Blogg
Friskt och söt lime och citronpaj i små glas. Mycket riklig, citrussmak, så använd gärna lite mindre glas i fall du har gäster som inte är så förtjust i just sånt. Bättre att de som gillar citrussmak tar flera portioner än att det går till spillo.
Lime- och citronkräm:
1 dl limesaft, färskpressad
1 dl citronsaft, färskpressad
3 ägg, stora
130 g socker
1 msk majsstärkelse
80 g smör
Kexsmulor:
150 g havregryn kex
2 matskedar brunt socker
80 g smör, smält
Maräng:
3 äggvitor
200 g socker
Gör det här: Koka saften. Vispa ägg, socker och majsstärkelse tillsammans i en skål. Häll den heta vätskan över äggen medan du visper kraftigt för att förhindra att äggen "kornar". Lägg tillbaka allt i kastrullen och koka upp medan du ständigt vispar, tills krämen blir tjock och blank. Ta bort kastrullen från värmen, låt krämen svalna lite och tillsätt smöret efteråt, lite i taget. Häll krämen i en skål, täck över och låt den ligga i kylen tills den kallnat. Krossa kexen i smulor och blanda smulorna med socker och smält smör. Vispa äggvita och socker tillsammans i en stor stålskål. Lägg skålen över ett vattenbad (en kastrull med kokande vatten) och slå över värmen tills sockret har lösts upp och blandningen har värmts upp. Ta bort skålen från värmen och fortsätt vispa på full hastighet (använd en mixer tills maräng är tjock, blank och vid rumstemperatur. Använd små glas eller koppar och fyll i lager med smulor och limefrukt. Avsluta med maräng och pynta med bär.
10-års bröllopsdag idag och mannen i huset fick välja efterrätt. Ett norskt recept som består av en tunn sockerkaksbotten, täckt med chokladkräm, grädde och en maräng lock toppad med choklad och jordnötter. Supergott, men kan tyvärr inte göras helt i förväg. Vänta alltid med att lägga på locket av maräng tills strax innan serveringen (eller samma dag i alla fall) annars blir den lite väl mjuk och seg.
Sockerkaksbotten:
3 äggulor
1 ägg
80 g socker
2 msk vetemjöl
1 tsk bakpulver
Gör så här: Vispa äggulor och hela ägget lätt med sockret. Vänd i mjöl och bakpulver. Lägg smeten i en rund bakform med avtagbara kanter (24-26cm i diameter), klädd i bakplåtspapper. Grädda kakbottnen mitt i ugnen på 150 ° C i 20-25 minuter. Låt den kallna i formen. Lossa den från formen med en vass kniv och ta bort bakplåtspappret.
Maräng locket:
3 äggvitor
180 g brunt socker
50 g mjölkchoklad
50 g jordnötter
Gör så här: Vispa äggvitorna till hård skum. Tillsätt brunt socker och vispa vidare tills du har en tjock marängmassa. Klä en kakform med avtagbara kanter med bakplåtspapper (24-26cm). Häll i marängmassan och grädda i mitten av ugnen på 150°C i 60 minuter. Ta ut marängen efter 60 min och strö på hackad choklad blandad med lätthackade jordnötter. Gör detta direkt när du tar marängen ut från ugnen, medan den fortfarande är varm. Låt kallna och lyft försiktigt från formen och bakplåtspappret.
Chokladkräm:
75 g smör
100 g mjölkchoklad
100 g florsocker
2 äggulor
Gör så här: Smält smöret i en liten kastrull tillsammans med chokladen (låg värme). Rör blandningen till en jämn massa och ta bort från spisen. Tillsätt florsocker och rör runt en liten stund (kan se ut som det har skärt sig, men det reder sig när äggen kommer in). Rör i äggulorna.
Gräddfyllning:
3 dl vispad grädde
Montering: Lägg sockerkaksbottnen på ett fat. Bre över chokladkrämen, vispad grädde och avsluta med marängbottnen.
Jag tror vi haft det finaste Midsommar någonsin i år, trots Corona tider. Vi firade med närmaste familj bara, och med bra avstånd .... men det börjar bli en vana nu. Tårtan är en favorit i repris, men en liten midsommartvist. Glad Midsommar på er alla!
