Blogg
Det har inte blivit så många nya inlägg här den sista veckan, men det innebär inte att det inte har bakats här i huset. Tvärtom skulle jag vilja säga...har nog slagit personlig rekord med att baka 14 tårtor på 4 kvällar. En del av de har varit till invigningen av den nya delen av Makeriet i Örebro, Magasinet. Så otroligt spännande att få se några av mina tårtor i deras disk för första gången. Väldigt, väldigt kul att få vara med om det, men jag tror inte jag har varit så nervös inför en uppgift förr, så som jag har varit denna gång. Tänk om jag skulle misslyckas med tårtorna, om ingen skulle tycka det var gott.......hemska tankar......Men de kom på plats i tid och hoppas verkligen att det också smakade.
Tack Makeriet för att jag fick vara med!
Det som bakades var:
Morotskaka: recept på detta finner du här.
Favorite cappuccino tårta: recept på detta finner du här.
Rabarberkaka med marängtäcke: recept på detta finner du här.
Mini meringue lemon cake: recept på detta finner du här.
Jordnöts tryfflar: recept på detta finner du här.
Skaldjur är något som jag fått smak för som vuxen.......Fanns inte så mycket av den varan där jag vuxit upp som barn, men så fort tillfällen gavs, var jag inte rädd att prova...och jag älskade det. Ostron och ercargot är jag fortfarande lite skeptiskt mot, men annars byter jag gärna ut en biff mot skaldjur. Borde bo någonstans på västkusten i Sverige, eller varför inte i Frankrike...där nästan alla restauranger serverar vitlöks marinerade musslor i vitvinsås.....sååååå gott.
Rulladen nedan är många som är lite ifrågasättande när de hör att jag tänker blanda skaldjur med grädde, men tro mig, smaken är det ingen som har klagat på. Det är en given rätt när jag bjuder på buffé.
Rullen:
1 1/2 dl vatten
1 dl kaffegrädde
50 gram margarin
1 1/2 dl vetemjöl
3 ägg
Fyllning:
200 gram skalade räkor
200 gram kräftstjärtar
musslor eller surimi
3 dl vispgrädde
2 msk riven pepparrot
salt
dill
Gör så här: Koka upp vattnet, grädden och matfettet. Tillsätt mjölet och rör tills smeten släpper kastrullens botten. Låt det svalna något. Rör i äggen, ett i taget och rör en stun mellan varje ägg. Bred ut smeten i en smord långpanna ( 30x40cm ). Grädda i 200 grader C i ca 20 minuter. Den ska vara lätt och luftig. Stjälp upp den på smord bakplåtspapper och låt kallna. Vispa grädden till fyllningen, till fast skum. Smaksätt med pepparot och lite salt. Bred ut den på rullen. Strö på skaldjuren och lite hackad dill. Rulla ihop och garnera enligt smak.
Jag är inte så förtjust i att baka med frysta bär och därför passar jag på nu och gör en hel del med jordgubbar och även rabarber. Dagens kaka är en saftig långpannekaka utan varken bakpulver eller bikarbonat. Muskovadosockret i det ger kakan en fyllig smak som påminner lite om knäck. Receptet hittade jag i en gammal Buffé tidning.
200 gram rabarber
1 liter jordgubbar
200 gram smör
4 dl socker
2 dl ljust muscovadosocker
4 ägg
5 1/2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
Gör så här: Ansa och skär rabarbern i mindre bitar. Dela jordgubbarna i två. Lägg 2 ark bakplåtspapper omlott i en långpanna. Smält smöret. Blanda ihop socker, muscovadosocker och ägg i en bunke. Rör ner mjöl och vaniljsocker. Tillsätt smöret och rör till en jämn smet. Häll i långpannan och fördela rabarber och jordgubbar över det. Grädda mitt i i ugnen ca 35 minuter på 175 grader C. Låt svalna, skär i bitar och servera gärna med vaniljglass eller vispad grädde.
Hoppas Ni alla har haft ett underbart Midsommar firande. Det blev lite mycket att göra igår och hann inte lägga ut recept på jordgubbstårtan jag gjorde, så som jag lovade, men.......den kommer här nu. Som sagt, en mycket enkel tårta att göra och gott. Det är andra året på rad som jag bakar den till Midsommar. Ha en fortsatt fin helg!
300 gram mandelmassa
1 ägg
2 äggvitor
1 1/2 dl lemon curd
1 liter jordgubbar
Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader C. Riv mandelmassan och rör mer ägg och äggvita. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter. Låt svalna. Lägg bottnen på en tårtfat. Bre på lemon curd. Strax förre servering, halvera jordgubbarna och fördela de över tårtan. Vaniljglass eller grädde är gott till.
Vill du ha hemlagad lemon curd, kan du hitta recept på det i länken här.
