Blogg
Jag har alltid trott att man måste lägga ner både tid och möda om man verkligen vill ha en dessert som smakar gott, men nu har jag blivit motbevisad. Det här bjöd jag på vid en tjejfest hemma hos mig ett tag tillbaka. Receptet kommer från viktväktarna och kräver inte alls mycket tid att förbereda. Ingen ugn, ingen kladd och supergott. Sen tycker jag alltid att det är lite lyxigare att bjuda på dessert i glas ....
chokladkakor - Marabou har en mjukare sort som är beroende framkallande
vaniljvisp
Philadelphia ost
färska bär
Gör så här: Fördela en smulad kaka i varje glas. Varva med lite frukt. Vispa vaniljvispen och blanda med Philadelphia ost. Fyll på med ett lager av det och fortsätt med smulad kaka och frukt på toppen. Desserten kan göras bara någon timme innan servering
Vill man ha ett rolig tema för tårta nån gång, skall man alltid låta barnen komma med förslag. Deras fantasi är oändlig, och en del av de fantasierna går faktiskt att göra till verklighet. Det är årets Påsk tårta bevis på. Fick dock slipa lite på förslaget som innehöll både fjädrar och solglasögon.... Undrar vad de hittar på nästa gång? Glad Påsk på er! (innehållet i tårtan är en vanlig morotskaka)
Bottnen: den gräddade jag i en vanlig långpanna och använde sedan ett stort Påskägg för att forma kakan.
6 ägg,
4,5 dl socker,
4,5 dl vetemjöl,
3 tsk bikarbonat,
3 tsk kanel,
1,5 tsk salt,
1,5 tsk vaniljsocker,
2,3 dl sojaolja,
6 dl morötter.
Glasyr:
150 gram smör,
3 pkt Philadelphia ost (naturell),
375 gram florsocker,
2 tsk vaniljsocker.
Gör så här: Vispa ihop ägg och socker poröst. Blanda i en separat skål: vetemjöl, bikarbonat, kanel, salt, och vaniljsockret. Häll över det i äggsmeten och vispa en liten stund till. Riv morötterna på det minsta av rivjärnet, kläm ur all saft och blanda ihop med oljan. Häll över morötterna i smeten och rör i med en slev. Häll över det i en smord långpanna och grädda i nedersta delen av ugnen i ca 40 minuter, på 190 grader.
Gör i ordning glasyren genom att röra ihop rumstempererad smör, ost, florsocker och vaniljsocker.
Klä påskägget med plastfolie och börja bygg kakan in i den. Vänd upp och ner sen, spackla lite kräm runt om och klä den i sockerpasta..
Jag tillhör nog en av de som tycker att det traditionella Påskbuffén är jätte tråkig, med samma rätter som man både får till Jul och Midsommar, därför är det totalt förbjud för sånt hemma hos oss. Däremot är lammsteken ett måste på Påskmiddag, och med det en hel del tillbehör. Förrätten varierar däremot från år till år. Den här gången blev det en kall lax- och räkpaj med väldigt mycket gott i sig. Den kan med fördel lagas redan dagen innan, och fungerar väldigt bra till vilken buffé som helst.
Pajskal:
200 gram kavring (ca 8 skivor)
50 gram smält smör
Fyllning:
100 gram kallrökt lax
380 gram skalade räkor i lake
2 ägg (hårdkokta)
2 avokado
1 liten röd lök
2 creme fraiche
3 msk majonnäs
1 tsk pressad citron
salt och peppar
Gör så här: Skär kavringen i mindre bitar och mixa det till smulor i en matberedare. Smält smöret och blanda det med brödsmulorna. Tryck ut blandningen i en pajform och ställ kallt. Blanda alla ingredienser till fyllningen: laxen strimlad, ägg, avokado i mindre bitar och löken hackad. Bred ut fyllningen i pajskalet och låt den stå i kylskåpet i minst några timmar (gärna till dagen efter)
God Jul till Er alla vänner .... ät gott, kramas mycket, njut av dagen i varandras sällskap, och skänk en tanke även till de som inte längre finns bland oss. Ta hand om Er!
