Blogg
Choklad toppar har jag bakat till Jul i många år och har varit en solklar favorit hos alla barn. Imorgon skulle min son ha med sig fika till skolan och när jag frågade vad han önskade sig, kom svaret ganska så direkt: choklad toppar. Så det fick bli några såna, även om vi nu närmar oss Midsommar firandet och inte Jul. Det fungerar visst lika bra.
100 gram smör,
1 dl socker,
4 msk sirap,
2 msk kakao,
ca 8dl risflingor
Gör så här: Smält smöret i en kastrull. Rör ner socker, sirap och kakao och rör tills allt är väl blandat. Låt blandningen koka kraftigt någon minut. Tillsätt risflingorna och blanda väl. Klicka ut massan på ett bakplåtspapper, eller i små pappersformar. Låt chokladtopparna kallna. Förvaras i kylskåpet eller frys.
Tips: för Er som gillar russin, kan man även blanda i sådana....kokosflingor är också gott att blanda i.
Det där med att man bara bakar på helgen, gäller inte riktigt hemma hos oss. Nu är rabarber säsongen i full gång och jag, precis som så många andra just nu, vill gärna ta vara på det. Har själv inga rabarber i min trädgård, men har två snälla grannar som delar gärna med sig av sina.....och vill man göra en lite lyxigare dessert på rabarber, är denna kaka med marängtäcke en mycket godare alternativ till den klassiska smulpajen..... min smak, i alla fall. Ha en fin början på veckan!
Botten:
50 gram smör
1 ägg+ 3 äggulor
2 dl socker
2 1/2 dl mjöl
2 tsk bakpulver
400 gram rabarber
1/2 dl socker
Marängtäcket:
3 äggvitor
1 1/2 dl socker
Gör så här: Smält smöret och låt det svalna något. Vispa 1 ägg och 3 äggulor pösigt med 2dl socker. I en separat skål, blanda mjöl och bakpulver noga. Vänd ner det i äggvispet växelvis med det smälta smöret. Rensa rabarbern och sker den i ca 1 cm breda bitar. Häll smeten i en smord och bröad, rund springform på ca 20-23cm i diameter. Fördela rabarberbitarna över kaksmeten och tryck ner de lätt i smeten. Strö över 1/2 dl socker och grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter på 175 grader C. Under tiden, gör marängen genom att vispa äggvitorna till en fast skum. Tillsätt sockret lite i taget och fortsätt vispa tills du får en seg och glansig maräng. När kakan har gräddat färdigt, ta ut den ur ugnen, bred på marängen lite toppigt och grädda i ytterligare 20 minuter, så att marängen får en fin färg. Låt kakan svalna i formen innan du lägger över den på fat. Servera ljummen och gärna med lite vaniljsås till. Jag vispar gärna grädde som jag blandar vaniljsås i. Gott!
Det finns många olika sorters blommor som är ätbara och som går att kandera för att senare använda som dekoration på tårtor eller bakelser. Fick tips häromdagen om att syrén blommor är en av dessa och eftersom den är i full blom just nu, var jag bara tvungen att prova. De blev så otroligt söta.....även om det kanske bara var roligt att göra de första 20 stycken....hahaha.....en riktig tålamod prövning, men ändå värt mödan.
Plocka de blommor du vill kandera. Vispa upp lite äggvita med ett par droppar vatten. Gör det bara lite lätt med en gaffel (den skall alltså inte bli vit). Pensla blommorna med äggvitan (jag doppade mina helt i äggvitan) och rulla de i socker efteråt. Viktigt att blommorna blir helt täckta för att bevara färgen, annars blir de bruna. Låt blommorna torka till dagen efter, då de blivit hårda och kristalliserat sig. Förvara dessa i en burk.
Våren är en underbar årstid tycker jag. Jag bara älskar se hur alla växter och blommor vaknar till liv igen och tillbringar så mycket tid jag bara kan i min trädgård. När tulpanerna har blommat över och magnolian kämpar för att få ut sina sista magnifika knoppar, är det syrénernas tur att ta över trädgården. Detta är en av de få blommor som påminner mig så mycket om min barndom och var bland det första jag planterade när vi köpte vårt hus. Att gå förbi en syrén buske och känna dess ljuvliga doft, är som att färdas tillbaks i tiden till det att jag var 5, och gick hand i hand med mormor.
