Blogg
Dagens inlägg handlar om Norska kromkakor som oftas bakas till Jul, men jag blev så himla sugen att göra de nu och det blev perfekt att ha med sig de upp i skidbacken som snacks. Enkla att göra, med få ingredienser, men behöver dock ha den speciella järnet för att få det fina mönstret på de. Fick låna min av svärmor som lovade att jag skulle ärva den den dag hon inte längre behöver den. Sen är det bra att ha ett par vantar på händera när man skall rulla de efter gräddning, för jädrans vad jag brände fingertopparna i början. De stelnar väldigt fort och gäller att vara snabb med att rulla de. Vi använde de också som glasstrutar. Perfekt.
Recept för ca 30st.
4 ägg
200 gram socker
200 gram smält smör
1 tsk kardemumma
5 dl mjöl
Gör så här: Vispa ägg och socker i några minuter. Tillsätt det smälta smöret, kryddan och mjölet. Fortsätt vispa en liten stund till och klicka med skedd på kromkake järnet för gräddning. Använd gärna handskar när du skall rulla dessa eftersom man lätt bränner sig på fingrarna. Rulla snabbt, direkt när du tar av de från järnet, då de stelnar väldigt fort. Du kan också välja att inte rulla dessa.
Nu har vi haft en underbar sportlov vecka tillsamans med family och vänner i skidbacken. Sarah (5) är nu ganska självgående på skidorna och Marcus (10) har bemästrat snowboard tekniken. Man blir så himla stolt och önskar man själv var lika modig och duktig som de. Inför resan han jag bl.a. baka några pizza gifflar som vi tog med oss och värmde på grillen ner i backen till lunch. Mycket gott och uppskattad av både stora och små och en bra variation till den klassiska korv och bröd......
Pizzadeg till 16st gifflar:
3,5 dl mjölk
50 gram jäst
1 tsk salt
100 gram smör
10 dl mjöl
Fyllning enligt smak: Jag använde tomatsås, riven ost och skinka. Penslade med ägg och toppade med riven ost, flingsalt och vallmofrön.
Gör så här: Smula jästen i en skål. Smält smör i en kastrull på log värme och tillsätt mjölken. Värm upp till fingervarmt (37grader C) och häll över jästen. Rör till den har löst upp och tillsätt mjöl och salt. Knåda ihop till en fin, smidig deg. Använd gärna köksmaskin i ca 7 minuter. Låt vila i minst 40 minuter under bakduk. Dela degen i 2 delar. Kavla ut till två stora, runda pizza. Dela varje pizza med kniv i 8 likadana bitar. Lägg på fyllning på varje bit (tomatsås, ost, skicka). Rulla ihop till gifflar och låt vila igen i en halv timme. Pensla med lite vispad ägg, strö på lite riven ost, flingsalt eller vallmofrön och grädda i ugnen i ca 12 minuter på 225 grader C.
Insåg tidigare idag att jag inte bakat speciellt mycket till Alla Hjärtans dag i år....Tog därför fram kastrullerna igen och valet föll på några mini pajer som är fyllda med jordgubbar. Ett enkelt recept som passade väldigt bra till dagens ändamål. Formen på dessa kan självklart variera, det behöver inte alltid vara hjärtformade och lite tips är att sätta in en halv grillpinne precis när du tagit upp de ur ugnen...då har du små pajpops. Väldigt uppskattade.
Recept för ca 20 hjärtan
Deg: 200 gram smör
5 dl mjöl
4 msk socker
4 msk vatten
Fyllning: jordgubbar
1 dl Brun Farin socker
äggvita till borstning
Gör så här: Arbeta samman ingredienserna till degen och lägg i en plastpåse och låt vila i kylskåp i minst 30 minuter. Dela jordgubbarna i små bitar och blanda med sockret till fyllningen. Kavla ut degen på mjölat bakbord och ta ut 40 hjärtan med hjälp av en pepparkaks form. Fördela jordgubbarna på hälften av hjärtan, lägg på den andra hälften av degen och tryck fast kanten med hjälp av en gaffel. Pensla pajerna med äggvita och strö på socker. Grädda mitt i ugnen i 200 grader C i ca 15 minuter. Låt svalna något innan se serveras. Lite vaniljsås är alltid gott till också.
