Blogg
Hipp hipp hurray för mig idag. 43 år på papper.....men jag är ganska säker på att nån har vänt på siffrorna av misstag...för 34 är mer vad jag känner mig som. Det blev i alla fall en lugn dag idag...lugnen förre stormen som man säger, då alla gäster kommer imorgon. Bakade några kakor idag av min favorit choklad från Lindl Lindor, som har en limited edition på en ny sort med jordgubbssmak. Till och med jag som inte gillar så mycket torra små kakor, tyckte att dessa var väldigt goda. Vet dock inte om de överlever till imorgon. Ha en fin kväll alla och många kramar ifrån mig!
Recept för 24 st.
1 påse med Lindt Lindor strawberry cream choklad kulor (12st)
100 gram rumsvarmt smör
1 dl rörsocker
1,5 dl socker
2 ägg
1 msk sirap
6 dl mjöl
1 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt
1 limefrukt (både skal och saft)
Gör så här: Rör ihop smör, båda sorter socker och lime saft och skal. Blanda i äggen och sirapen. Rör tills det blandats ordentligt. Blanda mjöl, bikarbonat och salt och rör ner det i smörblandningen. Arbeta till en smidig deg som är lite kladdig.
Dela degen i 24 delar och rulla varje del till en boll. Platta ut degbollarna, lägg en halv kula choklad i varje, vik runt degen och rulla ihop till en boll igen. Rulla bollarna i strösocker och lägg på två plåtar med bakplåtspapper. Grädda i ca 6-8 minuter på 200 grader C. Kakorna är klara när de spruckit upp lite.
Svärmor har en hel del skatter gömda i sina skåp. Sist vi var och hälsade på, kom vi att prata om bröd och fick bläddra i en gammal norskt kokbok för lite inspiration. Där fick jag se ett helt runt, avlångt bröd som såg ut som en salami, med spiral mönster på. Då berättade hon att det finns speciella former som man kan grädda dessa i för att få till de så perfekta.....och att hon dessutom hade en sån hemma, helt ny, oanvänd. Den bad jag såklart att få låna och kunde knappt vänta med att testa. Det är två avlånga former som man fyller med bröddeg, sätter ihop, tillsluter och gräddar i en halv timme. När man öppnar efteråt, har man denna underbara bröd med en knapprig skorpa och mjuk inuti. Jag bakade också en 5-flätad bröd av samma sats. Lite konstigt hur det är ibland: har inga problem med att fläta bröd, men mitt dotters hår går inte lika bra.
50 gram margarin
7 dl mjölk
25 gram jäst
2 tsk socker
1 tsk salt
17 dl mjöl (ca 1 kg)
Gör så här: Värm margarin och mjölk till fingervarmt. Smula och rör ut jästen i vätskan. Tillsätt socker, salt och mestadelen av all mjöl. Knåda ihop till en smidig deg. Du vet när du har i tillräkligt med mjöl när degen börjar släppa ifrån kanterna på bunken lite. Täck över degen med en bakduk och låt det vila till dubbel storlek. Lägg degen på mjölad bord och forma enligt önskemål. Degen är beräknad på 3 former á 1,5 liter. Jag gjorde en spiral bröd på 1,5 liter och resten gick till den 5-flätade sorten. Gräddas i nedre delen av ugnen på 225 grader C, i ca 30 minuter.
Igår fick jag veta att jag inte valdes till en av de 12 deltagarna i Hela Sverige bakar, vilket känns helt ok måste jag säga. Jag kom så långt som till sista 48 kandidaterna och är rätt så stolt över mig. Hoppas jag inte gjort alla som hejat på mig alltför besvikna bara. Det har varit en hel del intervjuer, bakning och väntetid imellan alla turer, men kul och en fantastiskt upplevelse. Kommer att titta med helt andra ögon och beundran på programet som sänds sen i höst, för lätt är det definitivt inte kan jag säga....och vem vet, man kanske känner igen någon av deltagarna då. Jag åt andra sidan, kommer att fortsätta baka här.....NÄR jag vill...och VAD jag vill.