Maräng bottnar (2st)
6 äggvitor
4 dl socker
6 dl rise krispies
Gör så här: Vispa äggvitorna och tillsätt sockret. Vispa till hård skum och blanda i rise krispies med en slickepott. Bred ut det i två långpannor och grädda i 150 grader i ca en timme. Låt kalna helt.
Fyllning:
6 äggulor
1,5 dl socker
1,5 dl grädde
100 gram smör
200 gram choklad
6 dl vispgrädde
Gör så här: Sjuda äggulor, socker och grädde (koka inte). Ta kastrullen från värmen och lägg i smör och hackad choklad. Bred ut chokladkrämen på den ena marängbottnen. Vispa grädden och bred den över chokladkrämen. Lägg på den andra maräng botten som lock och om du vill, slingra lite smält choklad över det.
En favorit i Alladin asken är trilling nöten, men de är på tok för få i asken i min smak, om de inte är helt borttagna dvs. Därför tar vi nu saken i egna händer och gör en hel sats med bara sådana. De blev faktiskt mycket godare än Alladins om jag får säga det själv. Håll bara ett öga på hasselnötterna så de inte bränns vid i ugnen..... och använd för Guds skull inte vanlig blockchoklad till det. Satsen räckte till ganska många praliner och jag passade på att gjuta några chokladbitar också.
400 gram Marabou mjölkchoklad
200 gram hasselnötskärnor
Gör så här: Rosta nötterna på 225 grader i ca 5 minuter, gnugga av överflödigt skal. Enklast är att använda en handduk till det. Smält chokladen över ett vattenbad, eller i mikron. Vänd ner hasselnötskärnorna i chokladen och vänd om lite med en sked så att alla får choklad på sig. Fånga upp dem tre och tre, låt lite av överskottschokladen rinna av och lägg dem på bakplåtspapper och låt stelna. Chokladen som blir över kan du ringla över godisbitarna. Gör gärna det efter det att de stelnat.
Hemlagad kexchoklad ....så himla enkelt att göra, med få ingredienser ... men lite kladd. Kexchoklad har alltid varit min dotters favorit och därför lite extra kul att få kunna göra det hemma tillsammans med henne.
Det här behöver du till 8 stycken chokladkex (32 stycken mindre bitar) :
32 stycken smörgåsrån
100 gram nougat
100 gram mjölkchoklad
Choklad doppas i 400 gram mjölkchoklad + 2 msk rapsolja
Gör så här: Smält nougaten och 50 gram mjölkchoklad och bred ut på smörgåsrånen. Använd 4 rån till varje, dvs tre lager fyllningar. Ställ in dem i kylen och låt dem svalna helt innan du skär varje bit i fyra delar. Smält chokladen tillsammans med en msk neutralolja, och chokladdoppa sedan kexen. Låt dem torka på ett galler.
Ställ svalt fram till servering.
Familj, äkta vänner och bakning var exakt var jag behövde idag för att vända på något som började som en riktig skitig weekend. Ibland blir man så himla besviken på människor i sin omgivning, men som tur är har man andra vänner som kan stärka en och ge den positiva energi som man behöver.
Han baka hela 7 sorters kakor idag tillsammans med bästa Lili och hennes dotter Andrea. Flera utav de har jag redan gjort förr och recept finns redan här sen tidigare, därför blir det inga nya inlägg om det, men ett par nya godsaker lyckades vi med ändå. En prisbelönad saffranskaka från 1984 har vi först ut här, som bästa Lili har gjort. Tack vännen för en välbehövlig dag tillsammans.
