Blogg
Lördag idag och förkläden åkte fram igen för att baka det som i Norge kallas för Kväfjordkaka. En bakelse som gav mig lite huvudbry då den inte gräddades färdigt efter 25 minuter som det stog i receptet......När den svalnade och jag försökte skära i den, insåg jag att det bara var kladd under all maräng....så, in i ugnen igen för ytterligare en halvtimme. Trodde inte skulle gå, men men...det gick fint. God blev den också, men å andra sidan är det svårt att misslycka med kombinationen av maräng, vaniljkräm och sockerkaks botten......
....och lite senare på kvällen hittade vi felet till varför gräddningen krävde så lång tid; min ugn har tydligen gått sönder och bara ena fläkten fungerar nu.......så ingen fel på receptet, inte...hahaha
Botten:
160 gram smör (rumstempererad),
2 dl socker,
6 äggulor,
0,5 dl mjölk,
3 dl mjöl,
1tsk vaniljsocker,
1 tsk bakpulver.
Fyllning:
6 äggvitor,
4 dl socker,
1 påse mandelspån
Vaniljkräm:
2 äggulor,
3dl mjölk,
3msk socker,
1,5msk potatismjöl,
1 vaniljstång.
Gör så här: Börja med att göra i ordning vaniljkrämen genom att dela vaniljstången och skrapa kärnorna i en kastrull. Blanda i de övriga ingredienserna och vispa för hand. Låt blandningen sjuda, samtidigt som du vispar, tills krämen tjocknar. Låt kallna helt. Gå vidare till att göra bottnen. Separera äggvitorna från äggulan. Rör ihop smör och socker till en vitt massa. Tillsätt växelviss de torra ingredienserna med äggulan och mjölken. Häll över smeten i en bakform på ca 30x40cm kläd med bakplåtspapper. Till sist gör du marängfyllningen: Vispa äggvitorna och tillsätt sockret lite i taget under vispning tills du får en luftig och se maräng (vispa i minst 10 minuter). Fördela marängen över botten smeten i formen och strö över mandelspån. Grädda i ca 25 minuter på 175 grader värme. Låt kakan svalna och lägg på vaniljkräm på ena halvan bara. Lyft den andra halvan över, på toppen av den första och skär ut bitar av önskad storlek. Lycka till!
Ladyfingers kan man alltid ha hemma i en box färdiga att servera till en kopp mjölkchoklad, eller varför inte garnera en tårta med. Barn brukar tycka väldigt mycket om dessa som har en förmåga att försvinna väldigt fort. Vill man göra en Tiramisu efterrätt är ladyfingers också ett måste till.
3 ägg (rumstempererade),
0,8 dl socker,
1 tsk vaniljsocker,
1/8 tsk finsalt,
3 dl mjöl,
1 msk maizena,
florsocker att strö över.
Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Separera äggvitorna från äggulorna. Vispa äggvitorna till hård skum och blanda i hälften av sockret 0,4 dl lite i taget mot slutet. Fortsätt vispa tills du fått en fin, blank maräng. I en separat skål, blanda mjöl, maizena och salt. I en tredje skål, ska äggulorna med resten av sockret och vaniljsockret vispas i ca 3 minuter. Tillsätt marrängen i äggula smeten i tre omgångar och blanda väldigt försiktigt mellan varje gång. Sila ner mjölblandningen över marängen och rör den försiktigt in. Spritsa ut ca 8 cm långa remsor på bakplåtspapper och sikta över florsocker innan du gräddar dessa i ca 10 minuter på 2oo grader värme.
Idag firade vi min söta svägerskans födelsedag och det gjorde vi såklart med tårta. Som en känd amerikansk kock och kokbokförfattare sa en gång i tiden: "A party without a cake is just a meeting". Jag bakade en choklad tårta med fyllning av citronkräm, lime curd, makroner och kläd i Dumle frostning. Garneringen gick i hennes favorit färg, limegrönt som matchade väldigt fint hennes Marimekko tapet i köket... :)....Jag använde mig av limegrön sockerpasta kläd i ätbart spets som jag också gjorde av en speciell sockerpasta, gjuten i silikon mattor som jag beställt från England. Riktigt fina.
Chokladbotten:
3 dl kakao,
3 dl ljus muscovadosocker,
7,5 dl kokande vatten,
15 dl vetemjöl,
1,5 tsk bakpulver,
4,5 tsk bikarbonat,
6 tsk vaniljsocker,
3 tsk salt,
600 gram rumstempererat smör,
6dl strösocker,
9 ägg.
