Blogg
Hittade en recept på en marängtårta som var fylld med marshmallow kräm och ville genast prova den. Gissa om jag misslyckades med bottnen......åkte rakt ner i soporna kan jag säga och eftersom jag hade redan gjort krämen till den, var jag tvungen att hitta på något nytt. Så imorse drog jag fram kastrullerna igen och här är resultatet. En marängbotten med jordnötter, fylld med en kräm gjord på smälta marshmallows och toppad med Marabou mjölkchoklad. Bara att njuta.....
Botten:
100 gram jordnötter,
1 dl florsocker (60 gr),
3 äggvitor,
0,6 dl socker (50 gr)
Gör så här: Sätt ugnen på 170 grader. Kör nötterna och florsockret i en mixer. Vispa äggvitorna och sockret till maräng, rör i nött blandningen och fördela den i en form med löstagbar kant som du klätt med bakplåtspapper först. Grädda den i mitten av ugnen i 25 minuter. Låt den svalna när den är färdig.
Marshmallows kräm:
200 gram mini marshmallow
50 gram smör
1 dl cappuccino (eller kaffe)
5 dl vispgrädde
1 dl socker
Marabou mjölkchoklad till garnering
Gör så här: Ha marshmallows, smör och kaffe i en kastrull och värm försiktig tills allt har smält. Låt den kallna helt efteråt. Vispa sen grädde tillsammans med socker och tillsätt marshmallow krämen.
Bred krämen på den kalla bottnen och toppa med hackad Marabou choklad.
Här hemma testar vi nya smaker på glass till hela familjens stora lycka.....Fick syn på en Marabou choklad med lakrits bitar i, när jag var och handlade och var bara tvungen att testa. Gillar vanligvisst inte alls lakrits, men smaken av det blev ganska mild och t.o.m jag kunde smaka en pytte liten sked av glassen.....
5 äggulor
2 hela ägg
3,5 dl florsocker
5 dl vispgrädde
2 tsk vanilj essens
ca 200 Marabou lakrits choklad
Gör så här: Vispa äggulor, hela ägg och florsocker i ca 10 minuter. Tillsätt vanilj essensen och fortsätt vispa lite till. I en separat skål, vispa grädden till fluffig. Häll över äggsmeten och blanda försiktigt allt med en slickepott. Tillsätt hackad choklad. Blanda försiktigt igen och ställ fyllningen i formar i frysen till dagen efter. Svårare än så är det inte. Lycka till!
Nu är det dags för glass nummer två, så som jag har lovat igår....och gillar du mint smak, då behöver du inte leta efter annan recept, för att den här är bara så fruktansvärt gott. Jag använde mig av Daim Mint, men har du inte det så fungerar det med vilken annan mintchoklad som helst. Den kanske ser likadant ut som cappuccino glassen som jag gjort tidigare, och det är i och för sig samma grundrecept, men tro mig....två helt olika smakupplevelser.
5 äggulor
2 hela ägg
3,5 dl florsocker
5 dl vispgrädde
2 tsk vanilj essens
ca 200 gram krossad Daim Mint (eller annan mintchoklad)
Gör så här: Vispa äggulor, hela ägg och florsocker i ca 10 minuter. Tillsätt vanilj essensen och fortsätt vispa lite till. I en separat skål, vispa grädden till fluffig. Häll över äggsmeten och blanda försiktigt allt med en slickepott. Tillsätt den krossade Daimen. Blanda försiktigt igen och ställ fyllningen i formar i frysen till dagen efter. Svårare än så är det inte. Lycka till!
Ibland ser man inte längre än vad näsan räcker.... är ett utryck som stämmer ganska bra in på mig just nu. Hela sommaren har jag letat efter det perfekta receptet på glass och har provat många olika sorter med mycket varierande resultat. Ett par stycken som har varit ok har jag lagt ut här på bloggen, men först nu, när sommaren drar mot sitt slut såklart, som jag äntligen har det jag har letat efter. Och det mest ironiska med det hela är att jag har faktiskt haft och använt det här receptet väldigt länge, som en del i en glasstårta. Snacka om att försöka uppfinna hjulet igen......
