Blogg

11.12.2022 09:34

Några bidrag till årets Julgodis har jag i form av Pepparkakstryffel, Bounty cakepops och Delicatobollar. Choklad verkar som vanligt vara ett gemensam faktor hos mig. Ha en Advent alla!

Pepparkakstryffel

150 g pepparkakor100 g philadelphiaost200 g mjölkchoklad – annan choklad går också bra
Gör så här:
Mixa pepparkakorna till fint smul, antingen i en påse med t.ex. en kavel eller i en matberedare.
Blanda smulet med färskosten till en smidig deg.
Rulla degen till bollar och låt frysa i ca. 20 minuter.
Smält chokladen under tiden.
Tag ut bollarna ur frysen och doppa dem i chokladen. Dekorera eventuellt med pepparkakskross eller överbliven choklad.


Bountybollar/ cakepops

30 gram (ca 2 msk)kokosolja
1 dl kokosgrädde (eller kokosmjölk)
1-2 msk honung
200 g kokosflingor
0,5 tsk vaniljpulver eller vaniljextrakt
En nypasalt
150 g mörk choklad
Gör så här:
Smält kokosoljan i en kastrull och tillsätt kokosgrädde, honung, vaniljpulver och en nypa salt. Låt sjuda upp.
Blanda i kokosflingor och ställ sedan i kylen i minst 1 timme. Forma till bollar eller ”bars” och ställ sedan i frysen i minst 30 minuter. Skulle smeten vara för smulig, blanda i lite grädde så är det lätta att forma till önskad form.
Smält chokladen försiktigt i tjockbottnad kastrull eller sautese (alternativt mikro). Låt den svalna något så att ett tjockare lager lättare fastnar på bollarna om den är för varm och lösflytande. Doppa bollarna i chokladen med hjälp av t.ex. en gaffel. Strö över några kokosflingor om du vill. Låt svalna på galler eller ev. bakplåtspapper. Ställ i kylen en stund innan servering.

Delicatobollar

240 gram smör
10 dl havregryn
2 dl socker
1 dl oboy
1 msk kakao
8 msk mjölk
2 tsk vaniljsocker
2 msk kaffe
ca 2 dl kokos som jag färgade lätt med lite grönt pastafärg
Gör så här:
Ta fram smöret så det blir rumstempererat. Mixa havregrynen i en mixer eller stavmixer till havremjöl ca 20 sekunder. Skär smöret i kuber och vänd ner. Jag tog elvispen och körde i en bunke. Häll i oboy, socker, vaniljsocker, ev kaffe och mjölken. Vispa ett tag så det blir riktigt krämigt!
Ställ in smeten en stund i kylen så det stelnar, då går det lättare att rulla.
Forma till bollar och rulla direkt i kokosflingor.
Tips! Blöt händerna lite lätt när du rullar så fastnar kokosflingorna bättre.

27.11.2022 08:12

Yeeyyy för Första Advent.... och Yeeyyy för att jag äntligen är klar med pepparkakshuset.  I år fick jag freestyla utan en riktig plan på vad jag ville ... så ...12 timmar, ett par kg pepparkaksdeg, lite sockerpasta och ett lagom antal svordommar som seden sig bör......blev resultatet en klassisk kyrka. Lite större än tänkt, men kul ändå. Gäller att bara hålla katten borta från att klättra på den...... Ha en riktig fin Första Advent!

27.11.2022 07:39

När årets första snö föll häromdagen, fick tom bullarna en vintrig form..... så bilden här är bara en liten påminnelse till mig själv att man kan göra gamla saker på nya sätt. De kändes t.o.m godare även om det är samma gamla recept man har använt i alla år.

27.11.2022 07:10

Jag säger ofta att jag har favoriter i mina recept, och det är för att jag verkligen älskar mat, men för denna vitlöksbröd, skulle jag lätt kunna sätta 2 x favorit stämpel på. En liten mellanting på bröd och pizza, som älskas av både stora och små. 