Syrén socker är däremot något nytt för mig. Har aldrig gjort det förr, men tyckte om ideén väldigt mycket. Det skall vara väldigt gott att använda när man bakar och jag skall definitivt testa använda det.
Plocka några syrén blommor och låt de ligga på en tidning i några minuter så att alla eventuella krypen tar sig ur blommorna. Plocka sen de små blommorna och varva de i en burk eller påse tillsammans med socker. Skaka om lite. Sockret gör att blommorna blir konserverade och håller sig fina.
Är det varmt ute och är sugen på kaffe, men inte på något varmt, är denna Cappuccino Frappuccino en väldigt bra alternativ. Till och med jag som aldrig dricker kaffe annars, tyckte det var gott och svalkande. Väldigt enkelt att göra och gott. Ha en fin dag alla, och njut av det fina vädret.
Fyll ett glas till 2 tredje delar med krossad is. Häll över ca 1 dl mjölk, 1 dl kall cappuccino och 2 matskedar kolasås. Cappuccinot gör jag på vanligt pulver blandat med vatten. Blanda väl och toppa med vispad grädde, samt lite kolasås. Klart för servering. Vill du göra egen kolasås, så kommer en enkel recept här nedan:
Kola sås:
2 dl grädde
2 dl socker
2 dl sirap
2 tsk vaniljsocker
Gör så här : Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Låt koka upp och låt
det puttra på låg värme i ca 5 minuter. Rör i vaniljsockret och klart för servering.
Till dagens lunch, gjorde jag några norska lappar. Dessa påminner om våra vanliga plättar och är väldigt uppskattade av barn. Ett bra alternativ när man har tröttnat på pannkakor. Jag tycker om att ha syrap till dessa, men även annan pålägg är lika gott. Honung är bra och choklad som är kanske inte det nyttigaste, men mest uppskattad här hemma.
2 ägg
3/4 dl socker
1 tsk vaniljsocker
3 dl filmjölk
4 dl mjöl
1 tsk bikarbonat
Gör så här: Vispa ägg med socker för ett par minuter. Tillsätt mjölet blandat med bikarbonat, filmjölk och vaniljsocker. Blanda väl. Värm upp en stekpanna med en klick smör i. När pannan är varm, häll i smet med en lite större skedd och stek på inte alltför hög värme så att den hinner bli genomstekt. Servera direkt med syrap, honung, choklad eller annat gott till.
Min son bara älskar popcorn (det gör vi alla i min familj för den delen) och vi har ofta det till fredagsmyset.. När vi fick redan på att han fick nästan alla rätt på sina första Nationella prover, ville vi såklart belöna honom. Vi köpte en popcorn maskin till han, en väldigt smidig och fin liten sak från americanpopcorn.se, som vi numera använder nästan dagligen. Självlklart var min första tanke, vad kan jag baka med popcorn? Det blev några popcorn pops där jag blandade popcorn och karamell som jag formade till små pops. Det salta och det söta blev väldigt bra tillsammans om man få fråga mig. Det är bara att njuta.
1 skål med popcorn och en sats med karamell plus några sugrör eller lollipops pinnar
Karamell:
2 dl grädde
1 1/2 dl mjölk
1dl socker
2 dl brun farin socker
2 tsk vaniljsocker
20 gram smör
70 gram flyttande glykos
Gör så här: Lägg alla ingredienser i en kastrull på spisen och koka på medelvärme tills nu når 120 grader C. Rör i då och då och fuska inte med graderna även om det tar lite tid. Det är viktigt för att få rätt konsistens på karamellen.
Lägg bakplåtspapper på en plåt och häll över popcornen. Se till att det inte finns med några opoppade korn så slipper du ett besök hos tandläkaren senare. Häll över det varma karamellen och blanda snabbt in popcornen. Forma små bollar av popcornmassan och tryck in en halv sugrör. Förvara dessa i rumstemperatur.
