Blogg
Min svägerska fyllde år i veckan och passade på att överraska henne med denna tårta gjord på 4 bottnar, fylld med vaniljkräm, lemon curd och kläd i en len mjölkchoklad frostning. Blev väldigt stora, höga bitar som gör att tårtan räcker till många personer. OBS! Recepten nedan gäller för bara EN sats, medan jag har använt 2 satser för att göra tårtan på bild.
Chokladbotten:
1 dl kakao,
1 dl ljus muscovadosocker,
2.5 dl kokande vatten,
5 dl vetemjöl,
0,5 tsk bakpulver,
1,5 tsk bikarbonat,
2 tsk vaniljsocker,
1 tsk salt,
200 gram rumstempererad smör,
2 dl strösocker,
3 ägg.
Gör så här: Koka upp vattnet. Blanda kakao och muscovadosockret tills det löst upp. Ställ åt sidan och låt svalna lite. Blanda i en skål mjöl, bakpulver, bikarbonat, vaniljsocker och salt. I en annan skål, vispa smör och socker krämigt. Tillsätt ett ägg i taget och vispa. Varva sedan med en skopa av mjölblandningen och en del av kakaoblandningen (se till att avsluta med kakaoblandningen) Fortsätt så tills allt är blandat i skålen. Den kan se ut att smeten är på väg att skära sig, men fortsätt bara så blir den bra till slut. Häl ner i en insmord och mjölad form på 20-23 cm och grädda i 40-50 minuter på 175 grader. Känn av med en sticka innan du tar ut kakan.
Vaniljkräm: går att göra på många sätt, men här kommer förslag på ett väldigt enkel sätt:
4 äggulor,
6 dl mjölk,
6 msk socker,
2 msk potatismjöl,
Gör så här: Dela vaniljstången och skrapa i kärnorna i en kastrull. Blanda i dom övriga ingredienserna och vispa för hand. Låt blandningen sjuda, samtidigt som du vispar, tills krämen tjocknar. Låt svalna helt innan du använder det. Går fint till tårtor, kakor, bullar.......
Lemon curd: Finns att köpas färdigt eller göras hemma. Recept på hemgjord sådan finns lite längre ner i bloggen eller i filen bredvid. Hemlagad lemon curd.pdf (487,7 kB)
Mjölkchoklad frostning:
1 dl grädde,
150 gram mjölkchoklad,
60 gram smör,
2,5 dl florsocker,
3 msk kakao,
1 tsk kokande vatten
Gör så här: Häll grädde i en kastrull och värm upp. Rör ner hackad choklad och fortsätt röra tills allt har smält. Ställ blandningen i kylen i 30-60 minuter så den blir ungefär rumsvarm. Vispa rumstempererad smör till väldigt fluffigt. Häll i florsocker, kakao och det kokande vattnet. Rör om. Ta ut chokladblandningen från kylen och häll ner i smörkrämen. Vispa tills allt är väl blandat. Upplevs frostningen för rinnig, kan du tillsätta lite mer florsocker eller ställa den i kylskåpet en stund. Tänk på att dubbla receptet ifall du vill ha mycket frostning som jag gjorde till den här tårtan.
Sätt ihop tårtan efter smak och tycke. Lycka till!
Min bästa väninna gav mig denna recept för länge sen...slarvade bort den och bad om att få det igen igår......nu skall det inte tappas bort igen, för det är ytterligare en recept på något gott att ha bredvid soppskålen som dessutom är väldigt nyttigt. Vi äter det som snacks....En sats ger ca 20st stänger.
ReaReR
2 dl majsmjöl (polentagryn),
1 dl solrosfrön,
1 dl sesamfrön,
1/2 dl linfrön, (jag hade i även lite pumpafrön),
2/3 dl rapsolja,
2 dl kokande vatten,
salt,
flingsalt (till garnering).
Gör så här: Rör ihop allt utom vattnet först. Blanda väl och häll till sist i det kokande vattnet. Rör om ordentligt och låt det svälla i ca 10 minuter. Läg smeten på ett ark bakplåtspapper, täck med ett ark till och kavla det tunt. Lägg det på ugnsplåt, ta försiktigt bort det översta pappret och skåra degen till önskad storlek och form. Använd tex pizzaskärare till det. Jag brukar dela degen innan den kommer in i ugnen eftersom efteråt går knäckebrödet bara att bryta till mindre bitar, vilket kan vara ok också. Strö på flingsalt och grädda i 30 minuter på 175 grader.
Just dessa underbara oststänger, kan jag inte ta åt mig äran för att ha bakat. Vi är inne på min mammas specialitet och hon har bakat dessa i åratal, utan recept. Passar utmärkt till soppor, snacks, ihop med öl såväl som champagne.....En sats ger ca 200st stänger som går fint att frysa in.
