Blogg
Första advent nästa vecka och nu är vi officiellt igång med julbakandet. Först ut är en glögg cheesecake med pepparkaks botten. Den blev en riktig succé på glöggkvällen hos min bror igår. Super gott och super enkelt.
Botten:
150 gram pepparkakor
75 gram smällt smör
Fyllning:
300 gram Philadelphia ost
2 dl grädde
2 dl creme fraiche
1 dl socker
1 dl vit glögg
3 gelatin blad
Glöggelé:
2 dl vt glögg
2 gelatin blad
Gör så här: Botten: Mixa pepparkakor och tillsätt det smällta smöret. Tryck ut i en form med löstagbar kant (jag använde en på 18cm i diameter). Ställ kallt.
Fyllninen: blöttlägg gelatinbladen i kall vatten (ca 10 minuter). Rör ihop färskost, creme fraiche och socker. Vispa grädden ganska hård och vänd ner den i oströran. Smällt gelatinen i uppvärmd glögg och rör snabt ner det i fyllningen. Bred ut fyllningen över bottnen och ställ kallt i några timmar.
Gelén: blöttlägg gelatinbladen i kall vatten (ca 10 minuter). Värm glöggen och smält gelatinbladen och häll över kakan. Låt stelna.
Gillar man choklad, glass och cheesecake, har man en perfekt kombination i följande recept. Förvaras i frysen, och tas fram ca 15 minuter innan servering. Välj din favorit choklad för bästa resultat.
200 gram Pholadelphia ost
3 ägg
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
3 dl grädde
200 gram mjölkchoklad
3/4 pkt digestivkex
50 gram smällt smör
Chokladtryffel:
200 gram mjölkchoklad
1/2 dl grädde
3 msk smör
Gör så här: Mixa digestiven och rör ihop med det smälta smöret. Tryck ut i en rund form, med avtagbara kanter (ca 20cm). Hacka mjölkchokladen. Separera äggulor från äggvitor i olika bunkar. Blanda äggulorna med färskost, vaniljsocker och vanlig socker oh vispa tillsammans till en slät smet. Vispa grädden i en annan skål. Vispa sedan äggvitor i en skål till ganska hård skum. och vänd sedan ner äggsmeten och grädden där i. Rör ner den hackade chokladen och vänd om tills det blandat sig. Häll upp smeten över kexbottnen, täck med plastfolie och ställ i frysen ett par timmar.
Tryffel: Hacka chokladen. Låt grädden och smöret sjud upp i en kastrull och häll en sedan över chokladen. Rör tills tryfflen är slät.Låt den svalna en liten stund innan du häller över den över cheesecaken. Ställ i frysen över natten (minst 6 timmar). Ta fram den en kvart innan den ska serveras.
Idag är det min lilla pappas födelsedag. 74 år blir han idag och det firade vi såklart lika mycket som vi gör varje år. I vår familj firar vi inte bara när man fyller jämt, utan varje födelsedag är lika viktig ... och en fantastiskt anledning till att umgås. Pappa har blivit en riktig gottigris på äldredagar och han fick en tårta av mig som är en riktig dröm för alla mums mums/skumboll älskare. Han undrade dock om jag valde just denna tårta med tanke på att han inte har så många egna tänder kvar ... haha. Grattis pappa!
4 äggvitor
3 dl socker
6 gelatin plattor
1 dl kokande vatten
hackade hasselnötter
Chokladtäcket:
60 gram kokosfett
50 gram mörk choklad
Gör så här: Lägg gelatin plattorna i kallt vatten i 10 minuter. Kläm ut vattenet efteråt och smält de i det kokande vattnet. Vispa äggvitorna och sockret till en maräng. Vispa gärna länge, så den blir riktigt fluffigt. Häll i det flyttande gelatinen i en tunn stråle, under tiden du vispar. Vänta inte med gelatinen till efter att marängen är helt färdig, utan ha i det lite på slutet. Strö hasselnötter i bottnen på en springform (ca 20 cm) och häll över maräng massan. Låt stelna i kylskåpet ett par timmar. Gör chokladtäcket genom att smälta mörk chokladen tillsammans med kokos fett. Häll den över tårtan i ett par omgångar. Dekorera med frukt och nötter. Lycka till!
