Blogg
Tänkte börja det nya året med att lägga ut ett recept på en brownie som jag bara älskar. Bakade dessa för ett par dagar sedan och misstänker starkt att de är en bidragande faktor till varför jag gått upp nästan 3 kg under Julledigheten...men, men........man lever bara en gång och dessa är bara så försvinnande goda. Recept är hämtad från boken "Just Sweet" av Manuela Kjeilen som jag beundrar högt. Hennes böker och blogg med underbart fina recept och beskrivningar är en riktigt inpirations källa.
250 gram smör
5 dl socker
4 stora ägg
170 gram mjöl
1 tsk bakpulver
300 gram mörka och mjölkchoklad knappar
150 gram kakao
2 tsk vaniljextrakt
Gör så här: Smält smöret, ta kastrullen från värmen, tillsätt socker och ställ tillbaka på plattan i 30 sekunder. Lägg över smör- och sockerblandningen i en stor skål. Tillsätt äggen och vispa lätt (bara lite). Rör ner mjöl, bakpulver, chokladknappar, kakao och vaniljextrakt. Bred ut smeten i en 20x30 cm stor form. Grädda i 30 minuter (inte längre) på 175 grader C. Låt svalna i formen i 1 timme och kyl därefter i frysen i 1 timme. Skär upp i lagom bitar och njut. Vispad grädde, glass eller färskt frukt är gott till.
Det blir inte så mycket bakning denna vecka, eftersom jag inser nu hur myckt jag egentligen har bakat inför Jul.... Det finns en hel del kvar som måste ätas upp först, men tänkte dela med mig av några smurf bilder i stället. Gjorde en söt smurf familj för ett tag sedan, helt i socker pasta, som jag dekorerade en tårta med. Har inte modelerat så mycket i sockerpasta förr men försöker......även om det inte är helt enkelt. Första försöket att göra dessa, slutade i att de såg ut som möss, så jag var tvungen att plocka fram min dotters leksaks smurfar för att ha en närmare titt...och här är resultatet. Kram kram....
Skånska pepparkakor, också kallade Frukost/Lunch pepparkakor... är något som kanske lite äldre generation är mer vana vid, men uppskattade av alla. Godast som nygräddade, med lite smör och ost på, kanske lite fikon eller apelsin marmelad också. Det tycker jag i alla fall. En liten mildare smak av pepparkakor, mjukare och matigare. Jag bakade dessa både hemma och på Media Markt i helgen. Testa gärna när du är trött på den vanliga hårda varianten, men ändå vill sprida lite Jul doft i hemmet.
Recept för 30-50st beroende på storleken du väljer.
2 dl ljus sirap
1/2 dl farinsocker
1 dl strösocker
75 gram smör
2 tsk malen kanel
1 tsk mald kryddnejlika
1 tsk malen ingefära
1 ägg
1 äggula
1 dl grädde
1 tsk bikarbonat
1 1/2 tsk bakpulver
10 dl vetemjöl special
Gör så här: Koka upp sirap, farinsocker och strösocker. Tillsätt smöret och låt smälta. Häll det direkt över kryddorna (kanel, nejlika, ingefära) i en skål. Vispa ihop ägg, äggula och grädde. Rör ner det i skålen med kryddblandningen. Låt stå tills det har kallnat, men rör i lite då och då. I en annan skål, blanda bikarbonat och bakpulver med hälften av mjölet. Rör ner det i smeten. Arbeta in resten av mjölet med hjälp av elvisp eller för hand. Låt degen vila i kylskåpet i minst ett dygn inlindad i plastfolie. Dagen dessa skall gräddas: forma degen till små bollar, lägg de lite glest på bakplåtspapper, platta till de med handen och grädda i ca 10 minuter på 190 grader C. Tänk på att tiden i ugnen varierar beroende på hur stora hur väljer att göra dessa.
Mer Julgodis...mer fudge. Denna gång med vit choklad smak, vilket är kanske den mest vanliga sorten. Hoppas den överlever till Julafton!...
3 dl grädde
3 dl socker
1 dl ljus sirap
50 gram smör
100 gram vit choklad
Gör så här: Klä en form på ca 15x15cm med bakplåtspapper. Mätt upp grädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull och låt koka upp till 120 grader C. Ta bort från plattan och ha i den hackade chokladen och smöret. Rör tills smeten är jämn och fin. Häll över i formen och låt stå kall i några timmar innan du skär i mindre bitar.
Att göra fudge är väldigt enkelt. Smaken kan variera beroende på vilken typ av choklad man använder. Till dessa testade jag Mars choklad och det verkar som en vinnande koncept. Lägg in några i en fin ask och ge bort till någon du tycker om. Ha det gott alla!
3 dl grädde
3 dl socker
1 dl ljus sirap
50 gram smör
4 Mars choklad (ca 100gram)
Gör så här: Klä en form på ca 15x15cm med bakplåtspapper. Mätt upp grädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull och låt koka upp till 120 grader C. Ta bort från plattan och ha i den hackade chokladen och smöret. Rör tills smeten är jämn och fin. Häll över i formen och låt stå kall i några timmar innan du skär i mindre bitar.
Makroner var det länge sedan jag bakade och nu till Jul tänkte jag att det vore väldigt gott att göra några sådan med pepparkakssmak. Det blev riktigt smaskens gott och kan varmt rekomendera. Tallriken med dessa, kommer jag att ställa väldigt nära mig på Julafton känner jag...eller kanske till och med "glömmer" att ta fram de..och gå och små smaska på de själv i smygg...
