Blogg
Jag gjorde denna tårta för första gången nu, till min dotters födelsedag och måste erkänna att jag blev helt förälskad i dessa färger. Tänk vad fint det kan bli med naturliga färger, utan några som helst tillsatser. Den borde gå såklart att göra på vilka skogsbär som helst, men jag valde björnbär denna gång..... och hade jag haft flera sådana, hade jag nog lagt på ännu ett lager i ännu mörkare nyans.
Min tårta är gjort i en form på 18 cm och saknar tyvärr ett lager med fyllning, eftersom jag inte hade tillräckligt med björnbär, men receptet nedan är för en komplett sådan där en femte lager med fyllning kommer till.
Botten:
2 ägg
2 msk socker
1 msk mjöl
1 msk potatismjöl
1/2 tsk bakpulver
Gör så här: Vispa ägg och socker med elvisp i ca 10 minuter. Sikta ner mjöl, potatismjöl, bakpulver och vänd försiktigt med en slickepott. Häll över i en form på 18 cm som är kläd med bakplåtspapper. Grädda i ca 30 minuter på 175 grader C. Låt kallna helt, innan du börjar med fyllningen. Ta en ny form på 18 cm och klä kanterna med en lite tjockare plastfilm. Det går fint med bakplåtspapper också, men då blir inte kanterna så släta när man tar ut tårtan på slutet, eftersom papper skrynklar sig gärna. Jag använder plastfilm i alla fall.
Fyllning:
1 000 gram frysta björnbär
3 citroner
2 ägg
150 gram smör
380 gram socker
17 1/2 gelatinblad (35 gram)
500 gram vispgrädde
2 msk vaniljextrakt
Gör så här: Börja med att göra en sats med lemoncurd och en med björnbär puré. Dessa kommer att användas i olika mängder i alla de kommande lager med fyllning.
Lemon curd: Ha saft och rivet skal av citronerna i en kastrull. Tillsätt 180 gram socker och 2 ägg. Vispa gott för hand tills allt är välblandat och tillsätt 85 gram smör. Ställ kastrullen på spisen och koka på låg värme tills det att konsistensen blir lite tjockare. Ta av från spisen och sila allt.
Björnbär puré: Lägg bären i en kastrull tillsammans med 200 gram socker. Låt koka i ca 8 minuter tills bären är väldigt mjuka och du har fått ur mycket saft. Ta av spisen och sila bort alla frön. Pressa ordentligt så du får ut all saft. Låt stå åt sidan.
Lager 1: Lägg 7 gram gelatin (3 1/2 blad) i kall vatten och lägg åt sidan i ca 7 minuter.
Mätt 170 gram av lemoncurden (som skall fortfarande vara varm). Ta upp gelatinbladen, kläm ur allt vatten och blanda det i det varma lemoncurden. Blanda så att allt smälter fint. Vispa upp 150 gram vispgrädde. Börja med att blanda i hälften av den i lemoncurden och rör om försiktigt med en slickepott. Rör ner resterande vispad grädde, blanda försiktigt utan att vispa och häll över ditt första lager på tårtbottnen. Ställ formen i frysen för 20 minuter.
Lager 2: Lägg 7 gram gelatin (3 1/2 blad) i kall vatten och lägg åt sidan i ca 7 minuter.
Värm upp 70 gram björnbärpuré. Ta upp gelatinbladen, kläm ur allt vatten och blanda det i purén. Blanda så att allt smälter fint. Tillsätt 100 gram lemoncurd och blanda väl. Vispa upp 130 gram vispgrädde. Börja med att blanda i hälften av den i lemoncurden och rör om försiktigt med en slickepott. Rör ner resterande vispad grädde, blanda försiktigt utan att vispa och häll över som lager 2 på tårtan. Ställ formen i frysen för 20 minuter.
Lager 3: Lägg 7 gram gelatin (3 1/2 blad) i kall vatten och lägg åt sidan i ca 7 minuter.
