Blogg

19.04.2014 17:45

Blev påmind häromdagen om att jag inte har lagt ut recept på den citron paj som jag så många gånger har bjudit på. Därför passade jag på att göra den som efterrätt till Påsk middagen idag. Väldigt enkel recept, väldigt gott och mycket uppskattad. Köper du med dig en citron, så borde du ha alla andra ingredienser redan hemma.

Pajskal:
3 dl mjöl
125 gram smör
2 msk vatten
Fyllning:
1 1/2 dl vatten
1 msk smör
3 äggulor
1 dl socker
1 msk mjöl skal och saft av en citron
Maräng:
3 äggvitor
6 msk socker

Gör så här: Börja med degen till pajskalen. Blanda mjöl och smör i en skål och jobba ihop det med handen tills allt har välblandat. Tillsätt vattnet och fortsätt knåda för hand. Ställ degen för att vila i kylskåpet i en timme. Tryck ut den i en ugnssäker form, nagga den med en gaffel och ställ den tillbaks i kylskåpet ytterligare 10 minuter. Förgrädda pajskalen i ugnen i 15 minuter på 225 grader. Låt svalna.

Fyllningen: Koka upp vatten och smör. I en separat skål, vispa ihop äggulor och socker för ca 5 minuter. Tillsätt mjöl, vispa någon mer minut. Tillsätt nu det kokande smörvattnet, saften och rivna skalet av en citron, under vispning. Häll tillbaks allt i kastrullen och ställ tillbaks på spisen, på svag värme tills den tjocknar. Rör i hela tiden. Kyl krämen i vattenbad. Rör i då och då.

Maräng: Vispa äggvitorna till hård skum. Tillsätt sockret lite i taget och fortsätt vispa tills du har fått en fast, fin maräng.

Fyll pajskalen med krämen och ha marängen över det. Grädda pajen i ugnen för 15 minuter på 150 grader, tills marängen fått en fin färg på toppen.

17.04.2014 23:34

Önskar Er alla en riktig Glad Påsk! Kram/ Christina

17.04.2014 23:14

Jag gjorde en egen variant av mums-mums genom att ha dessa  hjärtformade i stället för runda och även lägga till färg till skumdelen innuti. Receptet är desamma som den klassiska, bara lite annan utförande.

Botten:
ett packet med smörgåsrån, ca 35 stycken
Fyllning:
9 gelatinblad,
4 1/2 dl socker,
1 dl florsocker,
1 tsk vaniljsocker,
1 äggvita,
1 1/2 dl vatten,
1 dl vatten till
några droppar karamellfärg

Glasyr:
400 gram mörk choklad,
2 msk rapsolja

Gör så här: Tryck ut hjärtformade smörgåsrån. Blötlägg gelatinbladen i en skål med kall vatten i 5 minuter. Blanda socker, florsocker, vaniljsocker, äggvita och 1 1/2 dl vatten i en stor skål. Ta upp gelatinbladen och smält dem på svag värme i en kastrull med 1 dl vatten. Var noga så att de är riktigt smälta. Häll försiktigt ner gelatinet i smeten under vispning. Vispa med köksassistant  i 30 minuter till en pösig och fast smet. För mig som hade bara en handmixer, tog 50 minuter på högsta farten. Tillsätt karamellfärgen och vispa någon mer minut. Häll smeten i en spritspåse och spritsa ut på bottnarna ända ut till kanten. Ställ i kylen eller frysen för att stelna. Gör i ordning glasyren genom att smälta chokladen över vattenbad. Rör i oljan och doppa mums-mumsen i chokladen. Strö eventuellt över kokos om du vill. Förvara i kylen eller frysen.

 

17.04.2014 22:25

Fick tidningen Hemmets Journals bakad & gott av en kollega till mig, som var fylld med bara mumsiga recept som jag kommer att försöka baka lite av. Först ut är en klassisk mums-mums, eller skumboll som den kallas norrut, eller kokosboll, eller gräddbulle som den kallas i Skåne..... den har tydligen väldigt många namn även om man menar samma sak.