Idag var det återigen dags att baka på Media Markt i Örebro i deras fina Noblessa kök. Valet föll på Double chocolate cookies (recept hittar du här) och eftersom imorgon är det Mors dag, så passade jag på att även göra en Mors tårta i samma tema. Jag använde mig av samma recept som choklad kakorna, men gjorde de bara gigantiskt stora istället. Till det, köpte jag 3 maräng bottnar som jag satte ihop med kolasås och garnerade med en hög jordgubbar och Polly godis.
Grattis till Er alla mammor imorgon!
Fick läsa mig till att Mors dag kom till Sverige 1919, medan USA har 100 år jubileum i år. En väldigt fin högtid som firas i väldigt många länder, även om datumet varierar lite. Mors dag är också ett tillfälle att minnas och hedra de mödrar som inte längre är med oss. Kram till Er alla!
Det har varit några väldigt varma dagar denna vecka och då är glass något som går åt väldigt mycket här hemma. Att göra egen glass, är enklare än vad du tror....och att jag valde just choklad glass, var nog ingen i min närhet som tyckte var direkt överraskande. Till det, gjorde jag en kola sås och serverade i en röd sockerkupol. Inspiration till kupolen fick jag i en av Jan Hedhs många fina böker.
Glass:
1,5 dl mjölk
1,2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
3 äggulor
200 gram choklad av ditt favorit märke (helst utan någon fyllning)
2 dl grädde
Gör så här: Koka upp mjölken, vaniljsockret och hälften av sockret i en kastrull på spisen. Låt den ligga och dra åt sig vaniljsmaken i några minuter. I en separat skål, vispa äggulor och resten av sockret. Tillsätt det varma mjölken och fortsätt vispa. Häll blandningen tillbaks i kastrullen och värm det försiktigt under ständig omrörning. Dra kastrullen åt sidan när massan börjar tjockna och rör i chokladen (som du hackat i små bitar). Rör i tills chokladen har smält och låt det hela svalna under vattenbad. Vispa grädden lite mjuk och vänd ner i chokladmassan.
Kola sås:
2 dl grädde
2 dl socker
2 dl sirap
2 tsk vaniljsocker
Gör så här : Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Låt koka upp och låt
det puttra på låg värme i ca 5 minuter. Rör i vaniljsockret och klart för servering.
Sockerkupol: Smält lite socker i en kastrull på inte för stark värme. Brän den inte, för då smakar det hemskt. Tillsätt några droppar hushållsfärg och slingra över en liten rund , metalskål som du vänt upp och ner och smort lite i förväg. Låt kallna och lossna försiktigt efteråt.
Halva min familj är ju från Norge, så det kändes bara rätt att fortsätta i samma 17-maj tema idag. Ibland är faktiskt enklast bäst. En pajskal gjord på kokos, äggvita och socker, fylld med vaniljkräm och garnerad med bär och små maränger....självklart med norska flaggan som motiv. Vore tjänstefel annars :) .....Ha en fortsatt fin firande idag Norge.
Pajskal:
400gram kokos
6 äggvitor
3 dl socker
Gör så här: Blanda alla ingredienser i en skål och blanda med hjälp av en slickepott. Klä en lång panna med bakplåtspapper och tryck ut kokosmassan. Gör en liten upphöjd kant runt om som kommer att hålla vaniljkrämen på plats, och grädda i ca 45 minuter på 150 grader C, tills du får en fin gyllene färg.
Vaniljkräm:
1 liter mjölk
2 tsk vanilj extrakt
8 äggulor
1,5 dl maizena
2 dl socker
Gör så här: Värm mjölk och vanilj extrakt i en kastrull, på inte för stark värme. I en separat skål, blanda maizena, socker och äggulor. Häll över det varma mjölken och rör ihop. Ställ tillbaka krämen på spisen och för endast några minuter under ständig omrörning. Rör du i den för länge så kan det skära sig.
Fyll pajskalet med vaniljkrämen och garnera med frukt. Jag hade även små maränger för att kunna få till det vita delen i den norska flaggan. Lycka till!