Idag vill jag bara önska er alla en riktig fin Alla hjärtans dag! Det jag kommer att bjuda på är allas favoriter här hemma: choklad biskvier. Många kramar ifrån mig och ta väl hand om varandra.
Recept för ca 30st.
Bottnar:
900 gram mandelmassa,
3 äggvitor
Fyllning:
300 gram smör,
4 1/2 dl florsocker,
3 äggula,
6 tsk vaniljsocker,
9 tsk kakao
Glasyr:
400 gram mörkchoklad
Gör så här:
Bottnarna - Riv mandelmassan på rivjärn. Blanda den med äggvitan till en smidig smet. Klicka ut den på en plåt med bakplåtspapper (en matsked på ett ungefär) Platta ut dem lite med mjölad hand så att dom blir ca 5cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen 10-12 minuter på 200 grader. Lossa kakorna försiktigt och låt dem kallna på galler.
Fyllningen: Rör ihop rumsvarmt smör, florsocker, äggula, vaniljsocker och kakao till en jämn kräm. Bred den lite toppigt på undersidan av kakorna. Låt dem stå i frysen minst en timme.
Glasyr: Smält blockchokladen och doppa kakorna hastigt så att fyllningen blir helt täckt. Vrid kakan lite så att överflödig choklad kan rinna av. Ställ kakorna kall.
Dagens tårta bakade jag till min svärmor på hennes födelsedag.......men för att förstå temat, måste jag nog berätta lite om vad som ligger bakom det. Ni förstår, min svärmor älskar att sticka och för ett par år sedan fick jag en mössa av henne med en liten ovanlig motiv på: två parande älgar. Riktigt kul...och inget man riktigt lägger märke till i förbifarten, men en dag när jag stog på Ica och skulle betala i kassan, märkte jag att expediten blev väldigt besvärad och började fumla med varorna... Jag tittar upp och ser en rosenröd tjej som inte visste vad hos skulle göra av sig...hon tittade på min mössa, tittade ner och igen på mössan, ville gärna säga nåt, men vågade inte....... Hon var nog bara glad och lättad när jag var klar med min betalning och gick därifrån..... Jag fick mig ett gott skratt då och ler varje gång jag tar på mig mössan. Så ni förstår att jag kunde inte låta bli att ge tillbaks med samma mynt nu när svärmor skulle få en tårta av mig på hennes födelsedag. Det blev en lite mer barntillåtet variant med samma tema. Till min dotter (5) fick jag förklara att älgarna kramas lite...min son (10) däremot, ställde aldrig fråga, utan bara log lite......
Bottnarna: är gjorda på "lika delar" metoden. Knäck ägg i ett stort dricksglas (10st i mitt fall för att fylla upp glaset). Fyll ett annat likadan glas med lika mycket socker. Vispa ihop ägg och socker tills vit, fluffig massa. Fyll ett glas av samma storlek till hälften med potatismjöl och till hälften med vanlig mjöl och 4 tsk bakpulver. Tillsätt mjölblandningen i äggvispen och vispa en liten stund till. Häll över smeten i tre formar på 16cm i diameter och grädda i ca 40 minuter på 175 grader C. Dessa delas sen i två och då har man 6 bottnar.
Fyllning 1: 1/2 burk Hasselnötskräm till två lager (kan ersättas med Nutella)
Fyllning 2: 1/2 burk Karameliserad mjölk till tre lager
Smörkräm:
450 g mjukt smör
9 dl florsocker
1,5 dl kokhett vatten
3 msk vaniljsocker
pastafärg
Gör så här: Koka upp vatten. Vispa ihop smör, florsocker och vaniljsocker till en krämig massa. Häll i lite kokande vatten i taget under konstant vispning tills du får en följsam konsistens. Den får inte vara kletig, då fastnar den bara i kakan och drar med sig bitar av tårtan. Vispas i ca 10 minuter totalt. Dela i 4 skålar och färga med pastafärg i 3 olika nyanser/färger.
