Blogg
Gifflar görs genom att degen kavlas ut till en rundel och skärs i trekanter som rullas ihop. Det här receptet är fantastiskt gott till frukost eller till buffén….. och doften av nybakat bröd är ju alltid kul att fylla huset med, vilken dag som helst.
Recept till 16st.
25 g jäst
3 dl mjölk, ljummen
1 tsk salt
20 g smör, rumsvarmt
6–7 dl vetemjöl
Pensling & garnering
1 ägg
riven ost
Flingsalt
Gör så här: Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Rör om tills den lösts upp. Tillsätt salt, smör och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop all till en smidig deg. Knåda den kraftigt i några minuter så glutentrådarna blir starka och brödet luftigt. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min. Dela degen i två bitar. Kavla ut dem till rundlar, ca ½ cm tjocka på ett mjölat bakbord. Dela rundlarna i åtta trekantiga bitar med en vass kniv. Rulla ihop de trekantiga bitarna från den breda sidan mot spetsen. Böj rullarna något och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader. Pensla gifflarna med uppvispat ägg och strö över salt och riven ost. Grädda bröden mitt i ugnen i 12–15 min. Låt dem svalna på ett galler.
Min absolut favorit ckoklad tårta... just nu :)
Chockad bottnar (en sats som delas i 2 bottnar):
1 dl mjölk
400 gr socker
3 msk kakao
1 msk vaniljsocker
1 msk smör
Gör så här: Lägg alla ovan ingredienser i en kastrull och värm upp. Ställ och sidan och låt svalna lite.
4 ägg
200 gr mjöl
½ tsk bakpulver
Gör så här: Separera äggulor från äggvitor. Lägg äggulorna över i kastrullen med kakaoblandningen. Tillsätt även mjölet blandat med bakpulvret, och blanda väl med en slickepott. Vispa äggvitorna till hård skum och tillsätt de också. Grädda i en form på ca 23cm som är kläd med bakplåtspapper. 175 grader, ca 40 min, beroende på din ugn.
Chokladkräm:
50 gr mjukt smör
159 gr färskost
½ dl kakao
3 dl florsocker
½ tsk flingsalt
Gör så här: Vispa smör och färskost krämigt. Tillsätt kakao, florsocker och flingsalt. Vispa så frostingen går ihop, inte för länge. Bred eller spritsa frostingen på ett lager botten. Lägg på andra lagret och klä in hela tårtan med resterande frosting.
Jag valde denna gång att även testa klä den i chokladblad med ”transfer sheet mönster” på. Kul, men pillrigt...
Det här är bara en påminnelse till mig själv som aldrig hittar receptet för belgiska våfflor när jag behöver det.... vilket är i stortsätt varje söndag lunch. Jag borde ha lärt mig det utantill kan man tycka, men visa saker går bara inte in.....
2 ägg (ekologiska)
125 g smör
2,5 dl standardmjölk
2 dl vatten
12 g jäst
0,5 tsk salt
0,75 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
6,75 dl vetemjöl
smör, smält till gräddning
Gör så här: Separera äggulorna från vitorna (utan att det kommer någon gula i vitorna). Smält smöret. Tillsätt mjölk och vatten och värm tills vätskan är ljummen, cirka 37 grader. Smula jästen i en bunke och lös upp den i degvätskan. Tillsätt äggulor, salt, strösocker, vaniljsocker och vetemjöl, rör till en slät våffelsmet. Vispa äggvitorna till mjuka toppar i en ren och torr bunke. Vänd försiktigt ner i våffelsmeten och låt vila i cirka 20 minuter. Värm våffeljärnet. Pensla det med smält smör och grädda dina belgiska våfflor i 3-5 minuter
En drink kan vara minst lika god utan alkohol. Som en virgin mojito, eller en spännande drink med timjan, lime, citron eller basilika. Här kommer tips på tips på 3 goda alkoholfria drinkar att njuta av till brunchen, grillkvällen eller poolhänget. Skillnaden mellan mocktail och cocktail är att en cocktail innehåller alkohol, en mocktail gör det inte. Ordet kommer från engelskans ”mock cocktail” vilket helt enkelt betyder att efterlikna en cocktail.
Virgin Mojito
1 lime, saften av de, i båtar
1 tsk brunt socker
Mynta
Isbitar
Sprite
Gör så här: ha pressat limejuice, brunt socker och myntablad i ett glas. Kläm myntabladen lite med fingrarna för att få fram aromen. Ha gärna med stjälkar då dessa innehåller mycket smak. Fyll på med isbitar och Sprite. Rör runt och servera.
Lemonade
6dl vatten
1 dl socker
2 citron, saften av de
Gör så här: Koka vatten och socker till sirap och låt det kalna. Blanda sirapen med saften av de 2 citroner. Ha lite citronsaft i taget och justera efter din egen smak. Klar för servering.
