Blogg

17.11.2014 22:27

Jag älskar skaldjur och tar alla tillfällen jag kan få för att testa nya recept på det. Denna fantastiska räkcheesecake recept hittade jag hos en duktig tjej som driver bloggen madame-edith.blogspot.se. Väldigt gott!

Botten:

75 gram smör
7 skivor kavring

Fyllningen:

5 gelatinblad
3 dl creme fraiche
400 gram färskost som t.ex. Philadelphia ost
1 kg räkor med skal
1 liten rödlök
1 burk stenbitsrom (ca 80 gram)
0,5 dl hackad dill
1 msk pressad citron
salt/vitpeppar

Gör så här: Börja med bottnen genom att smälta smöret, mixa brödet och blanda ihop till en degig massa. Tryck ut blandningen i en form med avtagbart kant på ca 25 cm i diameter. Ställ i kylen. Lägg gelatinbladen i kall vatten i ca 10 minuter. Blanda ihop creme fraiche och färskost. Skala räkorna och hacka hälften av de i småbitar. Resten av räkorna används till garnering. Skala och finhacka rödlöken. Blanda ner hackade räkor, rödlök, rom, dill och pressad citron i creme fraiche/färskosten. Smaka av med salt och peppar. Krama ur vattnet ur gelatinbladen. Smält de under omrörning i en kastrull på svag värme. Drag bort kastrullen från värmen. Rör ut gelatinet med lite av creme fraiche blandningen (då minskar risken för ev gelatinklumpar i fyllningen). Blanda i resten av fyllningen och rör om ordentligt. Bred ut fyllningen över kavringsbotten. Låt stelna i kylskåp minst 5 timmar (gärna över natten). Dekorera med resten av räkorna strax innan servering.

12.11.2014 20:17

Igår fick jag äran att få leverera en tårta till Familjens Hus förskolslärare LENA, i Kumla... som uppskattning från sina arbetskamrater. Jag blev så rörd över att höra hur omtyckt hon är av sina kollegor och uppskattad för sina insatser på jobbet. Min bästa vännina Lili är en av kollegorna och den som gav mig uppdraget till denna tårta. Jag fick fria händer med bara önskemål om att innehållet skulle vara morotskaka. Fick också veta att Lena är en underbar, varm och glad person som uppskattar lite lyx i livet. Som dekoration på morotstårtan, fick det bli en Louboutin sko med den representativa röda sulan som stod för det lyxiga i livet ....rosor för det vackra.....och diamanter for välstånd. Allt är gjort i socker pasta och tårtan är kläd i ätbart spets.

Tårtan på bild är gjord på 3 satser av vanlig morotskaka och räcker till ca 20 personer.

Receptet nedan är för 1 sats:

Bottnen:
4 ägg,
3 dl socker,
3 dl vetemjöl,
2 små tsk bikarbonat,
2 tsk kanel,
1 liten tsk salt,
1 tsk vaniljsocker,
1 1/2 dl sojaolja (eller rapsolja),
4 dl morötter.

Glasyr:
100 gram smör,
2 pkt Philadelphia ost (naturell),
250 gram florsocker,
1 tsk vaniljsocker.

Gör så här: Vispa ihop ägg och socker poröst. Blanda i en separat skål: vetemjöl, bikarbonat, kanel, salt, och vaniljsockret. Häll över det i äggsmeten och vispa en liten stund till. Riv morötterna på det minsta av rivjärnet, kläm ur all saft och blanda ihop med oljan. Häll över morötterna i smeten och rör i med en slev. Häll över det i en smord springform och grädda i nedersta delen av ugnen i ca 50 minuter, på 190 grader.

När du har gjort ovan recept i 3 satser, bygg upp tårtan med glasyr i mellan, på toppen och runt om. Klä den i sockerpasta och garnera enligt önskemål.

