Blogg
Det händer ibland när jag bakar, att just när jag tror att jag har misslyckat med något, visar sig vara bland det godaste jag gjort på väldigt länge. Så är fallet med denna maräng tårtan. Jag ville knappt ställa fram och bjuda på den, eftersom jag fick för mig att den inte alls blev så som den borde......men tänk så fel jag hade. Marängen krossades lite när jag flyttade över den på fat...den blev inte helt perfekt utseendemässigt, men vem bryr sig? Smaken är helt makalöst. Prova gärna!
Marängbotten:
6 äggvitor
3 dl socker
1 dl florsocker
1 tsk ättika
Latmaskskrämen:
vaniljkräm gjord på 4dl kall mjölk och 2 påsar Marsan pulver
4 dl grädde
2 msk socker
hallon till garnering
Gör så här: Vispa äggvitorna till hård skum och tillsätt gradvis socker, florsocker och ättika. Vispa vidare tills du får en vit och hård skum. Jag använder mig av min Kitcken Aid till det. Klä en rund bakform med löstagbar kant med bakplåtspapper. Häll över marängen och grädda mitt i ugnen i ca 1 1/2 timme på 140 grader C. Stäng av värmen på ugnen efter det att den har gräddat färdigt, men låt marängen vara kvar där med ugnsluckan lite på glänt om möjligt, tills det att den har svalnat. Krämen gör du i ordning genom att blanda vaniljpulvret med mjölken enligt det som står på förpackningen. Vispa grädden med sockret och blanda med vaniljkrämen. Bred över marängbottnen och toppa med hallon. Det gör ingenting om marängen går lite sönder i kanterna och på toppen. Krämen kommer att göra den mjuk ändå.
Varmt, varmt, varmt...... Kan inte minnas att vi har haft en sån varm och fin sommar i Sverige någon gång förr. Fantastikt fint. Bakandet blir dock lite lidande just nu, då jag inte riktigt känner för att spendera föööör mycket tid i köket. Men grillen är dock på var och varannan dag känns det som.....och jag bara älskar grillmat, även om tillbehöret där är det som jag älskar mest. Nedan recept lägger jag ut mest för mig själv eftersom jag ofta glömmer bort att göra det. Det är en libanesiskt inspirerad salad som jag tycker går väldigt bra ihop med grillmat, som går fort att göra och är fantastikt god.
tärnade tomater
massvis med bladpersilja
en vårlök
saften av en citron
olivolja
Gör så här: Hacka och blanda tomater, persilja och lök efter att ha sköljt de noga. Häll över saften av citronen och lite olivolja. Klart och fantastikt gott.
Vi är inne på säsongens sista jordgubbar och det tänker jag dra nytta av. Är inte så förtjust i att baka på frysta bär och därför utnyttiar jag säsongens bär så mycket jag bara kan. Denna tårta vann första pris i en tävlig som tidningen Buffé hade någon gång under 2012, och då kunde jag bara inte motstå att testa det. Låt oss säga att den tog slut innan gästerna som den var tilltänkt till kom. Gott, enkelt och ingen ugn behövs.
1 burk sötad kondenserad mjölk (ca 400gram)
150 gram smör
300 gram digestivekex
1 liter jordgubbar
2 dubbeldaim
3 dl vispgrädde
Gör så här: Lägg burken med det kondenserade mjölken oöppnad i en stor kastrull. Häll på vatten så det täcker burken och lite till. Låt småkoka ca 2 1/2 timme utan lock, se till att vattnet täcker hela tiden. Fyll annars på efter hand. Ta upp den heta burken och skölj i kallt vatten. Låt svalna helt. Klä insidan av en form med löstagbar kant, 20-24 cm i diameter, med plastfolie. Smält smöret. Mixa digestivekexen i en matberedare. Häll i smöret och mixa lite till. Tryck ut blandningen på bottnen av formen och ställ in i kylen i en timme. Rensa och dela jordgubbarna. Finhacka daimen. Vispa grädden fast och blanda med hälften av daimekrosset. Lossa kanten från bottnen. Lyft upp den, dra försiktigt bort plasten och lägg bottnen på ett fat. Bred på kola krämen. Bred daim grädden över. Ställ kallt fram till serveringen.