Gör så här: Det blir ganska mycket smet, men om du inte har stora skålar, kan du alltid ta och göra bottnarna i två omgångar. Koka upp vattnet. Blanda kakao och muscovadosockret tills det löst upp. Ställ åt sidan och låt svalna lite. Blanda i en skål mjöl, bakpulver, bikarbonat, vaniljsocker och salt. I en annan skål, vispa smör och socker krämigt. Tillsätt ett ägg i taget och vispa. Varva sedan med en skopa av mjölblandningen och en del av kakaoblandningen (se till att avsluta med kakaoblandningen) Fortsätt så tills allt är blandat i skålen. Häl ner i två insmorda och mjölad form på 20-23 cm och en på 15 cm. Grädda i minst 40-50 minuter på 175 grader. Känn av med en sticka innan du tar ut kakan. Nedre bottnet är av 3 lager och likaså den övre. Jag tog en av de stora bottnarna och skar ut till mindre för att få 3 av varje.
Citron kräm:
2 dl florsocker,
115 gram smör,
100 gram vit choklad,
några droppar vanilj extrakt,
lite citron saft och skal.
Gör så här: Häll florsocker i en skål tillsammans med smöret. Det är viktigt att smöret är rumsvarm. Vispa ihop tills du får en ljus och fluffy kräm. Smällt den vita chokladen och häll den över krämen. Vispa tillsammans i några minuter. Tillsätt vanilj extrakten och citronen.
Dumle frostning:
2 dl grädde,
200 g Dumle godisar,
150 gram mjölkchoklad,
120 gram smör,
5 dl florsocker,
6 msk kakao,
2 tsk kokande vatten.
Gör så här: Häll grädde i en kastrull och värm upp. Rör ner hackad choklad och godis och fortsätt röra tills allt har smält. Ställ blandningen i kylen i 30-60 minuter så den blir ungefär rumsvarm. Vispa rumstempererat smör till väldigt fluffigt. Häll i florsocker, kakao och det kokande vattnet. Rör om. Ta ut chokladblandningen från kylen och häll ner i smörkrämen. Vispa tills allt är väl blandat. Upplevs frostningen för rinnig, kan du tillsätta lite mer florsocker eller ställa den i kylskåpet en stund.
Sätt ihop bottnarna med citronkräm, limecurd, och eftersom jag hade några rosa makroner kvar, använde jag även ett lager av dessa. Klädde tårtan med Dumle frostning och garnerade med sockerpasta och ätbar spets som jag gjutit i silikon formar.
Provade en ny fyllning till dessa makroner, en passionsfrukt kräm som blev väldigt god i smaken. Konsistensen på krämen däremot blev lite för elastiskt för mig och fröna ifrån passionsfrukten störde mig lite.... Gott och kul att prova något nytt, men kommer nog att hålla mig till smörkräm tror jag i framtiden. Satsen ger ca 50 stycken makroner.
Makroner:
0,4 dl socker (ca 35 gram),
4 äggvitor,
1,8 dl socker (150 gram) till sockerlag,
1/2 dl vatten till sockerlag,
3 dl mandelmjöl (150 gram),
2,5 dl florsocker (150 gram),
några droppar grön hushållsfärg
Passionsfrukt kräm:
6 stycken passionfrukter,
70 gram glukos,
1 dl socker (75 gram),
2 gelatin blad.
Gör så här: Vispa 2 av äggvitorna till hård skum. Tillsätt 0,4 dl socker och fortsätt vispa. I en kastrull separat, blanda 1,8 dl socker med vattnet och koka upp till 118 grader. Häll sockerlaget över marängen lite försiktigt, men inte altför sakta för då stelnar sockerlaget på kastrullen. Försök att hälla den snabbt och inte helt på marängen, utan lite mer på kanten. Fortsätt vispa i ca 8 minuter till. I en separat skål, blanda mandelmjöl, florsocker, resten av äggvitorna (2 stycke, ovispade) och hushållsfärgen. Blanda väl med en slickepott och vänd ner det i marängblandningen. Rör ihop och klicka ut på en makron matta av silikon, eller på en bakplåtspapper. Låt makronerna vila i minst en halv timme innan du gräddar i mitten av ugnen i 12-15 minuter på 160 grader. Gräddar du på bakplåtspapper, kan dessa tas av direkt efter att de svalnat lite. Bakar du på silikon mattor, är det bäst att vänta lite längre. Jag låter de vara kvar där över natten.
Gör i ordning krämen enligt följande: Börja med att skrapa ur fruktköttet av 3 st passions frukter. Lägg det i en kastrull på spisen tillsammans med sockret och hälften av glukosen (35 gram). Värm detta till ca 150 grader. Jag stannade på 120 och kanske därför inte fick så bra resutat på min kräm. Lägg gelatin bladen i kallt vatten i ca 5 minuter. Ta och skrapa ut fruktköttet ut de resterande 3 passion frukterna och blanda det med resten av glukosen i en skål. När fruktlaget från spisen har nått 150 grader, tillsätt gelatinen som du kramat all vatten ur. Rör ihop detta väldigt väl. Tillsätt nu den andra blandningen av frukt och glukos och börja vispa. Det kan ta en liten stund, men det kommer att bli en kräm av den så småningom. Använd den för att sätta ihop makronerna.