Så......vi öppnar med en kladdkaka tårta, fylld med vaniljkräm och toppad med chokladganache och nötter. En riktig kaloribomb men vem brys sig.....att banta har aldrig varit min starka sida och tänker definitivt inte börja nu. En liten tårta på bara 18 cm men väldigt mäktig, och räcker gott till minst 15 personer. Smaskens!!!!
Bottnar:
150 gram smör
100 gram mörk choklad
2 msk kakao
4 ägg
1 1/2 dl socker
1 nypa salt
1 1/3 dl mjöl
Gör så här: Smällt smöret i en kastrull. Ta av från värmen och tillsätt hackad choklad och kakao. Rör om tills chokladen har smällt. Låt blandningen svalna lite. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke och tillsätt salt, mjöl och chokladblandningen. Rör ihop till en slär smet och häll över i en form på 18cm som du klätt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i ca 40 minuter på 175 grader C. Låt kallna helt i formen, innan du delar den i två för att fylla med vaniljkräm.
Vaniljkräm:
2 dl vispgrädde
7 dl mjölk
1 vaniljstång
180 gram socker
80 gram maizenastärkelse
8 äggulor
1 msk vaniljsocker
Gör så här: Dela vaniljstången på längden och skrapa fröna i en kastrull. Lägg även ner själva stången. Häll över vispgrädde, socker och mjölk och koka upp försiktigt. Rör ihop äggulor och Maizenastärkelse och häll över det varma mjölkblandningen i en tunn stråle, under konstant vispning. Plocka ut vaniljstången och ställ kastrullen tillbaks på spisen. Koka upp på svag värme (styrka 6 av 9 hos mig). Vispa hela tiden, tills den har tjocknat. Viktigt med svag värme och vispning. Fyll tårtan med vaniljkräm mellan bottnarna och ovanför, när den har svalnat lite.
Chokladganache:
100 gram mörk choklad
3/4 dl vispgrädde
Gör så här: Smällt chokladen över vattenbad eller i micron och blanda med vispgrädde. Rör ihop till en slät smet och toppa tårtan med det. Garnera med hackade nötter och hyvlad choklad.
Recept på en riktig god och tjock vaniljkräm har jag strävat efter ganska länge. Har provat många satser med varierande resultat och alltid undrat, vad gör jag för fel? Idag hör ni, har jag hittat boven i mitt misslyckandet, och Ni kommer att skratta gott och högt av att höra varför. Jag har slösat bort ett x-antal ägg och ingredienser och slitit av mig håret bara för att inse att jag har använt Maizena redning (den till såser) istället för Maizenastärkelse......Förstår Ni vad jag kände mig bakom flötet då? Det går att koka krämen på redning också, men jag fick den aldrig så tjock och len som jag ville ha den. Kan säga att jag ville bara stoppa ner huvudet i sanden och gömma sig när jag insåg mitt misstag av att anväda fel sort. Men, men...gjort är gjort...läxan lärd....så, det är bara att skaka av sig skammen och baka vidare. Undrar vad mer jag har fått om bakfoten!...
2 dl vispgrädde
7 dl mjölk
1 vaniljstång
180 gram socker
60-80 gram maizenastärkelse, beroende på hur tjock du vill ha den
8 äggulor
1 msk vaniljsocker
Gör så här: Dela vaniljstången på längden och skrapa fröna i en kastrull. Lägg även ner själva stången. Häll över vispgrädde, socker och mjölk och koka upp försiktigt. Rör ihop äggulor och Maizenastärkelse och häll över det varma mjölkblandningen i en tunn stråle, under konstant vispning. Plocka ut vaniljstången och ställ kastrullen tillbaks på spisen. Koka upp på svag värme (styrka 6 av 9 hos mig). Vispa hela tiden, tills den har tjocknat. Viktigt med svag värme och vispning. Lycka till!
