Blogg
Hipp hipp hurra....idag är det min födelsedag. Jag älskar födelsedagar....och firar det mer än gärna.....det brukar ju innebära godsaker, god sällskap och ett och annat paket.......Till dagens kalas, bjöd jag på en väldigt uppskattad cappuccino glass tårta, gjord på en mandel botten, en len cappuccino glass fyllning och toppad daim kross. Ett norskt recept, av Manuela från Passionforbaking, som jag gjort om väldigt lite och som jag mer än gärna kommer att baka igen. Ha en underbar kväll på Er! Kram från mig.
Mandelbotten:
3 dl florsocker
3 dl mandelmjöl,
5 äggvitor
några droppar citron eller lime
Gör så här: Vispa ihop äggvitorna och tillsätt florsocker lite i taget och citron/lime droppar, på slutet. Vispa i några minuter tills du får en fast skum. Vänd ner mandelmjöl och rör ihop med en slickepott till en slet massa. Klä en rund springform med bakplåtspapper, både i bottnen och på sidorna och häll i smeten. Grädda i 160 grader C i ca 35 minuter. Låt kallna helt i springformen. Ta inte bort pappret, utan gör fyllningen och häll den över.
Daim fyllning:
5 äggulor
2 hela ägg
3,5 dl florsocker
5 dl vispgrädde
5 msk cappuccino
2 tsk vanilj essens
150 gram krossad Daim
extra krossad Daim för att garnera med
Gör så här: Vispa äggulor, hela ägg och florsocker i ca 10 minuter. I en separat skål, vispa grädden till fluffig. Häll över äggsmeten och blanda försiktigt allt med en slickepott. Tillsätt cappuccino och den krossade Daimen. Blanda försiktigt igen och ställ fyllningen i frysen för en halv timme innan du häller över den över bottnen. Ställ tårtan i frysen någon timme och sen strö över krossad Daim. Den måste hinna stelna lite innan du gör det, annars sjunker Daimen i fyllningen. Frys in den över natten eller längre. Serveras direkt ifrån frysen, behöver inte tinas något innan. Lycka till!
Idag har jag gjort den italienska desserten Tiramisu på ett mycket enkelt sätt. Tira mi sù betyder ungefär ’pigga upp mig’, vilket kommer av att rätten innehåller kaffe, som är uppiggande. En krämig dessert som kombinerar choklad, kaffe, savoiardi kex och mascarpone.
Ryktena säger att den goda desserten kom till på 60 talet i en restaurang vid namn ’Treviso’s Ristorante El Toula’ i just staden Treviso. Ett annat rykte säger att Tiramisu kan spåras ända bak till 1600-talet och att den togs fram av Sienas främsta konditor, som en gåva till Cosimo III dei
Medici, som var mycket svag för sötsaker. Hur som helst så går den att laga på väldigt många sätt, men här har jag valt att ta med en mycket enkel recept som inte alls tar mycket tid att laga. Trevlig helg på er alla!
Receptet är för 4 personer. Kan lagas i glas som jag gjort eller i en form på ca 15x20cm.
2 ägg
4 msk socker
2 msk valfritt likör (Amaretto är mest vanligt. Jag använder dock päron likör)
250 gram mascarpone ost
12 st savoiardikex
1,5 dl starkt kaffe (jag använder capuccinno)
2 msk kakao
Gör så här: Dela äggen. Häll äggvitorna i en vispskål. Lägg äggulorna i en annan skål och tillsätt sockret. Vispa sedan till en jämn och ljusgul smet. Tillsätt mascarpone och likör och rör ner försiktigt till en jämn blandning. Om du använder elvisp, ta på lägsta hastighet. Vispa äggvitorna till en fast skum och vänd försiktigt ner det i sockersmeten med en slikkepott. Rör till en jämn smet.
Häll kaffet i en vid, djup tallrik som är tillräklig stor för att få plats att doppa kexet i. Doppa kexet i kaffet. Tänk på att doppa bara en kort stund, 1-2 sekunder, bara på undersidan av kexet. Det skall inte bli genomblött, kexet suger snabbt åt sig vätskan. Lägg en första lager av doppade kex i bottnen av formen/glaset. Bred ut hälften av mascarpone krämen. På med ett lager till med doppade kex och avsluta med kräm igen. Låt stå i kylskåpet fram till serveringen, gärna över natten. Precis innan serveringen strös kakao över. Njut!
Vi avslutar denna gångs påsk teman med en enkel dessert som har en extra friskt smak av lime och hallon. Gott mot den söta marängvispen. Den går fort att göra och skall serveras på en gång. Servera gärna i lite mindre glas annars kan den upplevas lite för sött om det är för mycket av marängvispen. Receptet räcker till 4 mindre glas och kommer från Allt om mat.
