Blogg
Mucenici är en rumänsk tradition som man alltid bakar den 9:e mars. De kan göras på 2 olika sätt, beroende lite på vart i landet man befinner sig.. Jag valde att göra det gräddade sorten, som är en lite sötare deg för bullar, med honung och valnötter. Den andra sorten är som små pastabitar som man kokar istället, i smaksatt vatten med citronskal, kanel, socker och valnötter. Det tar fram barndomsminnen. Recept fr Jamila Cuisine
Degen:
450 ml mjölk
125 g socker
50 ml olja
3 ägg
50 g jäst
2 msk vaniljsocker
1 kg mjöl
vaniljessens
rivet skal av en citron
Toppning:
200 g honung
200 g valnötter
Gör så här: Smula jästen i en skål. Värm mjölken till fingervarmt och tillsätt lite av det över jästen för att lösa upp det. Tillsätt mjöl, ägg, socker, citronskal, vaniljsocker och essens. Börja blanda försiktigt på lägre hastighet i matberedaren. Fyll på med mjölken lite i taget och fortsätt blanda i några minuter efteråt. Degen skall vara ganska mjuk, den skall inte släppa helt från kanterna från skålen, men nästan. Tillsätt nu oljan lite i taget. Det tar ca 10 minuter för att få in all olja, och nu har vi en ännu mjukare och lite klibbigare deg. Låt jäsa under duk i ca en timme. Ta ut degen på ett mjölad bord, knåda lite för hand och dela i mindre bitar (som en näve i storlek) Forma de som lussebullar eller som åttor och låt de jäsa igen på plåt i ca 15 minuter Pensla med ägg blandat med lite mjölk och grädda i ca 25 minuter (beroende på hur stora de är) på 175 grader. Pensla med honung och strö på hackade valnötter strax innan servering.
Vi har blivit helt beroende av detta vitlöks "bröd" här hemma. Jag har gjort det flera helger på rad nu och de försvinner direkt från plåten. Enkla att göra, få ingredienser och doften av de väcker även de mest trötta tonåringar ur sängen kan jag säga .... Receptet nedan är för ca 30st.
25 g jäst
4 dl vatten, fingervarmt
2 msk rapsolja
1 ½ tsk salt
9–10 dl vetemjöl
Garnering:
0,5 dl smält smör
4 vitlöksklyftor
flingsalt
färsk persilja, hackad
Gör så här: Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt olja, salt och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda i någon minut. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 min. Dela degen i ca 30 bitar. Forma runda bullar och skär ett kryss i dem. Lägg dem i muffinsformar av porslin (behöver smörjas) eller papper (behöver inte smörjas). Ställ formarna på en ugnsplåt. Det går också bra att lägga bullarna direkt på en plåt, klädd med bakplåtspapper. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 250 grader. Blanda smält smör och pressad vitlök i en skål. Pensla bröden med blandningen. Strö över flingsalt och hackad persilja. Grädda bröden mitt i ugnen i 8–10 min. Håll koll på dem mot slutet av gräddningen för det går snabbt på slutet
Mer tips på vad man göra med rester från Julbordet. Dessa små mumsbitar har snabbt klättrat till en personlig favorit nu. Kommer definitivt att laga de vid flera tillfällen än bara Jul.