Fanta och mango mocktail
Jordgubbar
1 liter mangojuice
1 liter Fanta
Isbitar
Gör så här: Blanda juice och Fanta. Tillsätt jordgubbar i bitar och isbitar. Klar för servering.
Mycket kärlek, glädje och värme när finaste Andrea, min bästa väns dotter, fyllde 18 år i helgen. Det är alltid ett privilegium att få följa upp barn sen den dagen de föds, men att även få uppleva och ta del av de fina individer de utvecklas till, gör hjärtat extra varm. Kan inte vara mer stolt över denna unga dam. Stort grattis till dig! Det är din första dag för resten av ditt vuxna liv. Njut och gör det bästa av det! Tårtuppdraget här har visat sig bli ett fantastiskt Team-work. Mormor fick baka chokladbottnarna, mamman gjorde Philadelphia ostkrämen och jag fick fria händer att sätta ihop det hela, så länge det blev ett rosa tema. Kläd i blommor av sockerpasta i nedre delen, pryd med äkta blommor i mellan … och på toppen en Valentino parfymflaska (Andreas favorit) gjord också i sockerpasta och sockerdiamanter.
Midsommar i år fick vi fira för första gången ute i det nya växthuset. Vi blev sittande där väldigt länge när vi inte behövde bry oss om den eviga frågan om regn eller icke regn... Det kanske inte blev så mycket av den typiska midsommarmaten jag bjöd på dock (för att jag tycker den är så fruktansvärt tråkig), även om jag behöll lite av traditionerna med sill och potatis, köttbullar och prinskorvar, så hade jag även lite annat på buffén: dubbelmarinerad oxfilé, ugnsbakad laxsida med avokado och fetaost, gurksnittar med kallrökt lax, skaldjursrulle, minipajer med pepparrotskräm och räkor, vitlöksbröd.... och så klart midsommartårtan.
Maräng tårta
Maräng bottnar (2st)
6 äggvitor
4 dl socker
6 dl rise krispies
Gör så här: Vispa äggvitorna och tillsätt sockret. Vispa till hård skum och blanda i rise krispies med en slickepott. Bred ut det i två formar klädda med bakplåtspapper, och grädda i 150 grader i ca en timme. Låt kallna helt.
Fyllning:
6 äggulor
1,5 dl socker
1,5 dl grädde
100 gram smör
200 gram choklad
6 dl vispgrädde och jordgubbar (tärnade i mindre bitar)
Gör så här: Sjuda äggulor, socker och grädde (koka inte). Ta kastrullen från värmen och lägg i smör och hackad choklad. Låt den svalna lite innan du brer ut 2/3 delar på den ena marängbottnen. Vispa grädden och bred den över chokladkrämen. Strö över tärnade jordgubbarna. Lägg på den andra maräng botten som lock. Ha resten av chokladkrämen runt om tårtan och ös på med frukt på toppen.
Dubbelmarinerad oxfilé
800 g oxfilé (putsad)
1 msk smör till stekning
1 msk olja till stekning
Marinad 1
2 msk sojasås
1 msk hoisinsås (asiatiska hyllan)
1/2 tsk salt
2 msk olja
1 tsk socker
Marinad 2
1/2 dl vitvinsvinäger
2 msk vatten
1 dl olivolja
1 tsk salt
1 tsk socker
1/2 tsk grovmalen svartpeppar
1 - 1 1/2 finhackade vitlöksklyftor
1 kruka finhackad persilja
Gör så här: Två dagar före festen: Blanda ingredienserna till marinad 1. Lägg filén i dubbla plastpåsar. Häll över marinaden. Knyt påsarna. Låt stå i kylen över natten. Dagen före festen: Sätt ugnen på 150°C.Ta ut oxfilén och torka av den. Bryn filén hastigt runt om i en het stekpanna. Lägg över på en ugnsplåt. Stick in en stektermometer i mitten av köttet. Ugnsstek tills innertemperaturen är 55°C, ca 30 minuter. Linda in filén i aluminiumfolie. Ställ in i kylen. Blanda samman marinad 2 och ställ det kallt. Serveringsdagen: Ta fram köttet innan gästerna kommit. Skär filén i cm-tunna skivor. Lägg de över på ett vackert fat och skeda över marinaden.
Ugnsbakad laxsida med avokado- och fetaosttopping
1 kg laxfilé
1 citron, rivet skal (och pressad saft till toppingen)
½ dl färska örter, t ex dill, timjan och/eller basilika
2 vitlöksklyftor
salt och peppar
2 msk rapsolja
Topping:
1 avokado
pressad citronsaft
1 näve småbladig sallad
150 g fetaost
1 knippe rädisor
hackade nötter av valfri sort eller pumpakärnor
Gör så här: Sätt ugnen på 150°. Lägg laxen i en ugnsform. Blanda citronskal, örter, pressad vitlök, salt, peppar och olja. Pensla detta på laxen. Tillaga i ugnen, ca 20 minuter.