11.11.2014 19:07

Chokladens dag idag....såååå himla tråkigt, så här på en tisdag. Fritt fram att bara njuta av en härlig choklad frossa. Ingen direkt svår uppgift för mig som har en enorm svaghet för just choklad..... Dagens recept är en ny variant på vanliga biskvier som har jag gjort i många år. Har sett att många börjar baka biskvier med daimsmak och var bara tvungen att testa. Ha det gott och njut av chokladens dag idag!

Recept för ca 40st beroende på storleken du väljer.

Bottnar:

800 gram mandelmassa
1,5 dl socker
5 äggvitor

Smörkräm:

400 gram mjuk smör
5 dl florsocker
4 äggulor
4 tsk vaniljsocker
4 tsk kakao
2 msk kokande vatten
4 st dubbeldaim

Topping:

600 gram choklad av valfri sort
lite neutral olja
lite hackad daim

Gör så här: Riv mandelmassan och vispa tillsammans med äggvitorna och socker. Spritsa eller klicka ut rundlar på bakplåtspapper och grädda i 175 grader C, ca 10-12 minuter. Ta ut och låt svalna på galler. Blanda alla ingredienser till smörkräm, utom Daim. Vispa ne liten stund och sen blanda i hackad Daim. Fördela krämen på bottnarna och ställ kallt. Smält chokladen och tunna ev ut den med lite olja. Mörk choklad behöver inte olja, men mjölkchoklad kan behöva några droppar. Doppa de kalla biskvierna i chokladen och toppa med lite hackad Daim.

05.11.2014 20:57

Den här gången har jag bakat något som jag velat gjort länge. Vet inte vad jag ska kalla de, men vi kallar de "colaci" på rumänska, där de är ganska vanliga i visa delar av landet. De förekommer även i andra östeuropeiska länder och smaken påminner väldigt mycket om bullar. Det är gräddningstekniken som är lite annorlunda bara. Jag klär några glas i bakplåtspapper och lindar degen runt det. Gräddar på glas i ugnen som man sen tar bort....och kvar blir dessa underbara snurror. Använd bara inte dina finaste kristall glas till det.......När jag var liten såg jag dessa lindade på burkar och gräddade i lerugn, på glödande kol. Smaskens!!! Ha det gott alla!

Recept för 6st snurror.

500 gram mjöl
25 gram jäst
100 gram socker
250 ml ljummen mjölk
3 äggulor
80 ml olja
1/2 tsk salt
lite smält smör till penslingen
socker till att doppa snurrorna i

Gör så här: Smula jästen i en bunke och lös upp med det ljumma mjölken. Tillsätt sockret och sen de övriga ingredienserna (mjölen sist). Arbeta ihop till en smidig deg och låt jäsa under bakduk i ca en timme. Klä 6 glas med bakplåtspapper under tiden. När degen har jäst färdigt, dela den i 6 delar. Rulla ut varje del (ungefär fingertjock) och linda runt ett glas i taget. Vik in ändarna. Pensla med lite smällt smör och doppa runt i socker. Grädda i ugnen på 190 grader C tills det att snurrorna fått fin färg.

26.10.2014 22:31

Idag är det ingen vanlig dag, utan bästa Lili's födelsedag. Min bästa vännina under väldigt många år, tärna på mitt bröllop, Gudmor åt min dotter .... I år, smet hon iväg på semester på sin födelsedag, men dagen innan hon reste, överraskade jag henne med denna resväsktårta som är en vanlig morotskaka iklädd i brun marsipan och detaljer i sockerpasta. Hoppas Du har haft en underbar dag idag älskade Lili! Vi ses om ett par dagar!

Bottnen:
6 ägg,
4,5 dl socker,
4,5 dl vetemjöl,
3 tsk bikarbonat,
3tsk kanel,
1,5 tsk salt,
1,5 tsk vaniljsocker,
2,3 dl sojaolja,
6 dl morötter.