Midsommar firande imorgon och enligt tradition, ska det bjudas på jordgubbstårta. Tårtan jag har tänkt baka kommer att vara fylld med lemon curd, på en botten av mandelmassa och toppad med jordgubbar. Väldigt gott och väldigt enkelt......och enkla saker är precis vad som behövs just nu, när det finns så mycket annat som skall hinnas med. Ibland känns det som det saknas några timmar om dygnet. Hur som helst, lemon curden är först ut. Jag har gjort en stor sats denna gång, och kanske bara en fjärde del går till tårtan. Resten tänkte jag ge bort som presenter. Brukar vara uppskattad.
Receptet nedan är för en större sats som räcker till 4-5 burkar som på bild.
saft och rivet skal av 5 citroner
4,5 dl socker
20 äggulor
300 gram smör
Gör så här: Ha alla ingredienser i en kastrull. Lägg den över en annan större kastrull över spisen,fylld med kokande vatten. Rör i curden tills det att den har tjocknat och fått rätt konsistens. Lägg över i glasburkar och låt kallna. Förvaras i kylskåpet.
De kallas för solskinnsboller i Norge och är älskade av både stora som små. Brukar egentligen bara baka bullar under vinter perioden, men idag kändes ändå rätt att prova några sådana, fyllda med vanilj kräm. Fuskade lite dock och använde färdigköpt vaniljkräm från Norge, men det är nog tillåtet en så sen måndag kväll....hahaha...... Ha en fin början på veckan, alla!
Degen:
9 dl vetemjöl
1,2 dl socker
0,5 tsk kardemumma
100 gram smör
3,5 dl mjölk
50 gram jäst
1 ägg
Fyllning:
70 gram smör
1,5 dl brunt socker
kanel
vaniljkräm
Gör så här: Blanda alla de torra ingredienserna i en skål. Värm mjölken till fingervarm och rör i smulad jäst tills det har löst upp sig. Häll över det i skålen med de torra ingredienserna och tillsätt smält smör och ägg. Mixa allt i en köksmaskin i ca 10 minuter. Låt degen vila efteråt i en halv timme. Jag brukar lägga hela skålen i en plastpåse som jag knytter. När degen har jäst till dubbel storlek, kavla ut till en rektangel på en mjölad bakbord. Blanda ihop smör och brunt socker till fyllningen och bre över degen i ett jämnt lager. Strö över lite kanel och rulla ihop degen på lång kant ( så som man gör när man bakar vanliga bullar). Skär ca 2cm tjocka skivor och lägg på ett bakplåtspapper. Det blir ca 20st sammanlagt. Gör ett hål i mitten på varje bulle med fingrarna och fyll med vaniljkräm. Låt jäsa i en halv timme till, pensla med lite ägg på kanterna av varie bulle och sen grädda i 5-7 minuter på 220 grader C. Lycka till!
Bakade en av mina favorit tårtor som min bror ska ha med sig till jobbet imorgon. Denna gång garnerade jag bara lite annorlunda. Jag använder ätbart spets som jag gör på en speciell sockerpasta från Claire Bowman som finns att köpa på nätet och finns i en rad olika färger. Sillicon formarna till att göra spetsen brukar finnas att köpa i samma nätbutiker. Själva spetsen smakar ingenting, men jag tycker väldig mycket om att dekorera med. Tårtan däremot, den är bara smaskens.
Nu blir det godnatt i stugan här....
Lager 1 /ostmassa:
300 gram mjölkchoklad,
100 gram smör,
0,5 dl kaffe,
0,5 dl kaffelikör,
3 ägg,
4 plattor gelatin,
1,2 dl socker (100gr) ,
1 paket Philadelphiaost 200 gram.
Lager 2 /karamell:
1,2 dl socker (100gr),
2 dl vispgrädde,
100 gram vit choklad,
40 gram smör,
70 gram saltade jordnötter
Lager 3/botten:
100 gram jordnötter,
1 dl florsocker (60 gr),
3 äggvitor,
0,6 dl socker (50 gr)
Gör så här: Börja med ostmassan: finhacka chokladen och smält den tillsammans med smöret. Blötlägg gelatin bladen i vatten i ca 5 minuter. Krama ur vattnet ut gelatinen efter 5 minuter och smält den i varmt kaffe. Blanda i kaffelikören. Rör in i chokladblandningen: äggulorna, osten och kaffeblandningen. Vispa äggvitorna och sockret till maräng och rör den försiktigt in i chokladblandningen. Ha plastfolie mellan plattan och ringen på en 23 cm springform så att du har plastfolien i bottnen på formen. Häll i ostmassan och låt den stelna i kylskåpet.
Karamellen: Smält sockret i en järnkastrull. Häll i vispgrädden och låt det koka under omrörning tills du får en seg, jämn fin massa. Ta av från plattan och lägg i det vita chokladen. Rör i tills den har smält och tillsätt till slut smöret. Låt karamellen svalna lite innan du häller över den över ostmassan. Strö över jordnötter.
