Blogg
Pastel de nata - har man någon gång besökt Portugal, är det omöjligt att inte ha sprungit på dessa bakelser. Pastel de nata eller Pastel de Belém som de heter, är en smördegsbakelse fylld med äggkräm. Är man smart köper man färdig smördeg och gör dessa väldigt smidigt. Är man mindre smart, gör som mig och gör egen. Gott blir det oavsett :) . Ha en fin kväll alla!
Smördeg
3 dl vetemjöl
200 g smör, kall, i kuber
1 dl vatten
0,5 tsk salt
1 äggula
Fyllning
4 dl mjölk
1 dl vatten
3 dl socker
1 kanelstång
citron, skal från ( kan uteslutas)
1 dl mjölk
60 g vetemjöl
7 äggulor
Gör så här:
Smördeg
Blanda vetemjöl, smörkuber och salt tills det lite börja gå ihop. Tillsätt vatten och äggula. Blanda degen så att den precis går ihop, det ska finnas lite smörklumpar kvar.
Plasta degen och låt vila i kyl under plast ca 30 min.
Kavla ut degen och vik 2 treslag. Låt vila i kyl under plast 30 min.
Kavla ut degen igen och vik det sista treslaget, sen låter du sen vila minst 1 timme i kylen eller till nästa dag.
Kavla ut degen tunt, cirka 2-3 mm tjock och rulla ihop till en rulle. Lägg in rullen i kylen 30 minuter.
Smörj en muffinsplåt med smör och sätt ugnen på 220 grader.
Ta ut rullen från kylen och dela i 15 lika stora bitar. Lägg snittytan ner mot bordet, platta till och kavla lite lätt så att den blir platt och rund. Fodra en sån i varje form på plåten och tryck till jämnt ända upp på kanterna.
Fyllning
Koka upp vatten, 4 dl mjölk, strösocker, kanelstång och citronskal. Ta av från värmen och ställ åt sidan 20 minuter.
Blanda sedan 1 dl mjölk med lite i taget av mjölet till en redning. Blanda i redningen i kokningen och värm på mellanvärme tills du får en lätt tjock kräm.
Häll krämen genom en sil ner i en ren bunke, plasta och låt svalna helt innan du blandar i äggulorna med en slickepott.
Fyll tre fjärdedelar av smördegskorgarna med fyllning och grädda mitt i ugnen på 220 grader i cirka 13–16 minuter, smördegen ska ha fått en fin gyllenbrun färg och fyllningen lite bakade fläckar.
Ta ut och låt svalna. Plocka ut ur formen och servera.
Klassiska smaker till vårt Nyårsfirandet i år:
Förrätt: räkcocktail, Briesnittar och räkfyllda Petit choux
Huvudrätt: konjak gratinerad hummer, helstekt oxfilé, hasselbackspotatis, rödvinsås, vitlöksbröd och en härlig sallad.
Efterrätt: Pavlova med chokladkräm, grädde och ett berg med frukt
Räkcocktail
2 avokado
1 mango
2-3 salladslökar
1 burk räckor
Dill
Ärtskott
Brödkrutonger
(Tärningar av formfranska rostade i ugnen med olja och salt)
Rostade sesamfrön
Skala och tärna avokado och mango, strimla salladslöken, plocka dillen.
Häll av vattnet från kräftorna, kram dem lätt.
Dressing
2 msk pressad citron
½ citron, rivet skal
2 msk olja
1 msk sweetchili sås
Salt, peppar
Blanda ihop dressingen
Rör ner kräftorna i dressingen, låt marinera en stund.
Blanda kräftorna med grönsakerna och lägg upp i glas.
Toppa med brödkrutonger, rostade sesamfrön och ärtskott.
Petit choux
2 dl vatten,
75g smör,
2dl mjöl,
3ägg,
salt.
Fyllning till förrätt:
1dl creme fraiche,
1dl philadelphiaost,
salt och peppar,
räkor,
finhackad
rödlök,
svart rom.
