Blogg
Skärgårssillen är den sorts sill som jag först lärde mig att äta som vuxen när jag flyttade till Sverige. Hade aldrig ätit sill innan och första intrycket var att det både såg ut och luktade som kattmat.....Det var dock inte svårt att ändra uppfattning när man smakade, även om det tog emot lite i början. Nu är denna sill fortfarande en favorit hos mig... och väldigt kul att få göra min egen variant.
2 burkar med inläggningssill (som först läggs i lag över natten, enligt anvisningarna på burken)
2 dl creme fraiche
1 dl majonnäs
80 gram mixkaviar
1 dl hackad dill
1 knippe gräslök
1 tsk honung
salt, peppar
Gör så här: Låt sillen rinna av i ett durkslag. Skär den i mindre bitar. Blanda creme fraiche, majonnäs, kaviar, dill, klippt gräslök och honung i en skål. Smaka av med salt och peppar. Blanda ner sillen och lägg över i en burk. Förvara i kylen.
Kryddsillen är inget jag själv äter, men har alltid den på Julbordet i alla fall. Det finns andra som gillar den skarpt, men jag föredrar dem krämigare sorterna. Lite fina färger och variation är aldrig fel dock.
1 burk med inläggningssill (som först läggs i lag över natten, enligt anvisningarna på burken)
1/2 del ättikssprit 12 %
1 dl honung
2 dl vatten
2 kanelstänger
2 stjärnanis
1 bit torkad pomerans
5 krossade kryddpepparkorn
5 nejlikor
1/2 rödlök
1 dl lingon
Gör så här: Koka upp ättika, honung, vatten och kryddor. Koka ca 5 minuter och låt sedan svalna helt. Sila sillen och skär den i bitar. Skala löken och skär den i tunna klyftor. Lägg ner sillen, löken och lingonen i lagen. Låt stå och samla smak i minst ett dygn.
Har aldrig gjort senap förr, och den hemgjord varianten är förvånansvärd enkelt att tillaga och ett bra sätt att komma undan konserveringsmedel och färgämnen som de köpt sorterna innehåller. Den här varianten på senap gör jag med honung för att få lite sötma mot det starka.
1 påse bruna senapsfrön 26 gram
1 påse gula senapsfrön 26 gram
1 tsk salt
1 msk socker
1 1/2 msk vitvinsvinäger
2 msk olivolja
1 msk flytande honung
Gör så här: Häll senapsfröna i en skål och slå över kokande vatten så att de täcks helt. Låt stå över natten. Sila fröna och blanda ner socker, salt och vinäger. Mixa med stavmixer tills fröna gått sönder och blandningen antar en flytande konsistens. Rör ner honung och olja och mixa ytterligare en stund. Häll upp i ett glas med lock och förvara i kylen.
Det bakas inte bara sötsaker till Jul, utan även några nyttiga sorter knäckebröd. Ostknäcke och majsknäcke ..... med massor av olika frön och flingsalt på. Väldigt gott som snacks eller varför inte göra några "ge bort klappar" av de. Alltid väldigt uppskattad med hembakade julklappar.
Ostknäcke:
25 gram jäst
2 1/2 dl ljummet vatten
2 dl riven smakrik ost
2 msk brödsirap
5 dl vetemjöl
1 dl havrekli
1 dl linfrön
1 dl sesamfrön
Garnering: flingsalt
Gör så här: Smula jästen i en skål och häll på vattnet. Rör tills jästen löst sig. Blanda i sirapen och osten. Arbeta sedan i de övriga ingredienserna. Låt jäsa under bakduk i 45 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Dela degen i 2 delar. Kavla ut till tunna kakor som läggs över på en plåt, klädd med bakplåtspapper. Skär eller sporra ut rutor eller längder. Strö på flingsalt. Grädda mitt i ugnen i 175 grader C i 20-25 minuter. Låt svalna på galler och förvara torrt.
Majsknäcke:
2 dl majsmjöl (polentagryn)
1 dl solrosfrön
1 dl sesamfrön
1/2 dl linfrön
1 dl pumpafrön
2/3 dl rapsolja
2 dl kokande vatten
salt
flingsalt (till garnering).
Gör så här: Rör ihop allt utom vattnet först. Blanda väl och häll till sist i det kokande vattnet. Rör om ordentligt och låt det svälla i ca 10 minuter. Lägg smeten på ett ark bakplåtspapper, täck med ett ark till och kavla det tunt. Lägg det på ugnsplåt, ta försiktigt bort det översta pappret och skåra degen till önskad storlek och form. Använd tex pizzaskärare till det. Jag brukar dela degen innan den kommer in i ugnen eftersom efteråt går knäckebrödet bara att bryta till mindre bitar, vilket kan vara ok också. Strö på flingsalt och grädda i 30 minuter på 175 grader C.