Glasyr:
100 gram smör,
2 pkt Philadelphia ost (naturell),
250 gram florsocker,
1 tsk vaniljsocker.

Gör så här: Vispa ihop ägg och socker poröst. Blanda i en separat skål: vetemjöl, bikarbonat, kanel, salt, och vaniljsockret. Häll över det i äggsmeten och vispa en liten stund till. Riv morötterna på det minsta av rivjärnet, kläm ur all saft och blanda ihop med oljan. Häll över morötterna i smeten och rör i med en slev. Häll över det i form på ca 20x30cm, iklädd i bakplåtspapper och grädda i nedersta delen av ugnen i ca en timme, på 190 grader.

Gör i ordning glasyren genom att röra ihop rumstempererad smör, ost, florsocker och vaniljsocker. Bred glasyren över kakan när den har svalnat. Dekorera enligt önskemål. Tips är att göra så många detalier som möjigt dagarna innan du skall baka tårtan, för att ge sockerpastan en chans att torka och så blir det inte så mycket att göra på en gång heller.

26.10.2014 21:41

Flätad pizza är bara en liten roligare variant av en vanlig inbakad pizza. Innehållet går att variera enligt din egen smak, men kom bara ihåg att inte göra den för flytande. För mycket vätska har en tendens att göra den inbakade pizzan lite blöt i bottnen. Recepet här räcker till 4 personer.

Pizza deg:

7 dl mjöl
2,5 dl ljummet vatten
0,5 pkt jäst (25 gram)
0,5 tsk salt
0,5 tsk socker
4 msk olja

Pizzasås:

ketchup
chillisås
basilika
lite honung
vitlökspulver

Fyllning:

riven ost
peperoni korv
kokt skinka

Gör så här: Gör iordning degen genom att röra ut jästen i ljummet vatten. Tillsätt resten av ingredienserna och knåda till en smidig deg. Låt vila under duk tills den har jäst till dubbel storlek. Kavla ut på en mjölat bord till en ganska tunn, stor rektangel. Tänk dig om du hade delat degen i tre lika delar på längden, utan att göra det. Bred ut såsen och fyllningen bara på längden i mitten. De två andra delarna på sidan av fyllningen skär du i små remsor ca 1,5 cm bredda...från fyllningen och utåt d.v.s. Börja fläta genom att ta remsorna i omlott över fyllningen. Dela  flätan i två, eftersom den är för lång för att få plats i ugnen. Lägg delarna på en bakplåtspapper på en plåt och grädda i ugnen i ca 25 minuter på 225 grader C.

26.10.2014 20:43

Tänk om man alltid hade nybakad bröd till frukosten varje dag man är ledig....Det hade varit nåt, men så duktig är jag inte. Barnen är för morgonpigga för att hinna upp förre de och baka. Återkommer i den fråga när de kommer upp i tonåren...då hinner jag nog säkert med både bakande och trerätters middag innan de kommer upp....Fram tills dess, blir det lite glest mellan tillfällerna......Lukten av nybakad bröd är bland det bästa jag vet och dessa frukost kransar är väldigt goda med fling salt, vallmofrön eller sesamfrö på. Smöret bara smälter....och dagen börjar väldigt bra ....

Recepte till 32 st kransar

50 gram margarin
5 dl mjölk
50 gram jäst
1 tsk salt
1 msk socker
13 dl mjöl
uppvispat ägg till penslingen
vallmofrön
sesamfrön
flingsalt

Gör så här: Smält margarinet i en kastrull. Häll i mjölken och värm till 37  grader C. Smula jästen i en bunke och häll över lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, salt, socker och nästan allt mjöl. Spara lite till utbakningen. Arbeta ihop till en smidig deg och låt den jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Knåda degen lätt på mjölat bakbord. Rulla ut 4 längder. Dela varje bit till ca 40 cm långa längder. Vik ihop de på mitten, sno de dubbla och forma kransar. Lägg de på plåtar klädda med bakplåtspapper och jäsa igen i ca 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg, strö över vallmofrön, sesamfröm ocg flingsalt. Grädda i mitten av ugnen 8-10 minuter, på 225 grader C.

