Blogg
Åker man till Norge och är sugen på korv och bröd, kan man snabbt se att förutom den klassiska korvbrödet som vi är vana vid här i Sverige, finns det även något annat som heter lompe. Det är en mjuk, tunn wrap bröd, som de flesta norrmän bara älskar och som såklart finns att köpa färdigt i alla matbutiker där. Men...om man skulle vilja prova göra det hemma, så fungerar det fint det med. Här kommer recept på en variant jag gör på poatatis och rågsikt mjöl. Till det brukar jag ha syltad rödlök som är bara såååå gott ihop med korv.
Lompe:
1kg potatis
3 + 7 dl rågsikt mjöl
1 tsk havssalt
Gör så här: Skala och koka potatisen i lite saltad vatten. Mosa den till ett potatismos och låt den svalna. Blanda i 3 dl av mjölet tillsammans med havs salt. Jobba ihop det till en smidig deg. Låt vila för ett par timmar. Du kommer att märka att degen har blivit mjukare nu och väldig klibbig för att kunna kavla ut. Tillsätt mer mjöl, tills du får en lagom deg konsistens för att kunna kavla ut små, tunna pannkakor. Ca 7 dl brukar jag behöva, men kan variera. Kavla ut små tunna pannkakor och stek de i en torr panna, ett par minuter på varje sida. Torka gärna pannan med lite hushållspapper i mellan varje lompe så att alla mjölrester är borta.
Syltad lök:
3 röda lökar
1 dl ättika
2 dl socker
4 dl vatten
Gör så här: Skala och skär löken i tunna skivor. Lägg den över i en större glasburk. Koka ihop vatten, ättika och socker och häll den över löken. Lägg på lock och låt stå i minst några timmar. Jag tycker att den blir bäst när den får stå över natten. Den är fantastiskt god till grillad korv ihop med lompe.
Jag tycker det är väldigt kul att göra marshmallows. Man kan variera sig ganska mycket i både form och färg. Jag använde silikon formar till att göra de söta björnarna, de stora hjärtan och även de roliga lollipopsen som blev en riktigt succe bland barnen. Att allt är just rosa gör det hela ännu sötare....Silikon formar finns idag att köpa i många butiker och på nätet. Det som är dock viktigt här är att komma ihåg att smörja dessa ordentligt innan man spritsar in marshmallow fluffen, annars kommer du aldrig att få ut dessa ur formarna. Lite längre ner har jag gjort några mini cupcakes i två olika rosa nyanser (även om det inte riktigt syns så bra på bilderna). Till dessa gjorde jag en första sats för att fylla silikonformarna och när den har stelnat, en andra sats för att spritsa på "frostningen". Jag lovar att dessa kommer att bli väldigt uppskattade av både stora och små....och har du inga silikon formar, går det att spritsa direkt på en smord bakplåtspapper. Det blir lika gott det.
Receptet nedan är för en sats. Jag har gjort två sådana satser för allt som är med på bilderna ovan.
4 1/2 tsk gelatin pulver,
1,3 dl kallt vatten,
2 dl socker,
130-140 ml flyttande glukos,
0.7 dl extra vatten,
2 tsk vanilj extrakt, några droppar hushållsfärg
Gör så här: Blanda gelatin pulvret med 1,3 dl kall vatten med en sked och låt det stå åt sidan så länge, i en skål som tål att värmas i mikron senare. I en kastrull, blanda 2 dl socker med hälften av glukosen (ca 70 ml) och det extra vattnet (0,7 dl). Värm upp på medel värme tills det nått 120 grader. Ta fram gelatin röran och värm upp i mikron i 30 sekunder. I en separat skål, häll över resterande glukos (ca 70 ml) och tillsätt det varma gelatinet som du har precis värmt i mikron. Vispa på lägsta farten i några minuter. När socker på spisen har nått 120 grader, ta och häll försiktigt över det i gelatin och glukos röran, medan du fortfarande vispar på lägsta farten. Öka till medel hastighet och vispa i 5 minuter. Efter 5 minuter, öka hastighet till det högsta och tillsätt vanilj extrakten och hushållsfärg. Vispa i 5 minuter till och så är du klar. Försök att få hela smeten in i en spritspåse (med rund tip)på en gång, eftersom det är väldigt svårt att fylla på påsen efteråt. Det blir väldigt kladdigt och dessutom stelnar smeten vääääldigt fort, så allt i på en gång. Spraya eller smörj silikonformar med matfett och spritsa in marshmallow fluffen. Strö över lite florsocker och låt de vila i ca 5 minuter. Nu är de klara och lätta att lossna ifrån silikon formarna. Rulla de i florsocker och sen är du klar. Du kan använda vilka formar du vill, det enda viktiga här är att smörja dessa formar ordentligt, annars får du aldrig ut marshmallowsen i fin form. Lycka till!