Skulle göra en klassiskt rulltårta...men gud så tråkigt. Var bara tvungen att pimpa den lite och skapade en giraffmönstrad utseende på den. Har haft det i tankarna länge och nu fick jag äntligen testa. Första försöket blev inte väldigt snygg, men jag lärde mig av mina misstag, provade igen och.....voila. Receptet och tillvägagångsättet skiljer sig lite från den klassiska, svenska varianten....men jag föredrar det. Kommer dock inte undan och skall nog göra en vanlig också snart.
5 ägg
75 ml rapsolja
75 ml vatten
105 gram socker
105 gram mjöl
1,5 tsk kakao
Gör så här: Separera äggvitor från äggulor. Vispa äggulor med olja, vatten och hälften av sockret i en bunke. Sila mjölet över äggblandningen och fortsätt vispa tills det att du har en smidig smet. Vispa äggvitorna till hård skum tillsammans med resterande sockret. Tillsätt det i 3 omgångar i äggule smeten och blanda in det försiktigt med en slickepott. Nu över till det roliga: Lägg några matskedar med smet i en spritspåse och rita giraffmöstret på ett bakplåtspapper som ligger på en ugnsplåt. Slå med plåten i bordet ett par gånger så att alla luftbubblor i smeten försvinner och grädda i förvärmd ugn i 1 minut (absolut inte längre) på 180 grader C. Den skall bara få en liten hinna på sig så att den inte blandas ihop med det bruna smeten som kommer att hällas över efteråt. Under tiden siktar du kakao över resterande smet och blandar väl med en slickepott. Häll över den nu bruna smeten över giraffmönstret som har greddats i 1 minut och återigen slå med plåten i bordet ett par gånger så att luftbubblor försvinner. Grädda det hela nu för ca 10 minuter, fortfarande på 180 grader. Ta ut kakan och vänd över på en ren bakplåtspapper. Dra bort det gamla pappret som varit med i ugnen och låt kallna. Vänd kakan ännu en gång för att få mönstret neråt och fyll det enligt tycke och smak. Jag valde följande:
Fyllning:
75 gram smör
1 1/2 dl florsocker
1 1/2 dl vaniljkräm (hade kvar från när jag bakade vaniljhjärtan)
Gör så här: Rör smör och florsocker poröst. Klicka i vaniljkräm lite i taget och blanda väl. Bred över kakan och rulla ihop.
Både goda och väldigt skrämmande nyheter här när jag fick veta att jag gick vidare till slutcastingen inför "Hela Sverige bakar". Nu är vi bara några få kvar av ett ganska stor antal sökande och inom ca en vecka kommer de 12 deltagarna att väljas ut till programet. En ganska tuff slutcasting, men delade det med några fantastiskt fina tjejer och kunde ha lite roligt också bland alla nervpirrande steg. Hela den här erfarenheten så långt har fått mig att inse hur mycket jag egentligen har lärt mig på det här året som jag bloggat, som jag testat alla möjliga recept....samtidigt som jag också inser hur mycket jag har kvar. Jag får panik av tanken på hur mycket jag inte har en susning om. Tur att man är såpass envis som man är och inte ger upp.........Med detta blivit sagt, kommer jag nu att testa baka en del lite mer klassiska recept som jag inte varit så intresserad av tidigare....och vaniljhjärtan är först ut på listan nu när jag fick låna fina formar från min kollega Monica. Ha en fin söndags kväll alla!
Recept för 16st.
Deg:
4 dl mjöl
1 dl potatismjöl
1 dl socker
225 gram smör
Vaniljkräm fyllning:
1 ägg
1 msk socker
1 msk potatismjöl
2 dl mjölk
1 msk vaniljsocker
Gör så här:
Deg: Smörj hjärtformar av metall väll. Blanda samman mjöl, potatismjöl, socker och smör till en smidig deg. Svep in degen i plasfilm och låt den vila i ca 45 minuter i kylskåpet.
