Blogg
Säkert ingen revolutionerande nytt recept på kolor här, men jag köpte några roliga silikon formar i Kina nyligen som jag bara var tvungen att testa....och visst blev mina små griskolor söta? ... på alla sätt......
3 dl grädde
50 gram smör
1 1/2 dl sirap
3 dl socker
1/2 dl kakao
Gör så här: Koka alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull tills du når 120-125 grader C. Häll i önskade formar och låt svalna. Mycket enkelt, även om det tar en liten stund att nå upp till 120 grader.
Andra advent och dags för lite pyssel igen........
Dörrkransar gör jag vaje år på lummer (ibland med lite inslag av granris). Jag tycker om stora, tjocka kransar, därav storleken på mina och de tenderar att se exakt likadana ut varje år.....men vem vet, nästa år kanske jag kan överraska lite......
Advetsljustaken finns i hur många olika varjenter som helst och priset varierar allt där efter, men om man inte vill lägga ner så mycket pengar på det så finns det faktiskt väldigt mycket du redan har hemma som du skulle kunna använda till det. Själv valde jag att göra min advetsljustake i år på 4 toma cola flaskor, som jag fyllde med lite marmorkross som jag snodde från en blomkruka jag hade i köket......la ner en kvist med lummer....hängde på en pepparkaka i lite snörre och...... voilá...
Just när man tror att man har kommit på en aldeles egen smaskig recept, blir man ganska besviken när man, vid första internät sökning, inser att ganska många andra har hunnit upptäcka samma recept långt förre dig. Men, men......, det spelar egentligen ingen roll, eftersom det bara bevisar att så många kan inte ha fel. En bra recept är en bra recept.
Recept för 6 personer.
2 ägg
2 msk florsocker
250 g mascarpone
2 msk Baileys likör
ca 1 dl stark kallt kaffe
pepparkakor (ca 15st)
2 msk kakao
Gör så här: Vispa äggulor med florsocker poröst. I en annan skål, vispa äggvitorna till ett hårt skum med elvisp. Vispa marcarpone med likören och vänd ner i äggulevispet. Vänd sedan försiktigt ner äggvitan. Bryt pepparkakorna i bitar, lägg i t.ex glasburkar, och droppa överca 1-2 msk kaffe på varje. Spritsa mascarponekrämen över pepparkakorna i burkarna. Låt stå kallt minst en timme (helst över natten). Sikta över kakao med hjälp av en tesil innan servering.
Det är många som passar på och gör pepparkakscheesecake nu i December och jag blev själv lite nyfiken och testade. Väldigt enkelt, väldigt gott och den kan dessutom göras i god tid förre dagen den skall serveras. Påminde lite i smak som Sandwich glass faktiskt...vilket barnen tyckte väldigt mycket om. Just denna recept hittade jag hos en tjej som driver bloggen hemmahosandrea .se.
3 ägg
1,5 dl socker
200 gram Philadelphiaost
3 dl vispgrädde
2 msk vaniljsocker
300 gram pepparkakor
Gör så här: Dela äggulor från äggvitan. I en först skål, vispa äggvitan till hårt skum. I en andra skål, blanda äggulan, strösocker och philadelphiaost. I en tredje skål, vispa grädden och blanda i vaniljsocker. Blanda sen allt i en och samma bunke till jämn smet. Smula en tredje del av pepparkakorna i botten på en frystålig form, gärna med löstagbar kant. Häll på hälften av smeten. Smula ner lite mer pepparkaka och häll på resten av smeten. Smula de sista pepparkakorna överst. Täck med plastfolie och ställ i frysen över natten.
Årets pepparkakshus är äntligen färdig. Tog 12 timmar att göra....en hel hel svordomar (på 3 olika språk) och 5 paket med färdig köpt pepparkaksdeg. Bara hälften av degen gick till själva pepparkakshuset...andra hälften gick åt misslyckade delar, eftersom jag var för lat för att göra någon mall till huset, utan freestyla lite. Lite inspirerad av "Familjen mus bygger hus" kanske. Hoppas Ni har alla haft en fin Första Advent!
Nu har vi börjat med Julbakandet här i huset och först ut är den Norska kranskakan som har blivit en tradition hemma hos oss. Jag gör det på norskt recept, i norska formar...men eftersom dessa formar är kanske lite svåra att hitta här i Sverige, kan jag bara tipsa om att det går att göra även utan de. För att få ringarna i så exakt fallande storlek, kan du bara minska varje längd (ring) med 2 cm, så får du fina ringar. Ha det gott alla och happy baking!