Värm upp 120 gram björnbärpuré. Ta upp gelatinbladen, kläm ur allt vatten och blanda det i purén. Blanda så att allt smälter fint. Tillsätt 50 gram lemoncurd och blanda väl. Vispa upp 90 gram vispgrädde. Börja med att blanda i hälften av den i lemoncurden och rör om försiktigt med en slickepott. Rör ner resterande vispad grädde, blanda försiktigt utan att vispa och häll över som lager 3 på tårtan. Ställ formen i frysen för 20 minuter.
Lager 4: Lägg 7 gram gelatin (3 1/2 blad) i kall vatten och lägg åt sidan i ca 7 minuter.
Värm upp 210 gram björnbärpuré. Tillsätt 30 gram smör och rör om tills det att smöret har smällt. Ta upp gelatinbladen, kläm ur allt vatten och blanda det i purén. Blanda så att allt smälter fint. Tillsätt även 1 tsk vaniljextrakt. Vispa upp 90 gram vispgrädde. Börja med att blanda i hälften av den och rör om försiktigt med en slickepott. Rör ner resterande vispad grädde, blanda försiktigt utan att vispa och häll över som lager 4 på tårtan. Ställ formen i frysen för 20 minuter.
Lager 5: Lägg 7 gram gelatin (3 1/2 blad) i kall vatten och lägg åt sidan i ca 7 minuter.
Värm upp 320 gram björnbärpuré. Tillsätt 40 gram smör och rör om tills det att smöret har smällt. Ta upp gelatinbladen, kläm ur allt vatten och blanda det i purén. Blanda så att allt smälter fint. Häll den över tårtan som ett sista lager och ställ formen i kylskåpet för minst 3 timmar innan servering.
En bakelse jag inte gjort på flera år. Förr i tiden hade jag ofta några sådana i frysen, tillsammans med några Fragilités bakelser. Båda recept är från "Sju sorters kakor" och mycket enklare att göra än vad man tror. Måste nog ta upp traditionen igen. Problemet är bara att det har visat sig att de tar slut fortare än vad jag minns.
Botten:
3/4 dl mandelmjöl
3 äggvitor
1 1/2 dl socker
3 msk kakao
Gör så här: Smörj och mjöla ett bakplåtspapper och lägg det på en plåt. Vispa samman äggvitor och socker till hård skum. Sikta ner kakao och vänd ner mandelmjölet. Bred ut smeten på det mjölade bakplåtspappret. Grädda mitt i ugnen på 175 grader C, i ca 10 minuter, eller tills kakan ser torr ut. Låt den svalna och lossa den sedan ifrån pappret. Dela den i fyra delar på tvären. Gör nu iordning fyllningen.
Fyllning:
1 dl mjölk
1 dl socker
3 äggulor
1 tsk potatismjöl
1/2 kryddmått salt
200 gram smör (fuska inte med margarin)
1 msk vaniljsocker
Gör så här: Blanda alla ingredienser utan smöret. Sjud detta tills krämen blir tjock. Låt kallna helt. Rör smöret med elvisp och blanda i den kalla krämen. Smaksätt med vaniljsocker och fördela mellan bottnarna. Skär kakan i lagom stora bitar. Sikta florsocker över.
Hipp hipp hurra för mig idag. Eftersom det är MIN födelsedag, bakade jag något som jag själv älskar. En ecler/ eller petit-choux tårta. Den består av fyra lager och tar en liten stund att få ihop den kanske, men helt värt det. Först en botten på petit-choux smet som är både sockerfri och kalorisnål. Den biten jämnar dock ut sig, när man toppar med ett rejält lager vaniljkräm, ett med choklad ganache och ett sista med grädde. Ingen bakelse för en som går på diet, men vad gör det... Grattis till mig!
