Blogg
Finaste Rickard som tog studenten nu. Din mamma är min bästa vän, den syster jag aldrig haft, som jag känt långt innan du kom till världen. Jag har sett dig växa upp till den fantastiska unga mannen du är idag och mina egna barn har länge trott på riktigt att ni varit kusiner. Önskar dig all gott och lycka i det vuxna livet. Kommer alltid att finnas här för dig om behovet skulle finnas. Grattis och många kramar!
Ingen recept på tårtan, då jag bara hjälpt till med dekorationen. Studentmössan har jag gjort av sockerpasta, blommorna är äkta och underdelen av tårtan är klätt i ätbar bild av olika verktyg, då studenten gick ut snickare linjen :)
Lite tips om hur man göra en vanlig rulltårta, lite roligare. Skickade med denna till dotters skola för snart ett år sen, och det verkar fortfarande pratas om den. Verkar bara som jag glömt lägga ut den här bara.... Innehållet är av vanlig morotskaka, kläd i sockerpasta. Ha det gott!
Kaksmeten:
2 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kanel
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
0,5 dl rapsolja
ca 2 dl fint rivna morötter
Fyllning:
50 gr rumsvarmt smör
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
200 g kall Philadelphia ost
Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader (varmluft). Vispa ägg och socker poröst. Blanda de torra ingredienserna och vänd försiktigt ner dem i ägg fluffen. Riv morötterna och vänd sedan ner dem och oljan i de övriga ingredienserna. Lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt. Bred ut smeten jämt över bakplåtspappret. Baka i mitten av ugnen i ca 5 minuter, tills kakan är genombakad. Ta ut kakan ur ugnen, vänd den upp och ner på ett nytt bakplåtspapper som du sockrat lite. Ta av det gamla bakplåtspappret försiktigt och låt kakan svalna helt. Gör i ordning fyllningen nu genom att vispa smöret i ca 2-3 minuter. Blanda i florsocker och vaniljsocker och vispa i någon minut till. Vänd i Philadelphia osten och vispa tills du har en styv frostning. Övervispa inte. Bred fyllningen tunt över den kalla kakan. Rulla ihop till en rulltårta. Klä den i rosa sockerpasta, dela i ca 3cm breda bitar och använd din fantasi för att pynta. Kakan är godast kall och håller sig i kylen i flera dagar
Många favoriter i repris blev det på dessertbordet i år, som Kranskaka, Choklad toppar, Mandelfingrar, Kokoskladdkaka, Tryfflar och sånt. Alla dessa finns det redan recept på här i bloggen sen tidigare och kommer därför inte att lägga nån fokus på just de. Det som är nytt dock (för mig) i år är klassiska kolasnittar, apelsin- och ingefärssnittar, schweizwenötsbräck och pepparkaksrutor med vit choklad. De recepten kommer under samlade bilden nedan. Önskar er alla en riktigt god fortsättning!
Kolasnittar
100 g smör, mjukt
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
2,25 dl vetemjöl
0,5 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
1 tsk malen ingefära
Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör, strösocker och sirap krämigt. Blanda vetemjöl, bikarbonat, vaniljsocker och malen ingefära och vänd ner det i smeten. Dela degen och rulla ut till två längder. Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem lite. Räffla med en gaffel. Grädda längderna gyllene i mitten av ugnen i 12-15 minuter. Låt dem svalna en aning och skär sedan längderna på snedden. Låt kolasnittarna svalna på plåten.
Apelsin- och ingefärassnittar:
100 g mjukt smör
1 dl strösocker
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk riven ingefära
1/2 ekologisk apelsin, rivet skal
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 msk ljus sirap
Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Rör smör och socker poröst, gärna i matberedare. Blanda mjölet med ingefära, apelsinskal och bakpulver. Tillsätt mjölblandningen, vaniljsocker och sirap. Arbeta snabbt ihop till en deg. Rulla ut degen till tre längder, lika långa som plåten. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem något med handen.Grädda mitt i ugnen i cirka 12 minuter. Skär längderna i sneda, cirka 2 centimeter breda, bitar medan de ännu är varma. Låt kallna på galler. Förvara i kakburk.
Schweizernötsbräck:
ca 75 g hasselnötter
200 g mjölkchoklad
Gör så här: Sätt ugnen på 180 grader. Rosta hasselnötterna på en plåt mitt i ugnen i ca 10 min. Gnugga nötterna mellan händerna tills överflödigt skal har lossnat. Hacka nötterna med en vass kniv. Smält chokladen i en skål över vattenbad. Blanda ner ¾ av nötterna i chokladen. Bred ut chokladen till två längder på ett bakplåtspapper. Strö över resten av hasselnötterna. Låt chokladen stelna i kylen. Förvara bräcken i kylen för den kan mjukna i rumsvärme.