Botten:
ett packet med smörgåsrån, ca 35 stycken
Fyllning:
9 gelatinblad,
4 1/2 dl socker,
1 dl florsocker,
1 tsk vaniljsocker,
1 äggvita,
1 1/2 dl vatten,
1 dl vatten till
Glasyr:
400 gram mörk choklad,
2 msk rapsolja

Gör så här: Tryck ut rundlar ur varje smörgåsrån. Blötlägg gelatinbladen i en skål med kall vatten i 5 minuter. Blanda socker, florsocker, vaniljsocker, äggvita och 1 1/2 dl vatten i en stor skål. Ta upp gelatinbladen och smält dem på svag värme i en kastrull med 1 dl vatten. Var noga så att de är riktigt smälta. Häll försiktigt ner gelatinet i smeten under vispning. Vispa med köksassistant  i 30 minuter till en pösig och fast smet. För mig som hade bara en handmixer, tog 50 minuter på högsta farten. Häll smeten i en spritspåse och spritsa ut på bottnarna ända ut till kanten. Ställ i kylen eller frysen för att stelna. Gör i ordning glasyren genom att smälta chokladen över vattenbad. Rör i oljan och doppa mums-mumsen i chokladen. Strö eventuellt över kokos om du vill. Förvara i kylen eller frysen.

12.04.2014 10:39

Hej på er! Idag har jag gjort några äggformade pops, inför den stundande Påsk firandet nästa vecka. Lite osäker dock på om de kommer att överleva så länge. Gjorde bara några få för att testa......och de går åt väldigt snabbt här hemma. Hade väldigt kul tillsammans med min dotter när vi pyntade dessa. Det kändes lite som när vi pyntar pepparkakor  till Jul.....mycket strössel på en liten kaka, men är man 5 år så är just det som är det roligaste med att hjälpa till i köket, så hon fick bestämma här.

kakrester, 200 gram vit choklad, 200 gram mjölk choklad, pynt

Gör så här: Smula kakrester i en skål (jag har använd citron muffinsar) och blanda ihop med den smälta vita chokladen. Forma till små ägg och trä de på lollipops pinnar. Bra tips  här är att doppa pinnarna i lite choklad innan du sticker in de. Då håller de sig på plats bättre. Lägg dessa i frysen i någon halv timme innan du doppar de i mjölkchokladen. Pynta så som du önskar och sen är det klart.

05.04.2014 13:37

Min son är ganska förtjust i marshmallow fluff och sist jag köpte en sån burk, såg jag ett recept på etikettens baksidan. Ett recept som gick väldigt snabbat att göra på en fudge som bara smälter i munnen. Och det bästa av allt var att man inte behövde använda ugnen för det (men tankte på att jag inte har en just nu :) ). Väldigt gott och väldigt enkelt.

2 1/2 dl socker,

50 gram smör,
200 gram kondenserad mjölk,
1 burk marshmallow fluff (213 gram),
3/4 tsk salt,
3/4 tsk vanilj extrakt,
200 gram mjölk choklad.
Gör så här: Lägg i en kastrull: socker, smör, kondenserad mjölk, marshmallow fluff, salt och blanda väll över låg värme på spisen. Koka upp på medel värme medan du rör i hela tiden. Låt koka i 5 minuter under konstant vispning (viktigt). Ta bort från spisen och tillsätt vaniljen och chokladen som du har hackat i små bitar. Rör i tills chokladen har smält och häll över det i en form på ca 25x25cm som du klätt med bakplåtspapper. Låt kallna helt och dela sen i små bitar. Enkelt och gott!

05.04.2014 12:44

Snart är det Påsk och det förknippar man bl.a. med färgen gul.....just den färg jag tycker allra minst om. Vet inte varför, men jag har aldrig tyckt om det. Äger inga kläder i den färgen, ingen inredning och det skulle bli rena katastrofen om någon gul blomma skulle ta rot i min trädgård.....Man är bra konstig ibland.....Men, men....nu gjorde jag ett försök att för Påskens skull, baka något i den färgen i alla fall....och valet föll på några halvgula Påsk marshmallows....

Du behöver nedan ingredienser gånger 2, om du vill göra två satser som jag har gjort här; en vit och en gul.

4 1/2 tsk gelatin pulver,
1,3 dl kallt vatten,
2 dl socker,
130-140 ml flyttande glukos,
0.7 dl extra vatten,
2 tsk vanilj extrakt.