4 ägg
1 lime frukt
2 dl hallon
4 msk + 4 msk socker
Gör så här: Fördela hallonen i 4 glas (lite mindre glas annars kan efterrätten upplevas lite för sött om det är för mycket av marängvispen). Separera äggulor från vitor. Vispa 2 äggvitor till vitt skum och tillsätt 4 msk socker, litet i taget, under fortsatt vispning. Vispa till en fast marängsmet. Vispa äggulorna med 4 msk socker till fluffig smet, för ca 5 minuter med elvisp. Skölj lime frukten noga och riv det yttersta skalen som du lägger åt sidan så länge. Pressa ut saften från limen och häll över det i äggblandningen. Fördela smeten över hallonet i de fyra glasen och spritsa på marängen. Strö över limeskal och servera. Denna efterrätt går tyvärr inte att göra så mycket i förväg, då den "smälter" gärna.
Blev påmind häromdagen om att jag inte har lagt ut recept på den citron paj som jag så många gånger har bjudit på. Därför passade jag på att göra den som efterrätt till Påsk middagen idag. Väldigt enkel recept, väldigt gott och mycket uppskattad. Köper du med dig en citron, så borde du ha alla andra ingredienser redan hemma.
Pajskal:
3 dl mjöl
125 gram smör
2 msk vatten
Fyllning:
1 1/2 dl vatten
1 msk smör
3 äggulor
1 dl socker
1 msk mjöl skal och saft av en citron
Maräng:
3 äggvitor
6 msk socker
Gör så här: Börja med degen till pajskalen. Blanda mjöl och smör i en skål och jobba ihop det med handen tills allt har välblandat. Tillsätt vattnet och fortsätt knåda för hand. Ställ degen för att vila i kylskåpet i en timme. Tryck ut den i en ugnssäker form, nagga den med en gaffel och ställ den tillbaks i kylskåpet ytterligare 10 minuter. Förgrädda pajskalen i ugnen i 15 minuter på 225 grader. Låt svalna.
Fyllningen: Koka upp vatten och smör. I en separat skål, vispa ihop äggulor och socker för ca 5 minuter. Tillsätt mjöl, vispa någon mer minut. Tillsätt nu det kokande smörvattnet, saften och rivna skalet av en citron, under vispning. Häll tillbaks allt i kastrullen och ställ tillbaks på spisen, på svag värme tills den tjocknar. Rör i hela tiden. Kyl krämen i vattenbad. Rör i då och då.
Maräng: Vispa äggvitorna till hård skum. Tillsätt sockret lite i taget och fortsätt vispa tills du har fått en fast, fin maräng.
Fyll pajskalen med krämen och ha marängen över det. Grädda pajen i ugnen för 15 minuter på 150 grader, tills marängen fått en fin färg på toppen.
Önskar Er alla en riktig Glad Påsk! Kram/ Christina
Jag gjorde en egen variant av mums-mums genom att ha dessa hjärtformade i stället för runda och även lägga till färg till skumdelen innuti. Receptet är desamma som den klassiska, bara lite annan utförande.
Botten:
ett packet med smörgåsrån, ca 35 stycken
Fyllning:
9 gelatinblad,
4 1/2 dl socker,
1 dl florsocker,
1 tsk vaniljsocker,
1 äggvita,
1 1/2 dl vatten,
1 dl vatten till
några droppar karamellfärg
Glasyr:
400 gram mörk choklad,
2 msk rapsolja
Gör så här: Tryck ut hjärtformade smörgåsrån. Blötlägg gelatinbladen i en skål med kall vatten i 5 minuter. Blanda socker, florsocker, vaniljsocker, äggvita och 1 1/2 dl vatten i en stor skål. Ta upp gelatinbladen och smält dem på svag värme i en kastrull med 1 dl vatten. Var noga så att de är riktigt smälta. Häll försiktigt ner gelatinet i smeten under vispning. Vispa med köksassistant i 30 minuter till en pösig och fast smet. För mig som hade bara en handmixer, tog 50 minuter på högsta farten. Tillsätt karamellfärgen och vispa någon mer minut. Häll smeten i en spritspåse och spritsa ut på bottnarna ända ut till kanten. Ställ i kylen eller frysen för att stelna. Gör i ordning glasyren genom att smälta chokladen över vattenbad. Rör i oljan och doppa mums-mumsen i chokladen. Strö eventuellt över kokos om du vill. Förvara i kylen eller frysen.
Fick tidningen Hemmets Journals bakad & gott av en kollega till mig, som var fylld med bara mumsiga recept som jag kommer att försöka baka lite av. Först ut är en klassisk mums-mums, eller skumboll som den kallas norrut, eller kokosboll, eller gräddbulle som den kallas i Skåne..... den har tydligen väldigt många namn även om man menar samma sak.
Botten:
ett packet med smörgåsrån, ca 35 stycken
Fyllning:
9 gelatinblad,
4 1/2 dl socker,
1 dl florsocker,
1 tsk vaniljsocker,
1 äggvita,
1 1/2 dl vatten,
1 dl vatten till
Glasyr:
400 gram mörk choklad,
2 msk rapsolja
Gör så här: Tryck ut rundlar ur varje smörgåsrån. Blötlägg gelatinbladen i en skål med kall vatten i 5 minuter. Blanda socker, florsocker, vaniljsocker, äggvita och 1 1/2 dl vatten i en stor skål. Ta upp gelatinbladen och smält dem på svag värme i en kastrull med 1 dl vatten. Var noga så att de är riktigt smälta. Häll försiktigt ner gelatinet i smeten under vispning. Vispa med köksassistant i 30 minuter till en pösig och fast smet. För mig som hade bara en handmixer, tog 50 minuter på högsta farten. Häll smeten i en spritspåse och spritsa ut på bottnarna ända ut till kanten. Ställ i kylen eller frysen för att stelna. Gör i ordning glasyren genom att smälta chokladen över vattenbad. Rör i oljan och doppa mums-mumsen i chokladen. Strö eventuellt över kokos om du vill. Förvara i kylen eller frysen.
