Blogg
Barnen önskade sig inbakad korv igen till dagens lunch, så vi provade ett nytt sätt att göra dessa på. Såg några bilder på nätet för ett tag sedan och blev lite nyfiken. Korv och bröd behöver inte alltid vara så tråkigt som det brukar göra annars.
12 korvar,
60 gram smör,
1,5 dl mjölk,
1,5 dl vatten,
25 gram jäst,
1 msk socker,
lite salt,
1 tsk bakpulver,
6-7 dl mjöl,
ägg till pensling
Gör så här: Smält smöret och rör ner mjölk och vatten. Låt bli fingervarmt. Smula ner jästen i en bunke och rör ner vätskan. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt socker, salt, bakpulver och så mycket mjöl att degen blir lagom fast. Kavla ut till 3 runda bitar (som en rund pizza). Dela varje rund del i 4 slice. Rulla en korv i taget i varje slice deg och låt jäsa under bakduk i 40 minuter. Pensla med vispat ägg och grädda i ca 8 minuter på 250 grader värme.
Om man är i gång och skall baka inbakade prinskorvar som jag visat i föregående inlägg, kan man passa på och dubbla degsatsen för att även baka ett par baguetter. Det blev riktigt gott med både ost och frön på dessa. Testa gärna! Receptet nedan räcker till 2-3 baguetter.
25 gram jäst,
3 dl vatten,
1 ägg,
2 msk olivolja,
500 gram mjöl,
1 tsk salt,
ägg till pensling,
riven ost eller frön till garnering.
Gör så här: Lös upp jäst i 37 grader uppvärmt vatten. Rör i ägg och olja. Tillsätt mjöl och salt, blanda väl och låt jäsa under duk i en halv timme. Dela degen till 2-3 delar och forma till baguetter. Lägg på plåtar klädda med bakplåtspapper och låt jäsa igen en halv timme. Pensla med ägg och toppa med frön eller ost, eller varför inte både och. Gräddas i ca 20 minuter på 225 grader.
Inte så sött, men väldigt gott.....
Förra veckan hade barnen sportlov och på söndag packade vi bilen för att ta oss till Branäs för en vecka skidåkning. En liten bit att åka från där vi bor och vad kan man ha med sig bäst som matsäck i bilen om inte inbakade prinskorvar. Dessa bakade jag på morgonen och det doftade ljuvligt i bilen. Dom få som var kvar när vi anlände till Branäs, tog vi med oss och värmde på grillen i backen dagen efter. Jättegott!
25 gram jäst,
3 dl vatten,
1 ägg,
2 msk oliveolja,
500 gram mjöl,
1 tsk salt,
2 pkt prinskorvar,
ägg till pensling,
riven ost eller frön till garnering
Gör så här: Lös upp jäst i 37 grader uppvärmt vatten. Rör i ägg och olja. Tillsätt mjöl och salt, blanda väl och låt jäsa under duk i en halv timme. Dela upp degen i 4 delar. Kavla ut varje del i avlånga remsor. Ta en prinskorv i taget, lägg den på degremsan så att den sticker ut någon centimeter på ena sidan, rulla i deg och skär loss när du kommit runt med degen. Fortsätt på samma sätt med alla korvar. Lägg på plåtar klädda med bakplåtspapper och låt jäsa igen en halv timme. Pensla med ägg och toppa med frön eller ost, eller varför inte både och. Gräddas i 12 minuter på 225 grader.
Här kommer ett tredje förslaget på hur man kan använda grundsatsen till Kola tårtan på. I stället för att göra Kola cupcakes, valde jag att ta den satsen och fördela i små formar (som du ser på bild nedan), och grädda dom på samma sätt som cupcakesen. Storleksmässigt blir de ungefär detsamma, men delade i två, fyllda med lite vaniljkräm och garnerade med lite frukt......så har vi helt plötsligt en helt nytt dessert. Gott och enkelt! Kom ihåg att satsen nedan är beräknad för en mini Kola Tårta på 15 cm i diameter och 6 st Lager på lager bakelser.