Jag har sagt att jag inte skulle göra så mycket julgodis som förra året, men vem försöker jag lura egentligen? Jag är där och rör i kastrullerna i alla fall.... och denna gång fick det bli en liten burk med jordnötsbräck. Ingenting för de med lösa tänder direkt, men ack så gott.....
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl socker
4 dl jordnötter, rostade och saltade
2 msk smör
1/2 tsk bakpulver
Gör så här: Blanda grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull. Låt det koka upp utan lock, men rör om då och då. Värm upp till 145 grader C. Rör ner nötter (lite hackade), smör och bakpulver i smeten. Häll ut den på ett bakplåtspapper och den svalna helt. Dela bräcket med kniv till mindre bitar innan den har blivit alltför hård.
Lovade mina arbetskollegor att dela med mig av receptet på denna underbara vaniljkaka som jag bjöd de på häromdagen. Den görs enkelt i långpanna och är en blandning mellan smulpaj, cheesecake och vaniljhjärtan, fast i en väldigt mjuk och len variant. Den går utmärkt att frysa in de goda bitarna.
500 gram smör
10 dl vetemjöl
4 dl socker
4 msk vaniljsocker
1 msk bakpulver
Fyllning:
4 ägg
2 dl kesella
5 dl creme fraiche
3 dl socker
1 msk vaniljsocker
Garnering:
florsocker
Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader C. Arbeta snabbt ihop smör, mjöl, socker, vaniljsocker och bakpulver till en smuldeg i en matberedare. Tryck ut hälften av smuldegen i en långpanna på ca 30x40 cm, klädd med bakplåtspapper. Gör iordning fyllningen genom att blanda alla ingredienser till det till en ganska lös kräm. Häll fyllningen över degbottnen i långpannan. Smula resten av degen ovanpå fyllningen och grädda kakan mitt i ugnen i ca 30 minuter. Pudra över florsocker precis före servering. Går utmärkt att frysa in.
Satt och räknade hur många sorter julgodis och bakverk som jag gjort förra året till Jul och kom fram till hela 18 olika sorter. Undrar hur jag tänkte då?....och när gjorde jag allt det där?.....Måste ha haft en sån där fin bokstavskombination som kanske håller på att växa bort nu......18 sorter blir det nog inte här i huset i år, men Biskvier är i alla fall ett måste till Jul. Det har jag bakat i väldigt många år, men denna gång valde jag att göra de till mindre mums bitar så man orkar ta av alla 3 olika varianter: saffrans biskvier, citron biskvier och vanliga choklad biskvier.
En sats med biskvibotten till alla tre recept nedan. Använder för första gången socker i det som gör att de blir lite mindre sega. En smaksak om man vill ha det eller inte, annars är det bara att utesluta sockret. Totalt ca 120 små biskvier, men antalet kan variera beroende på hur stora du göra dessa.
1 kg mandelmassa
5 dl socker
5 äggvitor
Gör så här: Värm ugnen till 175 grader C. Lägg bakplåtspapper på en plåt. Riv mandelmassan. Blanda med socker och rör ner äggvitan. Arbeta ihop till en slät massa. Klicka ut smeten på plåten till runda bottnar med en diameter på ca 3-4 cm. Gör de inte för stora, eftersom de kommer att flytta ut något i ugnen. Grädda i ungefär 10 minuter. När kakorna är färdiggräddade, lossna de genast från plåten. Låt svalna helt innan du fyller dessa.
Saffranssmörkräm:
100 gram smör
1,5 dl florsocker
1 paket saffran (1/2 gram)
1 äggula
Garnering:
250 gram vit blockchoklad
Gör så här: Vispa ihop smör, florsocker, saffran och äggula till en smidig smet. Bred saffranskrämen i en toppig form på biskvier bottnarna. Låt stå i kylskåpet i minst en timme. Smält den vita chokladen i en liten kastrull i ett vattenbad och doppa biskvierna. Låt svalna och frys in de.