Grattis på 5-års dagen busfröken Sarah!
Vad tror ni oddsen är att en liten tjej kommer att välja just rosa/princess tema til sin 5-års kalas? Inte helt otippat, eller hur? Min dotter hade en väldigt lång listan på vad mamma skulle baka till kalaset och fantasin har aldrig florerat så mycket som när hon skulle berätta sina storslagna planer på vad tårtan skulle innehålla. Efter att ha tagit bort några önskemål som kanske inte var helt genomtänkta med ändå väldigt roliga, kom vi fram till att en våningstårta, jordgubbar, choklad, cupcakes och marsmallows skulle endå vara en bra mix. Självklart skulle allt gå i rosa toner och samtidigt var alla dagis killar bannlysta från kalaset. Som Ni förstår var detta lite extra roligt att göra och hennes glädje när hon såg att saker började ta form var bara helt underbart att se.
Princess cupcakes gjorde vi på en vanlig, enkel cupcake smet, rosa choklad frosting och det bästa av allt, hitade jag dessa fina princessor i Wiltons sortiment som gjorde alla små tjejer runt bordet drog en liten söt wow...... Väldigt fin dekoration som går jätte bra att återanvända.
Cupcakes:
5 dl vispgrädde
200 gram smör
3 dl socker
4 ägg (rumstempererade)
7 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vanilj extrakt
Gör så här: Det är viktigt att smör och ägg är rumstempererade för att få bästa resultatet. Vispa det mjuka smöret med sockret till en luftig smörkräm. Tillsätt ett ägg i taget och fortsätt vispa en bra stund tills du får en fin fluffy konsistens.Tillsätt mjöl och bakpulver som du har siktat 3 gången för bästa resultatet. Tillsätt även vispgrädde och vaniljextrakt och blanda väl med en slickepott. Fyll muffinsformar till mer än hälften och grädda i ca 25 minuter på 200 graders värme C. Låt svalna helt innan du spritsar på frostningen.
Frosting:
3 dl vispgrädde
300 gram vit choklad - jag använder alltid en finare choklad här, som den från Lindt, eller röd Candy Melts
1 msk vanilj extrakt
några droppar hushållsfärg
Gör så här: Värm upp vispgrädden i en kastrull, men var försiktig så att den inte kokar. Häll den varma grädden över chokladen och rör i tills du allt har smält och blandats fint tillsammans. Sätt in blandningen i kylskåpet i minst 6 timmar eller över natt. Plocka fram sen och vispa upp. Det går ganska fort att få en len och fin frostning. Övervispa inte. Spritsa cupcakesen med frostningen och dekorera enligt önskemål och smak.
Jag vet att doppade jordgubbar är inget nytt, spännande efterrätt, men jag vill endå tipsa om en annan typ av choklad som man kan använda. Wilton har något som heter Candy Melts, som är en smaksatt choklad som finns i flera olika roliga färger. Tidigare, har jag alltid tagit vanlig vit choklad och tillsatt hushållsfärg för att få lite andra färger, men vit choklad blir aldrig tillräkligt flyttande och bra att doppa saker i tycker jag....jag lyckas inte med det i alla fall. Där är Candy Melts däremot väldigt lätt att jobba med....... och smaken av jordgubbar blandat med vanilj smaksatt choklad är bara himmelskt gott. Svårt at sluta äta när man väl har börjat.
Dessa Candy Melts går att köpa i flera nätbutiker runt om i Sverige.
Smält 1 påse röd Candy Melts över vattenbad och doppa ca 1 liter med jordgubbar i den.
Låt dessa stå kallt tills strax innan servering. Bland det bästa jag vet.
Korv i bröd går alltid hem hos barn och dessa små inbakade prinskorvar till grisar är verkligen ingen undantag. Vi hade kalas för min 5-åriga dotter idag och ville inte bara bjuda på sötsaker.......Kom bara ihåg att be gästerna att plocka bort pepparkornen som används som ögon. Jag glömde det nämligen idag....:) ....Recept och inspiration till dessa hittade jag återigen I Norge, hos en tjej som kallas för Bollefrua. Väldigt kul!
Receptet är för 18st små söta grisar.