Botten:
2 ägg,
3 dl socker,
2 msk kakao,
3 dl vetemjöl,
2 tsk bakpulver,
50 gram smör,
1 1/2 kokande vatten
Kolan:
50 gram smör,
1 1/2 dl socker,
3 tsk vaniljsocker,
1 1/2 dl vispgrädde
Gör så här: Koka upp vatten och smör först. Vispa ihop ägg och socker. I en separat skål, blanda ihop kakao, vetemjöl och bakpulver. Häll över det vispade ägg och sockret i mjölblandningen och blanda väl. Tillsätt till slut det kokande vattnet med smör. Häll över i små formar och grädda i 175 grader i ca 20 minuter. Låt kallna medan du gör kola fyllningen. Den gör du genom att koka ihop alla ingredienser till det tills kolan blir lite seg.
Dela de små bakelserna i två, fyll på med lite vaniljkräm och toppa med lite färskt frukt.
Här kommer huvud receptet på kola tårtan som jag använde till 3 olika desserter. En sats ger en tårta på 24 cm diameter, eller så som jag har gjort här, en mini tårta på bara 15 cm (ser dock större ut på bild än vad det är i verkligheten) och resten av smeten bakade jag 6 st muffins av. En väldigt god tårta och saftig om den får stå framme en liten stund innan servering.
Botten:
2 ägg,
3 dl socker,
2 msk kakao,
3 dl vetemjöl,
2 tsk bakpulver,
50 gram smör,
1 1/2 kokande vatten
Kolan:
50 gram smör,
1 1/2 dl socker,
3 tsk vaniljsocker,
1 1/2 dl vispgrädde
Gör så här: Koka upp vatten och smör först. Vispa ihop ägg och socker. I en separat skål, blanda ihop kakao, vetemjöl och bakpulver. Häll över det vispade ägg och sockret i mjölblandningen och blanda väl. Tillsätt till slut det kokande vattnet med smör. Häll över i en smord springform och grädda i 175 grader i ca 40 minuter. Låt bottnen kallna medan du gör kola fyllningen. Den gör du genom att koka ihop alla ingredienser till det tills kolan blir lite seg.
Dela bottnen i två delar. Sätt ihop tårtan med fyllning i mitten och över den. Denna gång garnerade jag med ljusa och mörka Lady fingers. Lycka till!
Tänkte visa igen hur man lätt kan fixa 3 olika desserter av en och samma sats. Gjorde en sats av Kolatårta, men använde en form på bara 15cm i diameter till själva tårtan (blev en liten mini tårta) vilket gjorde att jag hade smet över till dessa underbara cupcakes och ytterligare en efterrätt som jag kommer att visa lite senare. Receptet nedan är för en Kolatårta på 24 cm i diameter, ELLER, en liten tårta på 15 cm + 6st cupcakes.
Botten:
2 ägg,
3 dl socker,
2 msk kakao,
3 dl vetemjöl,
2 tsk bakpulver,
50 gram smör,
1 1/2 kokande vatten
Kolan:
50 gram smör,
1 1/2 dl socker,
3 tsk vaniljsocker,
1 1/2 dl vispgrädde
Gör så här: Koka upp vatten och smör först. Vispa ihop ägg och socker. I en separat skål, blanda ihop kakao, vetemjöl och bakpulver. Häll över det vispade ägg och sockret i mjölblandningen och blanda väl. Tillsätt till slut det kokande vattnet med smör. Häll över i muffins papper och grädda i 175 grader i ca 20 minuter. Låt cupcakesen kallna medan du gör kola glasyren. Den gör du genom att koka ihop alla ingredienser till det tills kolan blir lite seg.
Toppa cupcakesen med kolan och garnera efter tycke och smak. Jag använde sockerblommor som jag gör själv på sockerpasta.
Önskar Er alla en härlig Alla hjärtans dag!
Här kommer en favorit i repris. Fortfarande samma sats som Hjärtan på tråd....men eftersom jag köpte några nya mönstrade silikon mattor, kände jag för att baka den på nytt. Denna gång använde jag socker pasta i stället för marsipan som lock....
200 gram smör,
4 ägg,
5 dl socker,
2 tsk vaniljsocker,
2 krm salt,
1 dl kakao,
3 dl vetemjöl,
socker pasta i valfritt färg,
lite frukt sirap och florsocker till att fästa locket.
Gör så här: Smält smöret. Klä en ugnsform med bakplåtspapper. Vispa ägg och socker, använd gärna elvisp. Blanda i vetemjöl, kakao, salt och det smälta smöret och rör till en jämn smet. Tillsätt vaniljsocker. Bred ut smeten i en ugnsform. Grädda mitt i ugnen i 200 grader, ca 20-25 minuter.