Glad Halloween till Er alla som firar idag. Jag har inte riktigt tagit till mig hela grejen med Halloween, men vad gör man inte för barnens skull. Vi tog vår vanliga bus eller godis runda, även om jag ville inget annat mer än att bädda ner mig igen och fortsätta hoppas på att min långdragna förkylning ska ge sig nån gång. Halloween tårta har vi också hunnit med idag trots allt, och temat är ganska uppenbart. Min svärfar hittade en bild av en sådan tårta på nätet och utmanade mig lite med att göra en likadan..... Det kunde jag inte motstå och nu undrar jag om han också kommer att hålla sin del av utmaningen ...... som är att äta upp den.....haha
Botten
4 ägg
mjöl
potatismjöl
socker
1 tsk bakpulver
röd pastafärg
Frosting:
150 gram rumsvarmt smör
3dl florsocker
300 gram Philadelphiaost
1 tsk vaniljessens
2 msk sirap
Gör så här: Börja med att smörja och mjöla en form med avrundat botten (som en salladsskål). Mätt upp de 4 äggen i ett glas. Ta ett lika stor glas och fyll med lika mycket socker. Vispa ihop ägg och socker i minst 15 minuter. Mätt upp ett tredje likadan glas till hälften med mjöl och till hälften med potatismjöl. Det ska tillsammans vara samma mängd som socker. Blanda det i äggblandningen tillsammans med bakpulvret och pastafärg. Blanda försiktigt men inte för länge. Grädda på 175 grader C i ca 40 minuter. Gör under tiden frostigen genom att vispa smöret fluffigt. Tillsätt florsocker och vispa på hög hastighet i ca 10 minuter. Tillsätt philadelphiaosten och vispa på låg hastighet tills deet är blandat. Tillsätt vanilj och sirap. Blanda väl och använd till att fylla tårtan med, samt spackla enligt önskemål. Själv hjärnan är gjort av sockerpasta och "blodet" är lingonsylt blandat med lite sirap.
Bestefar betyder farfar på norska.....och han fyller år imorgon. Vi fuskade och firade lite redan idag med en mango och lime cheesecake. Mango är en av mina favorit frukter, men i bakverk har jag inte använd den så mycket. Den är ganska mild i smaken, men tillsammans med lite lime gör att det kommer fram lite bättre. Grattis på dagen bestefar!
Botten:
150 gram digestivkex
3 msk smält smör
Gör så här: Placera en ugnsfast form innehållande ca 2 cm vatten längst ner i ugnen. Sätt ugnen på 175 grader C. Kör kexet till fina smulor i en matberedare, rör i det smälta smöret och blanda väl. Tryck ut blandningen i en rund form med löstagbar kant, ca 20 cm i diameter. Grädda i 10 minuter och låt svalna i formen.
Fyllning:
225 g mango, fryst eller färskt
saften av 1 lime
300 g naturell färskost, t ex Philadelphia
200 g ricottaost
2 dl florsocker
1 tsk vaniljsticker
5 gelatinblad
2 dl vispgrädde
Gör så här: Tina och mixa mangon slät med mixerstav. Blanda med limesaft. Vispa färskost, ricotta, florsocker och vaniljsocker slätt med mangopurén. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Värm ca 2 dl av mangopurén. Ta upp gelatinbladen och smält dem under omrörning i den varma blandningen. Vispa ner gelatinsmeten med resten av mangoyoghurten. Vispa grädden fluffig och vänd ner den i mangosmeten. Banda väl. Häll blandningen i formen.
Glasyren:
1 gelatinblad
225 g mango, fryst eller färskt
1 msk florsocker
saften av 1/2 lime
Gör så här: Lägg gelatinbladet i kallt vatten 5 min. Mixa mangon slät tillsammans med florsocker och limesaft. Värm hälften av mangopurén. Ta upp gelatinbladet och låt det smälta däri. Blanda sedan med resterande mangopuré. Ringla det över mangofyllnaden i formen. Rör runt med skaftet på en sked till vackert mönster, eller låt det vara som ett lock bra (som jag gjort). Ställ in cheesecaken i kylen ca 3 timmar, tills den stelnar.
Nu har jag verkligen legat på latsidan ett bra tag och inte bakat nåt, men nu till helgen kommer jag nog att ta fram kastrullerna igen och hitta på nåt. Men innan det, vill jag gärna skriva ner min personliga favorit salsa av mango och avocado. Det här är något jag skulle kunna äta dagligen utan att tröttna. Bäst är den dock till stekt lax. Riktigt smaskens....och enkelt.
mango i tärningar
avocado i tärningar
vårlök/salladslök
dressing:
olja
honung
saften av en lime
Praliner är verkligen ett område jag inte har gett mig in på än. Ska man göra de på ett riktigt sätt med tempererad choklad, gjutna skal och lockade bottnar, kräver mycket tålamod och träning för att lyckas....och en hel del redskap inte jag har idag. Pralin formar och marmor platta för att temperera choklad på, står högst upp på min önskelista just nu. Sen kan vi börja experimentera, men fram till det går det att leka lite i alla fall. Jag gjorde dessa fuskpraliner av morotskaka och doppade de i vaniljchoklad. Väldigt, väldigt goda...även om de inte är riktiga praliner ....du vet, med helt perfekt form, glansiga, som ger ett ”bräck” när du biter i de. Å andra sidan, behöver ingen tvivla på att mina är hemmagjorda :) ....