Lager 1: Petit-choux botten
150 gram mjöl
150 ml vatten
150 ml mjölk
150 gram smör
5 ägg
Gör så här: Smörj en bakform på ca 30x40cm. Koka upp vatten, mjölk med smör. Rör i mjölet. Låt massan koka under kraftig omrörning tills den släpper kastrullens botten. Ta den från värmen och låt smeten svalna. Tillsätt ett ägg i taget och rör kraftigt en stund mellan varje ägg. Tryck ut smeten i formen (gärna med hjälp av fingrarna) och grädda i ca 20 minuter på 200 grader C. Skulle den få lite för mycket färg, kan du sänka till 175 efter halva gräddningen. Bottnen kommer att vara lite vågig, vilket är helt ok. Låt den svalna helt.
Lager 2: Vaniljkräm
2 dl vispgrädde
5 dl mjölk
135 gram socker
60 gram maizenastärkelse
6 äggulor
1 msk vaniljsocker
4 gelatinblad (ca 10 gram)
400 gram vispgrädde
Gör så här: Blanda vispgrädde (2dl), mjölk och socker i en tjockbottnad kastrull. Koka upp försiktigt. Rör ihop äggulor och Maizenastärkelse och häll över den varma mjölkblandningen i en tunn stråle, under konstant vispning. Ställ kastrullen tillbaks på spisen och koka på svag värme (styrka 6 av 9 hos mig). Vispa hela tiden, tills den har tjocknat. Viktigt med svag värme och vispning. När vaniljkrämen har blivit tjock, tas kastrullen från värmen och ställs för att svalna en stund. Under tiden läggs gelatinbladen i kall vatten. Ta upp de efter 5 minuter och kläm ur allt vatten. Lägg över de i vaniljkrämen (som nu borde ha svalnat till ca 40 grader C. Om krämen är för varm, kommer gelatinen att klumpa sig bara). Blanda väl.
Vispa upp de resterande 400 gram med grädde och blanda i det försiktigt i vaniljkrämen. Vispa inte, utan använd en slickepott till det. Man vill behålla så mycket som möjligt av luften i grädden. Bred ut krämen över petit-choux bottnen och ställ i frysen i en halv timme.
Lager 3: Choklad ganache
200 gram vispgrädde
200 gram mjölkchoklad (alt.150 gram mörk choklad)
Gör så här: Värm vispgrädden tills det att den skall precis börja koka. Ta bort från spisen och blanda i hackad choklad. Blanda väl och häll över vaniljkrämen (spara ett par skedar för dekoration. Ställ i frysen i en halv timme.
Lager 4: Gräddtäcke
400 gram vispgrädde
40 gram florsocker
Gör så här: Vispa grädden till nästan hård. Tillsätt sockret och vispa färdigt. Spritsa eller bred det över choklad ganachen. Ringla lite chokladganache som du sparat, ovanpå och ställ i kylskåpet i ett par timmar.
De här cupcakes var lite extra roliga att göra, och så fantastiskt uppskattade i skolan på öppet hus dagen. Jag blev så överväldigad av alla fina kommentarer jag fick av barnen och lärarna i skolan, och framför allt av att se min son vara så stolt över sin mamma. Väldigt rörd över det. Jag han dock bara göra 20 stycken, vilket var väldigt synd... på tok för få. "Hamburgare brödet" är en vanlig muffins delad i två, "köttet" är en brownie, "salladsbladen" och "ketchupen" är en mjukost frostning och "osten" är av sockerpasta. Ska absolut göra de vid fler tillfällen, men måste först hitta ett annan recept på själva muffinsarna, som inte spricker så mycket på toppen. Godnatt på er! Nu blir det lite paus i bakandet på några dagar. Imorgon väntar vi tillökning i familjen. Kockan 15,00 kommer den mest efterlängtade söta kissen att flytta in till oss. Lilla Mio.