Vid servering: Kärna ur och skiva avokadoköttet och blanda det med citronsaft. Lägg avokado, sallad, smulad fetaost och tunt skivade rädisor på laxen. Strö över hackade nötter eller hela pumpakärnor.
Gurksnittar med kallrökt lax, wasabi och sesamfrön
100 gram kallrökt lax
2 msk majonnäs
2 msk crème fraiche
1 st lime
1 tsk wasabipasta
0,5 st gurka(or)
2 msk sesamfrön
0,5 kruka(or) gräslök
Gör så här: Finhacka laxen och blanda med majonnäs, creme fraiche, limeskal, limesaft och wasabipasta i en skål. Skär gurkan i ca 12 skivor och lägg på ett fat. Toppa med laxröra och sesamfrön. Klipp över gräslök och servera!
Skaldjursrulle
1 1/2 dl vatten
1 dl kaffegrädde
50 gram margarin
1 1/2 dl vetemjöl
3 ägg
Fyllning:
200 gram skalade räkor
200 gram kräftstjärtar
3 dl vispgrädde
2 msk riven pepparrot
salt
dill
Gör så här: Koka upp vattnet, grädden och matfettet. Tillsätt mjölet och rör tills smeten släpper kastrullens botten. Låt det svalna något. Rör i äggen, ett i taget och rör en stund mellan varje ägg. Bred ut smeten i en smord långpanna (30x40cm). Grädda i 200 grader C i ca 20 minuter. Den ska vara lätt och luftig. Stjälp upp den på smort bakplåtspapper och låt kallna. Vispa grädden till fyllningen, till fast skum. Smaksätt med pepparrot och lite salt. Bred ut den på rullen. Strö på skaldjuren och lite hackad dill. Rulla ihop och garnera enligt smak.
Minipajer med pepparrotskräm och räkor
5 st ägg
1 dl vispgrädde
0,5 dl crème fraiche
2 dl riven ost
Pepparrotskräm:
2 tsk pepparrot, riven
1 dl crème fraiche
1 krm salt
1 krm svartpeppar
1 msk majonnäs
Topping:
färska räkor
färsk dill
Gör så här:
Pajerna: Sätt ugnen på 200 grader. Knäck äggen i en skål och vispa ihop med grädde, creme fraiche salt och peppar. Riv osten. Placera 10 muffinsformar på en plåt. Fördela först äggblandningen och sedan den rivna osten i muffinsformarna. Grädda 10-12 minuter tills pajerna har fin färg. Tag ut och låt pajerna svalna. Obs! Pajerna reser sig rätt mycket i ugnen men sjunker då man tagit ut dom ur ugnen.
Pepparrotskräm: Riv pepparroten och vispa ihop med creme fraiche och majonnäs, smaka av med salt och peppar. Toppa varje minipaj med ca 1 tsk pepparrotskräm och ett par räkor.
Min dotter Sarah är den största fanen till ett sydkoreanskt pojkband som heter BTS. På sin 12-årsdag önskade hon sig därför en tårta med just det temat. Sagt och gjort ... och hennes smile säger mer än tusen ord, speciellt när hennes favorit kille står på toppen av tårtan med en skylt där det står "Happy Birthday Sarah". Själva tårtan är en vanlig favorit morotskaka, och alla bilder är printade på ätbart sockerpasta.
Grattis på din födelsedag älskade Sarah!
Bottnen:
4 ägg,
3 dl socker,
3 dl vetemjöl,
2 tsk bikarbonat,
2 tsk kanel,
1 tsk salt,
1 tsk vaniljsocker,
1 1/2 dl sojaolja,
4 dl morötter.
Glasyr:
100 gram smör,
2 pkt Philadelphia ost (naturell),
250 gram florsocker,
1 tsk vaniljsocker.
Gör så här: Vispa ihop ägg och socker poröst. Blanda i en separat skål: vetemjöl, bikarbonat, kanel, salt, och vaniljsockret. Häll över det i äggsmeten och vispa en liten stund till. Riv morötterna på det minsta av rivjärnet, kläm ur all saft och blanda ihop med oljan. Häll över morötterna i smeten och rör i med en slev. Häll över det i en smord springform och grädda i nedersta delen av ugnen i ca en timme, på 190 grader.
Gör i ordning glasyren genom att röra ihop rumstempererad smör, ost, florsocker och vaniljsocker. Bred glasyren över kakan när den har svalnat.