Jag har gjort två olika smaker, med samma basrecept som jag vill dela med mig av här. Först ut, cappuccino-daim smak....
5 äggulor
2 hela ägg
3,5 dl florsocker
5 dl vispgrädde
5 msk cappuccino
2 tsk vanilj essens
ca 200 gram krossad Daim
Gör så här: Vispa äggulor, hela ägg och florsocker i ca 10 minuter. Tillsätt vanilj essensen och fortsätt vispa lite till. I en separat skål, vispa grädden till fluffig. Häll över äggsmeten och blanda försiktigt allt med en slickepott. Tillsätt cappuccino och den krossade Daimen. Blanda försiktigt igen och ställ fyllningen i formar i frysen till dagen efter. Svårare än så är det inte. Lycka till!
Inne på sista semsterdagarna nu. Måndag börjar vi på jobb igen, men ingenting att klaga över. Vi har haft en fantastiskt fin sommar i år och det fina vädret verkar vilja hålla i sig ett tag till. Underbart. Det firar vi med en somrig jordgubbspaj. Ha det fint!
Skal:
125 gram margarin
1 nypa salt
1/2 dl socker
3 1/2 dl mjöl
1 dl Kesella mager
Citronkräm: hämta recept här.
Fyllning: 1 1/2 liter jordgubbar
Glasyr: 1 1/2 dl stark jordgubbssaft, 1 msk maizena
Gör så här: Hacka ihop margarin, salt, socker och mjöl till en smulig massa i en bunke och tillsätt kesellan. Arbeta ihop till en deg, kavla ut med lite mjöl på mjölat bord och tryck ut den i en springform á ca 20-24 cm i diameter. Nagga med gaffel på några ställen. Grädda degen i mitten av ugnen i ca 25 minuter på 200 grader C. Låt svalna. Gör i ordning citronkrämen och bred ut den i pajskalet. Rensa jordgubbarna och toppa pajen med de. Koka upp jordgubbssaften, vispa ner maizenan och sjud i en halv minut. Dra kastrullen från plattan och låt svalna. Skeda glasyren över jordgubbarna och låt stelna. Ställ svalt till serveringen.
Idag lägger jag ut recept på en enkel citronkräm. Den är lite mildare och krämigare än lemoncurden och jag använder den ofta som fyllnad till pajer, tårtor eller bakelser. Lägger den i en separat inlägg för att själv hitta den lättare nästa gång jag behöver det. Trevlig helg på er alla!
1 1/2 dl mellangrädde
1 1/2 dl mjölk
3 äggulor
2 msk maizena eller potatismjöl
3 msk socker
1 tsk vaniljsocker
1/2 citron (saft och rivet skal)
Gör så här: Blanda allt utom vaniljsocker och citron i en liten kastrull. Sjud på svag värme under konstant vispning tills krämen tjocknar (den får inte koka). Dra kastrullen från plattan, låt svalna lite och smaksätt med vaniljsocker och citronsaft och finriven skal. Låt krämen kallna i kylskåp. Använd som fyllnad till pajer, tårtor eller bakelser.
Det händer ibland när jag bakar, att just när jag tror att jag har misslyckat med något, visar sig vara bland det godaste jag gjort på väldigt länge. Så är fallet med denna maräng tårtan. Jag ville knappt ställa fram och bjuda på den, eftersom jag fick för mig att den inte alls blev så som den borde......men tänk så fel jag hade. Marängen krossades lite när jag flyttade över den på fat...den blev inte helt perfekt utseendemässigt, men vem bryr sig? Smaken är helt makalöst. Prova gärna!
Marängbotten:
6 äggvitor
3 dl socker
1 dl florsocker
1 tsk ättika
Latmaskskrämen:
vaniljkräm gjord på 4dl kall mjölk och 2 påsar Marsan pulver
4 dl grädde
2 msk socker
hallon till garnering
Gör så här: Vispa äggvitorna till hård skum och tillsätt gradvis socker, florsocker och ättika. Vispa vidare tills du får en vit och hård skum. Jag använder mig av min Kitcken Aid till det. Klä en rund bakform med löstagbar kant med bakplåtspapper. Häll över marängen och grädda mitt i ugnen i ca 1 1/2 timme på 140 grader C. Stäng av värmen på ugnen efter det att den har gräddat färdigt, men låt marängen vara kvar där med ugnsluckan lite på glänt om möjligt, tills det att den har svalnat. Krämen gör du i ordning genom att blanda vaniljpulvret med mjölken enligt det som står på förpackningen. Vispa grädden med sockret och blanda med vaniljkrämen. Bred över marängbottnen och toppa med hallon. Det gör ingenting om marängen går lite sönder i kanterna och på toppen. Krämen kommer att göra den mjuk ändå.