Hej på er! Idag har jag gjort några äggformade pops, inför den stundande Påsk firandet nästa vecka. Lite osäker dock på om de kommer att överleva så länge. Gjorde bara några få för att testa......och de går åt väldigt snabbt här hemma. Hade väldigt kul tillsammans med min dotter när vi pyntade dessa. Det kändes lite som när vi pyntar pepparkakor till Jul.....mycket strössel på en liten kaka, men är man 5 år så är just det som är det roligaste med att hjälpa till i köket, så hon fick bestämma här.
kakrester, 200 gram vit choklad, 200 gram mjölk choklad, pynt
Gör så här: Smula kakrester i en skål (jag har använd citron muffinsar) och blanda ihop med den smälta vita chokladen. Forma till små ägg och trä de på lollipops pinnar. Bra tips här är att doppa pinnarna i lite choklad innan du sticker in de. Då håller de sig på plats bättre. Lägg dessa i frysen i någon halv timme innan du doppar de i mjölkchokladen. Pynta så som du önskar och sen är det klart.
Min son är ganska förtjust i marshmallow fluff och sist jag köpte en sån burk, såg jag ett recept på etikettens baksidan. Ett recept som gick väldigt snabbat att göra på en fudge som bara smälter i munnen. Och det bästa av allt var att man inte behövde använda ugnen för det (men tankte på att jag inte har en just nu :) ). Väldigt gott och väldigt enkelt.
2 1/2 dl socker,
50 gram smör,
200 gram kondenserad mjölk,
1 burk marshmallow fluff (213 gram),
3/4 tsk salt,
3/4 tsk vanilj extrakt,
200 gram mjölk choklad.
Gör så här: Lägg i en kastrull: socker, smör, kondenserad mjölk, marshmallow fluff, salt och blanda väll över låg värme på spisen. Koka upp på medel värme medan du rör i hela tiden. Låt koka i 5 minuter under konstant vispning (viktigt). Ta bort från spisen och tillsätt vaniljen och chokladen som du har hackat i små bitar. Rör i tills chokladen har smält och häll över det i en form på ca 25x25cm som du klätt med bakplåtspapper. Låt kallna helt och dela sen i små bitar. Enkelt och gott!
Snart är det Påsk och det förknippar man bl.a. med färgen gul.....just den färg jag tycker allra minst om. Vet inte varför, men jag har aldrig tyckt om det. Äger inga kläder i den färgen, ingen inredning och det skulle bli rena katastrofen om någon gul blomma skulle ta rot i min trädgård.....Man är bra konstig ibland.....Men, men....nu gjorde jag ett försök att för Påskens skull, baka något i den färgen i alla fall....och valet föll på några halvgula Påsk marshmallows....
Du behöver nedan ingredienser gånger 2, om du vill göra två satser som jag har gjort här; en vit och en gul.
4 1/2 tsk gelatin pulver,
1,3 dl kallt vatten,
2 dl socker,
130-140 ml flyttande glukos,
0.7 dl extra vatten,
2 tsk vanilj extrakt.
Gör så här: Blanda gelatin pulvret med 1,3 dl kall vatten med en sked och låt det stå åt sidan så länge, i en skål som tål att värmas i mikron senare. I en kastrull, blanda 2 dl socker med hälften av glukosen (ca 70 ml) och det extra vattnet (0,7 dl). Värm upp på medel värme tills det nått 120 grader. Ta fram gelatin röran och värm upp i mikron i 30 sekunder. I en separat skål, häll över resterande glukos (ca 70 ml) och tillsätt det varma gelatinet som du har precis värmt i mikron. Vispa på lägsta farten i några minuter. När socker på spisen har nått 120 grader, ta och häll försiktigt över det i gelatin och glukos röran, medan du fortfarande vispar på lägsta farten. Öka till medel hastighet och vispa i 5 minuter. Efter 5 minuter, öka hastighet till det högsta och tillsätt vanilj extrakten. Vispa i 5 minuter till och så är du klar. Häll över marshmallow fluffen i en smord form på ca 25x35cm. Gör det fort eftersom den har en förmåga att stelna väldigt fort. Låt det vila nu börja från början med att göra en sats till. Denna gång tillsätter du några droppar gul hushållsfärg (eller annat färg för den delen) tillsammans med vanilj extrakten på slutet. Häll över den gula marshmallow fluffen på den vita och strö över lite florsocker. Låt vila i 10 minuter och sen är det bara att vända över den på ett bakplåtspapper, dela i önskad storlek och rulla alla bitar i florsocker . Lycka till!