Fyllning: Blanda ägg, socker, potatismjöl och mjölk i en kastrull. Låt sjuda under vispning på svag värme tills krämen tjocknar. Låt kallna och smaksätt därefter med vaniljsocker.
Sätt ugnen på 200 grader C. Kavla degen till en ganska tjock platta. Klä de smorda formarna med hälften av degen. Jag brukar lägga degen mellan 2 bitar med plastfolie och kavla så att det inte fastnar på varken bordet eller kaveln. Lägg en klick med kräm i varje form. Täck de med ett lock av deg, kläm till degen väl runt kanterna. Grägga kakorna på galler i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter (de skall inte bli bruna...bara lätt börja bli lite gyllene) Själp försiktigt upp kakorna på ett plant yta medan de ännu är varma (dock inte direkt när du tagit ut de från ugnen) Sikta över lite florsocker strax före servering.
Vad vore helg utan pizza?....ingen riktig helg. Fick göra en inbakad bröd denna gång...en Tortano, italienskt bröd, fylld med mozzarellaost, italienskt salami och tapenade. Riktigt gott och som vanligt uppskattad. Alla sorters pizza är uppskattade hemma hos oss, speciellt nu, när vi för andra helgen på rad firat Påsk. Den rumänska Påsken inträffade nu (bara en vecka efter den svenska) och är ganska mätt på lamm och ägg och återigen citronpaj... Blev dock lite nyfiken till varför vi i olika länder har olika datum på när man firar Påsk och fick veta att det är skillnad mellan länder i västvärlden och östvärlden. Påsk firas alltid första söndagen, efter första fullmånen, efter vårjämningsdagen.....som tydligen inträffar tidigare i västvärlden. Ibland hela 5 veckor tidigare..... och jag som alltid trott att man firade Jesus återuppståndelse, som borde ha samma datum överallt, men icke det, inte.
Deg:
25 gram jäst
3 dl ljummen vatten
2 msk olivolja
1 msk honung
1 msk flingsalt
6 dl mjöl
Fyllning:
mozzarella ost
salami
tapenade
tomatsås (ketchup+chillisås+basilika+vitlökspulver) - detta är valfritt, Tortano bröd brukar man göra utan tomatsås, men jag vill gärna ha det i alla fall.
Gör så här: Smula jäst i en skål och blanda ner det ljumma vattnet, olivolja, salt och honung. Vispa ner mjölet lite i taget och knåda det till en smidig deg. Täck det med en kökshandduk och låt vila i en halv timme. Tryck ut degen till en ca 1cm tjock rektangel. Använd inte kaveln, annars trycker du ut all luft ur degen. Lägg på tomatsås och strö på fyllningen. Pensla kanterna med lite vatten och rulla ihop och forma brödet till en cirkel. Lägg drt på en plåt klädd med bakplåtspapper och låt vila under handduk i ytterligare halv timme. Förvärm ugnen till 250 grader C. Ställ in brödet och dra ner värmen till 200 grader C. Stek i ca 25 minuter.
Nu hör ni, har jag testat göra syrliga mjuka godis remmar för första gången. Det är faktiskt inte alls svårt att göra även om det tar lite tid att torka mellan olika moment. Det förutsätter dock att du gillar syrliga godis....och att du har en plan yta att torka dessa på. Jag fick lära mig det hårda vägen att golvet i mitt kök lutar vääääääldigt mycket. Jag hällde ut smeten (som är ganska flyttande) på bakplåtspapper när den var färdigt....och allt började bara dra söderut. Fick lite panik där och fick ställa böker under bordsbenen för att få det rakt...............så nu måste jag skriva flytspackla köksgolvet på min "att göra listan" i sommar. Men, men.......det blev remmar till slut, och första satsen fick ha citronsmak. Recept är hämtad från "baka med FRIDA" ..super duktig tjej som dessutom också är från Örebro om jag inte har helt fel. Den fina etiketten på glasburken har min kollega Monica Sundell skräddargjort åt mig. Toppenfin!
