Blogg
600 g rostbiff
Marinad:
1/2 dl olivolja
1 dl Sweet chili sås
1 msk kinesisk soja
Salt & svartpeppar
2 pressade vitlöksklyftor
1/2 skivad chilifrukt (vill du inte ha sting kan du hoppa över detta!
Blanda samman allt till marinaden, lägg i rostbiffen. Låt gärna marinera över natten, annars räcker också någon timma.
En nyhet för mig i år är dessa kolabitar i långpannan. Tips för den perfekta konsistensen på kolan är att hålla sig till exakt 123 grader när man kokar den. Då får du behålla dina plomber. Receptet påminner lite om Twix chokladen.
Kex botten
150 gr mjöl
100 gr smör
50 gr florsocker
1 äggula
En nypa salt
1 tsk vaniljsocker
Gör så här: Vispa ihop smör, florsocker och salt. Tillsätt vaniljsocker och äggulan. Blanda väl och slutligen tillsätt mjölet. Fortsätt blanda några sekunder till, tills du får en len deg. Blanda inte för länge. Låt den vila i kylskåp, inlindad i plastfolie, i en timme. Degen kan göras ett par dagar innan den skall sättas ihop, om man så önskas. Värm ugnen till 170 grader (varmluft). Klä en rund form med avtagbara kanter, med bakplåtspapper. Tryck degen jämn i bottnen av formen och nagga med en gaffel. Grädda i 20-22 minuter. Låt svalna helt, i formen, innan du fyller på med vaniljkolan.
Vaniljkola:
300 g smör
4 dl strösocker
1 dl ljus sirap
6 dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker
Garnering:
300 g mjölkchoklad
1 msk neutral olja
flingsalt
Gör så här: Blanda alla ingredienser till kolan i en tjockbottnad kastrull. Koka blandningen på medelvärme i 30-45 minuter eller tills den når 123 grader. Rör om då och då. Saknar du termometer kan du göra kulprovet (se videon ovan för mer info). När kolan är klar: häll kolasmeten i formen, ställ in formen i kylskåpet och låt kolan bli helt kall.
Grovhacka mjölkchokladen och smält den i en skål över ett vattenbad. Tillsätt oljan och rör ihop till en jämn och blank smet. Bred ut chokladen över den kalla kolan, strö över lite flingsalt, och låt sedan formen stå i kylskåpet i ca 30 minuter.
Lyft upp kolaplattan ur formen med hjälp av bakplåtspappret. Skär upp kolan i bitar och förvara dem i lufttät burk i kylskåpet.
Fördelen med att vara den som bakar hemma, är att man får välja sorterna själv. Alla andra får rätta sig i leden bara .... Choklad kan aldrig bli fel dock, eller hur? Dessa fyra sorter är nu också redo till Julbordet.
Snöbollar:
200 g vit choklad
2 ½ dl riven kokos
1 ½ msk citronsaft.
Gör så här: Smält chokladen och rör ner övriga ingredienser, spara lite kokosflingor att rulla bollarna i. Låt stelna något och forma kulor av smeten och rulla i kokosen. Låt svalna i kylskåp. Det går också bra att byta ut citronsaften med apelsin eller lime.
Choklad toppar:
100 gram smör
1 dl socker
4 msk sirap
2 msk kakao
ca 8dl risflingor
Gör så här: Smält smöret i en kastrull. Rör ner socker, sirap och kakao och rör tills allt är väl blandat. Låt blandningen koka kraftigt någon minut. Tillsätt risflingorna och blanda väl. Klicka ut massan på ett bakplåtspapper, eller i små pappersformar. Låt chokladtopparna kallna. Förvaras i kylskåpet eller frys.
Pepparkakstryffel
150 g pepparkakor
100 g Philadelphia ost
200 g mjölkchoklad – annan choklad går också braGör så här: Mixa pepparkakorna till fint smul, antingen i en påse med t.ex. en kavel eller i en matberedare. Blanda smulet med färskosten till en smidig deg. Rulla degen till bollar och låt frysa i ca. 20 minuter. Smält chokladen under tiden. Tag ut bollarna ur frysen och doppa dem i chokladen. Dekorera eventuellt med pepparkakskross eller överbliven choklad.
Ferrero Rocher-kulor
100 g hasselnötter
250 g mörk choklad
25 g smör
2 dl vispgrädde
Dekor
200 g mörk choklad
50 g finhackade valnötter
20 st hasselnötter
Gör så här: Sätt ugnen på 180°. Rosta alla hasselnötter i 10-15 minuter eller tills de är gyllene. Ta ut nötterna. Lägg dem i en handduk och gnid av skalen med hjälp av händerna. Hacka alla nötter utom cirka 20 st (till dekor) fint i en matberedare. Hacka chokladen. Värm grädden i en kastrull. Lägg chokladhacket i en skål och häll över grädden. Rör om tills chokladen smält. Vispa i smör och vänd ner hasselnötterna. Ställ nötkrämen att vila i kylen över natten.