2 ägg,
1,5 dl socker,
1,5 dl vetemjöl,
1 tsk bikarbonat,
1 tsk kanel,
0,5 tsk salt,
0,5 tsk vaniljsocker,
0,75 dl sojaolja (eller rapsolja),
2 dl morötter.
Kräm:
25 gram rumstempererad smör,
100gram Philadelphia ost (naturell),
80 gram florsocker,
0,5 tsk vaniljsocker.
Skal:
ca 400g vit vanilj choklad
ca 50g mörk choklad
Gör så här: Vispa ihop ägg och socker poröst. Blanda i en separat skål: vetemjöl, bikarbonat, kanel, salt, och vaniljsockret. Häll över det i äggsmeten och vispa en liten stund till. Riv morötterna på det minsta av rivjärnet, kläm ur all saft och blanda ihop med oljan. Häll över morötterna i smeten och rör i med en slev. Häll över det i en smord form och grädda i nedersta delen av ugnen i ca en 40 minuter, på 190 grader. Låt svalna helt. Gör i ordning krämen genom att röra ihop alla ingredienser till en mjuk kräm.
Praliner: smula morotskakan i en bunk och blanda i önskad mängd med kräm (inte för mycket dock, ett par skedar max) Ställ i kylskåpet över natten och dagen efter är det bara att forma till praliner och doppa i choklad.
Mina barn bara älskar munkar. Det är faktiskt en av de få sötsaker de äter......Lite ironiskt med tanke på hur mycket jag bakar hemma, men munkar till de har jag alltid varit iväg och köpt. Fram till idag d.v.s. Har alltid trott att det var svårt att lyckas med munkar och därför undvikit det länge, men nu har jag tagit mig i kragen och testat. Det visade sig vara väldigt enkelt och de blev såååå mycket godare än de köpta. Jag vet inte om det var en ren lyckoträff eller inte, men kan man baka bullar så tycker jag att man borde klara av munkar också. Degen påminner mycket om bullar, skillnaden är bara att i stället för att grädda i ugnen, friterar man de i olja. Hemligheten är att värma olja till 180 grader C för bästa resultatet. Då blir de helt perfekt stekta.
Recept för ca 20 stycken.
20 gram jäst
1 msk ljummet vatten
75 gram smör
4 dl mjölk
1 dl socker
1 tsk salt
2 ägg
ca 14 dl mjöl
socker och kanel till att doppa munkarna i
Gör så här: Lös upp jästen i ljummet vatten. Smält smöret i en kastrull, häll över mjölken och värm upp till 37 grader C. Häll degvätskan över jästen och tillsätt socker, salt, ägg och ca 6 dl av mjölet. Rör ihop till en slät smet, tillsätt resten av mjölet (lite i taget, tills det att degen börjar lossna från bunkens kanter, precis som när man bakar bullar) Knåda degen ett par minuter och låt den sedan jäsa till dubbel storlek i ca 1 timme. Stjälp upp degen på mjölat bakbord, kavla ut den till en ca 1 cm tjock platta. Ta med hjälp av utstickare ut rundlar och tag ut ett hål i mitten på varje rundel. Låt de sedan jäsa till dubbel storlek.
Heta upp oljan till ca 180 grader i en gryta. Fritera de jästa ringarna vackert gyllenbruna ca 1 minut på varje sida. Låt munkarna rinna av på hushållspapper. Doppa de i socker blandat med kanel medan de fortfarande är varma, annars fastnar det inte.