Första sats med citronsmak:
10 st Gelatinblad
1 dl Lemon curd
2.5 Citroner, rivet skal
2.5 msk Citronsaft
1.5 dl Strösocker
0.5 dl Sirap, vit
1.5 dl Vatten
0.5 tsk Citronsyra
ett par droppar Gul Karamellfärg
Garnering:
Strösocker
Citronsyra
Gör så här: Börja med att lägga gelatinbladen i kallt vatten. Klä en plåt med bakplåtspapper som du penslar med matolja. Koka upp de övriga ingredienserna i en kastrull. Låt stormkoka i 5-6 minuter, till smeten har blivit lite tjockare. Tag bort från värmen och tillsätt gelatinet. Rör om ordentligt tills gelatinet smält. Häll ut smeten på bakplåtspappret, se till så att plåten står på ett plant underlag. Bred ut smeten så att den täcker hela bakplåtspappret.
Låt stå och torka i rumstemperatur över natten.
Pensla en vass kniv med olja och skär upp 2 cm breda remmar. Doppa dem i strösocker som du blandat med citronsyra. Lägg remmarna på ett bakplåtspapper, rulla ej ihop dem. Låt vila minst över natten igen innan du rullar ihop dem! Förvara i kylskåpet efter det.
Andra sats med limesmak:
10 st Gelatinblad
1 1/4 dl Lime curd
rivet skal av 4 lime
1 dl Limesaft, färskpressad
1.5 dl Strösocker
0.5 dl Sirap, vit
1.5 dl Vatten
1 tsk Citronsyra
ett par droppar Grön Karamellfärg
Garnering:
Strösocker
Citronsyra
Gör så här: Börja med att lägga gelatinbladen i kallt vatten. Klä en plåt med bakplåtspapper som du penslar med matolja. Koka upp de övriga ingredienserna i en kastrull. Låt stormkoka i 5-6 minuter, till smeten har blivit lite tjockare. Tag bort från värmen och tillsätt gelatinet. Rör om ordentligt tills gelatinet smält. Häll ut smeten på bakplåtspappret, se till så att plåten står på ett plant underlag. Bred ut smeten så att den täcker hela bakplåtspappret.
Låt stå och torka i rumstemperatur över natten.
Pensla en vass kniv med olja och skär upp 2 cm breda remmar. Doppa dem i strösocker som du blandat med citronsyra. Lägg remmarna på ett bakplåtspapper, rulla ej ihop dem. Låt vila minst över natten igen innan du rullar ihop dem!
Ingen riktigt Påsk utan en citronpaj tycker jag. Efter en riktigt Påskmiddag, med marinerad lammstek, hasselsbackspotatis, rödvinsås och mycket annat gott.....var det bara perfekt att avsluta med citronpaj, för att det spelar ingen roll hur mätt man är....det finns alltid plats för en bit paj. I år har jag för första gången frångått mitt vanliga recept som jag använt i åratal och provat något nytt. Lika gott!
Pajskalet:
150 gram osaltat smör
1/4 tsk salt
100 gram florsocker
1 stort ägg
250g mjöl
1 tsk vanilj eller vaniljextrakt
Gör så här: Ha alla ingredienser i en bunke och smula ihop allt med fingrarna. Blanda ihop till en deg utan att överarbeta degen. Lägg degen i plastfolie och låt vila i kylskåp i minst en timme. Ta ut det efteråt och kavla till ett tunt lager. Jag brukar kavla med bakplåtspapper både under och över degen, annars fastnar den på kaveln eller bordet. Tryck ut degen i en pajform på 20 cm och nagga med en gaffel. Lägg på ett bakplåtspapper och häll över några torkade ärtor för att hindra pajskalet att resa sig under gräddning. Jag hade inga sådana och fick använda mig av små stenar och glaskulor vilket fungerade lika bra. Grädda på 190 grader C i 20 minuter. Ta bort bakplåtspappret med stenarna och grädda yterliggare 10 minuter. Låt skalet kallna helt innan du fyller den med vaniljkrämen.