Dekoration: Älgarna på toppen är gjorda på frihand i sockerpasta.
Lördag idag och jag började dagen med att baka grissini. Dessa är väldigt enkla att göra, med få ingredienser som man nästan alltid har hemma.....och väldigt gott som snacks eller till en rykande varm soppa.... Jag tycker de är bäst som nybakade, när de fortfarande är lite ljumma och mjuka. Njöt av några framför den tända brasan, med snön fallande utanför fönstret och i huset som det doftar nybakat.... Då trivs jag!
Recept för ca 24 st.
25 gram jäst
2,5 ljummet vatten
5,5 dl mjöl
2 tsk salt
5 msk rapsolja
flingsalt (till garnering)
Gör så här: Lös upp jästen i det ljumma vattnet (37 grader). Rör i hälften av mjölet först, saltet och oljan. Tillsätt resten av mjölet och blanda till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 20 minuter. Värm ugnen till 200 grader C. Dela degen i två och kavla ut de till ca 0,5 cm tjocklek. Skär långa remsor 1 cm breda, pensla med vatten och strö på flingsalt. Vrid remsorna och lägg på bakplåtspapper innan du gräddar i ugnen i ca 20 minuter tills de är gyllenbruna. Vill du ha dina grissini spröda på en gång, kan du eftertorka de i ugnen lite.
Att jag älskar sötsaker är nog ingen hemlighet....och jag testar gärna nya saker hela tiden. Fantaktiskt vad mycket man lär sig under tiden, även om en del saker misslyckas jag med totalt (men de får Ni inte se här..hahahaha).....En del blir dock helt ok...och en del blir en riktigt, riktigt fullträff (i min smak i alla fall). Dessa choklad rutor i 4 olika lager har klättrat direkt upp till en av mina favoriter. Väldigt amerikanskt inspirerad sötsak, som finns säkert i många olika varianter....men här kommer i alla fall min egen tolkning av det. Njut!!!!
Recept för ca 20-25 bitar.
Lager 1 - brownie
100 gram mörk choklad
50 gram smör
1 dl strösocker
2 stora ägg
1 tsk vanilj extrakt
0,6 dl mjöl
en fjärde del tsk bakpulver
Gör så här: Smält choklad och smör i mikron, 30 sekunder i taget tills allt är väl blandat. Ta ut och tillsätt socker. Vispa i ett par minuter och sen tillsätt även ägg, ett i taget, och vanilj extrakten. Fortsätt vispa och blanda till slut i även mjölet och bakpulvret. Häll smeten i en bakform på 20x20 cm som du har klätt med bakplåtspapper. Grädda i 175 grader C i 20 minuter. Låt kalna helt efteråt.
Lager 2 - Caramel crisp
35 st Werther's Original karameller
1 msk kondenserad mjölk
1 msk vatten
0,7 dl Rice Crisp flingor
Gör så här: Blanda karameller, kondenserad mjölk och vatten på en tallrik och värm i mikron i ca 1,5 minut. Blanda efter varje 30 sekunder så att det inte bränns vid. När allt har smällt och är välblandat, ta fram tallriken och blanda i flingorna. Bred karamellen över brownie lagret och ställ i frysen till vidare.
Lager 3 - Nougat
40 gram smör
1,3 dl strösocker
0,5 dl kondenserad mjölk
1 burk (196 gram) marshmallow fluff
2 msk krämig jordnöttssmör
Gör så här: Blanda smör, socker och kondenserad mjölk i en kastrull. Koka upp under konstant vispning. Dra ner värmen på spisen och låt nougaten puttra i 10 minuter utan att röra i den längre. Under tiden, blanda marshmallow fluff med jordnöttssmör. Häll det varma nougaten över marshmallow blandningen och vispa ihop allt. Bred nougaten över lager 2 med karamell och ställ tillbaks i frysen.