200 gram smör
1 pkt saffran 1/2 gram
2 ägg
3 dl socker
1 1/2 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Gör så här: Smörj och bröa en form av valfri form (använde ströbröd till det). Smält smöret och låt det svalna. Stöt saffranet i en mortel tillsammans med lite socker. Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt saffran, smör och mjölk. Blanda mjölet med bakpulvret och rör ner det i smeten. Häll den i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter, på 175 grader C. Sikta lite florsocker innan servering
Vad vore Lucia utan Lussebullar? Den är i för sig inte först om 2 dagar, men det är i alla fall Advent och en bra ursäkt till att baka dessa. Började tidigt imorse och det luktar så gott i huset nu. Mysighets faktorn är högt satt för hela helgen. Barnen älskar lussebullar och skulle kunna äta de till frukost varje morgon om de fick. Ha en fin Luciafirande alla!
Recept för ca 30 st.
50 g jäst
150 g smör eller margarin
2 påsar saffran (à 1/2 g)
2 dl socker
5 dl mjölk
250 g kesella/kvarg (1 %)
1/2 tsk salt
1 ägg
ca 16 dl vetemjöl (16 dl motsvarar 960 g)
ägg till pensling
Gör så här: Smula ner jästen i en bunke. Smält matfettet. Stöt saffranet med lite av sockret i en mortel. Rör ner saffranet i det smälta matfettet. Tillsätt mjölken och ljumma degspadet till ca 37˚C. Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, socker, kvarg, salt och ägg. Blanda ev. i russin. Arbeta i nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Strö lite mjöl över degen. Låt den jäsa under bakduk 30-45 minuter. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Knåda ev. i resten av mjölet. Baka ut degen till lussekatter. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk 30-45 minuter. Sätt ugnen på 225˚C. Pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter. Låt svalna på galler övertäckt med bakduk.
..nu såklart det årliga pepparkakshuset. I år ville barnen ha ett hus till vår katt Mio, så det fick bli det. Skulle ha kanske gjort det lite större, men han tryckte in sig i det i alla fall. Den stora frågan är dock, hur länge tar det innan han har sönder det. Glad andra Advent på er alla!
Svärfars födelsedagstårta i favorit färg och smak. Morotskaka med extra allt i en guldig förpackning av sockerpasta med ätbar spets. Fick för första gången använda mig av Airbrush pistol för att färga den i guld, vilket fungerar väldigt fint. Enda nackdelen är att även katten här hemma är lika guldig och glittrig idag. Också något nytt för mig är att använda mig av en så kallad "dummy". Det är nedersta delen av tårtan som är egentligen ingen riktig tårta, utan bara en uppklädd frigolit botten. Den använde jag för att få höjden på tårtan och illusionen av att det är en 3-vånings tårta i stället för bara 2 våningar. Det blev en riktig wow-upplevelse när den rullades in i festlokalen igår, med is facklor tända på toppen. Det gällde bara att komma ihåg att plocka bort "fusk" delen innan någon av gästerna skulle försöka ta sig en bit av den.
Stort grattis på din dag bästa "bestefar"!
Första våning : en dummy /ej ätbart. Kädd i sockerpasta dock, precis som resten av tårtan.
Andra våning: 2 satser av morotskaka (4 lager) 24cm
Tredje våning: 1 1/2 satser av morotskaka (4 lager) 18cm
Recept för 1 sats morotskaka:
Bottnen:
4 ägg,
3 dl socker,
3 dl vetemjöl,
2 tsk bikarbonat,
2 tsk kanel,
1 tsk salt,
1 tsk vaniljsocker,
1 1/2 dl sojaolja,
4 dl morötter.
Glasyr:
100 gram smör,
2 pkt Philadelphia ost (naturell),
250 gram florsocker,
1 tsk vaniljsocker.
Gör så här: Vispa ihop ägg och socker poröst. Blanda i en separat skål: vetemjöl, bikarbonat, kanel, salt, och vaniljsockret. Häll över det i äggsmeten och vispa en liten stund till. Riv morötterna på det minsta av rivjärnet, kläm ur all saft och blanda ihop med oljan. Häll över morötterna i smeten och rör i med en slev. Häll över det i en smord springform och grädda i nedersta delen av ugnen i ca en timme, på 190 grader C. Gör i ordning glasyren genom att röra ihop rumstempererad smör, ost, florsocker och vaniljsocker. Fyll bottnarna med glasyr både i mellan bottnarna och runt om.