskemål. Jag valde att använda vit sockerpasta för att klä den, riktiga blommor som pynt, samt en ballerina som jag gjort i sockerpasta.
Lägg märke till att receptet är endast för den ätbara delen av tårtan, som är översta våningen (den vita). Den nedersta delen av tårtan (den rosa) är gjord av frigolit som jag klätt i sockerpasta för att skapa illusionen av en mycket högre tårta.
Precis hemkommen från ett underbart bröllop över helgen. Svägerskan Åse-Britt sa ja till sin Andreas i en liten, intim ceremoni i Loka Brunns kapell. Mycket kärlek och värme under två fantastiska dagar. Fick äran att baka tårtan, 3 våningar, varav endast två översta var ätbara medan den nedersta var för att lura ögat till en mycket större tårta (en frigolit kloss, klädd i riktig sockerpasta och dekorerad) Detta används väldigt ofta när man bygger större tårtor, för att kunna skapa en mer dramatisk look. Totalt är tårtan täckt med ca 650 st små blommor i sockerpasta, vilken tog sin lilla tid kan jag säga. Tårtans innehåll är enligt brudens önskemål ganska enkel; ljusa vaniljbottnar fyllda med rörsockersirap kräm. Varma lyckönskningar till det fina brudparet!
Bottnar : mellan våningen är gjord på 14 ägg - 2 formar á 26 cm som ger 4 lager/ och översta våningen är gjord på 8 ägg - 2 formar á 15 cm som ger 4 lager, men jag använde bara 3 av dessa:
14 ägg
mjöl
potatismjöl
socker
4 tsk bakpulver
Fyllning för hela tårtan:
300 gram rumsvarmt smör
14 dl florsocker
1 200 gram Philadelphiaost
150 gram gräddfil
3 tsk vaniljessens
6 msk rörsocker sirap
Gör så här: Börja med att klä 2 formar på 26 cm och 2 formar på 15 cm med bakplåtspapper. Låt pappret sticka upp en bra bit ovanför kanterna eftersom bottnarna kommer att bli väldigt höga. Mätt upp äggen i ett glas (gör en sats i taget om du inte har en väldigt stor matberedare. Jag gjorde 2 satser för mellanbotten och en sats av toppbottnen). Ta ett lika stort glas och fyll med lika mycket socker. Vispa ihop ägg och socker i minst 15 minuter. Mätt upp ett tredje likadan glas till hälften med mjöl och till hälften med potatismjöl. Det ska tillsammans vara samma mängd som socker. Blanda det i äggblandningen tillsammans med bakpulvret. Blanda försiktigt men inte för länge. Fördela smeten i de två formarna och grädda på 175 grader C i ca 40 minuter. Gör under tiden frostningen genom att vispa smöret fluffigt. Tillsätt florsocker och vispa på hög hastighet i ca 10 minuter. Tillsätt Philadelphia osten och vispa på låg hastighet tills det är blandat. Tillsätt gräddfil, vanilj och sirap. Blanda väl och använd till att fylla och spackla tårtan med. Jag valde att använda vit sockerpasta för att klä den, samt 650 små blommor som jag gjort i sockerpasta.
Lägg märke till att receptet är endast för den ätbara delen av tårtan, som är mellan och översta våningen. Den nedersta delen av tårtan är gjord av frigolit som jag klätt i sockerpasta och blommor för att skapa illusionen av en mycket högre tårta.