700 gram vetemjöl (ca 10 dl)
50 gram torr jäst
1 tsk salt
2 tsk socker
50 gram smör
3 dl mjölk
2 rumstempererade ägg
18 st prinskorvar
ägg till penslingen
Gör så här: Börja med att smälta smöret. Ha i mjölken och låt det värmas upp till 37 grader C. I en separat skål, blanda vetemjöl, jäst, salt och socker. Tillsätt mjölkblandningen och äggen. Knåda för hand eller i matberedaren. Känn dig fram om det behövs mer mjöl eller inte, konsistensens skall vara som till vanlig bulldeg. Låt degen jäsa under bakduk i en halv timme. Kavla ut små täcken och bädda in små korvarna i de. Skär ut små trianglar av deg och klistra på öron, en rund boll som du trycker in med två tandpetare (som är kvar under gräddningen) för att forma trynet, 2 pepparkorn som ögon och en liten knorr......Det är enklare än vad man tror. Lägg dessa på bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk igen för en halv timme. Pensla på med ägg och grädda i 15-20 minuter på 180 grader C.
Det här är lite extra kul......Min mamma bakade för mig något som i Rumänien kallas för cozonac, en traditionell rumänsk sött bröd, en blandning mellan bröd och sockerkaka kan man säga.....något som jag vuxit upp med och som väcker så många fina barndomsminnen. Jag har sätt den bakas under hela min uppväxt, av min mamma, mormor och i stortsätt alla kvinnor i min släkt. Den bakas på flera sätt, beroende på vilken region i Rumänien du befinner dig i, och finns på dessert bordet vid varje stor helg och firande. Även Bulgarien har en lång tradition av att baka detta och recept kan spåras så långt tillbaka som till gamla Egypten. Det här visar jag med största stolthet.....och framför allt för att det är min mamma som bakad den.
Receptet nedan är för 3 stycken längder, men mamma brukar aldrig följa något speciell recept, utan känner sig fram när hon bakar. Ganska vanligt för hennes generation och i länder från Öst Europa. Vi gör i alla fall ett försök att skriva ner detta så som hon minns det.
4 ägg (separerade - äggulor för sig och äggvita för sig)
250 gram socker
1 tsk vanilj socker
lite riven citronskal
200 gram rapsolja
250 gram mjölk
750 gram mjöl
1 packet jäst
lite salt
Gör så här: Värm upp mjölk till 37 grader C och häll över smulad jäst i en större skål. Rör i så jästen löses upp. Tillsätt socker, vanilj socker och citron skal. Häll i hälften av mjölet och oljan och knåda gärna för hand till en ganska lös deg. Låt vila i ca 10 minuter. Tillsätt äggulorna och fortsätt knåda för hand. I en separat skål, vispa äggvitorna till hård skum och lägg över det i degbunken. Knåda vidare, fortfarande för hand och tillsätt resten av mjölet och saltet. Det kan ta lite tid, men du vet när degen är redo när den börjar bilda små luftbubblor medan du knådar. Dela degen i 3 delar. Kavla ut varje del och rulla ihop det som en rulltårta med en längd nästa dubbelt så långt som den form den kommer att gräddas i. Vik den långa degen på mitten och snurra runt som i bilden nedan. Lägg den i en avlång brödform och låt jäsa under handduk tills det att den fyller formen. Pensla med ägg och grädda i ca 45 minuter på 180 grader C.
Hipp hipp hurra....idag är det min födelsedag. Jag älskar födelsedagar....och firar det mer än gärna.....det brukar ju innebära godsaker, god sällskap och ett och annat paket.......Till dagens kalas, bjöd jag på en väldigt uppskattad cappuccino glass tårta, gjord på en mandel botten, en len cappuccino glass fyllning och toppad daim kross. Ett norskt recept, av Manuela från Passionforbaking, som jag gjort om väldigt lite och som jag mer än gärna kommer att baka igen. Ha en underbar kväll på Er! Kram från mig.
Mandelbotten:
3 dl florsocker
3 dl mandelmjöl,
5 äggvitor
några droppar citron eller lime
Gör så här: Vispa ihop äggvitorna och tillsätt florsocker lite i taget och citron/lime droppar, på slutet. Vispa i några minuter tills du får en fast skum. Vänd ner mandelmjöl och rör ihop med en slickepott till en slet massa. Klä en rund springform med bakplåtspapper, både i bottnen och på sidorna och häll i smeten. Grädda i 160 grader C i ca 35 minuter. Låt kallna helt i springformen. Ta inte bort pappret, utan gör fyllningen och häll den över.