En favorit i repris idag. Fick besök häromdagen av min bästa vänninnas dotter, Andrea och vi bakade tillsammans caramel popcorn som jag tidigare gjort i form av klubbor. Nu valde vi att göra samma sats, fast som cupcakes. Kan varmt rekomenderas även om det kanske låter lite udda med caramelsås till det salta popcornet.
Popcorn: en skål
Karamell:
2 dl grädde
1 1/2 dl mjölk
1dl socker
2 dl brun farin socker
2 tsk vaniljsocker
20 gram smör
70 gram flyttande glykos
Gör så här: Lägg alla ingredienser i en kastrull på spisen och koka på medelvärme tills nu når 120 grader C. Rör i då och då och fuska inte med graderna även om det tar lite tid. Det är viktigt för att få rätt konsistens på karamellen.
Lägg bakplåtspapper på en plåt och häll över popcornen. Se till att det inte finns med några opoppade korn så slipper du ett besök hos tandläkaren senare. Häll över det varma karamellen och blanda snabbt in popcornen. Fyll några cupcakes papper med popcornmassan med en skedd och låt svalna. Förvara dessa i rumstemperatur.
Det har inte blivit så många nya inlägg här den sista veckan, men det innebär inte att det inte har bakats här i huset. Tvärtom skulle jag vilja säga...har nog slagit personlig rekord med att baka 14 tårtor på 4 kvällar. En del av de har varit till invigningen av den nya delen av Makeriet i Örebro, Magasinet. Så otroligt spännande att få se några av mina tårtor i deras disk för första gången. Väldigt, väldigt kul att få vara med om det, men jag tror inte jag har varit så nervös inför en uppgift förr, så som jag har varit denna gång. Tänk om jag skulle misslyckas med tårtorna, om ingen skulle tycka det var gott.......hemska tankar......Men de kom på plats i tid och hoppas verkligen att det också smakade.
Tack Makeriet för att jag fick vara med!
Det som bakades var:
Morotskaka: recept på detta finner du här.
Favorite cappuccino tårta: recept på detta finner du här.
Rabarberkaka med marängtäcke: recept på detta finner du här.
Mini meringue lemon cake: recept på detta finner du här.
Jordnöts tryfflar: recept på detta finner du här.
Skaldjur är något som jag fått smak för som vuxen.......Fanns inte så mycket av den varan där jag vuxit upp som barn, men så fort tillfällen gavs, var jag inte rädd att prova...och jag älskade det. Ostron och ercargot är jag fortfarande lite skeptiskt mot, men annars byter jag gärna ut en biff mot skaldjur. Borde bo någonstans på västkusten i Sverige, eller varför inte i Frankrike...där nästan alla restauranger serverar vitlöks marinerade musslor i vitvinsås.....sååååå gott.
Rulladen nedan är många som är lite ifrågasättande när de hör att jag tänker blanda skaldjur med grädde, men tro mig, smaken är det ingen som har klagat på. Det är en given rätt när jag bjuder på buffé.
Rullen:
1 1/2 dl vatten
1 dl kaffegrädde
50 gram margarin
1 1/2 dl vetemjöl
3 ägg
Fyllning:
200 gram skalade räkor
200 gram kräftstjärtar
musslor eller surimi
3 dl vispgrädde
2 msk riven pepparrot
salt
dill
Gör så här: Koka upp vattnet, grädden och matfettet. Tillsätt mjölet och rör tills smeten släpper kastrullens botten. Låt det svalna något. Rör i äggen, ett i taget och rör en stun mellan varje ägg. Bred ut smeten i en smord långpanna ( 30x40cm ). Grädda i 200 grader C i ca 20 minuter. Den ska vara lätt och luftig. Stjälp upp den på smord bakplåtspapper och låt kallna. Vispa grädden till fyllningen, till fast skum. Smaksätt med pepparot och lite salt. Bred ut den på rullen. Strö på skaldjuren och lite hackad dill. Rulla ihop och garnera enligt smak.
Jag är inte så förtjust i att baka med frysta bär och därför passar jag på nu och gör en hel del med jordgubbar och även rabarber. Dagens kaka är en saftig långpannekaka utan varken bakpulver eller bikarbonat. Muskovadosockret i det ger kakan en fyllig smak som påminner lite om knäck. Receptet hittade jag i en gammal Buffé tidning.
