Blogg
Jag är nog lite barnslig av mig som tycker fortfarande om Kinder ägg. Det är ju mjölkchoklad..... och numera säger forskarna att choklad är bra för hjärnan, vilket borde betyda att jag ligger väldigt bra till med tanke på hur mycket choklad jag äter... haha. Vi vet dock hur det ligger till med den saken däremot; det som är bra för oss idag, är säkert inte så bra imorgon. De vindarna blåser det storm i hela tiden. Hur som helst, jag har börjat prov baka lite inför Påsk och fyllda Kinder ägg är ganska festliga och ganska roliga att bjuda på. Fyllningen kan variera efter smak och tycke. Jag började med några som är fyllda med citronmousse ... fantastisk friskt- och god smak.
4 Kinder ägg
2 äggvitor
2 msk socker
3 msk lemon curd
1/2 dl vispgrädde
rivet citronskal, blandat med lite socker (till garnering)
Gör så här: Gör försiktigt hål i varje chokladägg, bara så stor att man kan ta ut leksaken om är inuti. Lägg de åt sidan.
Vispa äggvitorna och sockret till hård skum. Tillsätt lemon curd och försiktigt blanda ihop det med äggvitan (vispa inte). I en separat skål, vispa upp grädden och tillsätt den efteråt i äggviteblandningen. Blanda väl och fyll sedan äggen. Ställ det i kylskåpet i minst ett par timmar innan servering. Garnera med citronskal blandat med socker så ser det ut som äggula.
Tillbaks från underbara Jamaica och abstinensen för att baka har infunnit sig tidigare än vad jag trodde. Idag gav jag efter och tog fram kastrullerna. Det är ju Påsk nästa vecka trots allt och fick just nu lust att prova lite nya saker. Ett brytbröd med härliga smaker är aldrig fel att bjuda på i samband med Påsk middagen. Örter och vitlök är givet för mig och detta bröd kan man förberedda i förväg, frysa in och grädda det färdigt strax förre serveringen. Perfekt!
500g vetemjöl
1/2 msk torrjäst
1/2 msk salt
1/2 msk socker
325 ml ljummet vatten
1/2 msk olivolja
3 vitlöksklyftor
1 / 3 dl hackad persilja
1/3 dl hackad basilika
1/4 dl hackad rosmarin
1 msk smör
200g riven smakrik ost
Gör så här: Blanda mjöl, jäst, salt och socker tillsammans i en stor skål. Tillsätt hälften av vattnet till de torra ingredienserna och blanda väl. Tillsätt långsamt det kvarvarande vattnet under blandning. Knåda ihop till en smidig deg. Tillsätt olivolja och fortsätt knåda. Om det är nödvändigt, lägga till lite extra mjöl om det blir alltför klibbig och fortsätt arbeta degen. Knådningen är extremt viktigt eftersom det är en nödvändig teknik för att säkerställa att degen kommer att jäsa och vara fluffig. Täck degen med plastfolie och sedan en handduk. Låt jäsa tills blandningen blir dubbelt så stort - det kan ta 1 - 1,5 timmar). När degen har jäst, skär den i två halvor (lättare att jobba med den då) och kavla varje halva ut till en stor rektangel omkring 50 cm x 25 cm.
Pensla med smör och sprid på vitlök och örtblandning (pressad vitlök blandat med hackade örter). Tillsätt den rivna osten.
Skär varje rektangel i strimlor på ca 6cm. Lägga remsorna ovanpå varandra och skär sedan ut rutor som du staplar på ovanpå varandra. Vänd "bunten" på sida och placera den i bakformen (oroa dig inte om din deg inte fyller formen till kanterna, den kommer att bre sig vid gräddning). Täck formen plastfolie och ställ åt sidan i 30 minuter.
I detta skede, kan du frysa brödet om du vill, för senare gräddning.
Ta bort plast folien och grädda i ca 40 minuter, eller tills ytan är gyllene, på 190 grader C. Låt den vila i 10 minuter innan du tar bort från formen och serverar.