Bottnen: Sätt ugnen på 170 grader. Kör nötterna och florsockret i en mixer. Vispa äggvitorna och sockret till maräng, rör i nött blandningen och fördela den i en ny springform av samma storlek (eller ett par cm större, då bottnen har en förmåga ibland att krympa lite). Grädda den i mitten av ugnen i 25 minuter. Låt den svalna när den är färdig. Montera till slut tårtan genom att lägga bottnen på toppen av ostmassan som nu har stelnat. Strax innan servering, ta ut kakan och lägg en varm handduk runt kakformen. Detta gör att kakringen lossnar lättare. Vänd kakan upp och ner på ett fat, så att ostmassan hamnar längst upp och dra försiktigt bort plastfolien. Garnera efter tycke och smak: kakao, bär, choklad fungerar också väldigt fint.
Som en litet tips bara: efter att ha bakat tårtan en gång till, finner jag det mycket enklare och bättre att börja med bottnen, fylla på men jordnötter, karamellen och till slut ostmassan i stället för tvärtom. På så sätt slipper man krångla med plastfolie, två formar och få dessutom en finare, blankare ytan.
Att jag är glad i sötsaker och framför allt choklad, är det nog ingen som har missat vid det här läget......och inte alls så konstigt att jag flyttar denna tryffel på min lista över mina absolut favoriter. Känner att jag måste nog hitta ett speciellt sätt att kunna märka ut dessa med, framför allt för att hjälpa mitt gamla minne... snart kanske....Här kommer i alla fall receptet. Ha en fin kväll på er!
Mörk tryffel:
300 gram mörk choklad - viktigt att det är just mörk choklad (tar du mjölkchoklad, blir tryffeln för mjuk)
2 dl vispgrädde,
2 tsk honung,
2 msk smör,
3 msk ägglikör eller lite vaniljarom.
Vit tryffel:
300 gram vit choklad,
1 dl vispgrädde,
2 tsk honung,
1 msk ägglikör eller vaniljarom
jordnötter, ca 150 gram
Gör så här: Klä en liten form med plastfolie (ca 25x40). Börja med den mörka tryffeln. Hacka chokladen ganska fint. Koka upp grädden tillsammans med honung och smör. Häll blandningen över chokladen och rör tills den smält. Blanda ner ägglikören (eller vaniljaromen), häll smeten i formen och släta ut den. Låt svalna i rumstemperatur. Ställ formen i kylen och låt tryffeln stelna i 1-2 timmar. Strö över jordnötterna lite jämnt fördelade. Fortsätt med den vita tryffeln när den mörka har stelnat. Hacka chokladen fint. Koka grädden tillsammans med honungen. Häll blandningen över chokladen och rör tills den smält. Blanda ner ägglikören (eller vaniljaromen) och häll smeten ovanpå jordnötterna och den mörka tryffeln i formen. Låt stelna minst 5 timmar i kylen, men gärna över natten. Lossna tryffeln ur formen och skär den i bitar. Lättast är om du sköljer kniven med hett vatten och torka av mellan varje knivtag.
Tryfflarna förvaras i kylskåpet eller frys.
Godmorgon godmorgon på Er alla! Måndag idag och skolavslutning denna vecka. Till det, har vi alltid med oss fika och i år har vi tillsammans bakat några kokos brownies med vit choklad som är bara smaskens. Ha en fin vecka! Kramar från mig!
3 dl mjöl
1/2 tsk salt
300 gram fin vit choklad
230 gram smör
2,5 dl socker
1,2 dl brunt socker
5 ägg
2 tsk vaniljsocker
100 gram riven kokos
Gör så här: Smällt choklad och smör i en kastrull över vattenbad. När allt har smällt, stäng av värmen och tillsätt först det vanliga sockret och sen bruna sockret. Rör ihop väl och låt stå vila i några minuter. Tillsätt ett ägg i taget och blanda i försiktigt. Övervispa inte. Jag använder mig INTE av elvisp här. Efter det att alla ägg är inne, tillsätt mjöl, kokos och vaniljsocker. Rör ihop till en smidig smet och häll över i en bakform på ca 30x40cm, iklädd i bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter, på 175 grader C.
Grattis Sverige på National dagen! Det firade vi med en rabarber och jordgubbskaka. Hoppas Ni har alla haft en fin dag idag.
3 dl rabarber i bitar
3 dl jordgubbar i bitar
1/2 dl socker till frukten
175 gram rumsvarmt smör
2 1/2 dl socker
2 ägg
5 dl mjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk
Till servering: jordgubbar och vaniljsås
Gör så här: Blanda rabarber med jordgubbar och 1/2 dl socker. I en separat skål, rör smör och socker poröst. Tillsätt äggen, ett i taget, under fortsatt omrörning. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Rör ner det växelvis med mjölken i äggvispet. Smörj och bröa en rund springform på ca 24 cm och häll över smeten i den. Fördela frukterna ovanför och tryck försiktigt ner de i smeten. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 50 minuter på 175 grader C. Låt svalna och servera med jordgubbar och vaniljsås till.