200 gram rabarber
1 liter jordgubbar
200 gram smör
4 dl socker
2 dl ljust muscovadosocker
4 ägg
5 1/2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
Gör så här: Ansa och skär rabarbern i mindre bitar. Dela jordgubbarna i två. Lägg 2 ark bakplåtspapper omlott i en långpanna. Smält smöret. Blanda ihop socker, muscovadosocker och ägg i en bunke. Rör ner mjöl och vaniljsocker. Tillsätt smöret och rör till en jämn smet. Häll i långpannan och fördela rabarber och jordgubbar över det. Grädda mitt i i ugnen ca 35 minuter på 175 grader C. Låt svalna, skär i bitar och servera gärna med vaniljglass eller vispad grädde.
Hoppas Ni alla har haft ett underbart Midsommar firande. Det blev lite mycket att göra igår och hann inte lägga ut recept på jordgubbstårtan jag gjorde, så som jag lovade, men.......den kommer här nu. Som sagt, en mycket enkel tårta att göra och gott. Det är andra året på rad som jag bakar den till Midsommar. Ha en fortsatt fin helg!
300 gram mandelmassa
1 ägg
2 äggvitor
1 1/2 dl lemon curd
1 liter jordgubbar
Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader C. Riv mandelmassan och rör mer ägg och äggvita. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter. Låt svalna. Lägg bottnen på en tårtfat. Bre på lemon curd. Strax förre servering, halvera jordgubbarna och fördela de över tårtan. Vaniljglass eller grädde är gott till.
Vill du ha hemlagad lemon curd, kan du hitta recept på det i länken här.
Midsommar firande imorgon och enligt tradition, ska det bjudas på jordgubbstårta. Tårtan jag har tänkt baka kommer att vara fylld med lemon curd, på en botten av mandelmassa och toppad med jordgubbar. Väldigt gott och väldigt enkelt......och enkla saker är precis vad som behövs just nu, när det finns så mycket annat som skall hinnas med. Ibland känns det som det saknas några timmar om dygnet. Hur som helst, lemon curden är först ut. Jag har gjort en stor sats denna gång, och kanske bara en fjärde del går till tårtan. Resten tänkte jag ge bort som presenter. Brukar vara uppskattad.
Receptet nedan är för en större sats som räcker till 4-5 burkar som på bild.
saft och rivet skal av 5 citroner
4,5 dl socker
20 äggulor
300 gram smör
Gör så här: Ha alla ingredienser i en kastrull. Lägg den över en annan större kastrull över spisen,fylld med kokande vatten. Rör i curden tills det att den har tjocknat och fått rätt konsistens. Lägg över i glasburkar och låt kallna. Förvaras i kylskåpet.
De kallas för solskinnsboller i Norge och är älskade av både stora som små. Brukar egentligen bara baka bullar under vinter perioden, men idag kändes ändå rätt att prova några sådana, fyllda med vanilj kräm. Fuskade lite dock och använde färdigköpt vaniljkräm från Norge, men det är nog tillåtet en så sen måndag kväll....hahaha...... Ha en fin början på veckan, alla!
Degen:
9 dl vetemjöl
1,2 dl socker
0,5 tsk kardemumma
100 gram smör
3,5 dl mjölk
50 gram jäst
1 ägg
Fyllning:
70 gram smör
1,5 dl brunt socker
kanel
vaniljkräm
Gör så här: Blanda alla de torra ingredienserna i en skål. Värm mjölken till fingervarm och rör i smulad jäst tills det har löst upp sig. Häll över det i skålen med de torra ingredienserna och tillsätt smält smör och ägg. Mixa allt i en köksmaskin i ca 10 minuter. Låt degen vila efteråt i en halv timme. Jag brukar lägga hela skålen i en plastpåse som jag knytter. När degen har jäst till dubbel storlek, kavla ut till en rektangel på en mjölad bakbord. Blanda ihop smör och brunt socker till fyllningen och bre över degen i ett jämnt lager. Strö över lite kanel och rulla ihop degen på lång kant ( så som man gör när man bakar vanliga bullar). Skär ca 2cm tjocka skivor och lägg på ett bakplåtspapper. Det blir ca 20st sammanlagt. Gör ett hål i mitten på varje bulle med fingrarna och fyll med vaniljkräm. Låt jäsa i en halv timme till, pensla med lite ägg på kanterna av varie bulle och sen grädda i 5-7 minuter på 220 grader C. Lycka till!