Pepparkaksrutor med vit chokladkräm:
200 g pepparkakor
100 g rumsvarmt smör
200 g vit choklad
2 dl grädde
50 g smör, skuret i små fyrkanter
2 gelatinblad
Gör så här: Smula pepparkakorna och blanda ordentligt med smöret. Tryck ut smuldegen i en liten form med löstagbara kanter. Eller lägg smörpapper i en fyrkantig form och tryck i botten. Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Hacka chokladen och smält den försiktigt i grädden. Rör i gelatinet och smörkuberna. Ta av från värmen. Låt svalna något och häll över pepparkakssmeten i formen. Låt stå kallt i minst en timme innan du skär i små rutor med en blöt, vass kniv.
Ett nytt och välkommet recept till julbordet i år var ädelostpajen med pepparkaksbotten. Fylld med krämig ädelost och toppad med färska fikon. Det smakar verkligen Jul!
Botten
100 g smör
100 g pepparkaka
5 digestivekex
Fyllning
3 gelatinblad
300 g ädelost 30 %
2 dl crème fraiche
1 dl mjölk
Garnering
2 färska fikon
färsk mynta
Gör så här: Smält smöret. Mixa pepparkakor och digestivekexen i matberedare. Blanda smulorna med smöret. Fördela mixen i en bakpappersklädd form med avtagbar kant, 22 cm i diameter. Lägg gelatinbladen i kallt vatten 10 minuter. Mixa ost och crème fraiche. Krama ur gelatinbladen och smält dem i mjölken i en kastrull på svag värme. Rör ner gelatinmjölken i ostmixen och fördela på pepparkaksbotten. Ställ pajen kallt minst 3 timmar för att stelna. Garnera med tunna klyftor färska fikon och myntablad.
I år fick jag för första gången välja själv tema till vårt pepparkakshus. Jag valde en japanskt pegoda, som jag fick inspiration för under vår resa till Japan tidigare i år. Dessa fantastiskt fina byggnaderna kunde man se lite överallt i Japan, i olika storlekar, färger och en otrolig variation på detaljer. Jag tror inte det finns 2 helt identiska sådana någonstans, men det de alla har gemensamt är att de alla har smala, höga silhuetter med böjda takfot. Deras konstruktion är rotad i buddhistiska tron och är nästan oförstörbara. Vi får se om min egen byggnation kommer att hålla lika bra. Japan klättrade väldigt fort till min absoluta favorit, bland alla länder vi besökt så långt, och högsta drömmen nu är att kunna anlägga en japanskt trädgård hemma..... men först skall vi fira Jul.
När man har en 15-årig som älskar Garfield och morotskaka, kombinerar man båda till en tårta på hans födelsedag. Superkul att göra och väldigt uppskattad. Grattis älskade Marcus!
Bottnen:
4 ägg,
3 dl socker,
3 dl vetemjöl,
2 tsk bikarbonat,
2 tsk kanel,
1 tsk salt,
1 tsk vaniljsocker,
1 1/2 dl sojaolja,
4 dl morötter.
Glasyr:
100 gram smör,
2 pkt Philadelphia ost (naturell), totalt 400g
250 gram florsocker,
1 tsk vaniljsocker.
Gör så här: Vispa ihop ägg och socker poröst. Blanda i en separat skål: vetemjöl, bikarbonat, kanel, salt, och vaniljsockret. Häll över det i äggsmeten och vispa en liten stund till. Riv morötterna på det minsta av rivjärnet, kläm ur all saft och blanda ihop med oljan. Häll över morötterna i smeten och rör i med en slev. Häll över det i en smord springform och grädda i nedersta delen av ugnen i ca en timme, på 190 grader.
Gör i ordning glasyren genom att röra ihop rumstempererad smör, ost, florsocker och vaniljsocker. Bred glasyren
Jag ligger verkligen efter i min bloggande här, men här kommer en liten rolig grej att göra till nästa halloween....egen gjorda marshmallows. Supergott och roligt när de flyter i det varma chokladen.