10 st vitlöksbröd
Degen:
20 g färsk jäst eller 2 tsk torrjäst
2,5 dl vatten
Ca 4-5 dl vetemjöl special
1 dl durumvete (ger en fin frasig konsistens på degen)
0,5 dl olivolja eller rapsolja
1 tsk salt
0,5 tsk socker
Vitlökssmör:
100 g smör
3 st vitlöksklyftor
2 tsk torkad oregano
2 msk finhackad färsk persilja
1 dl riven parmesan
Topping:
100 g riven ost
Förslag på mer topping (mixa och välj fritt efter smak):
Cocktailtomater, chili, mozzarella

Gör såhär:
Börja med degen. Lös upp jästen med ljummet vatten. Tillsätt resten av ingredienserna och knåda ordentligt i 10 minuter. Låt degen vila i 10 min. Dela sedan degen i 10 bitar och forma till bollar. Lägg degbollarna på en bricka, täck med plast och lät jäsa i rumstemperatur i 60 min eller i kylen över natten. Förbered vitlökssmöret. Blanda rumstempererad smör med pressade vitlöksklyftor, oregano, persilja och riven parmesanost. Förbered sedan toppingen som du har valt. Hacka cocktailtomaterna och chili i skivor. Värm ugnen till 225°. Tryck ut en degboll med fingrarna till en rund liten pizza. Bred vitlökssmör på pizzan. Toppa med riven ost och topping, som tex tomat, chili, mozzarella och tomat osv. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Baka sedan mitt i ugnen i 10 min, tills pizzorna blir gyllene. Servera gärna nybakade och varma.

 

27.11.2022 07:02

Alltid tacksam för recept för buffé rätter som kan förberedas dagarna innan servering. Nu kan jag lägga en till, till min samligt av favoriter. Den kan göras hela 2 dagar innan och sen bara låta den ligga dra i sig den goda marinaden. 

1-1 1/2 kg rostbiff

1 tsk salt

Malen svartpeppar (mycket)

Marinad:

1 dl soja

0,75-1,5 dl balsamicovinäger

1 1/2 msk kalvfond

3 msk flytande honung

3 vitlöksklyftor

1 tsk malen svartpeppar

1/2 kruka timjan

1/2 kruka oregano

59 g kapris (avrunnen vikt)

Sätt ugnen på 125 grader. Krydda rostbiffen med salt och peppar (tag mycket). Sätt in mitt i ugnen. Använd stektermometer. 60 grader rosa kött med röd kärna. 55 grader rödare kött. 65 grader lätt rosa kött. Tid i ugnen ca 1 1/2-2 timmar. Hacka vitlök och färska örter. Hacka hälften av kaprisen grovt och spar resten till garnering. Blanda alla ingredienser till marinaden. Lägg det varma köttet i dubbla plastpåsar och häll på marinaden. Lägg köttet i kylen när det svalnat. Låt köttet ligga i marinaden i 1-2 dygn. Skär tunna skivor, garnera med kapris och färska örter. Man kan också ringla lite marinad över köttet.

15.11.2022 18:24

När sonen fyllde 18 år hade han endast 2 önskemål. Morotskaka och pengar. Därför belv tårtvalet ganska enkel här, och kombinationen blev väldigt lyckad och uppskattad. Pengar på utsidan och pengar på insidan. De på utsidan var av ärbart oblat printad på sockerpasta och på insidan hade jag en plastlåda som jag "bakade in" i tårtan, fylld med äkta pengar i en långa remsa med plastfickor som han fick dra ut när ljusen släcktes. En kul överaskning inte bara för honom utan även för gästerna. Lyckad!

07.11.2022 10:44

Blickar tillbaks på rumäska recept och hittade denna valnötts kaka som en kompis tipsade om. Älskar valnötter och det i kombination med att man kan baka den i långpanna, fick mig att ge den ett försök. Super gott, och inte alls så krångligt Testa gärna!

Ca 300 gram valnötter – Rosta de 300 g valnötterna en liten stund i panna eller i ugn. Häll över de i en ugnsform på ca 25x40cm, kläd i bakplåtspapper. Vill du dela de lite innan rostning, går det bra det med.

Botten:
7 äggvitor
140 gram socker
100 gram malda valnötter
100 gram mjöl
½ tsk bakpulver
Gör så här: vispa äggulor och socker till en fast skum. Blanda i de malda valnötterna, mjölet och bakpulvret med en slickepott. Blanda försiktigt in det (inte för hårt eller för länge – man vill behålla så mycket luft som möjligt i smeten). Bre ut det över de rostade valnötterna. Grädda i ca 25 min på 180 grader. Ta ut från ugnen och vänd kakan så de brända valnötterna hamnar uppåt. Låt kallna.
Ganache:
300 gram mörk choklad
2 dl vispgrädde
Gör så här: Hacka chokladen i mindre bitar. Värm upp grädden och smöret i det. Häll det över chokladen och blanda med slickepott till en len ganache. Bre ganaschen över bottnen och ställ kallt.
5 gram smör
Kräm:
150 gram socker
7 äggulor
2 msk vatten
5 dl vispgrädde
2 gelatinark
Gör så här: Blanda socker, äggulor och vatten i en skål och sätt över vattenbad. Ca 10 minuter under ständig omrörning, tills det att sockret har smält. Låt svalna lite. Vispa grädden till hårt skum och häll över äggkrämen. Blanda allt försiktigt. Lägg gelatinbladen i kallvatten i ca 10 minuter. Krama ur vattnet och värm några sekunder i mikron, med ett par droppar vatten, bara så att det hinner smälta innan du blandar i den i krämen. Blanda allt samman och bre ut det över ganaschen. Låt kakan stå till dagen efter. Garnera med riven choklad och du är klar för servering.