Cupcakes/ "hamburgare brödet":
5 dl vispgrädde
200 gram smör
3 dl socker
4 ägg (rumstempererade)
7 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljextrakt
Gör så här: Det är viktigt att smör och ägg är rumstempererade för att få bästa resultatet. Vispa det mjuka smöret med sockret till en luftig smörkräm. Tillsätt ett ägg i taget och fortsätt vispa en bra stund tills du får en fin fluffy konsistens. Tillsätt mjöl och bakpulver som du har siktat 3 gången för bästa resultatet. Tillsätt även vispgrädde och vaniljextrakt och blanda väl med en slickepott. Fyll muffinsformar (eller smord muffinsform) till mer än hälften och grädda i ca 25 minuter på 200 graders värme C. Låt svalna helt.
Brownie/ "köttet":
200 gram smör,
4 ägg,
5 dl socker,
2 tsk vaniljsocker,
2 krm salt,
1 dl kakao,
3 dl vetemjöl
Gör så här: Smält smöret. Klä en ugnsform med bakplåtspapper. Vispa ägg och socker, använd gärna elvisp. Blanda i vetemjöl, kakao, salt och det smälta smöret och rör till en jämn smet. Tillsätt vaniljsocker. Bred ut smeten i en ugnsform. Grädda mitt i ugnen i 200 grader, ca 20-25 minuter. Låt svalna helt.
Frosting/ "salladen och ketchupen":
500 gram mjukost (rumstempererad)
100 gram smör (rumstempererad)
1 dl florsocker
2 msk vaniljsocker
grön pastafärg
röd pastafärg
Gör så här: Vispa ihop mjukost och smör i ca 10 minuter. Tillsätt florsocker och vaniljsocker. Vispa vidare i några minuter till och dela satsen i två. Den ena färgar du grön och den andra röd.
"osten":
Gul sockerpasta som är kavlat till små, tunna fyrkanter.
Sätt ihop burgarna genom att dela muffinsarna i två. Spritsa på den gröna frostingen. Lägg på en rund brownie bit. Lägg på "ostbiten". Spritsa på den röda frostingen och avsluta med att lägga på muffins locket. Jag penslade lite sirap och strödde på lite strössel också som skall föreställa de små fröna i brödet. Tips är att sätta fast burgarna med en tandpetare tills allt har satt sig och frostningen har stelnat. Ställ de kallt fram till servering.
Nu bakas det till öppet hus dagen i skolan. Min sons klass skall försöka sälja lite fika för att få ihop lite mer pengar till en klassresa. Mitt bidrag blir en regnbågsrulltårta fylld med creme cheese kräm. Ett amerikans recept som jag hittade på nätet, som inte alls är dum. Jag var tvungen att smaka lite på kanterna så jag inte gör bort mig när den skall serveras. Jag var lite nervös med alla dessa färger, men det gick bra. Missade en röd rand i mitten bara, men jag tror inte någon mer än jag tänker på det. Ha det gott alla!
Botten:
5 ägg
1 dl socker
1 tsk citronsaft
2/3 del dl mjöl
1 tsk bakpulver
3 msk smält smör
pasta färg: gul, orange, röd, grön och blå
Gör så här: Sätt ugnen på 190 grader C. Separera äggvitor från äggulor. Vispa äggulorna i ca 5 minuter. Tillsätt 0,5 dl av sockret (observera att det är bara halva mängden). Vispa vidare i ca 5 minuter till. Tillsätt citronsaft och ev. även lite rivet citronskal om du vill. I en separat skål, vispa äggvitor med resten av sockret (0,5 dl) till hård skum. Blanda äggule massan med äggvitorna med hjälp av en slickepott. Gör det försiktigt för att inte slår ut för mycket av luften i smeten. Tillsätt siktad mjöl och bakpulver på samma sätt med hjälp av slickepott. Häll i den smälta smöret på slutet, som inte får vara för varm. Blanda försiktigt och dela smeten jämt i 5 skålar. Färglägg dessa till regnbågens färger. När man har i färgen, kommer smeten att bli lite mer flyttande, men det är ingen fara med det. Häll varje smet i var sin spritspåse. Klä en bakplåt med bakplåtspapper och börja spritsa långa sträck med smet. Lämna inget utrymme mellan varje färg. De skall ligga tätt ihop. Gult, orange, rött, grönt och blått o.s.v... Grädda mitt i ugnen i 10 minuter på 190 grader C. Ta ut bottnen och vänd den på en bakduk. Ta bort bakplåtspappret. Lägg en bakduk till ovanpå och vänd på hela bottnen så att den sida där bakplåtspappret satt, skall hamna längt ner (det är den sida som du vill skall synas när du rullar upp tårtan sen). Låt kallna och gör under tiden iordning fyllningen.