Det finns många som har olika grad av nötallergier, och man vill aldrig ta någon risk av att någon blir dålig av det man bjuder på, därför har jag nu lärt mig att baka macarons på pumpafrön i stället för det vanliga mandelmjölen man är van vid. Smaken påverkades ytterst lite måste jag säga....... jag tror inte man tänker på det förrän man berättar vad som är i. Och idag, dagen till äran, har jag gjort de rosa, både hjärtformade och klassiskt runda. Ha en fin Alla Hjärtans dag alla!
Recept för ca 25 macarons
100 gram pumpafrön
4 äggvitor, rumsvarma
5 msk strösocker
200 gram florsocker
rosa pasta färg
Citronkräm:
100 gram smör, rumstempererad
2 dl florsocker
1 äggula
citronsaft
rosa pasta färg
Gör så här: Mixa pumpafrön och sila bort stora bitar. Vispa äggvitor till ett hård skum och tillsätt under tiden lite strösocker i taget. Blanda pumpafrön och florsockret i en annan skål och vänd försiktigt ner det i skummet (vispa inte). Ha i önskad mängd med färg och spritsa ut macarons på silikonmattor. Grädda i nedre delen av ugnen på 150 grader C i ca 15 minuter. Låt svalna helt innan du fyller de med citronkrämen (som görs genom att blanda alla ingredienser till det).
Fantastiskt goda segmjuka brownies med krämig chokladtryffel på toppen. De blev en riktig succé på sonens discokväll i fredags och lovade att dela med mig av receptet. Det enklaste jag gjort på väldigt länge också.
125 gram smör
2 1/2 dl socker
1 dl kakao
1 nypa salt
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
Chokladtryffel:
1 1/2 dl vispgrädde
200 gram mjölkchoklad
1/2 tsk smör
Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader C. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker, kakao, salt, vaniljsocker och ägg i kastrullen och rör om. Blanda till sist i mjölet och rör ihop allt till en slät smet. Klä en form på ca 18x25 cm med bakplåtspapper. Häll smeten i formen och bred ut den med en slickepott. Grädda kakan mitt i ugnen i 20-25 minuter. Låt den svalna i formen.
Gör i ordning tryffeln genom att koka upp grädden i en kastrull. Stäng av värmen, lägg i chokladen och smöret och låt det smälta under omrörning. Häll tryffeln i en skål och låt den stå vila en liten stund (den får inte stelna). Bred tryffeln över kakan och låt allt kallna helt innan du skär den en mindre mums bitar.
Ikväll är jag bjuden på en liten tjejfest hemma hos en kollega till mig .... och kvällens aktivitet, förutom att äta och dricka lite gott, blir att bada ute i den uppvärmda bubbelpoolen. "Bara" minus 5 grader ute visar termometern, men vi skall göra det oavsett. Det är med lite blandade känslor som man ser fram emot det, med tanke på att en större fryslort än mig, får man leta efter länge. Den som lever får se, men kommer det inga fler inlägg efter denna, så vet ni alla varför; då har jag frusit fast i poolen, men en cigarett i mungipan och mössan på sned.....men iförd i min fina bikini i alla fall. Och efter att ha läst det här, förstår Ni också hur jag valde temat på dagens tårta som jag skall ha med mig. En chokladtryffel tårta, med söta grisar gjorda i sockerpasta, klädd med KitKat choklad och waffle rullar, och lite krossade maränger som snö. Ha en fin fredagskväll alla!
Browniebotten:
100 gram mörk choklad
100 gram ljus choklad
120 gram smör
1 3/4 dl socker
1 3/4 dl farinsocker
4 ägg
1 tsk vaniljsocker
2 1/2 dl mjöl
en nypa salt
Gör så här:
Värm ugnen till 160 grader C. Smält chokladen (gärna hackad) med smör i en kastrull. Låt svalna lite. Blanda i båda sockersorterna och vispa för hand. Ha i ett ägg i taget medan du vispar. Rör sedan i vanilj, mjöl och salt till allt är blandat. Häll smeten i en form på 18 cm (går bra med en större också, men då blir tårtan lite lägre) gärna klädd med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 30-35 minuter. Låt svalna helt.