Citron fyllning (för en 20cm pajform)
fint rivet skal av 2 citroner
130ml saft från ca 3-4 citroner
150 gram socker
4 ägg
2 gelatinblad
150 gram smör
Gör så här: Häll socker, citronskal,citronsaft och ägg i en kastrull. Värm upp på låg värme under konstant omrörning. Lägg gelatinbladen i kall vatten i några minuter. Kläm ur vattnet och lägg de i det varma citronblandningen som börjar tjockna lite lätt. Rör i tills gelatinbladen har smällt och häll allt över i en bunke tillhörande en köksmaskin. Låt svalna i ett par minuter innan du tillsätter smöret. Vispa i några minuter. Häll över det i pajskalet. Låt kallna helt så att den stelnar innan du spritsar över marängen.
Swiss maräng:
6 äggvitor
5 dl socker
1 msk vaniljextrakt
Gör så här: Ha alla ingredienser i en bunke. Ställ den ovanför en kastrull med småkokande vatten. Vispa för hand i ca 4 minuter eller tills det att sockret har löst upp. Häll över smeten till en bunke tillhörande en köksmaskin och vispa i ca 7 minuter tills du får en väldigt fast, fin maräng. Spritsa den över citron fyllningen och ställ kall.
Påskledig nu, och det verkar som jag gör allt annat förutom "påskiga" saker. Jag har inte ens börjat tänka på vad som skall serveras som efterrätt till Påsk middagen. Maten har jag klar, men resten får jag nog börja sätta fart och planera lite. Det jag däremot har pysslat med istället, är en Rockabilly tårta som levererades nu på morgonen till en kollega till mig. Hon skulle överraska sin dotter på 30-års dagen...och Rockabilly entusiast som dottern är, var inte temat svår att välja. Bilen på toppen har tydligen varit en bil hon älskat väldigt mycket och är printat på ätbart papper, precis som bilderna på Rockabilly tjejerna runt tårtan. Resten av dekorationerna är gjorda i sockerpasta. Själv kan jag inte så mycket om Rockabilly världen, men hoppas verkligen ha fångat en liten del av dess charm i tårtan. Grattis Martina!
Tårtan är gräddad i två formar på bara 18 cm i diameter, men eftersom den är såpass hög, räcker den till minst 15 personer.
Botten (2st som delas i 2 och ger 4 lager):
12 ägg
mjöl
potatismjöl
socker
4 tsk bakpulver
röd pastafärg
Frosting:
300 gram rumsvarmt smör
5 dl florsocker
600 gram Philadelphiaost
75gram gräddfil
2 tsk vaniljessens
3 msk sirap
Gör så här: Börja med att göra klä 2 formar på 18 cm i diameter med bakplåtspapper. Låt pappret sticka upp en bra bit ovanför kanterna eftersom bottnarna kommer att bli väldigt höga. Mätt upp de 12 äggen i ett större kanna. Ta ett lika stor kanna och fyll med lika mycket socker. Vispa ihop ägg och socker i minst 15 minuter. Mätt upp ett tredje likadan kanna till hälften med mjöl och till hälften med potatismjöl. Det ska tillsammans vara samma mängd som socker. Blanda det i äggblandningen tillsammans med bakpulvret och pastafärg. Blanda försiktigt men inte för länge. Fördela smeten i de två formarna och grädda på 175 grader C i ca 40 minuter. Gör under tiden frostigen genom att vispa smöret fluffigt. Tillsätt florsocker och vispa på hög hastighet i ca 10 minuter. Tillsätt philadelphiaosten och vispa på låg hastighet tills deet är blandat. Tillsätt gräddfil, vanilj och sirap. Blanda väl och använd till att fylla tårtan med, samt spackla enligt önskemål.