Lager 4 - Chokladlock
200 gram mjölkchoklad
1 1/2 msk smör
3 msk grädde
Gör så här: Smällt choklad och grädde i mikron. Rör i med 30 sekunders mellanrum. När chokladen har smällt, lägg i smöret och rör i tills allt är välblandat. Bred chokladen över lager 3 med nougat och ställ i kylskåpet i minst 3 timmar. Jag tyckte den var som bäst ett par dagar efter.
Vår granne Anna fyllde också år i helgen som varit...och till henne valde jag att baka en tårta på maräng och jordnöttsbotten, fylld med karamell och mjukostkräm smaksatt med whisky och kaffe. Hoppas du har haft en fin dag igår, Anna! Grattis till Dig!
Lager 1/botten:
100 gram jordnötter,
1 dl florsocker (60 gr),
3 äggvitor,
0,6 dl socker (50 gr)
Lager 2 /karamell:
1,2 dl socker (100gr),
2 dl vispgrädde,
100 gram vit choklad,
40 gram smör,
70 gram saltade jordnötter
Lager 3 /ostmassa:
300 gram mjölkchoklad,
100 gram smör,
0,5 dl kaffe,
0,5 dl whisky,
3 ägg,
4 plattor gelatin,
1,2 dl socker (100gr) ,
1 paket Philadelphiaost 200 gram.
Gör så här:
Bottnen: Sätt ugnen på 170 grader C. Klä en rund form (med avtagsbar kant) med bakplåtspapper. Ha gärna pappret lite längre upp över kanten eftersom det är ganska mycket fyllning till denna tårta, som skall in i formen. Kör nötterna och florsockret i en mixer. Vispa äggvitorna och sockret till maräng, rör i nött blandningen och fördela i formen. Grädda den i mitten av ugnen i 25 minuter. Låt den svalna när den är färdig.
Karamellen: Smält sockret i en järnkastrull. Häll i vispgrädden och låt det koka under omrörning tills du får en seg, jämn fin massa. (När du häller i grädden, kommer sockret att stelna som en skorpa, men det är bara att röra i kastrullen, så smälter det. Skulle det vara så att det ändå kommer att finnas lite kvar som inte har smält, kan du bara ta upp det och kasta). Ta av från plattan och lägg i det vita chokladen. Rör i tills den har smält och tillsätt till slut smöret. Låt karamellen svalna lite innan du häller den över bottnen. Strö över jordnötter.
Ostmassan: finhacka chokladen och smält den tillsammans med smöret. Blötlägg gelatin bladen i vatten i ca 5 minuter. Krama ur vattnet ut gelatinen efter 5 minuter och smält den i varmt kaffe. Blanda i whiskyn. Rör in i chokladblandningen: äggulorna, osten och kaffeblandningen. Vispa äggvitorna och sockret till maräng och rör den försiktigt in i chokladblandningen. Häll i ostmassan och låt den stelna i kylskåpet.
En cheesecake tårta i tre olika lager blev levererad till min svägerska som fyller år nu i veckan. Vit choklad, mjölkchoklad och mörkchoklad på en botten av chokladkex......Helt i min smak med massor av choklad, med lite bär på toppen för att brytta av både smak och färg. Grattis på dagen Åse-Britt!
Botten:
300 gram chokladkex
125 gram smör
Fyllning:
200 gram vit choklad
200 gram mjölkchoklad
200 gram mörk choklad
0,6 dl kokande vatten
3 tsk gelatin pulver
750 gram mjukost
1 dl socker
3 dl vispgrädde
Gör så här: Smörj insidan av en springform på ca 23 cm. Krossa kexet till smulor. Smällt smöret och blanda den med kexsmulorna. Blanda väl och häll sedan över i den smorda formen. Låt vila i kylskåpet i ca 30 minuter. Fyllningen: Strö över gelatinpulvret i det kokande vattnet. Rör i tills det att gelatinen har upplösts. I en separat skål, vispa ihop mjukost och socker till en smidig, mjuk kräm. Tillsätt vispgrädden och fortsätt vispa en liten stund. Tillsätt gelatin blandningen och vispa tills det att allt är väl blandat. Dela ostkrämen nu i 3 lika delar i 3 skålar. Börja med att smälta den vita chokladen över vattenbad och blanda den i den första skålen med ostkräm. Blanda väl och häll den som första lager över kexbottnen. Ställ i frysen i en kvart. Fortsätt med att smälta mjölkchokladen och blanda den med ostkrämen i skål nummer 2. Häll över det vita lagret och ställ i frysen i en kvart. Smält till sist den mörka chokladen och blanda den med den sista ostkrämen. Häll den över mellanlagret och låt stå i kylskåpet i minst 3 timmar innan servering.