Oreo fyllning:
2 pkt Oreo kex (ca 300 gram)
200 gram Philadelphia ost
Gör så här:
I en mixer, kör kexet och osten tills allt är helt blandat. Häll fyllningen över browniebottnen och släta till.
Mjölkchoklad ganache:
1 1/4 dl grädde
150 gram ljuschoklad
Gör så här: Koka upp grädde. Hacka chokladen och ha i en skål. När grädden har kokat upp så häll det över chokladen. Vispa sedan för hand ihop grädden och chokladen. Låt svalna lite innan du häller det över fyllningen. Ställ i kylen, gärna över natten. Ta fram tårtan en liten stund innan den skall serveras.
Ett litet bidrag till buffé bordet den här gången. Laxsnurrorna är allra godast som nygräddade, därför kan den fyllda smördegen vänta i kylen till strax innan gästerna kommer. Då är det dags att grädda de till frasiga snurror.
Recept till 24 snurror.
6 djupfrysta smördegsplattor
200 gram färskost
2 dl hackad dill och persilja
200 gram lax i skivor
Gör så här: Tina de djupfrysta smördegsplattorna och kavla de lite lätt. Bred på färskost, strö över de hackade kryddorna och lägg på laxskivor. Rulla samman som små rulltårtor och svep in i plastfolie. Låt vila kallt i minst en timme. Ca 30 minuter innan servering, tas plasten bort och rullarna skärs i ca 24 skivor (ca 2 cm tjocka). Lägg de på plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen tills de har puffat upp och fått fin färg, ca 20 minuter.
Rimbo bullar har jag inte gjort på över 20 år tror jag. Det är faktiskt det första jag lärde mig att baka när jag flyttade till Sverige och blev introducerad till bullvärlden. Rimbobullarna som egentligen skulle fått namnet Ingridbullar kom till när en dam vid namn Ingrid Bohman i Rimbo år 1956 skulle få sitt kök ombyggt av Ica-kuriren.. De ville göra ett reportage om hur man gör om ett bondkök så att det blir hypermodernt och av en slump, valdes Ingrids kök ut. Ingrid ville bjuda på färska bullar när de kom på morgonen. Förutom sin familj hade Ingrid ladugård med kor som skulle mjölkas och eftersom bullar tar lång tid att göra med två olika jäsningsperioder löste Ingrid det med ett recept där bullarna skulle bakas på kall degvätska, degen behövde inte jäsas före utbakningen. I stället räckte det att göra degen, baka ut bullarna med fyllning och allt, lägga dem på en plåt och låta dem jäsa under de två timmar hon var ute hos korna i ladugården. Succé direkt.
Recept för ca 18 st:
25 g jäst
2 dl kall mjölk
200 g rumsvarmt smör eller margarin
2 msk socker
2 tsk vaniljsocker
ca 6 dl vetemjöl
Fyllning:
75 g smör eller margarin
2 msk socker
2 tsk vaniljsocker
Pensling och garnering:
uppvispat ägg
1 dl florsocker
1 msk vatten
Ugn: 250 °
Gör så här: Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt mjölken och rör om så att jästen löser sig. Klicka ner matfettet i mindre bitar tillsammans med socker, vaniljsocker och mjöl. Arbeta samman det till en smidig deg. Kavla ut degen till en stor kaka, ca 40x40 cm, på lätt mjölat bakbord. Sporra eller skär ut fyrkanter, ca 8x8 cm. Rör samman alla ingredienserna till fyllningen. Lägg en klick fyllning mitt på varje fyrkant. Vik upp de fyra hörnen över fyllningen och tryck samman dem. Lägg bullarna i formar och ställ dem på bakplåtar. Låt bullarna jäsa i rumstemperatur under duk ca 2 timmar. Pensla med uppvispat ägg och grädda bullarna mitt i ugnen ca 8-10 minuter (tiden varierar från ugn till ugn, men ha inte in de för kort tid, för då blir de lite degiga i stället). Låt bullarna kallna utan bakduk. Rör ut florsocker med vatten och glasera de kalla bullarna med glasyren.