Ugn 200gr
Koka upp vatten +smör, smöret ska smälta helt, tillsätt lite mjöl i taget under kraftig vispning tills smeten släpper botten, kastrullen ska stå kvar på varma spisplattan, låt svalna något och vispa ner
ett ägg taget och tillsätt en nypa salt. Spritsa ut på en bakplåtsklädd plåt blir ca 10st , grädda mitt I ugnen 20 -30 min, sänk värmen till 175 ca sista 10 minuterna, måste vara torra och öppna inte ugnsluckan för då kan dom sjunka ihop.
Rör ihop creme fraiche och Philadelphia ost med lite salt och peppar, skär av toppen på petit choux. bred ut krämen och toppa med lök, räkor och kaviar, sätt på locket och servera genast.
Gratinerad hummer
2 humrar
2dl riven ost (gärna lite mer smakrikt)
2dl hackade champinjoner
3dl grädde
2msk mjöl
2 msk konjak
Gör så här:
Dela humrarna i 2 på längden och ta ut allt kött. Hacka det i mindre bitar och lägg det åt sidan så länge. Fräs champinjonerna i smör. Tillsätt mjöl, grädde, konjak och avsluta med grädde och hummerköttet. Fyll tillbaka skalen med fyllningen och grädda ca 15 i 225 grader.
Pavlova
Marängen:
4 äggvitor – viktigt att de är rumstempererade
0,5 krm salt
2,5 dl socker
1tsk vitvinsvinäger
0,5 msk majsstärkelse
Gör så här: Marängen blir bäst om äggvitorna är rumstempererade. Vispa dem till ett mjukt skum tillsammans med saltet. Tillsätt sedan sockret matskedsvis och vispa tills sockret har löst upp sig helt. Tillsätt vinäger och majsstärkelse och vänd försiktigt ner det i marängen med en slickepott. Lägg upp marängen på ett bakplåtspapper och forma till en tårtbotten, ca 25 cm i diameter, eller som en krans som jag har gjort. Grädda i ugn i 130 grader i 1 timme och 15 minuter. Öppna sedan ugnsluckan och låt marängen svalna i ugnen.
Fyllning:
6 äggulor
1,5 dl socker
1,5 dl grädde
100 gram smör
200 gram choklad
3 dl vispgrädde
Gör så här: Sjud äggulor, socker och grädde (koka inte). Ta kastrullen från värmen och lägg i smör och hackad choklad. Låt svalna och bred ut det på marängbottnen. Vispa grädden och bred den över chokladkrämen, och garnera med färsk frukt.
Eftersom vår familj består av olika nationaliteter, brukar vår Julbord se lite annorlunda ut. Vi har tagit favoriterna från alla 3 länder vi representerar och skippar en del av de rätter som man ändå kan hitta på andra högtider under året. Det som representerar Norge är det självklara Pinnekjøttet som är en traditionell norsk rätt gjord på saltade och torkade revben, vanligtvis från får. Till det serveras kålrotsmos och kokt mandelpotatis. Från Norge har vi också en köttig julkorv som dampas i kokad vatten och som serveras tillsammans med Pinnekjøttet. Från det rumänska köket har vi de traditionella kåldolmarna, legumesallad och fyllda ägghalvor. … och från Sverige har jag i år valt att göra lite mer Jultapas med svenska smaker: julskinka, lax, sill, köttbullar och prinskorvar och mycket mer.
Matjessill krans : matjesill, rucola, mache sallad, rödlök, ägghalvor, crèmefraiche, svart/-röd rom och några potatischips.
Fyllda ägghalvor på rumänskt viss: med fyllning gjord på kokta äggulor, lite leverpastej, majonnäs, lite senap, salt och peppar. Proportionerna väljer man efter egen smak.
Rumänskt legumesallad: kokt potatis, kokta morötter, grillad/inlagd paprika, inlagd gurka. Allt hackas i mindre tärningar och blandas med majonnäs, salt o peppar. Jag dekorerade den med gräslök runtom.
3 väldigt dekorativa och goda tapas sorter där fyllningarna kan göras redan dagen innan och kan färdigställas ett par timmar innan servering. Allt som går att förberedas dagen innan är för mig en riktigt bonus :) Du kan välja att servera dessa på kavringbitar, krustader eller som jag gjort här : mini pastries.
Bild 1: Gravad lax med hovmästarsås.