Min stora bror fyllde år igår...och eftersom han är en riktig whisky älskare, överraskade jag med vad annars än en whisky tårta, i ordets alla bemärkelser. Hela tårtan är ätbar (utom den svarta snöret runt den), gjord på en jordnött/maräng botten och fylld med en riktig krämig chokladmousse med tydlig smak av whisky. Och precis som en tuff brud i lyx förpackning, är tårtan formad som en trälåda, innehållande en whisky flaska. Själva flaskan har jag gjort av sockerpasta, målat och sprejat i flera omgångar innan jag var nöjd. Stämpeln på flaskhalsen är avtrycket efter en whisky kork. Etiketterna är bilder från nätet som min man hjälpte mig att redigera lite: vi döpte whiskyn till Sir Ion (eftersom min bror heter Ion), la till gratulationen, åldern och lite andra små detaljer och skickade in bilden för utskrift på sockerpasta. Samma sak gjorde vi med skattemärket på korken. Avslutade med att fylla "lådan" med rostad kokoschips. Riktigt kul måste jag säga, och väldigt uppskattad. Grattis kära bror!
Botten:
150 gram jordnötter,
1,5 dl florsocker,
5 äggvitor,
1,5 dl socker
Choklad/whiskymousse:
450 gram mjölkchoklad Marabou,
150 gram smör,
0,7 dl kaffe,
0,7 dl whisky,
5 ägg (separera äggvitor från äggulor),
6 plattor gelatin,
2 dl socker,
300 Philadelphiaost.
Gör så här:
Bottnen: Sätt ugnen på 170 grader C. Klä en rektangulär form (med avtagsbar kant) med bakplåtspapper. Ha gärna pappret lite längre upp över kanten eftersom det är ganska mycket fyllning till denna tårta, som skall in i formen. Kör nötterna och florsockret i en mixer. Vispa äggvitorna och sockret till maräng, rör i nött blandningen och fördela i formen. Grädda den i mitten av ugnen i 25 minuter. Låt den svalna när den är färdig.
Moussen: Finhacka chokladen och smält den tillsammans med smöret. Blötlägg gelatin bladen i vatten i ca 5 minuter. Krama ur vattnet ut gelatinen efter 5 minuter och smält den i varmt kaffe. Blanda i whiskyn. Rör in i chokladblandningen: äggulorna, osten och kaffeblandningen. Vispa äggvitorna och sockret till maräng och rör den försiktigt in i chokladblandningen. Blanda väl med en slickepott och häll över bottnen. Låt stelna i kylskåpet över natten och dekorera sen.
Att göra en babyshower tårta var nytt för mig. Önskemålet från blivande mamman var väldigt tydligt: en gravid mage i blåa toner till en liten bebis pojke som väntas till världen i slutet av oktober. Kunde inte motstå utmaningen trots att jag inte hade några speciella bakformar till just det motivet. En salladsskål och två snacks skålar i porslin med avrundade botten blev min räddning dock. Man tager vad man haver. Blev ganska nöjd med resultatet, trots att jag själv tycker är ganska läskigt att skära i en sån tårta. Ha en mysig lördag kväll alla!
Botten :
3 + 5 ägg (3 ägg till bröstpartiet + 5 ägg till magpartiet)
mjöl
potatismjöl
socker
1 + 2 tsk bakpulver
blå pastafärg
Frosting:
300 gram rumsvarmt smör
5 dl florsocker
600 gram Philadelphiaost
75 gram gräddfil
2 tsk vaniljessens
3 msk sirap
Gör så här: Börja med att göra smörja och mjöla formar (jag använde mig av 2 snacks skålar och en salladsskål till att baka denna tårta). Mätt upp äggen i ett glas. Börja med de 3 ägg till bröstpartiet. Ta ett lika stor glas och fyll med lika mycket socker. Vispa ihop ägg och socker i minst 15 minuter. Mätt upp ett tredje likadan glas till hälften med mjöl och till hälften med potatismjöl. Det ska tillsammans vara samma mängd som socker. Blanda det i äggblandningen tillsammans med bakpulvret och pastafärg. Blanda försiktigt men inte för länge. Fördela smeten i formarna och grädda på 175 grader C i ca 20 minuter (eller tills du känner med en sticka och den kommer ut torr). Gör samma procedur igen för magpartiet, men det kommer att behövas lite längre tid i ugnen eftersom det är mer smet, ca 45 minuter. Låt bottnarna svalna och dela på mitten så du får två lager av varje. Gör under tiden frostigen genom att vispa smöret fluffigt. Tillsätt florsocker och vispa på hög hastighet i ca 10 minuter. Tillsätt philadelphiaosten och vispa på låg hastighet tills deet är blandat. Tillsätt gräddfil, vanilj och sirap. Blanda väl och använd till att fylla tårtan med, samt spackla enligt önskemål. Klä tårtan enligt tycker och smak. Jag har använt både sockerpasta och marsipan till tårtan på bild.