Daim fyllning:
5 äggulor
2 hela ägg
3,5 dl florsocker
5 dl vispgrädde
5 msk cappuccino
2 tsk vanilj essens
150 gram krossad Daim
extra krossad Daim för att garnera med
Gör så här: Vispa äggulor, hela ägg och florsocker i ca 10 minuter. I en separat skål, vispa grädden till fluffig. Häll över äggsmeten och blanda försiktigt allt med en slickepott. Tillsätt cappuccino och den krossade Daimen. Blanda försiktigt igen och ställ fyllningen i frysen för en halv timme innan du häller över den över bottnen. Ställ tårtan i frysen någon timme och sen strö över krossad Daim. Den måste hinna stelna lite innan du gör det, annars sjunker Daimen i fyllningen. Frys in den över natten eller längre. Serveras direkt ifrån frysen, behöver inte tinas något innan. Lycka till!
Idag har jag gjort den italienska desserten Tiramisu på ett mycket enkelt sätt. Tira mi sù betyder ungefär ’pigga upp mig’, vilket kommer av att rätten innehåller kaffe, som är uppiggande. En krämig dessert som kombinerar choklad, kaffe, savoiardi kex och mascarpone.
Ryktena säger att den goda desserten kom till på 60 talet i en restaurang vid namn ’Treviso’s Ristorante El Toula’ i just staden Treviso. Ett annat rykte säger att Tiramisu kan spåras ända bak till 1600-talet och att den togs fram av Sienas främsta konditor, som en gåva till Cosimo III dei
Medici, som var mycket svag för sötsaker. Hur som helst så går den att laga på väldigt många sätt, men här har jag valt att ta med en mycket enkel recept som inte alls tar mycket tid att laga. Trevlig helg på er alla!
Receptet är för 4 personer. Kan lagas i glas som jag gjort eller i en form på ca 15x20cm.
2 ägg
4 msk socker
2 msk valfritt likör (Amaretto är mest vanligt. Jag använder dock päron likör)
250 gram mascarpone ost
12 st savoiardikex
1,5 dl starkt kaffe (jag använder capuccinno)
2 msk kakao
Gör så här: Dela äggen. Häll äggvitorna i en vispskål. Lägg äggulorna i en annan skål och tillsätt sockret. Vispa sedan till en jämn och ljusgul smet. Tillsätt mascarpone och likör och rör ner försiktigt till en jämn blandning. Om du använder elvisp, ta på lägsta hastighet. Vispa äggvitorna till en fast skum och vänd försiktigt ner det i sockersmeten med en slikkepott. Rör till en jämn smet.
Häll kaffet i en vid, djup tallrik som är tillräklig stor för att få plats att doppa kexet i. Doppa kexet i kaffet. Tänk på att doppa bara en kort stund, 1-2 sekunder, bara på undersidan av kexet. Det skall inte bli genomblött, kexet suger snabbt åt sig vätskan. Lägg en första lager av doppade kex i bottnen av formen/glaset. Bred ut hälften av mascarpone krämen. På med ett lager till med doppade kex och avsluta med kräm igen. Låt stå i kylskåpet fram till serveringen, gärna över natten. Precis innan serveringen strös kakao över. Njut!
Vi avslutar denna gångs påsk teman med en enkel dessert som har en extra friskt smak av lime och hallon. Gott mot den söta marängvispen. Den går fort att göra och skall serveras på en gång. Servera gärna i lite mindre glas annars kan den upplevas lite för sött om det är för mycket av marängvispen. Receptet räcker till 4 mindre glas och kommer från Allt om mat.
4 ägg
1 lime frukt
2 dl hallon
4 msk + 4 msk socker
Gör så här: Fördela hallonen i 4 glas (lite mindre glas annars kan efterrätten upplevas lite för sött om det är för mycket av marängvispen). Separera äggulor från vitor. Vispa 2 äggvitor till vitt skum och tillsätt 4 msk socker, litet i taget, under fortsatt vispning. Vispa till en fast marängsmet. Vispa äggulorna med 4 msk socker till fluffig smet, för ca 5 minuter med elvisp. Skölj lime frukten noga och riv det yttersta skalen som du lägger åt sidan så länge. Pressa ut saften från limen och häll över det i äggblandningen. Fördela smeten över hallonet i de fyra glasen och spritsa på marängen. Strö över limeskal och servera. Denna efterrätt går tyvärr inte att göra så mycket i förväg, då den "smälter" gärna.