Bild 2: Skinkröra fyllning:
200g julskinka
20g grönkål
1 dl creme fraiche
1 tsk skånsk senap
Gör så här: Strimla grönkålen till mindre bitar och stek den mjuk och glansig i smör i en stekpanna på ganska låg temperatur. Smaka av med lite salt. Skär julskinkan till tunna stavar. Blanda skinka och grönkål med creme fraiche och senap. Smaka av med salt och peppar.
Bild 3: Oströra fyllning:
1 dl lagrad cheddar eller annan smakrik ost, grovt riven
½ påse (ca 35 g) rucolablad, hackade
2 msk stark julsenap
Julskinka – några tunna skivor, ca 2cm breda
Gör så här: Blanda samman den rivna osten med hackade rucolablad och senap. Bre fyllningen på julskinka och rulla ihop.
Fortsätter i samma tapas tema och lägger till 2 recept som jaag kommer att spara i fortsättningen. Ostmuffinsarna valde jag att göra i vädigt små formar .... små mumsbitar.... och vill du göra det ännu enklare för dig, köp färdig skagenröra :)
Ostmuffins med skagenröra
1,5 dl finriven stark hårdost
1,75 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
1 dl gräddfil
1 äggula
Skagenröra:
2 msk crème fraiche
1 msk majonnäs
1 dl skalade räkor + topping
2 tsk finhackad dill
Salt och peppar
Gör så här: Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt äggula och gräddfil och rör ihop allt till en smet. Klicka ut i bakformar.
Grädda 15 minuter i 200 grader. Låt svalna. Blanda ihop ingredienserna till skagenröran och smaka av med salt och peppar.
Toppa varje muffins med en klick skagenröra.
Fikon och ädelost
1 skiva kavring
½ dl philadelphiaost
1 msk ädelost
1 fikon
Gör så här: Skär kavringen i 4 kvadrater Mosa ädelosten i philadelphiaosten och fördela på kavringen. Dela fikonet i 4 delar och tryck fast på osten.
Saffran och apelsin är en fantastiskt mix. Lite kul att göra istället för de mer traditionella lussebullarna. Forma de som du vill och bjud de till Advents fikat.
50g jäst
100g smör
5dl mjölk
250g kvarg
2pkt saffran
1 ½ dl socker
½ tsk salt
17dl mjöl
Fyllning:
75g smör
1/2dl socker
1 apelsin – riven skal
1msk konc apelsinjuice
Gör så här:
Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till max 37°. Häll över jästen. Tillsätt kvarg, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig. Låt jäsa övertäckt ca 30 min. Ta upp degen på en mjölad bänk. Kavla den till en rektangel ca 40x35 cm. Rör ihop smör, socker, apelsinskal och juice. Bred det över degen. Vik degen dubbel på mitten. Skär degen i 30 smala remsor. Vrid dem några varv och lägg på bakplåtspapper på plåtar. Du kan även göra kringlor eller vanliga lussebullar. Låt jäsa 20-30 min. Sätt ugnen på 225°. Grädda i övre delen av ugnen i 8-10 min. Låt dem kallna på galler.
Några bidrag till årets Julgodis har jag i form av Pepparkakstryffel, Bounty cakepops och Delicatobollar. Choklad verkar som vanligt vara ett gemensam faktor hos mig. Ha en Advent alla!
Pepparkakstryffel
150 g pepparkakor100 g philadelphiaost200 g mjölkchoklad – annan choklad går också bra
Gör så här:
Mixa pepparkakorna till fint smul, antingen i en påse med t.ex. en kavel eller i en matberedare.
Blanda smulet med färskosten till en smidig deg.
Rulla degen till bollar och låt frysa i ca. 20 minuter.
Smält chokladen under tiden.
Tag ut bollarna ur frysen och doppa dem i chokladen. Dekorera eventuellt med pepparkakskross eller överbliven choklad.
Bountybollar/ cakepops
30 gram (ca 2 msk)kokosolja
1 dl kokosgrädde (eller kokosmjölk)
1-2 msk honung
200 g kokosflingor
0,5 tsk vaniljpulver eller vaniljextrakt
En nypasalt
150 g mörk choklad
Gör så här:
Smält kokosoljan i en kastrull och tillsätt kokosgrädde, honung, vaniljpulver och en nypa salt. Låt sjuda upp.