Gör så här: Blanda gelatin pulvret med 1,3 dl kall vatten med en sked och låt det stå åt sidan så länge, i en skål som tål att värmas i mikron senare. I en kastrull, blanda 2 dl socker med hälften av glukosen (ca 70 ml) och det extra vattnet (0,7 dl). Värm upp på medel värme tills det nått 120 grader. Ta fram gelatin röran och värm upp i mikron i 30 sekunder. I  en separat skål, häll över resterande glukos (ca 70 ml) och tillsätt det varma gelatinet som du har precis värmt i mikron. Vispa på lägsta farten i några minuter. När socker på spisen har nått 120 grader, ta och häll försiktigt över det i gelatin och glukos röran, medan du fortfarande vispar på lägsta farten. Öka till medel hastighet och vispa i 5 minuter. Efter 5 minuter, öka hastighet till det högsta och tillsätt vanilj extrakten. Vispa i 5 minuter till och så är du klar. Häll över marshmallow fluffen i en smord form på ca 25x35cm. Gör det fort eftersom den har en förmåga att stelna väldigt fort. Låt det vila nu börja från början med att göra en sats till. Denna gång tillsätter du några droppar gul hushållsfärg (eller annat färg för den delen) tillsammans med vanilj extrakten på slutet. Häll över den gula marshmallow fluffen på den vita och strö över lite florsocker. Låt vila i 10 minuter och sen är det bara att vända över den på ett bakplåtspapper, dela i önskad storlek och rulla alla bitar i florsocker . Lycka till!

02.04.2014 18:45

Jag har två älsklingar i min familj som verkligen älskar marshmallows. Provade en ganska enkel recept som jag hittade hos norska Manuella från Passionforbaking. Valde att göra två satser, en vit och en rosa. Till den vita, använde jag silikonmatta för makroner för att göra dessa söta knappar. Den rosa satsen använde jag till att sätta ihop knapparna så att de ser ut som makroner. Av det som blev över blev det några hjärtan som jag täckte med rosa socker. Väldigt kul att göra marshmallow....alla i familjen åt de nästan direkt ifrån plåten innan de ens hann stelna. Och stelna gör de väääääldigt fort, så det gäller att vara snabb på handen när man spritsar ut dessa. Efter första satsen blev det väldigt stökigt i köket.......andra satsen gick betydligt bättre och min son fick döpa dessa till macaroons marshmallows.

Du behöver nedan ingredienser gånger 2, om du vill göra två satser som jag har gjort här, en vit och en rosa.

4 1/2 tsk gelatin pulver,
1,3 dl kallt vatten,
2 dl socker,
130-140 ml flyttande glukos,
0.7 dl extra vatten,
2 tsk vanilj extrakt.

Gör så här: Blanda gelatin pulvret med 1,3 dl kall vatten med en sked och låt det stå åt sidan så länge, i en skål som tål att värmas i mikron senare. I en kastrull, blanda 2 dl socker med hälften av glukosen (ca 70 ml) och det extra vattnet (0,7 dl). Värm upp på medel värme tills det nått 120 grader. Ta fram gelatin röran och värm upp i mikron i 30 sekunder. I  en separat skål, häll över resterande glukos (ca 70 ml) och tillsätt det varma gelatinet som du har precis värmt i mikron. Vispa på lägsta farten i några minuter. När socker på spisen har nått 120 grader, ta och häll försiktigt över det i gelatin och glukos röran, medan du fortfarande vispar på lägsta farten. Öka till medel hastighet och vispa i 5 minuter. Efter 5 minuter, öka hastighet till det högsta och tillsätt vanilj extrakten. Vispa i 5 minuter till och så är du klar. Försök att få hela smeten in i en spritspåse (med rund tip)på en gång, eftersom det är väldigt svårt att fylla på påsen efteråt. Det blir väldigt kladdigt och dessutom stelnar smeten vääääldigt fort, så allt i på en gång. Spraya en silikon matta för makroner med matfett och spritsa små knappar av fin marshmallow. Strö över de lite florsocker och låt de vila i ca 5 minuter. Nu är de klara och lätta att lossna ifrån silikon mattan. Rulla de i florsocker och sen är det bara att börja från början och göra en sats till. Denna gång tillsätter du några droppar röd hushållsfärg (eller annat färg för den delen) tillsammans med vanilj extrakten på slutet. Sätt ihop de vita marshmallows knapparna med en liten klick rosa i mitten och rulla igen i florsocker. Jag fick lite rosa fluff kvar och gjorde några hjärtan som jag strödde rosa socker på. Du kan använda vilka formar du vill, det enda viktiga här är att smörja dessa formar ordentligt, annars får du aldrig ut marshmallowsen i fin form. Lycka till!