Vi har en ny tradition här i huset: att baka en riktig Jultårta till julafton, utöver all annat smått och gott.....och här kommer årets bidrag, en cheesecake säng, täckt med sängkläder i sockerpasta, såsom självaste tomten som sover gott där i. Sänggaveln är av chokladrull och sockerpasta. Allt ätbart såklart. Önskar er alla en riktig God Jul! Många kramar från mig!
Botten:
100 gram smör
8 digestivekex
20 små pepparkakor
Fyllning:
400 g Philadelphia ost
0.5 dl socker
4 ägg
200 g vit choklad (smälts i mikrovågsugn)
1.5 dl crème fraiche
Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader C. Smält smöret och mixa digestivekex och pepparkakor till smulor. Blanda smöret med smulorna. Tryck ut i en form med löstagbar kant som är klädd med bakplåtspapper. Grädda i ugnen i 7 minuter. Blanda Philadelphiaosten med socker och rör till en jämn smet. Blanda i äggen ett i taget. Häll i den smälta chokladen under omrörning. Häll smeten i formen med digestivekex bottnen. Grädda vid 110° i 50 minuter. Täck sedan kakan med crème fraiche och grädda i ytterligare 10 minuter.
Denna kokoskladdkaka har blivit lite av en tradition att ha till Jul hos oss. Görs enkelt i långpanna, ger många bitar och dessutom går alldeles utmärkt att frysa in. Perfekt att göra i god tid för att minska på julstressen. ...och apropå det, nu måste jag stressa vidare. Julafton imorgon och massor kvar att göra som vanligt. Ha det gott och ta det lugnt.
Botten:
200 gram smällt smör,
4 ägg,
5 dl socker,
2 tsk vaniljsocker,
2 krm salt,
1 dl kakao,
3 dl vetemjöl.
Glasyr:
1 frp kokosflingor (200 gram),
1 dl ljus sirap,
2 dl socker,
1,5 dl vispgrädde,
75 gram smör
Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader C. Smält smöret. Klä en långpanna med bakplåtspapper (ca 25x35 cm). Vispa ägg och socker, använd gärna elvisp. Blanda i vetemjöl, kakao, salt, vaniljsocker och det smälta smöret och rör till en jämn smet. Bred ut kakan i långpannan med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 200 grader C i ca 15-20 minuter (tiden kan variera lite från ugn till ugn. När glasyren ska läggas på, ska bottnen vara mjuk, men ändå inte så att glasyren sjunker in i det)
Gör under tiden glasyren i en kastrull. Häll kokosflingor, sirap, socker, grädde och smör i en kastrull och sätt på plattan på medelvärme (viktigt att det inte är för stark värme) och rör om när smöret smälter så det blir en jämn smet. Låt sedan koka upp och det sjuda ca 5 minuter.
När kakan är klar och uttagen från ugnen, bred på glasyren direkt och grädda ytterligare 10 minuter i ugnen tills kakan fått fin gyllenbrun färg. När kakan har svalnat, skär den i önskad form med en vass kniv.
I år valde jag att göra min egen inlagda sill. Rent ekonomiskt är det ingen vinning med det, då det är mycket billigare att köpa färdigt på burk, men känslan är helt annan när man har gjort det själv. Tomatsill är en av de fyra sorterna jag valde att göra. Gott med mycket rödlök i.
1 burk med inläggningssill (som först läggs i lag över natten, enligt anvisningarna på burken)
1 rödlök
4 msk matolja
1 msk vinäger
1 dl tomatpuré
1 krm vitpeppar
1 dl vatten
persilja
Gör så här: Hacka löken och lägg den med sillfiléerna (i små bitar) i en glasburk. Blanda olja, vinäger, tomatpuré och vatten. Smaksätt med peppar. Häll detta över sillen. Låt det stå kallt i ca 4-5 timmar eller över natten. Garnera med persilja.