Creme cheese fyllning:
200 gram creme cheese / Philadelphia ost
1 dl socker
1 dl vispgrädde
Gör så här: Vispa ihop den mjuka osten och sockret till en krämig massa. I en separat skål, vispa grädden hård och blanda ihop den med ostmassan. Använd en slickepott till detta. Bred fyllningen på bottnen och rulla ihop. Låt rulltårta stå i kylskåpet någon timme innan servering.
The Cheesecake Factory är en amerikansk kafékedja som i huvudsak serverar cheesecake och på deras meny finns bland många andra läckerheter, en Oreo Dream Extream Cheesecake som jag har försökt att återskapa här. De lämnar såklart inte ut några recept och jag har bara sett bilder på den, men det här i i alla fall min egen tolkning av den. Kaninen på toppen är gjord i sockerpasta och tog mig evigheter, men men.....den blev färdig till slut och dottern blev super lycklig. Hon ville så gärna ha en kanin på tårtan. Jag tycker mest den ser ut som ekorren från "Alvin och gänget", men inte en chans att jag skulle börja om. Glad Påsk på er!
Tårtan består av 4 lager.
Lager 1: Browniebotten:
100 gram mörk choklad
100 gram ljus choklad
120 gram smör
1 3/4 dl socker
1 3/4 dl farinsocker
4 ägg
1 tsk vaniljsocker
2 1/2 dl mjöl
en nypa salt
Gör så här:
Värm ugnen till 160 grader C. Smält chokladen (gärna hackad) med smör i en kastrull. Låt svalna lite. Blanda i båda sockersorterna och vispa för hand. Ha i ett ägg i taget medan du vispar. Rör sedan i vanilj, mjöl och salt till allt är blandat. Häll smeten i en form på 18 cm (går bra med en större också, men då blir tårtan lite lägre) gärna klädd med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 30-35 minuter. Låt svalna helt.
Lager 2: Mjölkchoklad ganache:
1 dl grädde
100 gram ljuschoklad
Gör så här: Koka upp grädde. Hacka chokladen och ha i en skål. När grädden har kokat upp så häll det över chokladen. Vispa sedan för hand ihop grädden och chokladen. Låt svalna lite innan du häller det över brownie bottnen. Låt svalna helt.
Lager 3: Cheesecake:
250 gram Philadelphia ost
50 gram socker
50 gram grädde
2 ägg
1 msk mjöl
1 msk vaniljextrakt
några oreo kex (ca 8st)
Gör så här: Värm ugnen till 175 grader C. Klä en bakform (springform) med bakplåtspapper. Vispa ihop osten med sockret tills du får en krämig konsistens. Tillsätt grädde, ägg, mjöl och vaniljextraktet. Blanda väl med en slickepott. Häll först en tredje del av smeten i bakformen. Lägg på oreo kex, hela, lite här och där. Häll över resten av smeten över kexet som nu borde vara där i mitten av cheesecaken. Spelar ingen roll om de rör på sig lite. Grädda i vattenbad i ugnen i 20 minuter. Jag la min bakform i en annan form som inte tar in vatten först, och sen la det hela på en plåt fyllt med ca 2 cm vatten. I och med att man gräddar på det här viset, blir cheesecaken mycket saftigare. Låt svalna helt efter att den har gräddat färdigt. Ta ut den ur formen, tag bort allt papper och lägg den över brownie bottnen med choklad ganaschen på. Nu är lager 3 färdig.