4 1/2 tsk gelatinpulver,
1,3 dl kallt vatten,
2 dl socker,
130-140 ml flyttande glukos,
0.7 dl extra vatten,
2 tsk vanilj extrakt, några droppar hushållsfärg
Gör så här: Blanda gelatinpulvret med 1,3 dl kall vatten med en sked och låt det stå åt sidan så länge, i en skål som tål att värmas i mikron senare. I en kastrull, blanda 2 dl socker med hälften av glukosen (ca 70 ml) och det extra vattnet (0,7 dl). Värm upp på medelvärme tills det nått 120 grader. Ta fram gelatinröran och värm upp i mikron i 30 sekunder. I en separat skål, häll över resterande glukos (ca 70 ml) och tillsätt det varma gelatinet som du har precis värmt i mikron. Vispa på lägsta farten i några minuter. När socker på spisen har nått 120 grader, ta och häll försiktigt över det i gelatin och glukosröran, medan du fortfarande vispar på lägsta farten. Öka till medelhastighet och vispa i 5 minuter. Efter 5 minuter, öka hastighet till det högsta och tillsätt vaniljextrakten och hushållsfärg. Vispa i 5 minuter till och så är du klar. Försök att få hela smeten in i en spritspåse (med rund tip) på en gång, eftersom det är väldigt svårt att fylla på påsen efteråt. Det blir väldigt kladdigt och dessutom stelnar smeten vääääldigt fort, så allt i på en gång. Spraya eller smörj silikonformar med matfett och spritsa in marshmallow fluffen. Strö över lite florsocker och låt de vila i ca 5 minuter. Nu är de klara och lätta att lossna ifrån silikonformarna. Rulla de i florsocker och sen är du klar. Du kan använda vilka formar du vill, det enda viktiga här är att smörja dessa formar ordentligt, annars får du aldrig ut marshmallowsen i fin form. Lycka till!
Morotskaka är det jag kanske bakar mest av här hemma. Använder ofta den till tematårtor, då man kan bygga ganska bra med den på höjden. Idag snubblade jag dock över ett nytt recept på det, i form av en rulltårta. Genialiskt. Gräddas dessutom på endast 5 minuter.
Kaksmeten:
2 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kanel
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
0,5 dl rapsolja
ca 2 dl fint rivna morötter
Fyllning:
50 gr rumsvarmt smör
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
200 g kall cream cheese
Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader (varmluft). Vispa ägg och socker poröst. Blanda de torra ingredienserna och vänd försiktigt ner dem i ägg fluffen. Riv morötterna och vänd sedan ner dem och oljan i de övriga ingredienserna. Lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt. Bred ut smeten jämt över bakplåtspappret. Baka i mitten av ugnen i ca 5 minuter, tills kakan är genombakad. Ta ut kakan ur ugnen, vänd den upp och ner på ett nytt bakplåtspapper som du sockrat lite. Ta av det gamla bakplåtspappret försiktigt och låt kakan svalna helt. Gör i ordning fyllningen nu genom att vispa smöret i ca 2-3 minuter. Blanda i florsocker och vaniljsocker och vispa i någon minut till. Vänd i cream cheese och vispa tills du har en styv frostning. Övervispa inte. Bred fyllningen tunt över den kalla kakan. Rulla ihop till en rulltårta. Pudra med florsocker om du vill. Kakan är godast kall och håller sig i kylen i flera dagar.
Nu är det barnen som tipsat om att kunna göra vattenmelon gelé direkt i skalet, vilket blev väldigt effektfullt tycker jag. Själv gillar jag inte gelé, men för de som gör det, är detta ett roligare sätt att servera det på. Jag tog dock den minsta melonen jag kunde hitta, ca 12cm i diameter bara, vilket ger ganska mycket gelé ändå.
4 dl vattenmelonjuice
sockerlag
1 msk gelatinpulver per 4 dl juice
röd karamellfärg
(kom ihåg att en sats är 4dl vätska + 1 msk gelatinpulver - behöver du mer vätska, gör du fler satser)
Gör så här: Dela melonen i 2 halvor. Gröpa ur allt fruktkött och mät efteråt hur många dl vätska som halvorna rymmer, för att veta hur mycket juice du behöver göra. Gör vattenmelonjuice genom att mixa fruktkött från vattenmelon med en stavmixer och sedan sila den. Tillsätt sockerlag för att uppnå de antal dl du behöver. Tillsätt lite röd karamellfärg för att få och rödare gelé. Rör ut gelatinpulvret i en halv deciliter av fruktjuicen och ställ att stelna. Värm resten av juicen i en kastrull under omrörning. När juicen är varm - rör ner gelatinet och rör tills det löser sig i den varma juicen. Häll i melon halvorna och ställ att stelna i kylskåp.