Varmt, varmt, varmt...... Kan inte minnas att vi har haft en sån varm och fin sommar i Sverige någon gång förr. Fantastikt fint. Bakandet blir dock lite lidande just nu, då jag inte riktigt känner för att spendera föööör mycket tid i köket. Men grillen är dock på var och varannan dag känns det som.....och jag bara älskar grillmat, även om tillbehöret där är det som jag älskar mest. Nedan recept lägger jag ut mest för mig själv eftersom jag ofta glömmer bort att göra det. Det är en libanesiskt inspirerad salad som jag tycker går väldigt bra ihop med grillmat, som går fort att göra och är fantastikt god.
tärnade tomater
massvis med bladpersilja
en vårlök
saften av en citron
olivolja
Gör så här: Hacka och blanda tomater, persilja och lök efter att ha sköljt de noga. Häll över saften av citronen och lite olivolja. Klart och fantastikt gott.
Vi är inne på säsongens sista jordgubbar och det tänker jag dra nytta av. Är inte så förtjust i att baka på frysta bär och därför utnyttiar jag säsongens bär så mycket jag bara kan. Denna tårta vann första pris i en tävlig som tidningen Buffé hade någon gång under 2012, och då kunde jag bara inte motstå att testa det. Låt oss säga att den tog slut innan gästerna som den var tilltänkt till kom. Gott, enkelt och ingen ugn behövs.
1 burk sötad kondenserad mjölk (ca 400gram)
150 gram smör
300 gram digestivekex
1 liter jordgubbar
2 dubbeldaim
3 dl vispgrädde
Gör så här: Lägg burken med det kondenserade mjölken oöppnad i en stor kastrull. Häll på vatten så det täcker burken och lite till. Låt småkoka ca 2 1/2 timme utan lock, se till att vattnet täcker hela tiden. Fyll annars på efter hand. Ta upp den heta burken och skölj i kallt vatten. Låt svalna helt. Klä insidan av en form med löstagbar kant, 20-24 cm i diameter, med plastfolie. Smält smöret. Mixa digestivekexen i en matberedare. Häll i smöret och mixa lite till. Tryck ut blandningen på bottnen av formen och ställ in i kylen i en timme. Rensa och dela jordgubbarna. Finhacka daimen. Vispa grädden fast och blanda med hälften av daimekrosset. Lossa kanten från bottnen. Lyft upp den, dra försiktigt bort plasten och lägg bottnen på ett fat. Bred på kola krämen. Bred daim grädden över. Ställ kallt fram till serveringen.
En favorit i repris idag. Fick besök häromdagen av min bästa vänninnas dotter, Andrea och vi bakade tillsammans caramel popcorn som jag tidigare gjort i form av klubbor. Nu valde vi att göra samma sats, fast som cupcakes. Kan varmt rekomenderas även om det kanske låter lite udda med caramelsås till det salta popcornet.
Popcorn: en skål
Karamell:
2 dl grädde
1 1/2 dl mjölk
1dl socker
2 dl brun farin socker
2 tsk vaniljsocker
20 gram smör
70 gram flyttande glykos
Gör så här: Lägg alla ingredienser i en kastrull på spisen och koka på medelvärme tills nu når 120 grader C. Rör i då och då och fuska inte med graderna även om det tar lite tid. Det är viktigt för att få rätt konsistens på karamellen.
Lägg bakplåtspapper på en plåt och häll över popcornen. Se till att det inte finns med några opoppade korn så slipper du ett besök hos tandläkaren senare. Häll över det varma karamellen och blanda snabbt in popcornen. Fyll några cupcakes papper med popcornmassan med en skedd och låt svalna. Förvara dessa i rumstemperatur.