Pajdeg:
75 g smör
2.5 dl vetemjöl
1 krm salt
0.75 dl kesella
minimuffinsform (med 24st små)
Fyllning:
3 st ägg
2 dl vispgrädde
2 msk julsenap grov
2 tsk flytande honung
3 msk hackad dill
3 msk hackad gräslök
2 krm salt
1 krm nymald peppar
1 dl riven ost
lax ca 200 g gravad i skivor
Gör så här: Börja med pajdegen genom att arbeta ihop smör, mjöl och salt till en smulig massa, gärna i matberedaren. Tillsätt kesella och arbeta ihop till en deg. Tryck ut degen i formen. Låt vila i kylen i minst 30 minuter. Gör under tiden fyllning: vispa ihop ägg, grädde, senap, honung, dill, gräslök, salt och peppar. Fördela osten i formarna och häll på äggstanningen. Grädda mitt i ugnen, ca 20 minuter. Låt kallna. Vid servering, dela laxskivorna på längden och toppa tarteletterna med en liten laxros
God fortsättning alla! Nu när Julen börjar lägga sig, sitter man ofta med massa rester från Julbordet, som man inte alltid är sugen på att äta av flera dagar i rad. Det går dock att omvandla dessa i nya rätter. Här kommer tips på vad man kan använda rester från julskinka till (förutom alla pastarätter och gratänger man brukar göra med det)
Pajskal:
2 1/2 dl vetemjöl,
75 gram smör,
3/4 dl Kesella Mager kvarg
Fyllning:
100 gram strimlad julskinka,
200 gram champinjoner,
3 ägg,
2 dl vispgrädde,
1 dl mjölk,
1/2 tsk salt,
1 krm svartpapper,
2 dl riven ost
Gör så här: Arbeta ihop mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt Kesella och arbeta snabbt ihop degen. Tryck ut degen i små pajformar (eller muffinsformar, ca 12 stycken). Ställ in formarna i kylskåpet och låt vila ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Fräs champinjonerna och även julskinkan på slutet. Vispa ihop ägg, grädde, mjölk, salt, papper och ost. Fördela kassler och champinjoner i pajskalen. Häll över äggstanningen. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Servera pajerna ljumma.
:
Lussebullar gör man på flera olika sätt även om alla recept är ganska lika varandra. I år gjorde jag misstaget att vänta in i det sista med att köpa kesella och när jag skulle till slut göra det, var det slut i hela stan. Då får man tänka om, om man vill ha några lussebullar till Lucia. Här kommer 2 recept på det jag gjort i stället. Den ena i långpanna, helt utan kesella, den andra mer traditionell, där jag bytt ut kesellan mot créme fraiche.
Recept 1: Lussebulle i långpanna
50g färsk jäst
5 dl mjölk
120 g smör
2 paket saffran
2 ägg
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
Ca 12-13 dl vetemjöl special
Gör så här: Smält smöret och tillsätt mjölken, smula jästen i en bunke och häll över mjölkblandningen som får vara max 37 grader. Tillsätt salt, socker, ägg och saffran. Arbeta sedan ner vetemjölet gärna med maskin. Knåda degen ca 10 minuter. Tillsätt lite mjöl i taget tills du får en smidig deg. Degen ska inte vara klibbig men tillsätt inte för mycket mjöl bara för de blir torra då. Jag brukar precis kunna peta på degen med mjölade händer utan att den klibbar för mycket. Låt degen jäsa övertäckt ca 30-40 minuter. Knåda sedan degen lätt och lägg upp den på en plåt med bakplåtspapper. Kavla ut degen och gör rutor i degen ända ner i botten på plåten. Låt jäsa övertäckt i ca 30 minuter. Sätt in bullarna i ugnen ca 20 minuter på 200 grader. Tiden beror såklart på både ugn och storlek på plåten så håll koll på bullarna. Knacka lite lätt på bullarna i mitten på plåten så låter de lite ihåligt när de är klara. Får de för mycket färg kan du täcka dem med aluminiumfolie mot slutet av tiden. Låt svalna och bryt isär dem först när de svalnat. Pensla bullarna med smält smör och doppa dem i strösocker. Vill du frysa in bullarna så gör det men pensla och sockra dem först när de ska serveras
Recept 2: Lussebullar med crèmefraiche
2 kuvert saffran (sammanlagt 1 g)
2 dl socker
150 g smör
4 dl mjölk
50 g jäst
2 dl crèmefraiche
1/2 tsk salt
1 ägg
ca 14 dl vetemjöl
Garnering:
1 dl strösocker
1 dl kokande vatten
strösocker
Gör så här: Stöt saffranet tillsammans med lite av sockret i en mortel. Smält smöret och rör ner saffransblandningen i det. Blanda ner mjölken och värm spadet till fingervarmt (37°C). Smula jästen i en bunke och rör ut tillsammans med en deciliter av smörspaden. Häll på resten av spadet, resten av sockret, crèmefraichen, saltet och ägget och rör ihop. Arbeta ner vetemjölet, lite i taget, till en klibbig men sammanhållen deg (det är inte säkert att allt vetemjöl behövs – ta så lite som möjligt). Arbeta degen en stund (runt 5 minuter i maskin och lite längre om du knådar för hand). Låt degen jäsa i 45 minuter under duk och baka sedan ut den på mjölat bakbord. Dela i mindre bitar (jag fick ut 32 bullar på min deg) och rulla till lussebullar. Sätt ut bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa under duk i cirka 30 minuter och grädda sedan långt ner i ugnen på 225 graders värme i cirka 8 minuter. Blanda strösocker och kokande vatten till ett sockerlag och pensla bullarna rikligt med den så snart de kommit ur ugnen. Doppa bullarna i strösocker eller strösocker över dem.