Citronsmörkräm:
3/4 dl strösocker
3/4 dl vatten
3 äggulor
150 gram mjukt smör
rivet skal och saft ev. en citron
Garnering:
200 gram vit choklad (och lite mörk om du vill ha det på toppen)
Gör så här: Vispa smöret mjukt. Koka samman socker och vatten till en simmig lag. Vispa i äggulorna och låt blandningen svalna. Tillsätt den sedan i det vispade smöret, lite i taget så att det inte skär sig. Smaksätt med citronskalet och saften. Spritsa eller bred citronkrämen i en toppig form på biskvier bottnarna. Låt stå i kylskåpet i minst en timme. Smält den vita chokladen i en liten kastrull i ett vattenbad och doppa biskvierna. Låt svalna och frys in de.
Chokladsmörkräm:
150 gram smör
2 dl florsocker
2 äggula
3 tsk vaniljsocker
4,5 tsk kakao
Garnering:
200 gram mörkchoklad
Gör så här: Rör ihop rumsvarmt smör, florsocker, äggula, vaniljsocker och kakao till en jämn kräm. Bred den lite toppigt på undersidan av kakorna. Låt dem stå i frysen minst en timme. Bred smörkrämen i en toppig form på biskvier bottnarna. Låt stå i kylskåpet i minst en timme. Smält den mörka chokladen i en liten kastrull i ett vattenbad och doppa biskvierna. Låt svalna och frys in de.
Fudge är ett måste hemma hos mig till Jul. Farligt gott och enkelt att göra. När jag åt alla kanter så jag mådde lagom illa, var jag tvungen att skynda mig och frysa in alla resterande bitar..... Den där spärren som man borde ha, saknar jag tydligen och nu får jag sota för det.... men svårt att låta bli något så gott. Det bästa med fudge är också att smaken går att variera till oändlighet.... Ha det gott alla!
Recept till ca 50 bitar:
6 dl grädde
6 dl socker
2 dl ljus sirap
100 gram smör
400 gram Daim mjölkchoklad
daimkulor eller strössel
Gör så här: Klä en form på ca 30x40 cm med bakplåtspapper. Mät upp grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull och låt koka upp till 120 grader . Ta bort from plattan, bryt och vänd sedan ner chokladen och smöret i den heta smeten. Rör tills smeten är jämt och blank. Vänd upp fudgesmeten i formen och strössla över chokladkulorna. Ställ kall i några timmar innan du skär med en kniv i lagom stora bitar.
Då var det dags för en tjejkväll tillsammans med bästa kollegorna Åsa, Sofia och Ingela. Trevlig sällskap med mycket skratt och god mat .....inte mycket mer man kan begära då. Som dessert, serverade jag en pepparkakscheesecake, toppad med egen plockade lingon.
Botten:
100 gram smör
8 digestivekex
20 små pepparkakor
Fyllning:
400 gram creme cheese som Philadelphiaost
2 ägg
3/4 dl socker
ca 10 pepparkakor i smulor
Täcke:
5 dl creme fraiche
1 dl florsocker
1/2 tsk vaniljpulver
Garnering:
frusna lingon
1/2 dl florsocker
Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader C. Smält smöret och mixa digestivekex och pepparkakor till smulor. Blanda smöret med smulorna. Tryck ut i en form med löstagbar kant som är klädd med bakplåtspapper. Grädda i ugnen i 7 minuter.
Vispa ihop cream cheese, ägg och socker och häll över botten. Grädda 25 minuter. Låt sen svalna något. Smula sönder pepparkakor över kakan, i ganska stora bitar. Blanda creme fraiche, florsocker och vanilj. Ha på ovanpå kakanoch grädda ytterligare 20 minuter. Låt chessecaken svalna, gärna över natten i kylskåpet. Ta fram den ca 30 minuter innan serveringen.
Vid serveringen: Ha i lingonen i en skål tillsammans med florsockret, rör om och ha på cheesecaken direkt.
Mitt pepparkakshus för i år. Själva byggnationen är kanske inte så märkvärdig, men jag valde att lägga ner tiden på detaljerna i dekorationen i stället. De däremot, tog mig ca 2 timmar att göra, för varje sida...(borträknad från de gånger jag misslyckad, d.v.s..... ) Har varit lite besatt av att lära mig göra spetsen som jag klädde huset med.. Den är inspirerad av den så kallad Hardangersöm och är gjort på frihand av glasyr som jag gör av äggvita, florsocker och några citron droppar. Med en stadig hand och väldigt mycket tålamod, var jag äntligen färdig för att sätta ihop alla delar idag, efter ca 2 veckor förberedelser. Taket är gjord av några hundra små bitar i sockerpasta... Jag är sååå glad av att jag äntligen är färdig, och kommer verkligen att få sova gott nu, för första gången på 2 veckor. Ha en fin Första Advent alla!