Lager 4: Oreo mousse:
4 gram gelatinpulver
0,6 dl mjölk
50 gram vit choklad
1 äggula
1/2 tsk vaniljextrakt
150 gram grädde
1 tsk
florsocker
4 Oreo kex (smulade)
Gör så här: Lägg gelatinpulvret i ett par msk kall mjölk och lägg den åt sidan. Värm resten av mjölken och blanda i äggulan och vaniljextraktet efteråt. Värm nu gelatinen (som har stelnat under tiden) i mikron i ca 3-4 sekunder. Bara så att den skall bli flyttande igen. Häll över den i mjölkblandningen och rör väl. Smält chokladen (fungerar fint i mikron) och häll över den också i mjölkblandningen. Vispa grädden separat tillsammans med florsockret och lägg över den i mjölkblandningen. Blanda allt försiktig med en slickepott. Som sist skall smulorna av oreo kexet in. Nu är lager 4 klar att läggas över som sista lagret på tårtan. Låt stå i kylskåpet i ett par timmar innan servering.
Jag hade lite riven choklad på toppen, och såklart dotters kanin som jag gjort i sockerpasta.
Recept på en matig cheesecake med riven pepparrot och en botten gjord på smör och kavring som jag hittade på Ica's hemsida. Servera den väl kyld i tunna bitar – gärna med skivor av rökt lammfiol. Den blev perfekt som förrätt till Påsk middagen.
Botten:
8 skivor kavring (ca 200 g)
50 g smör
Fyllning:
2 dl färsk pepparrot
2 1/2 dl vispgrädde
1/2 citron
200 g naturell färskost
1/2 msk honung
2 ägg
1 msk majsstärkelse
peppar
Garnering
1 kruka gräslök
Till servering
rökt lammfiol
Gör så här: Sätt ugnen på 125°C.
Botten: Mixa kavringen med smöret i en matberedare till en smulig massa. Tryck ut den i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 8 port).
Fyllning: Skala och riv pepparroten. Koka upp grädden i en kastrull. Lägg i pepparroten. Ta kastrullen från värmen och låt stå ca 10 minuter. Sila ifrån pepparroten, tryck med en sked så att all grädde kommer med. Skölj citronen, riv skalet och pressa ur saften. Blanda pepparrotsgrädden med citronskal, färskost, honung, ägg, och majsstärkelse. Smaksätt med citronsaft och peppar. Häll fyllningen i formen. Grädda cheesecaken mitt i ugnen ca 1 timme eller tills den blivit fast. Låt den svalna. Hacka gräslöken.
Till servering: Servera tunna bitar kall cheesecake garnerad med gräslök tillsammans med rökt lammfiol.
Det här är tredje gången jag bakar denna tårta på kort tid, och kan inte få nog av den. Den var ett ganska givet val när min svägerskans sambo fyllde år idag och uppvaktades på sin födelsedag. Han är lite av en gourmet kille som bara älskar choklad ... så nu fick han så han teg. Lite Påsk inspirerad blev tårtan också med kaninerna på. Mest för att jag inte hade choklad så det räckte till den stora högen på toppen, så barnens kaniner fick rycka in. Man tager vad man haver.
Grattis på dagen Andreas! och tack för den goda middagen.
Browniebotten:
100 gram mörk choklad
100 gram ljus choklad
120 gram smör
1 3/4 dl socker
1 3/4 dl farinsocker
4 ägg
1 tsk vaniljsocker
2 1/2 dl mjöl
en nypa salt
Gör så här:
Värm ugnen till 160 grader C. Smält chokladen (gärna hackad) med smör i en kastrull. Låt svalna lite. Blanda i båda sockersorterna och vispa för hand. Ha i ett ägg i taget medan du vispar. Rör sedan i vanilj, mjöl och salt till allt är blandat. Häll smeten i en form på 18 cm (går bra med en större också, men då blir tårtan lite lägre) gärna klädd med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 30-35 minuter. Låt svalna helt.