Det roliga med makroner är alla dessa härliga färger tycker jag. Sen är ju just dessa med citronsmak lite extra goda. Det söta och det syrliga passar väldigt bra ihop. En sats ger ca 50 stycken och precis lagom för att fylla 2st silikon mattor för makroner, eller 2 plåtar.
Makroner:
0,4 dl socker (ca 35 gram),
4 äggvitor,
1,8 dl socker (150 gram) till sockerlag,
1/2 dl vatten till sockerlag,
3 dl mandelmjöl (150 gram),
2,5 dl florsocker (150 gram),
några droppar röd hushållsfärg
Citron kräm:
2 dl florsocker,
115 gram smör,
100 gram vit choklad,
några droppar vanilj extrakt,
lite citron saft och skal.
Gör så här: Vispa 2 av äggvitorna till hård skum. Tillsätt 0,4 dl socker och fortsätt vispa. I en kastrull separat, blanda 1,8 dl socker med vattnet och koka upp till 118 grader. Häll sockerlaget över marängen lite försiktigt, men inte altför sakta för då stelnar sockerlaget på kastrullen. Försök att hälla den snabbt och inte helt på marängen, utan lite mer på kanten. Fortsätt vispa i ca 8 minuter till. I en separat skål, blanda mandelmjöl, florsocker, resten av äggvitorna (2 stycke, ovispade) och hushållsfärgen. Blanda väl med en slickepott och vänd ner det i marängblandningen. Rör ihop och klicka ut på en makron matta av silikon, eller på en bakplåtspapper. Låt makronerna vila i minst en halv timme innan du gräddar i mitten av ugnen i 12-15 minuter på 160 grader. Gräddar du på bakplåtspapper, kan dessa tas av direkt efter att de svalnat lite. Bakar du på silikon mattor, är det bäst att vänta lite längre. Jag låter de vara kvar där över natten.
Gör i ordning citron krämen enligt följande: Häll florsocker i en skål tillsammans med smöret. Det är viktigt att smöret är rumsvarm. Vispa ihop tills du får en ljus och fluffy kräm. Smällt den vita chokladen och häll den över krämen. Vispa tillsammans i några minuter. Tillsätt vanilj extrakten och citronen. Använd krämen till att sätta ihop makronerna.
Fick en fråga nu i veckan om makroner och blev samtidigt påmind om att det var länge sedan jag bakat några sådana. Trenden för dessa små franska sötsaker har slagit som en bomb i Sverige för några år sedan och kan varieras i både smak och färg till oändlighet. Jag har testat några olika recept under åren men för ett år sedan, gjorde jag en liten test på mina vänner; jag tog och bakade några makroner från färdig mix som finns att köpa i de flesta butiker nu och även några som jag bakade från grunden. La alla blandade på ett fat och bara väntade på att se om någon skulle känna någon skillnad. Det gjorde de inte, vilket jag tyckte var jätte kul..... Vet dock fortfarande inte om jag skall ta det som ett dåligt betyg för det jag bakade själv eller som ett väldigt bra betyg till det makron mix jag köpte .... :) ......Här kommer i alla fall förslag på recept om du vill baka från grunden. ca 50st.
Makroner:
0,4 dl socker (ca 35 gram),
4 äggvitor,
1,5 dl socker (150 gram) till sockerlag,
1/2 dl vatten till sockerlag,
3 dl mandelmjöl (150 gram),
3 msk kakao,
2 dl florsocker (135 gram)
Kolakräm:
2,8 dl socker (225 gram),
0.65 dl vatten,
0,8 dl vispgrädde (85 gram),
1 tsk vaniljextrakt,
70 gram smör.
Gör så här: Vispa 2 av äggvitorna till hård skum. Tillsätt 0,4 dl socker och fortsätt vispa. I en kastrull separat, blanda 1,5 dl socker med vattnet och koka upp till 118 grader. Häll sockerlaget över marängen lite försiktigt, men inte altför sakta för då stelnar sockerlaget på kastrullen. Försök att hälla den snabbt och inte helt på marängen, utan lite mer på kanten. Fortsätt vispa i ca 8 minuter till. I en separat skål, blanda mandelmjöl, florsocker, kakao och resten av äggvitorna (2 stycke, ovispade). Blanda väl med en slickepott och vänd ner det i marängblandningen. Rör ihop och klicka ut på en makron matta av silikon, eller på en bakplåtspapper. Låt makronerna vila i ett par timma innan du gräddar i nedre delen av ugnen i 15 minuter på 150 grader. Gräddar du på bakplåtspapper, kan dessa tas av direkt efter att dessa svalnat lite. Bakar du på silikon mattor, är det bäst att vänta lite längre. Jag låter de vara kvar där över natten.