En av min dotters bästa vänner blev hela 5 år nyligen och idag blev det kalas med Frost tema...... Vi själva tycker väldigt mycket om den filmen och har länge tänkt att det vore roligt att testa göra själva Olof i sockerpasta....och idag fick vi tillfälle till att göra det. Det blev en tårta på 5 vaniljbottnar, fylld med limecurd, vaniljkräm och spacklad med smörkräm i 3 olika blåa nyanser. Fick också testa att för första gången göra ätbart glas som skulle föreställa isbitar i det här fallet. Mycket nytt för mig i dagens tårta, men det är just det jag tycker så mycket om...testa nya saker.
Grattis Linnea!..och tack för en fin kalas idag!
Bottnar:
Bottnarna är gjorda på "lika delar" metoden. Knäck ägg i ett stort dricksglas (9st i mitt fall för att fylla upp glaset). Fyll ett annat likadan glas med lika mycket socker. Vispa ihop ägg och socker tills vit, fluffig massa. Fyll ett glas av samma storlek till hälften med potatismjöl och till hälften med vanlig mjöl och 3 tsk bakpulver. Tillsätt mjölblandningen i äggvisspen och vispa en liten stund till. Häll över smeten i två formar på 16cm i diameter och grädda i ca 40 minuter på 175 grader C. Dessa delas sen i två och då har man 4 bottnar. Jag fick lite smet över och kunde även grädda en femte botten, så tårtan på bild är gjord på 5 bottnar, 2 lager med fyllning av vaniljkräm, 2 lager av lime curd och spacklad med smörkräm i 3 olika nyanser.
Vaniljkräm:
2 äggulor
0,75 dl socker
0,5 dl mjöl
2 dl kokande mjölk
1 vaniljstång
Gör så här: Vispa äggulor och socker till sockret löser sig. Vispa ner mjölet. Koka under tiden mjölken med vaniljstången i (delad på längden) Häll till en början i den kokande mjölken droppvis, därefter i en tunn stråle under kraftig vispning. Häll därefter blandningen i en kastrull och koka ca 2 minuter till krämen har tjocknat. Låt svalna och ta då bort vaniljstången. Använd krämen som 2 lager med fyllnad.
Lemon/citron curd: Finns att köpa färdig i mataffären eller om du vill göra egen, bifogar jag ett bra recept på det här. Använd curd som 2 lager med fyllnad.
Smörkräm:
450 g mjukt smör
9 dl florsocker
1,5 dl kokhett vatten
3 msk vaniljsocker
blå pastafärg
Gör så här: Koka upp vatten. Vispa ihop smör, florsocker och vaniljsocker till en krämig massa. Häll i lite kokande vatten i taget under konstant vispning tills du får en följsam konsistens. Den får inte vara kletig, då fastnar den bara i kakan och drar med sig bitar av tårtan. Vispas i ca 10 minuter totalt. Dela i 3 skålar och färga med pastafärg i 3 olika nyanser.
Ätbart glas:
2,5 dl vatten
1 dl glykossirap
4 dl socker
1 krm ättika
lite olja
Gör så här: Mät upp och häll alla ingredienserna i en kastrull. Sätt ner en termometern och koka under omrörning tills vätskan har nått 150° C. Man behöver inte röra hela tiden utan det räcker att röra om då och då. Smörj en bit aluminiumfolie med lite olja. Häll försiktigt ut den 150 ° varma vätskan på folien och dra snabbt med en spatel över så att du fördelar den jämt på folien. Var försiktig med vätskan för den är väldigt varm. Låt nu allting svalna helt. Sedan är det bara bryta av den till glassplitter.