Låt svalna helt och använd gärna pepparkaksformar för att skära ut önskad form ( jag valde hjärtan). Kavla ut socker pastan på silikonmatta eller med mönstrade kavlar och skär ut samma former som bottnen. Sätt ihop kakorna och locken med lite frukt sirap blandat med florsocker. Går att använda vaniljkräm eller smörkräm istället, för att sätta ihop kakorna......
Jag kan inte få nog av hjärtformade kakor och bakelser, speciellt när det skall bakas till Alla Hjärtans dag. Samma botten som till Hjärtan på tråd (se föregående inlägg), men i lite mer lyxig variant.
Botten:
200 gram smör,
4 ägg,
5 dl socker,
2 tsk vaniljsocker,
2 krm salt,
1 dl kakao,
3 dl vetemjöl.
Vaniljkräm:
4 äggulor,
6 dl mjölk,
6 msk socker,
2 msk potatismjöl,
2 vaniljstänger.
Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret. Klä en ugnsplåt med bakplåtspapper. Vispa ägg och socker, använd gärna elvisp. Blanda i vetemjöl, kakao, salt och det smälta smöret och rör till en jämn smet. Tillsätt vaniljsocker. Bred ut kakan i långpannan med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 200 grader i ca 15 minuter. Återigen använder jag pepparkaksformar till dessa små hjärtan. Gör i ordning vaniljkrämen såhär: dela vaniljstången och skrapa i kärnorna i en kastrull. Blanda i dom övriga ingredienserna och vispa för hand. Låt blandningen sjuda, samtidigt som du vispar, tills krämen tjocknar. Låt svalna helt innan du använder det. Spritsa varje choklad botten med lite vaniljkräm och garnera enligt tycke och smak. Jag använde chokladlock gjutna i silikon formar.
Fortsätter i samma Valentine's day tema och bakar några söta hjärtan...perfekt till kaffet när man bara vill ha en liten bit......väldigt gott och väldigt söt...
Det här är ett bra exempel på hur man kan variera sig på en och samma botten sats. På en sats av denna botten, gjorde jag 3 olika kakor; Hjärtan på tråd, Heart breakers och Happy Valentine's day (se kommande två inslag). Samma botten, olika storlek och dekoration.....
200 gram smör,
4 ägg,
5 dl socker,
2 tsk vaniljsocker,
2 krm salt,
1 dl kakao,
3 dl vetemjöl.
Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret. Klä en ugnsplåt med bakplåtspapper. Vispa ägg och socker, använd gärna elvisp. Blanda i vetemjöl, kakao, salt och det smälta smöret och rör till en jämn smet. Tillsätt vaniljsocker. Bred ut kakan i långpannan med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 200 grader i ca 15 minuter. Återigen använder jag små peparkaksformar till dessa små hjärtan.
Den här helgen tänkte jag baka lite inför kommande Alla Hjärtans dag. Gelé hjärtan har jag aldrig provat förr och allt gick bra fram till att jag skulle skära ut de små hjärtformarna.....Det blev både stora och små, men idag, dagen efter, har jag fortfarande ont i fingrarna....Men fina och goda blev de och all den där lilla trixet på slutet är bortglömt.
3 dl vatten,
9 dl socker,
65 gram gelatinpulver,
30 gram citronsyra,
några droppar citronessens,
hushållsfärg i önskad färg,
finkornig socker till garneringen.
Gör så här: Blanda 1 1/2 dl vatten med sockret i en kastrull. Koka upp och låt små koka tills sockret har lösts upp. i en annan kastrull, rör du ihop gelatinpulvret med resterande 1 1/2 dl vatten. Värm upp, men var försiktigt att den inte kokar. Rör i den tills gelatinpulvret har lösts upp. Häll över det i kastrullen med sockervattnet. Tillsätt citronsyra, citronessens och till slut även hushållsfärgen. Häll smeten i en långpanna kläd med bakplåtspapper och ställ den för att stelna i ett svalt rum. När smeten har stelnat, är det klart att börja skära ut i önskad form. Jag använde små och stora pepparkaksformer. Lite segt i början, men fick in tekniken till slut. Rulla gelén bitarna i det finkorniga sockret.
....och ingenting gick till spillo....även resterna gick åt.....