Ringarna:
500 gram mandelmjöl,
500 gram florsocker,
3 msk vetemjöl,
3-4 äggvitor
Glasyr:
200 gram florsocker,
1 äggvita,
3 droppar ättika
Gör så här:
Smörj formarna med smält smör och ströbröd. Sätt ugnen på 210 grader.
Blanda mandelmjöl, florsocker och vetemjöl. Arbeta in äggvitorna. Börja med 3 stycken och vid behov, ta även med den fjärde. Degen skall vara fast men inte torr. Rulla degen till långa stänger och lägg de i formarna. Gör inte de för tjocka, då de kan växa ihop under gräddningen. Lillfingret är ett bra ögonmått. Grädda ringarna i mitten av ugnen i ca 10-12 minuter.
Ta ut från ugnen och låt ringarna kallna helt i formarna. Nu kan dessa frysas in fram till dagen innan servering.
Glasyren: Rör florsocker, äggvita och ättika till en tjockflyttande glasyr. Lägg det i en plastpåse med avklippt hörn. Lägg ihop ringarna genom att ringla glasyr i mellan varje ring. Börja med största ringen och jobba dig uppåt.
Nu är det snart första Advent, och Jultokig som jag är, fuskar jag lite och börjar med pysslet några dagar innan. Är inte så mycket för den "röda" Julen, men använder mig gärna av vita nyanser, gröna och bruna natur inslag .....fina band och gamla saker. Det är Julpynt för mig. Har hur många idéer som helst i mitt huvud, men nästan ingen tid......väldigt dålig kombination. Vi får se vad som hinns med. Här kommer lite bilder på Julpysslet så långt i alla fall. Ha det gott alla!
Ljuskronan: Varje första Advent, tar vi fram en gammal ljukrona som vi hänger ovanför köksbordet. I år dekorerade jag med lummer, pepparkakor och lite små budskaps skyltar och figurer jag hade hemma. Köket fick en väldigt mysig känsla nu.
Pepparkakskransar: Det blev lite tjuvstart med pepparkaks bakandet i år. Vi brukar alltid vänta till första advent med det, men i år kommer jag inte att vara hemma så mycket till det ... och därför tjuvstartade vi några dagar förre. Barnen fick baka vanliga pepparkakor, medan jag roade mig med att göra pepparkaks kransar. Jag dekorerar inte sånt, dels för att jag tycker de är fina i sin enkelhet, dels för att jag är urusel på det. Jag använde mig vanliga pepparkaksformar, granar till den ena och hjärtan till den andra. Nu luktar det gott i köket....
Advents kalendern: Lika spännande varje år med advents kalender. I år valde jag att hänga små papperpåsar på ett gammaldags stege. Påsarna köpte jag på Panduro, men dekorerade de själv. Det tog ett par kvällar, men nu är det färdigt......måste bara hitta på vad jag skall fylla de med. Första gången som barnen får dela på en och samma kalender, men jag orkar inte göra 48 påsar.....24st var tillräkligt pillrigt.....
Vi hinner nog med en liten snabb inlägg om några goda snittar, innan det är dags för mig att hoppa in i sängen ikväll. Som jag säkert nämnt tidigare, älskar jag plockmat, där man har möjlighet att bjuda på många olika rätter. Det krävs dock en bra planering att kunna bli klar i tid med alla godsaker och då är det alltid skönt att kunna hitta recept som inte bara är väldigt goda, utan också går fort att slänga ihop. Dessa fikon och gorgonzola snittar tillhör denna kategori och du dessutom behöver inte ens laga nåt på riktigt. köp bara hem ingredienserna och grädda strax innan gästerna kommer. Super gott!...Nuså,, dags för sängen. Natti natt!
Receptet är för 12 snittar.
2 fikon
fikon marmelad
bröd (jag använder Polar bröd)
gorgonzola ost (mängden justerar du efter egen smak)
oliv olja
Gör så här: Skär ut 12 brödbitar i önskad form. Pensla de med lite oliv olja. Lägg på en klick med fikon marmelad, en skiva färskt fikon och toppa med en bit gorgonzola. Grädda i ugnen till osten har smällt på 200 grader C. Servera dessa ljumma.