Dekor: Hacka valnötterna fint. Smält chokladen över vattenbad. Rulla kulor av nötkrämen, men en hasselnöt i mitten av varje boll. Rulla i nöthacket. Ställ kulorna i frysen i ca 10 minuter. Ta ut och doppa kulorna i den smälta chokladen. Låt stelna på bakplåtspapper.
Då var vi här igen...... årets pepparkakshus. Jag och Sarah var i Paris i våras och det bestämdes tydligen redan då att Eiffel tornet skulle vara årets tema. Bilden gör den inte rättvisa tycker jag..... så mycket finare i verklighet. En imponerande 1,20 m hög bygge, där jag använt mig av chocklad krystyr till pynt och smällt socker för att limma ihop alla delar. Denna gång hittade jag också fina mallar hos www.merjul.nu som jag följde. Bifogar de här.
Ha en riktigt fin Andra Advent!
Att baka i långpanna är en av det bästa jag vet, när man kan baka mycket på en gång. Lägger man till att själva bakelsen är så fantastikt god och går att frysa in, då kallar jag en riktig vinnande recept.
Botten + topping
350 gram smör
7dl mjöl
3dl socker
2 tsk vaniljpulver
2 tsk bakpulver
Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla ingredienser och tryck ut hälften i en klädd långpanna. Behåll den andra hälften till att använda senare som topping. Grädda i 10 minuter. Låt svalna.
Fyllning:
4dl vanilj kesella eller kvarg
400 gram Philadelphiaost
4 ägg
3 dl socker
4 tsk vaniljpulver
Ca 4 dl lemoncurd.
Gör så här: Blanda alla ingredienser förutom lemoncurden till en smet och häll den i långpannan över det gräddade bottnen. Klicka i lemoncurd och smula på resten av degen. Grädda i 30-35 minuter. Ta ut och låt svalna. Går fint att frysa in.
Karpatka bakelse, en traditionell polskt klassiker som fått sitt namn efter bergskedjan Karpaterna, då den påminner om de snöiga höga bergstopparna. Bergskedjan sträcker sig över 1450 km som en båge genom flera länder som Polen, Ungern och Rumänien. Kul när goda efterrätter har en liten historia bakom sig....
Kex botten
150 gr mjöl
100 gr smör
50 gr florsocker
1 äggula
En nypa salt
1 tsk vaniljsocker
½ msk rivet citronskal
½ msk rivet apelsinskal
Gör så här: Vispa ihop smör, florsocker och salt. Tillsätt citrus skalen, vaniljsocker och äggulan. Blanda väl och slutligen tillsätt mjölet. Fortsätt blanda några sekunder till, tills du får en len deg. Blanda inte för länge. Låt den vila i kylskåp, inlindad i plastfolie, i en timme. Degen kan göras ett par dagar inna den skall sättas ihop, om man så önskas.
Värm ugnen till 170 grader (varmluft). Klä en rund form med avtagbara kanter, med bakplåtspapper. Tryck degen jämn i bottnen av formen och nagga med en gaffel. Grädda i 20-22 minuter. Låt svalna helt, i formen, innan du fyller på med vaniljkrämen.
Vaniljkräm:
2 gelatinblad
5 ägg
7 dl mjölk
175 g socker
75 g mjöl
2 dl vispgrädde
vaniljessens
Gör gärna i ordning vaniljkrämen dagen innan tårtan skall sättas ihop.
Gör så här: Vispa grädden och ställ den kall tills vidare. Blötlägg gelatinbladen i kall vatten. Blanda alla resterande ingredienser i en kastrull och värm på svag värme, under ständig röring, tills den tjocknar. Låt svalna en stund och tillsätt gelatinbladen som du först har kramat ur allt. Blanda i grädden när krämen har svalnat helt. Vispa inte, utan blanda bara försiktigt in det med en slickepott. Spritsa vaniljkrämen över den kalla kexbottnen. Ställ kallt.
Petit choux
50 gr vatten
40 gr smör
En nypa salt
80 gr mjöl
2 ägg
Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Koka vatten och smör i en kastrukk, så att smöret ssmälter helt. Tillsätt mjöl och salt och blanda med en träslev tills smeten släpper botten och kanterna på kastrullen. Ta av kastrullen från värmen och låt smeten svalna något. Vispa ner ett ägg i taget med en elvisp eller rör ner med en träslev. Spritsa ut en rund och toppig ”lock” till bakelsen på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen 30-35 minuter tills petit chouxn känns lätt och luftig. Låt svalna på galler, och toppa bakelsen med den.
Kunde inte motstå att hjälpa till med en gender reveal tårta till ett somaliskt par. Tillräckligt tydligt ? :) ...