Nu när min son skulle konfirmeras, fick jag lite huvudbry när jag insåg att jag var tvungen att hitta på något att bjuda på, som gick att laga dagarna innan, som var lätt att ta fram när hela sällskapet skulle komma hem från kyrkan. Valet föll på marinerad oxfilé, fläskfilé och kyckling, samt några olika sallader. Hela buffén består av kalla rätter, men väldigt gott och perfekt till stora sällskap.
Dubbelmarinerad oxfilé
800 g oxfilé (putsad)
1 msk smör till stekning
1 msk olja till stekning
Marinad 1
2 msk sojasås
1 msk hoisinsås (asiatiska hyllan)
1/2 tsk salt
2 msk olja
1 tsk socker
Marinad 2
1/2 dl vitvinsvinäger
2 msk vatten
1 dl olivolja
1 tsk salt
1 tsk socker
1/2 tsk grovmalen svartpeppar
1 - 1 1/2 finhackade vitlöksklyftor
1 kruka finhackad persilja
Gör så här:
Två dagar före festen: Blanda ingredienserna till marinad 1. Lägg filén i dubbla plastpåsar. Häll över marinaden. Knyt påsarna. Låt stå i kylen över natten.
Dagen före festen: Sätt ugnen på 150°C.Ta ut oxfilén och torka av den. Bryn filén hastigt runt om i en het stekpanna. Lägg över på en ugnsplåt. Stick in en stektermometer i mitten av köttet. Ugnsstek tills innertemperaturen är 55°C, ca 30 minuter. Linda in filén i aluminiumfolie. Ställ in i kylen. Blanda samman marinad 2 och ställ det kallt.
Serveringsdagen: Ta fram köttet innan gästerna kommit. Skär filén i cm-tunna skivor. Lägg de över på ett vackert fat och skeda över marinaden.
Marinerad kycklingfilé
2 kg kycklingfilé
grillkrydda
1,5 dl olivolja
4 msk sweet chilisås
2 tsk salt
1 paket djupfrysta franska örter
1 dl klippt gräslök
2 hackade vitlöksklyftor
1 citron, rivet skal och saften
Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Gnid in filéerna med grillkrydda. Sätt i en stektermometer i tjockaste delen på filén. Sätt in i ugnen tills termometern visar 75 grader. Blanda under tiden alla ingredienser till marinaden. Låt köttet vila en stund efter du tagit ut det ur ugnen. Ställ i kylskåpet till dagen efter. Skär sedan upp filéerna i skivor och lägg upp dem snyggt på ett uppläggningsfat. Skeda över marinaden.
Balsamicomarinerad fläskfilé
1 1/2 kg fläskfilé
2 pressade vitlöksklyftor
Salt och svartpeppar
2 msk olivolja
1 dl olivolja
3 msk balsamvinäger
3 msk kinesisk soja
1 finhackad röd chilipeppar
1 dl strimlade färska basilikablad
Gör så här: Sätt ugnen på 175°. Putsa fläskfilén från hinnor och senor och gnid den med vitlök, salt och peppar. Bryn den runt om i olivolja i en stekpanna. Lägg över den i en ugnsform och stek i ugnen till en innertemperatur på 70°. Det tar ca 20 minuter, kolla gärna med en stektermometer. Blanda alla ingredienser till marinaden i en skål. Lägg ner det varma köttet i marinaden och låt svalna. Sätt in i kylskåp och låt stå minst en timme, men gärna över natten. Vänd köttet då och då. Skiva köttet tunt och lägg upp på uppläggningsfat. Häl marinaden över. Garnera gärna med lite extra hackad chili och strimlad basilika.
Melonsallad med fetaost och oliver
200 g svarta eller gröna oliver
2 msk olivolja
1/2 vattenmelon, i bitar
200 g fetaost, i bitar
1 liten röd lök, i tunna strimlor
2 msk rödvinsvinäger, eller
1 citron, pressad saft
1 kruka basilika, plockade blad
2 krm salt
3 krm svartpeppar
Gör så här: Lägg oliverna i oljan. Blanda melon, fetaost och lök. Tillsätt oliverna och ringla över resten av oljan och vinägern, samt strö över basilikan. Salta och peppra.
Matig sallad med halloumi och jordgubbar
1 påse blandsallad
gurka
cocktailtomater
paprika
rädisor
sugar snaps
halloumi
smör
jordgubbar
solroskärnor
svartpeppar
crema di balsamico
Gör så här: Hacka grönsakerna. Lägg salladen på fint fat och fördela grönsakerna över. Skiva halloumin och stek i smör. Låt svalna. Riv osten i botar och fördela över. Skiva jordgubbar och på med dem. På med solroskärnor och vrid några varv med pepparkvarnen. Ringla crema di balsamico över.