Oreo fyllning:
2 pkt Oreo kex (ca 300 gram)
200 gram Philadelphia ost
Gör så här:
I en mixer, kör kexet och osten tills allt är helt blandat. Häll fyllningen över browniebottnen och släta till.
Mjölkchoklad ganache:
1 1/4 dl grädde
150 gram ljuschoklad
Gör så här: Koka upp grädde. Hacka chokladen och ha i en skål. När grädden har kokat upp så häll det över chokladen. Vispa sedan för hand ihop grädden och chokladen. Låt svalna lite innan du häller det över fyllningen. Ös på massor av olika chokladbitar och ställ i kylen, gärna över natten. Ta fram tårtan en liten stund innan den skall serveras.
Självklart var jag tvungen att testa även Tiramisu fyllning till mina Kinder ägg. Jag älskar kaffe smaken i efterrätter, vilket är väldigt konstigt då jag inte dricker någon kaffe. Doften av kaffe samt smaksättning med det är något helt annat. Här kommer recept på ännu ett fyllt Kinder ägg som går att göra väldigt snabbt. Med lite fantasi i dukningen och upplägget, kan det bli en cool efterrätt på Påsk middagen. Ha det gott!
4 Kinder ägg
2 ägg
2 msk socker
125 gram mascarpone ost
2 savoiardikex kex
1 dl espressokaffe (rumstempererad)
Gör så här: Gör försiktigt hål i varje chokladägg, bara så stor att man kan ta ut leksaken om är inuti. Lägg de åt sidan.
Ta fram de riktiga äggen och separera äggvitor från äggulor. Vispa äggulor med socker tills den blir ljus och tjocknar lite. I en annan skål, vispa äggvitorna till hård skum. Tillsätt marcarpone osten i äggvitan och blanda väl med en slickepott. Blanda ihop äggule blandningen med äggviteblandningen och ställ åt sidan.
Dela varje kex i 4 lika delar. Doppa kexbitarna i kaffe (väldigt snabbt på varje sida). Lägg en bit kex i varje ägg, toppa med en skedd av krämen och varva med kex och kräm en gång till tills chokladäggen är fyllda. Riv lite choklad ovanpå och servera efter att de dragit till sig smak i någon timme först.
Jag är nog lite barnslig av mig som tycker fortfarande om Kinder ägg. Det är ju mjölkchoklad..... och numera säger forskarna att choklad är bra för hjärnan, vilket borde betyda att jag ligger väldigt bra till med tanke på hur mycket choklad jag äter... haha. Vi vet dock hur det ligger till med den saken däremot; det som är bra för oss idag, är säkert inte så bra imorgon. De vindarna blåser det storm i hela tiden. Hur som helst, jag har börjat prov baka lite inför Påsk och fyllda Kinder ägg är ganska festliga och ganska roliga att bjuda på. Fyllningen kan variera efter smak och tycke. Jag började med några som är fyllda med citronmousse ... fantastisk friskt- och god smak.
4 Kinder ägg
2 äggvitor
2 msk socker
3 msk lemon curd
1/2 dl vispgrädde
rivet citronskal, blandat med lite socker (till garnering)
Gör så här: Gör försiktigt hål i varje chokladägg, bara så stor att man kan ta ut leksaken om är inuti. Lägg de åt sidan.
Vispa äggvitorna och sockret till hård skum. Tillsätt lemon curd och försiktigt blanda ihop det med äggvitan (vispa inte). I en separat skål, vispa upp grädden och tillsätt den efteråt i äggviteblandningen. Blanda väl och fyll sedan äggen. Ställ det i kylskåpet i minst ett par timmar innan servering. Garnera med citronskal blandat med socker så ser det ut som äggula.