Botten :
3 + 5 ägg (3 ägg till bröstpartiet + 5 ägg till magpartiet)
mjöl
potatismjöl
socker
1 + 2 tsk bakpulver
rosa pastafärg
Frosting:
300 gram rumsvarmt smör
5 dl florsocker
600 gram Philadelphiaost
75 gram gräddfil
2 tsk vaniljessens
3 msk sirap
Gör så här: Börja med att göra smörja och mjöla formar (jag använde mig av 2 snacks skålar och en salladsskål till att baka denna tårta). Mätt upp äggen i ett glas. Börja med de 3 ägg till bröstpartiet. Ta ett lika stor glas och fyll med lika mycket socker. Vispa ihop ägg och socker i minst 15 minuter. Mätt upp ett tredje likadan glas till hälften med mjöl och till hälften med potatismjöl. Det ska tillsammans vara samma mängd som socker. Blanda det i äggblandningen tillsammans med bakpulvret och pastafärg. Blanda försiktigt men inte för länge. Fördela smeten i formarna och grädda på 175 grader C i ca 20 minuter (eller tills du känner med en sticka och den kommer ut torr). Gör samma procedur igen för magpartiet, men det kommer att behövas lite längre tid i ugnen eftersom det är mer smet, ca 45 minuter. Låt bottnarna svalna och dela på mitten så du får två lager av varje. Gör under tiden frostigen genom att vispa smöret fluffigt. Tillsätt florsocker och vispa på hög hastighet i ca 10 minuter. Tillsätt philadelphiaosten och vispa på låg hastighet tills deet är blandat. Tillsätt gräddfil, vanilj och sirap. Blanda väl och använd till att fylla tårtan med, samt spackla enligt önskemål. Klä tårtan enligt tycker och smak. Jag har använt sockerpasta till tårtan på bild.
Ännu en vinnare på buffé bordet, speciellt om man gillar lite krut i maten.
2 dl creme fraiche
1 vitlöksklyfta
1 tsk skånsk senap
1 tsk sambal oelek
1 knippe dill
1/2 röd lök
1 burk kräftstjärtar i lake
salt, peppar
3 avokado
1 lime
1 paket minitortillabröd
tandpetare
Gör så här: Rör ihop creme fraiche med pressad vitlök, skånsk senap, sambal oelek och klippt dill. Finstrimla rödlöken och vänd ner den. Smaka av med salt och peppar.
Häll av laken från kräftstjärtarna och tärna avocadon.
Halvera tortillabröden till halvmånar. Klicka ut röran och toppa med avocadotärningar och kräftstjärtar. Riv limeskal över och rulla sedan ihop till en strut. Fäst ihop med tandpetare.
Alltid på jakt efter nya recept till buffé bjudningar, och här har jag snubblad över nåt jag kommer att lägga till i min favorit hög.
Räkbakelser i miniformat x6
2 stora eller 4 små
100 g skalade räkor
1/2 rödlök
1/4 dl finhackad dill
1/2 dl majonnäs
8 skivor fiberrost eller valfri formfranska (i rundlar)
Garnering
Majonnäs (går även bra med turkisk yoghurt eller Philadelphia)
1 liten påse cheez doodles (35 g)
Några färska räkor
Grönsallad
Färsk dill
Citronskivor
GÖR SÅ HÄR:
Finhacka räkorna, men spar några till garnering.
Finhacka rödlöken och blanda med dill och räkor. Rör i majonnäs och salta och peppra efter smak.
Tryck ut rundlar med en stans eller ett glas ur bröden. Välj en storlek så att du får ut två rundlar på varje brödskiva. Totalt ska det bli sexton rundlar.
Bred röran på tolv av rundlarna. Stapla de på varandra, tre och tre, till fyra bakelser. Lägg på de 2 locken. Täck bakelserna med ett tunt lager majonnäs.
Lägg ostbågarna i en plastpåse och rulla en flaska eller kavel över dem för att krossa dem. Täck sidorna med krosset.
Dekorera med finhackad grönsallad, räkor och dill. Toppa med en tunn skiva citron.
De får gärna stå till sig i kylen över natten!
Sonens flickvän älskar vaniljhjärtan som jag brukar baka i långpanna, därför fick hon just en sån när hon fyllde år, fast i tårt form. Grattis på 18-års dagen finaste Junie.
500 gram smör
10 dl vetemjöl
4 dl socker
4 msk vaniljsocker
1 msk bakpulver
Fyllning:
4 ägg
2 dl kesella
5 dl creme fraiche
3 dl socker
1 msk vaniljsocker
Garnering:
florsocker
Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader C. Arbeta snabbt ihop smör, mjöl, socker, vaniljsocker och bakpulver till en smuldeg i en matberedare. Tryck ut hälften av smuldegen i en eller två formar, klädda med bakplåtspapper. Gör iordning fyllningen genom att blanda alla ingredienser till det till en ganska lös kräm. Häll fyllningen över degbottnen i formarna. Smula resten av degen ovanpå fyllningen och grädda kakan mitt i ugnen i ca 30 minuter. Pudra över florsocker precis före servering. Går utmärkt att frysa in.