Degen:
1 1/2 kg vetemjöl,
500 gram smör,
500 gram créme fraiche,
1 ägg,
3 pkt jäst,
lite mjölk att lösa upp jäset i,
1 tsk salt.
Till penslingen:
ägg,
flingsalt,
riven ost,
kummin.
Gör så här: Lös upp jäst i 37 grader varm mjölk. Blanda ihop alla ingredienser till degen och knåda ihop till en smidig deg. Min mamma gör det alltid för hand, litar inte riktigt på alla dessa maskiner, men visst går det fint att använda köksmaskinen till det. Dela upp degen i fyra delar (till fyra plåtar). Kavla ut en i taget till ca halv centimeter tjock lager. Använd en vass kniv för att dela till önskad storlek på stängerna. Lägg över dessa på ett bakplåtspapper på en plåt och låt jäsa i en halv timme under duk.
Pensla varje bit med ägg. Ha på flingsalt, riven ost och kummin. Gräddas i ugnen i 20 minuter på 200 grader. Lycka till!
Svärmors recept på morotskaka har jag använt i många år. En riktig favorit hos många, framför allt min son.
Bottnen:
4 ägg,
3 dl socker,
3 dl vetemjöl,
2 tsk bikarbonat,
2 tsk kanel,
1 tsk salt,
1 tsk vaniljsocker,
1 1/2 dl sojaolja,
4 dl morötter.
Glasyr:
100 gram smör,
2 pkt Philadelphia ost (naturell),
250 gram florsocker,
1 tsk vaniljsocker.
Gör så här: Vispa ihop ägg och socker poröst. Blanda i en separat skål: vetemjöl, bikarbonat, kanel, salt, och vaniljsockret. Häll över det i äggsmeten och vispa en liten stund till. Riv morötterna på det minsta av rivjärnet, kläm ur all saft och blanda ihop med oljan. Häll över morötterna i smeten och rör i med en slev. Häll över det i en smord springform och grädda i nedersta delen av ugnen i ca en timme, på 190 grader.
Gör i ordning glasyren genom att röra ihop rumstempererad smör, ost, florsocker och vaniljsocker. Bred glasyren över kakan när den har svalnat.
Kvikk Lunsj är en populär norsk kex choklad som har funnits i över 70 år. Här kommer recept på en hemlagad variant. Du behöver ha ett våffeljärn för att kunna göra det. Satsen ger ca 45 kex.
100 gram smör (rumstempererad),
2 dl florsocker,
1 tsk vaniljsocker,
2 ägg, 5 dl mjöl,
1 tsk bakpulver,
400 gram mjölkchoklad.
Gör så här: Rör ihop smör, florsocker och vaniljsocker tills du får en ljus och krämig konsistens. Tillsätt ett ägg åt gången och rör i på högre hastighet mellan varje ägg. Blanda ihop vetemjöl och bakpulver och rör det in i smeten. Dela degen till ca 8 lika stora delar. Ta en del i taget och platta till den till en rektangel på våffeljärnet. Grädda som en våffla på hög värme (jag hade 5 av en styrka upp till 6) i ca 1-2 minuter. Dela kexet i stavar DIREKT efter att du tagit ut det från våffeljärnet. Viktigt att du gör det direkt efter, annars blir den för hård för att kunna skärra i utan att det går sönder. Låt stavarna svalna på en galler. Doppa dessa i smält choklad efteråt och låt kallna igen på galler. Går utmärkt att frysa in.
Riktigt goda mandelkakor som påminner lite av makroner. En sats ger ca 18st dubbla kakor som går perfekt att ha ett litet lager av i frysen.
Kaksmeten:
200 gram mandelmjöl,
300 gram (5dl) florsocker,
4 äggvitor
Smörkräm:
75 gram smör,
1 1/2 dl florsocker,
1 äggula,
1tsk vaniljsocker,
några droppar citronsaft.
Gör så här: Vispa äggvitorna hårt. Blanda ner mandelmjöl och florsocker. Rör ihop med en slev. Klicka ut smeten (en fylld tesked) på bakplåtspapper och grädda i 175 grader i ca 12 minuter. Gör under tiden smörkrämen: Rör ihop rumstempererad smör och florsocker. Tillsätt äggula, vaniljsocker. och några droppar citronsaft. Om du vill, tillsätt även kakao.
Sätt ihop kakorna med lite smörkräm i mellan.
Nu har vi kommit fram till min absoluta favorit. Jag har bytt ut ägglikören mot vaniljarom....och blivit en riktig succé.....En sats ger ca 40 bitar.
Mörk tryffel:
300 gram mörk choklad,
2 dl vispgrädde,
2 tsk honung,
2 msk smör,
3 msk ägglikör eller lite vaniljarom.