26.10.2014 20:20

Att vara i köket tillsammans med min mamma är något jag ofta gör och uppskattar varje stund av guidning och sällskap. Jag kommer ihåg från det att jag var liten hur det alltid var mycket folk i köket, där alla på något sätt samlades och delade på olika uppgifter. Jag fick alltid göra majonäsen...hahaha... Min mamma är av den gamla skolan, där man inte följer några skrivna recept, utan bara trollar fram godsaker. Samma gäller för svärmor som har gjort en supergod äppelsylt och inspirerade oss till att också sätta fart och dra nytta av alla goda äpplen som skördas just nu. Jag skriver ner receptet här som stöd för minnet.....

3 kg äpplen
6 dl vatten
1/2 kg socker
konserveringsmedel
Görså här: Koka upp vaten och socker på medel värme. Skala och tärna äpplerna i små bitar. Häll över i det varma vattnet och låt koka på medelvärme i ca 20 minuter, tills det blir mos av de. Ha i konserveringsmedlet enligt instruktionerna som står på påsen. Förvara svalt.

23.10.2014 23:14

Jag har länge tittat och beundrat alla duktiga människor som kunnat bygga fantastiska tårtor, modelerade eller dekorerade med olika motiv i sockerpasta, men vågat mig inte riktigt på det, dels för att att jag inte tycker om sockerpasta eller marsipan på tårtor...och dels för att jag inte visste hur man gjorde. Men, för några veckor sedan, provade jag ändå att göra en sådan tårta...en bebis vagga, som jag fick så mycket beröm för...och som såklart gav mig den självförtroende jag behövde för att nu prova igen.

Dagens "tårta" är egentligen ingen riktig tårta. Jag var osäker på om jag skulle lyckas med det här projektet, så jag gjorde ingen riktig tårtbotten till det. Jag tog en riktig pumpa istället och klädde den i orange sockerpasta, modelerade fram ansiktet och färgade. Även ögonen och spindeln är helt gjorda i sockerpasta. Nu i efterhand, när jag ser resultatet, ångrar jag att fuskade med "underarbetet", men även om den inte går att äta, så blev det en väldigt cool dekoration till Halloween tycker jag......och så fick jag öva och lära mig en hel del... Inspiration till det hittade jag i en bild från USA som jag hittade på nätet.

Happy Halloween på Er!

19.10.2014 22:11

Inte så sött, men också gott. Känner att det är väldigt lätt att få sockersjuka när man bläddar på min blogg, så jag ska försöka bryta av lite då och då med lite annat....Halloween temat behåller jag dock lite till och bjuder idag på recept om tacofyllda pumpor. Ha det gott och sov så sött!

Receptet nedan är för 8st pumpor, lagom stora.

1 paket med smördeg plattor (innehåller 4 plattor)

200 gram köttfärs
1 dl vatten
1 pkt tacokrydda
1 dl vatten
1 dl cremé fraiche
1 ägg
lite soyasås för att pensla på ansiktet

Gör så här: Hacka lök och stek i lite smör. Tillsätt köttfärsen och bryn den. På med tacokryddan, vatten och låt steka i några minuter. Ta det åt sidan och blanda i cremé fraichen. Dela smördeg plattorna i två och kavla ut lite. Lägg en liten klick med köttfärs på varje degplatta och forma till små säckar. Knytt genom att trycka ihop med fingrarna, pensla med ägg och grädda i ugnen på 225 grader C i ca 20 minuter (tills de får en fin gyllene färg). Måla gärna ansikte på de med soya såsen, när de är färdig gräddade.

Objekt: 251 - 260 av 355
<< 24 | 25 | 26 | 27 | 28 >>

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden

Free counters!