Makroner:
0,4 dl socker (ca 35 gram),
4 äggvitor,
1,8 dl socker (150 gram) till sockerlag,
1/2 dl vatten till sockerlag,
3 dl mandelmjöl (150 gram),
2,5 dl florsocker (150 gram),
2 tsk pepparkakskryddor
Cream cheese frosting:
15 gram mjuk smör
100 gram Philadelphia ost
1 dl florsocker
Gör så här: Vispa 2 av äggvitorna till hård skum. Tillsätt 0,4 dl socker och fortsätt vispa. I en kastrull separat, blanda 1,8 dl socker med vattnet och koka upp till 118 grader. Häll sockerlaget över marängen lite försiktigt, men inte altför sakta för då stelnar sockerlaget på kastrullen. Försök att hälla den snabbt och inte helt på marängen, utan lite mer på kanten. Fortsätt vispa i ca 8 minuter till. I en separat skål, blanda mandelmjöl, florsocker, pepparkakskrydda och resten av äggvitorna (2 stycke, ovispade). Blanda väl med en slickepott och vänd ner det i marängblandningen. Rör ihop och klicka ut på en makron matta av silikon, eller på en bakplåtspapper. Låt makronerna vila i minst en halv timme innan du gräddar i mitten av ugnen i 12-15 minuter på 160 grader. Gräddar du på bakplåtspapper, kan dessa tas av direkt efter att de svalnat lite. Bakar du på silikon mattor, är det bäst att vänta lite längre.
Gör i ordning fyllningen genom att blanda ihop alla tre ingredinser till en len kräm och använd den till att sätta ihop makronerna.
Kom på mig själv att det vore kanske bra att baka några lite "torrare" kakor till Jul också. Jag har annars en tendens att bara göra sånt som har mycket choklad och kräm i, men för variationens skull så gjorde jag även några kola kakor. Ingen favorit hos mig, men säkert gott att doppa i kaffe eller nåt.
200 gram mjuk smör
200 gram socker
300 gram mjöl
2 tsk bikarbonat
2 msk sirap
2 tsk vaniljsocker
1 ägg (lätt vispad)
Gör så här: Rör smör och socker ihop. Tillsätt mjöl och resten av ingredienserna (blanda ihop all det torra först). Rör ihop allt till en fin, len deg. Rulla degen till fingertjocka "korvar" lika långa som plåten de skall gräddas på (ca 8-10 stycken). Lägg 4st på första plåten som du klätt med bakplåtspapper och platta till de med fingrarna. Lägg inte de för nära varandra, då dessa kommer att bre ut sig under gräddningen. Grädda i 180 grader C, mitt i ugnen, i ca 10 minuter. Skär ut i snittar direkt när du tar ut de ur ugnen annars stelnar de och blir svårt att få fina bitar.
I år skall jag inte göra 1000 sorters julgodis bara för att man SKA, utan kommer att hålla mig till de sorter jag verkligen gillar. Lite färre sorter, men desto godare. Karamell och choklad...kan man gå fel med det?...Näääää ...och silikon formarna är ingen måste, de går att göra lika bra i vanliga ischoklad formar. Bränn dig inte bara på karamellen som jag gjorde. Lycka till!
Recept för ca 20 st.
1 dl socker
1 dl vispgrädde
1 dl sirap
1 tsk vaniljsocker
några hasselnötter
100 gram vit choklad
Gör så här: Koka upp grädde, socker, vaniljsocker och sirap och sjud tills termometern visar 120 grader C. Rör så lite du kan under kokningen, helst inget alls. Fyll formarna till hälften med karamellen. Lägg i en nött om så önskas och låt stelna. Smält chokladen över vattenbad och häll över karamellen. Ställ kallt.
Vi fortsätter med Jul bakandet här i huset...... När jag tänker efter, har jag precis börjat, för att det jag har gjort så långt, är tydligen redan slut på något konstigt sätt. Så.... idag har jag tagit mig i kragen och tagit fram kastrullerna igen. Saffansfudgen är nu klar och undangömd också. Vi får se hur länge den får vara ifred, för god var den.......borde kanske skriva nånting som "levergryta" eller nåt i den stilen på lådan för att få alla att hålla sig undan... Natti natt hör ni!
2,5 dl vispgrädde
250 gram socker (lite drygt 2,5 dl)
1,75 dl ljus sirap
0,5 dl flytande glykos
0,5 gram saffran
60 gram smör
125 gram vit choklad
Gör så här: Klä en form på ca 20x25 cm med bakplåtspapper. Koka upp grädde, socker, sirap, glukos och saffran till 125 grader C. Ta av platta och rör i smör och hackad vit choklad. Häll över i formen och låt stelna över natt i kylskåpet. Sker upp i önskad stolek på bitarna.
Säkert ingen revolutionerande nytt recept på kolor här, men jag köpte några roliga silikon formar i Kina nyligen som jag bara var tvungen att testa....och visst blev mina små griskolor söta? ... på alla sätt......
3 dl grädde
50 gram smör
1 1/2 dl sirap
3 dl socker
1/2 dl kakao
Gör så här: Koka alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull tills du når 120-125 grader C. Häll i önskade formar och låt svalna. Mycket enkelt, även om det tar en liten stund att nå upp till 120 grader.