Vit tryffel:
300 gram vit choklad,
1 dl vispgrädde,
2 tsk honung,
1 msk ägglikör eller vaniljarom
Garnering:
mörk choklad.
Gör så här: Klä en liten form med plastfolie (ca 25x40). Börja med den mörka tryffeln. Hacka chokladen ganska fint. Koka upp grädden tillsammans med honung och smör. Häll blandningen över chokladen och rör tills den smält. Blanda ner ägglikören (eller vaniljaromen), häll smeten i formen och släta ut den. Låt svalna i rumstemperatur. Ställ formen i kylen och låt tryffeln stelna i 1-2 timmar. Fortsätt med den vita tryffeln när den mörka har stelnat. Hacka chokladen fint. Koka grädden tillsammans med honungen. Häll blandningen över chokladen och rör tills den smält. Blanda ner ägglikören (eller vaniljaromen) och häll smeten ovanpå den mörka tryffeln i formen. Låt stelna minst 5 timmar i kylen, men gärna över natten. Lossna tryffeln ur formen och skär den i bitar. Lättast är om du sköljer kniven med hett vatten och torka av mellan varje knivtag.
Om du vill dekorera tryfflarna så smälter du mörk choklad och ringlar över. Tryfflarna förvaras i kylskåpet eller frys.
Själv är jag inte så förtjust i jordnötssmör, men just i kombinationen nedan, blev det väldigt gott.
1 burk med jordnötssmör (ca 340 gram) slet utan bitar,
1 dl socker,
2 dl ljus sirap,
1 tsk vaniljsocker,
1 dl riven kokos,
1dl flingor Kellog's,
ca 250 gram ljus blockchoklad
Gör så här: Smält i en kastrull: jordnötssmör, socker, sirap...utan att det kokar (viktigt). Tag av från plattan och blanda i: vaniljsocker, kokos och flingor. Bred ut smeten i en mindre långpanna (ca 20x30cm) och låt det svalna. Smält och bred på chokladen. Ställ in i kylen för att stelna.
Tips: Skär gärna kakan i bitar innan den hunnit stelna alltför mycket annars är det svårt att få raka, fina kanter. Förvara i kylskåpet eller frys (tinar väldigt fort).
Även om denna mini-twix tar lite tid att baka, är det definitivt värt.....Kan göras över flera dagar om man inte hinner med allt på en gång och går fint att frysa.
Botten:
230 gram smör,
3 dl florsocker (lite i underkant),
1 ägg,
2 tsk vaniljessens,
4 dl vetemjöl (lite i överkant),
1/2 salt
Rör smör och florsocker, tillsätt ägg och vaniljessens. Ha i vetemjöl och salt och blanda ihop till en deg. Låt vila i kylskåpet i en timme. Tryck den ut i en form (ca 30x40) och grädda det i ugnen i 30 minuter på 150 grader. Rotera formen halvvägs genom gräddningen. Låt det svalna.
Fyllningen:
2,4 dl socker,
1,3 dl brunt socker,
1,2 dl ljus sirap,
1,2 dl kondenserad mjölk,
2,4 dl vispgrädde,
110 gram smör,
fröna från en vaniljstång (alternativ vaniljsocker)
Koka ihop 10-20 minuter i en kastrull med tjock botten. Testa om karamellen är tillräkligt tjock genom att droppa en droppe i ett glas med kallt vatten. Om droppen inte löses upp, är karamellen färdig. Jag använder dock en slev med inbyggt termometer och kokar till 115 grader. Om den kokas för länge, blir karamellen väldigt seg/hård. Häll karamellen över den kalla bottnen och låt den stå kall tills den stelnar.
Skär upp i önskad storlek. Använd gärna en väldigt vass kniv.
Topping:
300 gram mjölkchockad,
25 gram kokosfet
Smält båda ingredienserna och doppa kakorna i den så att sidorna och ovnsidan täcks av det. Låt de kallna och förvara i kylskåp eller i frysen.
Ett norskt recept som påminner lite till utseende om våra damsugare.....förutom färgen förstås.....och min sons favorit just nu, men just den grejen ändras ju hela tiden :)....
250 gram mandelmjöl,
250 gram florsocker,
2 äggvitor,
100 gram choklad,
2 msk kaffe
Gör så här: Blanda mandelmjöl med florsockret. Rör i äggvitorna, gärna för hand (ej elvisp). När smeten är jämn, rulla ut fingertjocka stänger. Skär ut den i mindre bitar, ca 5cm långa och grädda på bakplåtspapper ugnen i 6-7 minuter, på 200 grader. Låt svalna helt.
Smält chokladen i kaffe över svag värme och doppa mandel fingrarna i det. Om så önskas, kan dessa även rullas i hackade nötter också.