 

27.06.2022 23:07

Var bara tvungen att testa ett nytt sätt att skära melon på, som barnen visade mig på YouTube... Rätt så rolig idé.

27.06.2022 11:10

När finaste Andrea tar studenten och önskar sig rosa-temat...... så blir resultatet så här, med en hel ätbart studentmössa uppepå. Stort grattis Andrea och lycka till i livet. 

 

27.06.2022 11:08

Min stora dag närmade sig med större steg än väntad och ju närmare den kom, dessto mer undrade jag vad jag skulle kunna bjuda mina gäster på. Jag visste att de skulle vara många och att jag inte hade lust att stå så mycket i köket just den dagen. Då föll valet på en kall buffé där det mesta gick att förbereda i förväg. Mycket uppskattad! Här kommer lite inspo till det. 

Bresaolarullader

80 g bresaola eller annan lufttorkad skinka, 12 skivor
½ dl färskt ost
skal av 1/2 citroner
2 nävar rucola
Lägg ut bresaola, eller annan lufttorkad skinka, omlott på en bit plastfolie. Bre på crème fraiche, riv över citronskal och strö över rucola. Rulla ihop bresaolan med hjälp av plastfolien. Ta bort plastfolien och dela rullen i 2—3 cm tjocka skivor vid servering. Går utmärkt att förbereda dagen före servering.

-----------------------------------

Dubbelmarinerad oxfilé

800 g oxfilé (putsad)
1 msk smör till stekning
1 msk olja till stekning
Marinad 1
2 msk sojasås
1 msk hoisinsås (asiatiska hyllan)
1/2 tsk salt
2 msk olja
1 tsk socker
Marinad 2
1/2 dl vitvinsvinäger
2 msk vatten
1 dl olivolja
1 tsk salt
1 tsk socker
1/2 tsk grovmalen svartpeppar
1 - 1 1/2 finhackade vitlöksklyftor
1 kruka finhackad persilja
Gör så här:
Två dagar före festen: Blanda ingredienserna till marinad 1. Lägg filén i dubbla plastpåsar. Häll över marinaden. Knyt påsarna. Låt stå i kylen över natten.
Dagen före festen: Sätt ugnen på 150°C.Ta ut oxfilén och torka av den. Bryn filén hastigt runt om i en het stekpanna. Lägg över på en ugnsplåt. Stick in en stektermometer i mitten av köttet. Ugnsstek tills innertemperaturen är 55°C, ca 30 minuter. Linda in filén i aluminiumfolie. Ställ in i kylen. Blanda samman marinad 2 och ställ det kallt.
Serveringsdagen: Ta fram köttet innan gästerna kommit. Skär filén i cm-tunna skivor. Lägg de över på ett vackert fat och skeda över marinaden.

--------------------------------

Balsamicomarinerad fläskfilé

1 1/2 kg fläskfilé
2 pressade vitlöksklyftor
Salt och svartpeppar
2 msk olivolja
1 dl olivolja
3 msk balsamvinäger
3 msk kinesisk soja
1 dl strimlade färska basilikablad

Gör så här: Sätt ugnen på 175°. Putsa fläskfilén från hinnor och senor och gnid den med vitlök, salt och peppar. Bryn den runt om i olivolja i en stekpanna. Lägg över den i en ugnsform och stek i ugnen till en innertemperatur på 70°. Det tar ca 20 min, kolla gärna med en stektermometer. Blanda alla ingredienser till marinaden i en skål. Lägg ner det varma köttet i marinaden och låt svalna. Sätt in i kylskåp och låt stå minst en timme, men gärna över natten. Vänd köttet då och då. Skiva köttet tunt och lägg upp på uppläggningsfat. Häl marinaden över. Garnera gärna med lite extra strimlad basilika

------------------------------------

Marinerad kycklingfilé

2 kg kycklingfilé
grillkrydda
1,5 dl olivolja
4 msk sweet chilisås
2 tsk salt
1 paket djupfrysta franska örter
1 dl klippt gräslök
2 hackade vitlöksklyftor
1 citron, rivet skal och saften
Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Gnid in filéerna med grillkrydda. Sätt i en stektermometer i tjockaste delen på filén. Sätt in i ugnen tills termometern visar 75 grader. Blanda under tiden alla ingredienser till marinaden. Låt köttet vila en stund efter du tagit ut det ur ugnen. Ställ i kylskåpet till dagen efter. Skär sedan upp filéerna i skivor och lägg upp dem snyggt på ett uppläggningsfat. Skeda över marinaden.