Man får säga vad man vill om fransmän, men att baka är något de verkligen kan....och bakelser är något de är bara bäst på. Éclair är egentligen en avlång Petit-chou, en osötat fransk bakverk som oftast fylls med vanilj kräm eller grädde, (men kan lika bra fyllas med andra röror). Jag har, efter många försök, äntligen lyckas återskapa den smak som jag alltid åt när jag växte upp i Rumänien.....kaffe éclair. Dessa underbara bakelser är tillsammans med creme caramel mina absolut favoriter bland allt jag smakat så långt. Kan vara så för att det är vad jag är uppvuxen med....vem vet...
Recept för ca 20st éclair, beroende på storleken såklart.
Degen:
100 gram smör
4 dl vatten
4 dl vetemjöl
6 ägg (normal stora)
Gör så här: Koka upp vatten och smör i en kastrull. Tillsätt mjölet, lite i taget och rör kraftigt med en träsked tills smeten släpper från bottten och kanten av kastrullen. Tag kastrullen från värmen och tillsätt äggen, ett i taget, under kraftigt omrörning. Spritsa ut smeten som lite avlånga stänger (ca 8 ca långa dubbla stänger, bredvid varandra) på en plåt med bakplåtspapper, och grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter på 200 grader C. Låt kalna helt på galler, innan du delar på de och fyller med kräm.
Kaffe kräm:
100 gram smör
500 ml mjölk (uppvärmd)
3 tsk snabb kaffe
lite salt
1 tsk rom arom
225 gram (2,5 dl) socker
4 msk mjöl
4 ägg
Gör så här: I en kastrull, vispa ägg, socker, salt, mjöl och mjölken (efter att du kokat upp den).Tillsätt rom aromen och koka på svag värme tills krämen blir tillräcklig tjock. Ta av från spisen och tillsätt smöret med snabb kaffet. Rör i tills den har smält helt i krämen. Låt kallna innan du fyller bakelserna.
Glasyr: 2 dl florsocker blandat med 2-3 msk bryggd kaffe
Sätt ihop bakelserna genom att dela bottnarna i två, på längden. Fyll med krämen i mellan och toppa med glazyr.
I veckan som gått, fyllde våran son 10 år. Härlig ålder med bestämda åsikter och önskemål. Ibland märks tydligt att tonåren är bara runt hörnet.
Hans önskemål till födelsedagsfirandet ( man får inte längre säga kalas) var en Minecraft tårta.....och självklart antog jag utmaningen utan att riktigt förstå vad jag gav mig in på. Minecraft är ett byggspel han är väldigt förtjust i, där man skapar allt möjligt med hjälp av block....eller nåt . Spel är inte min starka sidan, så jag var tvungen att googla fram lite bilder på det. Det såg inte alls så svårt ut.....Jag menar, hur svårt kan det vara att baka en fyrkantig tårta i två färger tänkte jag? Men jag fick verkligen något att bita i där kan jag säga.....det gick åt 300 stycken pixlar(fyrkanter) i sockerpasta för att täcka tårtan och att göra de alla likadana var tålamodsprövande. Satt till väldigt långt in på småtimmarna dagen innan, med linjal...... och mätte och mätte. Marcus blev i alla fall väldigt nöjd och stolt, så det var värt all möda. Innehållet blev morotskaka igen, enligt önskemål. Grattis igen älskade unge!
Tårtan på bild är gjord på 2 satser av vanlig morotskaka och räcker till minst 15 personer.
Receptet nedan är för 1 sats:
Bottnen:
4 ägg,
3 dl socker,
3 dl vetemjöl,
2 små tsk bikarbonat,
2 tsk kanel,
1 liten tsk salt,
1 tsk vaniljsocker,
1 1/2 dl sojaolja (eller rapsolja),
4 dl morötter.
Glasyr:
100 gram smör,
2 pkt Philadelphia ost (naturell),
250 gram florsocker,
1 tsk vaniljsocker.
Gör så här: Vispa ihop ägg och socker poröst. Blanda i en separat skål: vetemjöl, bikarbonat, kanel, salt, och vaniljsockret. Häll över det i äggsmeten och vispa en liten stund till. Riv morötterna på det minsta av rivjärnet, kläm ur all saft och blanda ihop med oljan. Häll över morötterna i smeten och rör i med en slev. Häll över det i en smord fyrkantig bakform och grädda i nedersta delen av ugnen i ca 50 minuter, på 190 grader.
När du har gjort ovan recept i 2 satser, bygg upp tårtan med glasyr i mellan, på toppen och runt om. Klä den i sockerpasta och garnera enligt önskemål.