Dagen till äran, fick jag välja helt själv efterrätt. Grattis till mig ! :)
Fortsätter min Påsk resa med rumänskt recept i år. Ett typiskt sött bröd, fylld med vaniljkvargkräm. Det åt vi alltid till Påsk när jag var liten. Den gjordes även i olika andra varianter till olika högtider. Det som är viktigt här är att dagen innan man har tänkt baka denna, skall man lägga vaniljkvargen i kaffefilter över natten, för att få ut så mycket vatten som möjligt innan användning. Man kan också blanda russin i krämen om man önskar (jag valde bort de dock). Recept fr Jamila Cuisine.
Degen: OBS! Mycket viktigt att alla ingredienser är rumstempererade.
500 g mjöl
250 ml mjölk (fingervarm)
120 g strösocker
50 g smör (smält)
50 ml olja
2 äggulor
25g jäst
rivet skal av en citron
vaniljsocker
lite salt
Fyllnad:
400 g vaniljkvarg (viktigt att detta sätts i kaffefilter dagen innan, för att få bort så mycket vätska som möjligt)
100 g russin (jag valde bort dessa)
2-3 msk socker
3 msk mannagryn
2 msk vaniljsocker
2 ägg
rivet skal av en citron
Gör så här: Börja med att blanda sockret med den fingervarma mjölken. Blanda med en sked tills det att sockret är upplöst och lägg åt sidan. Smula jästen i en skål och häll över lite av mjölkblandningen för att kunna lösa upp det. Sikta över mjölet (viktigt att göra det för att få en luftigare konsistens på brödet). Lägg till äggulor, citronskal och vaniljsocker. Börja blanda försiktigt på lägre hastighet i matberedaren. Fyll på med mjölkblandningen lite i taget och fortsätt blanda i några minuter efteråt. Degen skall vara ganska mjuk, den skall inte släppa helt från kanterna från skålen, men nästan. Skulle den ha blivit för fast, är det bara att tillsätta lite mer mjölk. Tillsätt nu saltet och sen lite i taget, oljan som du först blandat med det smälta smöret. Det tar ca 15 minuter för att få in all olja och smör, och nu har vi en ännu mjukare och lite klibbigare deg. Låt jäsa under duk i ca en timme. Gör under tiden vaniljkvarg krämen genom att bara blanda ihop alla ingredienser till det. När timmen har gått och degen har jäst färdigt, ta ut och dela den i 2 delar. Klä en bakform med bakplåtspapper och tryck ner ena halva degen så det täcker hela bottnen. Nagga med en gaffel därefter. Den andra delen av degen delar du i 3, rullar ut och gör en lång fläta av det som skall räcka till att gå runt i formen ovanpå det naggade delen, längst kanten. I mitten av den häller du i krämen, penslar den med ägg och strö på lite strösocker. Grädda kakan i ca 45 minuter i 165-170 grader.
Ingen ville måla ägg med mig i år, så jag passade på att testa något jag funderat på ett tag: att göra decoupage på ägg. Självklart använde jag inte lim, utan äggvita, som fungerar minst lika bra. Det är bara att hitta några fina servetter och klistra de på äggen till Påsk. Bakade också en brödkorg till de, som man skulle kunna göra av vilken bröd deg som helst. Jag valde en kringel aktig variant till min. Glad Påsk på er!
5 dl mjölk (röd)
150 g socker
120 g smör
en nypa salt
40 g jäst
800 g mjöl
1 ägg till pensling, blandat med 1 sked mjölk
sesamfrön och flingsalt
Gör så här: Häll mjölk, socker och salt i en skål som tål vara i mikron. Tillsätt smöret, delad i mindre bitar. Värm upp allt i mikron, tills det att smöret har smällt. Ta 30 sekunder i taget och blanda efter varje gång. Det får inte vara mer än fingervarmt (om vätskan har blivit för varm, låt det svalna lite) Tillsätt jästen och rör om. Tillsätt allt mjöl och blanda med en träslev. Degen skall vara bara lite kladdig. Den skall inte släppa helt från sleven och kanterna på skålen. Häll över på ett mjölad bord och strö över lite mer mjöl ovanför. Knåda för hand. Du kommer att uppleva degen fortfarande lite kladdig, vilket är ok.
Smällt 30g med smör i en liten skål. Häll hälften över degen och fortsätt knåda. Det kommer nu att vara mycket lättare att knåda. Tillsätt mer smör om det behövs, men spara lite av det för att smörja en skål där degen kommer att jäsa sen. Fortsätt knåda för hand i ca 15 minuter. Lägg degen i den smorda skålen, täck med plastfilm och låt jäsa i en timme. Ta ut degen efter jäsningen och knåda den några sekunder. Rulla nu ringar i olika storlekar av degen, eller fläta det för att forma korgen. Smörj dina fingrar om det klibbar sig. Låt jäsa under handduk i en halv timme. Pensla med ägg, vispad med lite mjölk och strö på sesamfrön eller flingsalt. Grädda i ugnen i ca 15 minuter på 175 grader C