Gör i ordning kolakrämen enligt följande: Häll vatten och socker i en kastrull på spisen på medelvärme tills sockret har blivit upplöst. Höj sedan till högsta värmen och koka utan att röra i den tills dess att blandningen har fått en fin karamellfärg, ca 185 grader C. Ta av kastrullen ifrån värmen och tillsätt vispgrädden. Vispa fort så det inte bildas klumpar. Tillsätt även vaniljextrakt och till slut smöret. Ställ tillbaks kastrullen på spisen på lägsta värmen och rör tills smöret har smällt helt. Låt krämen kallna och använd sen för att sätta ihop makronerna.
Jag är egentligen inte så jätte förtjust i små kakor, men eftersom jag fick en väldigt kul stämpel i present för ett litet tag sedan, bestämde jag mig för att testa några. Det gällde att hitta på en deg som inte reste sig så mycket under gräddningen så att bokstäverna inte skulle gå ihop..........och hittade en som blev lite halvt ok tycker jag. Servera gärna kakorna med ett glas mjölk till eller varför inte varm choklad... :)
5 dl vetemjöl,
1 dl socker,
2 tsk vaniljsocker,
200 g smör,
lite riven citron skal.
Gör så här: Hacka samman alla ingredienser till degen. Knåda lite för hand. Gör små bollar av degen i önskad storlek och platta till dessa med fingrarna eller med en kakstämpel som jag har gjort här. Lägg på en bakplåt kläd med bakplåtspapper och grädda i ugnen i ca 10 minuter.
Är det helg och vi är hemma, vill jag gärna känna lukten av nybakat bröd i huset. Idag blev det några bullar bakade på franskbröd deg.
125 gram smör,
3 dl mjölk,
3 dl vatten,
50 gram jäst,
3 msk socker,
1/2 tsk salt,
1 1/2 tsk bakpulver,
14 dl mjöl,
ägg till pensling
Gör så här: Smält smöret och rör ner mjölk och vatten. Låt bli fingervarmt. Smula ner jästen i en bunke och rör ner vätskan. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt socker, salt bakpulver och mjölet. Degen skall bli lagom fast. Baka ut till ca 30 bullar. Låt jäsa under bakduk, på plåt i 40 minuter. Vispa upp ägg och pensla bullarna med det. Grädda i 250 grader i ca 8 minuter.
Buffé är något jag gärna bjuder på och dessa mini pajer är alltid ett måste där. Så har det varit i många, många år nu. Jag tror att många i min familj och bland mina vänner, skulle se väldigt förvånade ut om dessa saknades någon gång. Väldigt uppskattade, väldigt goda och fyllningen kan varieras efter smak och humör.......
Skal:
2 1/2 dl vetemjöl,
75 gram smör,
3/4 dl Kesella Mager kvarg
Fyllning:
100 gram kassler,
200 gram champinjoner,
3 ägg,
2 dl vispgrädde,
1 dl mjölk,
1/2 tsk salt,
1 krm svartpapper,
2 dl riven ost
Gör så här: Hacka ihop mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt Kesella och arbeta snabbt ihop degen. Tryck ut degen i små pajformar ( eller muffinsformar, ca 16 stycken). Ställ in formarna i kylskåpet och låt vila ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Hacka kassler och fräs champinjonerna. Vispa ihop ägg, grädde, mjölk, salt, papper och ost. Fördela kassler och champinjoner i pajskalen. Häll över äggstanningen. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Servera pajerna ljumma.
En regning, risig dag är det väldigt gott att bjuda på en ryckande varm soppa. Det gör vi allt för sällan tyvärr, men när det väl görs, är det väldigt gott med något nybakat till. Jag provade att baka in sparris denna gång och resultatet blev smaskens gott...... Smaken är dock väldigt beroende av vilken typ av ost du väljer..
2 paket plattor smördeg,
1 knippe sparris (ca 10 stycken),
1 dl riven ost,
olivolja,
salt, peppar
Gör så här: Skär bort den träiga nedre delen av sparrisen och skal vid behov. Knyt ihop den och koka i sjudande, lättsaltad vatten i ca 3-4 minuter. Sparrisen skall inte vara helt genomkokt eftersom den även skall in i ugnen. Kyl ner och låt svalna en stund. Lägg fram smördegsplattorna. Finriv osten och strö över smördegen. Fördela sparrisen ovanpå osten, salta och peppra. Rulla in varje sparris i ca 5 cm smördeg. Fäst ihop rullarna med lite olivolja och lägg de en kläd bakplåt. Grädda i ugnen i ca 10 minuter på 200 grader, eller tills de får en fin gyllenbrun färg.