29.03.2014 11:40

Det blir inte mycket bakande idag, då vi har en underbar fin vår dag som vi skall försöka njuta av. Men till barnens glädje blev det bakad choklad kakor tidigt imorse som kommer att bli perfekta till lördags myset ikväll. Dessa påminner en hel del i smak med en kladdkaka och bevarar du de i en tät box, kommer de att hålla sig mjuka. Det underbara fatet som kakorna ligger på köpte jag på Nice butiken på Marieberg i Örebro, en av mina favorit inredningsbutiker. Ha en fin lördag alla och njut av solen!

600 gram mjölkchoklad,
ca 6 dl mjöl,
6 ägg,
5 1/2 dl socker,
3 msk kakao,
1/2 tsk bakpulver,
1/2 tsk salt,
150 gram smör,
1msk vaniljextrakt,
300 gram choklad knappar.

Gör så här: Smält de 600 gram med choklad och låt det svalna lite. I en skål, blanda ihop mjöl, kakao, bakpulver och salt. I en annan skål, vispa sockret med smör i 3-4 minuter. Tillsätt äggen och fortsätt vispa. Tillsätt även den mjuka chokladen och fortsätt vispa för 3-4 minuter till. Häll i mjöl/kakao blandningen och slutningen, tillsätt choklad knapparna. Om du inte har några sådana, det fungerar lika bra att ha i gruvhackad choklad. Klicka ut på bakplåtspapper med en matsked. Jag lägger 9st på varje plåt, eftersom de bredder ut sig lite under gräddning. Grädda kakorna på 180 grader värme i ca 15 minuter.

23.03.2014 12:31

Igår var jag bjuden på tjejfest och överraskade tjejerna med en cappuccino tårta som är en omgjord variant av föregående Kaffe tårtan från förra veckan. Det blev en fin blandning av en väldigt len cappuccino mosse, smaksatt med päron likör och vit choklad, på en botten av jordnötts maräng och kola fyllning.......Jag uppdaterade den direkt till min absoluta favorit just nu.

Tack för en mysig kväll tjejer....och tack Maria för all det goda!

Lager 1 /ostmassa:

300 gram vit choklad,
100 gram smör,
0,5 dl cappuccino (pulver + varmt vatten),
0,5 dl päron likör,
3 ägg,
4 plattor gelatin,
1,2 dl socker (100gr) ,
1 paket Philadelphiaost (200 gram).

Lager 2 /karamell:

1,2 dl socker (100gr),
2 dl vispgrädde,
100 gram vit choklad,
40 gram smör,
70 gram saltade jordnötter

Lager 3/botten:

100 gram jordnötter,
1 dl florsocker (60 gr),
3 äggvitor,
0,6 dl socker (50 gr)

Gör så här: Börja med bottnen: Sätt ugnen på 170 grader. Kör nötterna och florsockret i en mixer. Vispa äggvitorna och sockret till maräng, rör i nött blandningen och fördela den i en springform på ca 23 cm. Grädda den i mitten av  ugnen i 25 minuter. Låt den svalna.

Karamellen: Smält sockret i en järnkastrull. Häll i vispgrädden och låt det koka under omrörning tills du får en seg, jämn fin massa. Ta av från plattan och lägg i det vita chokladen. Rör i tills den har smält och tillsätt till slut smöret. Låt karamellen svalna lite. Strö över jordnötter över marängbottnen och sen även karamellen.

Ostmassan: finhacka chokladen och smält den tillsammans med smöret. Blötlägg gelatin bladen i vatten i ca 5 minuter. Krama ur vattnet ut gelatinen efter 5 minuter och smält det i det varma cappuccino. Blanda i päron likören. Rör in i chokladblandningen: äggulorna, osten och cappuccino blandningen. Vispa äggvitorna och sockret till maräng och rör den försiktigt in i chokladblandningen. Häll över ostmassan över karamellen i springformen och låt det hela stelna i kylskåpet.

Garnera efter tycke och smak: Jag använde cappuccino våfflor som jag köpte på Ica.

Objekt: 311 - 320 av 352
<< 30 | 31 | 32 | 33 | 34 >>

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden

Free counters!