----------------------------------

Räkcheesecake på kavringsbotten

Laxspett i shotsglas

600 gram rimmad laxfilé (utan skinn)/ eller räkor
1 citron
1 kruka persilja
2 tsk chiliflakes
Yoghurtsås:
1 kruka citronmeliss
1 lime
5 dl matyoghurt
2 msk flytande honung
salt, peppar
Gör så här. Börja med såsen. Plocka och skölj citronmelissebladen. Skölj limen. Riv skalet, dela och pressa ut juicen. Mixa citronmeliss, yoghurt, honung, limeskal och juicen. Salta och peppra. Såsen kan göras redan dagen innan servering och förvaras i kylskåpet.
Skär laxen i små tärningar, ca 2x2cm. Trä upp 2-3 laxbitar per spett. Skölj och fint riv skalet av citronen. Hacka persiljan. Rör ihop citron, persilja och chiliflakes. Rulla spetten i detta.
Bottna små glas med sås och ställ laxspetten i glasen.

Fyllda småbröd från frysen

Baka små kuvertbröd som du fyller med härligt krämig fyllning. Frys in dem direkt och ta fram till buffé eller bjudning. Små fina tilltugg som tinar på 1 timme i rumstemperatur. Lägg bröden i fryspåsar eller burkar och förvara i frysen fram till servering. Ta fram bröden ca 1 timme före servering. Bröden håller i frysen ca 2 månader.

Potatissallad med feta och oliver (4-6 port)

ca 1 kg färskpotatis/delikatesspotatis
250 g småtomater/ gärna blandade färger
290 g kärnfria svarta oliver (liten plåtburk) 
100-150 g feta
4 salladslök (använd hela)

bladpersilja

Ev. pressad vitlök.

Vinägrett:
3 msk rapsolja
3 tsk rödvinsvinäger
salt
peppar

Beredning:
Skrubba potatisen ren. Salta vattnet ordentligt och koka potatisen mjuk, men se till att inte koka den för länge. Häll av vattnet och låt svalna. Dela sedan i halvor.
Dela tomaterna och hacka oliverna.
Skiva salladslöken, hackad bladpersilja, pressad vitlök och smula fetaosten.
Blanda till vinägretten. Blanda försiktigt potatisen med vinägretten.
Lägg sedan upp genom att varva potatis, tomater, smulad feta, salladslök och oliver. Häll över resten av vinägretten.
Dra några extra varv med pepparkvarnen

Salamipasta med fetaost kräm (4-6 port)

300 gram pasta
200 gram soltorkade tomater
50 gram oliver
1 knippe ruccolasallad
3 msk olivolja
1 pkt italienskt salami
salt &peppar
Gör så här: Koka pastan enl. anvisning på förpackningen. Skär under tiden de soltorkade tomaterna i lite större bitar. Strimla salamin. Blanda allt utom ruccola medan pastan är varm. Låt det kallna. Vänd försiktigt ner ruccolasalladen strax innan servering. Fetaostkrämen är ett måste till det.
Fetaostkräm:
200 gram fetaost
2 dl lätt creme fraiche
3st vitlöksklyftor
en nypa socker
Gör så här: Mosa fetaostkrämen med en gaffel och blanda med creme fraiche, pressad vitlök och en nypa socker

Festfin potatissallad med örter (46 port)

1 1/2 kg färskpotatisar
1/2 knippe rädisor
4 strimlade salladslökar
1 tsk salt
1/2 tsk peppar
1 dl hackad persilja
Dressing:
1/2 dl olivolja
1 msk pressad citron
1 msk flytande honung
2 krm grovkornig svartpeppar och flingsalt
Gör så här: Skrubba skalet och koka potatisen knappt mjuk. Skär potatisen i bitar eller skivor. Dela rädisorna. Blanda dressingen. Blanda alla ingredienserna till potatissalladen och häll dressingen över.

Objekt: 41 - 50 av 355
<< 3 | 4 | 5 | 6 | 7 >>

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden

Free counters!