Focaccia bröd är både lätt att baka och väldigt gott. Här kommer en variant som är lite mer julpyntad, men den biten kan variera hur man än vill. Det jag skall komma ihåg till nästa gång är att kanske inte ha så mycket "pynt" på, för brödet gräddades inte riktigt lika bra där under. Lite gläsare gran nästa år blir det. Man lär sig något nytt varje gång. Ha det gott alla.
25 g jäst [0,5 förp]
3 dl vatten, ljummet
0,5 dl olivolja
2 msk honung
1 msk flingsalt
7 dl vetemjöl special
olivolja, till plåten och utbakning
flingsalt, till plåten och utbakning
Gör så här: Vispa ut jästen med vatten, olivolja, honung och flingsalt i en bunke. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en deg och knåda den i cirka 5 minuter. Jäs degen till dubbel storlek i en bunke täckt med bakduk, i cirka 35 minuter. Sätt ugnen på 220 grader, varmluft. Häll ut degen på mjölat bakbord, knåda den lite och lägg på oljad plåt med lite flingsalt i botten. Platta ut degen till cirka 1-2 cm tjock och låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 30 minuter. Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål, ringla över rikligt med olivolja och strö över flingsalt. Pynta och baka brödet i mitten av ugnen tills det är gyllene, cirka 10 minuter.
Knäckiga Tosca snittar, med mördegsbotten som är lätta att baka i långpanna. En av de kakorna till Julbordet. ha en fin Andra Advent alla!
Mördegsbotten
3½ dl vetemjöl (+ lite till utbakningen)
¾ dl strösocker
175 g smör
1 ägg
Toscasmet
100 g smör
1 dl strösocker
½ dl ljus sirap
2 msk vetemjöl
2 msk kaffegrädde
100 g skållad hackad mandel
½ dl hackade pistaschnötter
Garnering
150 g mörk choklad
Gör så här: Mördegsbotten: Blanda mjöl och socker. Tärna smöret och rör i det tillsammans med ägget. Arbeta snabbt ihop till en deg. Använd gärna matberedare, men kör i så fall bara precis samman till en deg. Kavla ut degen till en rektangel, ca 25×30 cm, på ett bakplåtspapper. Lägg det i en långpanna med samma mått. Grädda i nedre delen av ugnen 8 min, 175 grader. Toscasmet: Låt ingredienserna koka upp i en tjockbottnad kastrull. Bred ut smeten på mördegen. Grädda mitt i ugnen i ytterligare ca 15 min. Låt svalna. Garnera med smält choklad.