Blanda i kokosflingor och ställ sedan i kylen i minst 1 timme. Forma till bollar eller ”bars” och ställ sedan i frysen i minst 30 minuter. Skulle smeten vara för smulig, blanda i lite grädde så är det lätta att forma till önskad form.
Smält chokladen försiktigt i tjockbottnad kastrull eller sautese (alternativt mikro). Låt den svalna något så att ett tjockare lager lättare fastnar på bollarna om den är för varm och lösflytande. Doppa bollarna i chokladen med hjälp av t.ex. en gaffel. Strö över några kokosflingor om du vill. Låt svalna på galler eller ev. bakplåtspapper. Ställ i kylen en stund innan servering.
Delicatobollar
240 gram smör
10 dl havregryn
2 dl socker
1 dl oboy
1 msk kakao
8 msk mjölk
2 tsk vaniljsocker
2 msk kaffe
ca 2 dl kokos som jag färgade lätt med lite grönt pastafärg
Gör så här:
Ta fram smöret så det blir rumstempererat. Mixa havregrynen i en mixer eller stavmixer till havremjöl ca 20 sekunder. Skär smöret i kuber och vänd ner. Jag tog elvispen och körde i en bunke. Häll i oboy, socker, vaniljsocker, ev kaffe och mjölken. Vispa ett tag så det blir riktigt krämigt!
Ställ in smeten en stund i kylen så det stelnar, då går det lättare att rulla.
Forma till bollar och rulla direkt i kokosflingor.
Tips! Blöt händerna lite lätt när du rullar så fastnar kokosflingorna bättre.
Yeeyyy för Första Advent.... och Yeeyyy för att jag äntligen är klar med pepparkakshuset. I år fick jag freestyla utan en riktig plan på vad jag ville ... så ...12 timmar, ett par kg pepparkaksdeg, lite sockerpasta och ett lagom antal svordommar som seden sig bör......blev resultatet en klassisk kyrka. Lite större än tänkt, men kul ändå. Gäller att bara hålla katten borta från att klättra på den...... Ha en riktig fin Första Advent!
När årets första snö föll häromdagen, fick tom bullarna en vintrig form..... så bilden här är bara en liten påminnelse till mig själv att man kan göra gamla saker på nya sätt. De kändes t.o.m godare även om det är samma gamla recept man har använt i alla år.
Jag säger ofta att jag har favoriter i mina recept, och det är för att jag verkligen älskar mat, men för denna vitlöksbröd, skulle jag lätt kunna sätta 2 x favorit stämpel på. En liten mellanting på bröd och pizza, som älskas av både stora och små.
10 st vitlöksbröd
Degen:
20 g färsk jäst eller 2 tsk torrjäst
2,5 dl vatten
Ca 4-5 dl vetemjöl special
1 dl durumvete (ger en fin frasig konsistens på degen)
0,5 dl olivolja eller rapsolja
1 tsk salt
0,5 tsk socker
Vitlökssmör:
100 g smör
3 st vitlöksklyftor
2 tsk torkad oregano
2 msk finhackad färsk persilja
1 dl riven parmesan
Topping:
100 g riven ost
Förslag på mer topping (mixa och välj fritt efter smak):
Cocktailtomater, chili, mozzarella
Gör såhär:
Börja med degen. Lös upp jästen med ljummet vatten. Tillsätt resten av ingredienserna och knåda ordentligt i 10 minuter. Låt degen vila i 10 min. Dela sedan degen i 10 bitar och forma till bollar. Lägg degbollarna på en bricka, täck med plast och lät jäsa i rumstemperatur i 60 min eller i kylen över natten. Förbered vitlökssmöret. Blanda rumstempererad smör med pressade vitlöksklyftor, oregano, persilja och riven parmesanost. Förbered sedan toppingen som du har valt. Hacka cocktailtomaterna och chili i skivor. Värm ugnen till 225°. Tryck ut en degboll med fingrarna till en rund liten pizza. Bred vitlökssmör på pizzan. Toppa med riven ost och topping, som tex tomat, chili, mozzarella och tomat osv. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Baka sedan mitt i ugnen i 10 min, tills pizzorna blir gyllene. Servera gärna nybakade och varma.