Temat till årets pepparkakshus har i vanlig ordning mina barn valt, eller rättare sagt min dotter. Hon har precis upptäckt Harry Potters värld och tyckte att Hogwarts slottet skulle passa perfekt som pepparkakshus. Paniken hos mig la sig direkt när jag insåg vilket projekt DET skulle bli.... Jag såg alla runda torn och ändlöst med vinklar och vrån.... för att inte nämna storleken på det hela. Kastade mig direkt på nätet för att hämta inspiration från andra stackare som gett sig på detta, och insåg ganska tidigt att jag verkligen måste tänka mig en mycket mindre skala av slottet. Det om jag ville vara färdig i år d.v.s. Nu står den klar efter 2 veckors slit och en hel del både gamla och nya svordomar.... 4 kg pepparkaksdeg senare, en del modereringschoklad och lite sockerpasta.....det blev ett bygge på 80x50cm stort. Massor med brännsår och blåsor på fingrarna ... men ändå riktigt nöjd. Ha en riktigt fin Första Advent alla!
Jag har verkligen fastnat för att testa göra olika julsyltor i år. Hittills har jag bara köpt de, utan en tanke på att jag skulle kunna göra de själv, men det är faktiskt lättare än vad man tror. Det finns ganska mycket recept på dessa ute på nätet, med mycket bättre beskrivningar än mina, men här kommer i alla fall det recept jag använt. Denna gång använde jag mig av sidfläsk.
en större, mager bit sidfläsk med svål
grovsalt
Kryddblandning:
2,5 msk salt
2 tsk mald peppar
2 tsk mald nejlika
2 tsk kryddpeppar
2 tsk mald ingefära
10 tsk gelatinpulver
Gör så här: Skär loss nästan hela svålen men låt den sitta fast någon cm på ena långsidan. Putsa bort broskbitar och ev. ben. Fläsket ska gå att rullas ihop. Skär ner till hälften längs med kanten där du lämnat svålen, skär tillbaka och nästan till kanten (tips är att titta på YouTube då det är svårt att förklara). Vik ut fläsket och lägg på en bricka eller skärbräda med svålens ovansida nedåt. Blanda ingredienserna till kryddblandningen och strö de över ovansidan på fläsket. Rulla ihop från den svål-lösa kanten så att svålen hamnar ytterst. Bind om rullen med ett bomullssnöre. Lägg rullsyltan i en gryta eller kastrull med lock. Tillsätt lättsaltad vatten. Koka upp och sjud rullsyltan på svag värme under lock ca 1,5 timmar. Servera rullsyltan i tunna skivor på fat med rödbetor och senap eller rödbetssallad.
Bestefar står för morfar/farfar på norska och eftersom jag är gift med en norrman, är farfar alltid bestefar för oss. Det tog barnen många år innan de förstod att farfar och bestefar var samma sak, fast på olika språk. Hursomhelst, vår älskade bestefar har kommit på ett alldeles eget recept på julsylta som jag kommer att anamma och göra varje år. Den är gjord på fläskkarré som är mycket lättare att hitta i Sverige och inte alls så dyrt. Mycket gott! Det blev det första sylta jag gjort till årets Julbord.
2 kg fläskkarré utan ben
grovsalt
Kryddblandning:
2,5 msk salt
2 tsk mald peppar
2 tsk mald nejlika
2 tsk kryddpeppar
2 tsk mald ingefära
10 tsk gelatinpulver
Gör så här:
Lägg köttet i grovsalt över natten (i kylskåpet). Spola av den och stek den i ugnen, i 190 grader, i ett vattenbad (fyll en stor plåt med vatten och i den, ställ en annan ugnsform med köttet i). Stek i ca 2,5 timmar. Den skall vara genomstekt, men saftig. Låt den svalna lite och skär allt i skivor på ca 1,5cm. Det gör ingenting om det faller isär och inte blir så snygga skivor.
Ta en brödform och klä den med plastfolie. Lägg ett lager med kött, ett lager med kryddor (som du blandat ihop, inklusive gelatinpulvret) och fortsätter att varva. Jag fick till 3 lager med kött.
Packa allt i folien, och om du har en riktig press som den på bilden, använd den, annars kan du bara lägga en annan brödform ovanpå, med något väldigt tungt i Det måste vara riktigt ungt för att pressa syltan bra. Låt det stå framme över natten. Den är färdig att skäras i tunna skivor till dagen efter.