Maräng bottnar (2st)
6 äggvitor
4 dl socker
6 dl rise krispies
Gör så här: Vispa äggvitorna och tillsätt sockret. Vispa till hård skum och blanda i rise krispies med en slickepott. Bred ut det i två långpannor och grädda i 150 grader i ca en timme. Låt kallna helt.
Fyllning:
6 äggulor
1,5 dl socker
1,5 dl grädde
100 gram smör
200 gram choklad
6 dl vispgrädde och jordgubbar (tärnade i mindre bitar)
Gör så här: Sjuda äggulor, socker och grädde (koka inte). Ta kastrullen från värmen och lägg i smör och hackad choklad. Bred ut chokladkrämen på den ena marängbottnen. Vispa grädden och bred den över chokladkrämen. Strö över tärnade jordgubbarna. Lägg på den andra maräng botten som lock. Ös på med frukt på toppen och slingra lite smält choklad över det.
Älskade Beckis, min brors "minsting" som blivit stor. Fasters lilla goding som ska ut och möta vuxen livet. Hoppas världen är redo för dig, för du kommer att ta alla med storm. Följ dina drömmar och var säker på att vi alltid finns här för dig om du behöver nåt. Lev livet och njut. Stort grattis Beckisen!
Botten:
4 Ägg
2 dl Strösocker
1 dl Potatismjöl
1 dl Vetemjöl
2 tsk Vaniljsocker
1.5 tsk Bakpulver
Jordgubbsfyllning:
4 dl Vispgrädde
175 g Philadelphia
2 dl Florsocker
2 tsk Vaniljsocker
500 g Jordgubbar, i småbitar
Gör så här:
Börja med att sätta ugnen på 175°C och klä en springform 18cm med bakplåtspapper, höga kanter. Smörj sedan botten & kanterna med smör och strö i kokos. Vispa ägg och strösocker poröst med en elvisp i 5 minuter på högsta hastighet. Blanda de torra ingredienserna för sig och vänd sedan ner dem i smeten. Häll upp smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 30-35 minuter. Känn med en sticka, den ska vara torr. Låt svalna en aning i formen innan du tar loss kanten och vänder ”kakan” upp och ned. Låt svalna helt och dela den i två delar.
Fyllning: Vispa grädden hårt i en bunke. Vispa upp Philadelphia med florsocker, tillsätt vaniljsockret. Vänd ner Philadelphia blandningen i grädden. Tillsätt jordgubbarna som du hackat smått. Rör om tills allt är jämnt blandat. Ha fyllning mellan bottnarna och bred ut jämnt över hela tårtan med en palett.
Dekorera med jordgubbar, blommor eller vad du känner för. Jag valde äkta blommor denna gång, i svenska flaggans färger.
Finaste Rickard som tog studenten nu. Din mamma är min bästa vän, den syster jag aldrig haft, som jag känt långt innan du kom till världen. Jag har sett dig växa upp till den fantastiska unga mannen du är idag och mina egna barn har länge trott på riktigt att ni varit kusiner. Önskar dig all gott och lycka i det vuxna livet. Kommer alltid att finnas här för dig om behovet skulle finnas. Grattis och många kramar!
Ingen recept på tårtan, då jag bara hjälpt till med dekorationen. Studentmössan har jag gjort av sockerpasta, blommorna är äkta och underdelen av tårtan är klätt i ätbar bild av olika verktyg, då studenten gick ut snickare linjen :)
Lite tips om hur man göra en vanlig rulltårta, lite roligare. Skickade med denna till dotters skola för snart ett år sen, och det verkar fortfarande pratas om den. Verkar bara som jag glömt lägga ut den här bara.... Innehållet är av vanlig morotskaka, kläd i sockerpasta. Ha det gott!
Kaksmeten:
2 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kanel
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
0,5 dl rapsolja
ca 2 dl fint rivna morötter
Fyllning:
50 gr rumsvarmt smör
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
200 g kall Philadelphia ost
Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader (varmluft). Vispa ägg och socker poröst. Blanda de torra ingredienserna och vänd försiktigt ner dem i ägg fluffen. Riv morötterna och vänd sedan ner dem och oljan i de övriga ingredienserna. Lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt. Bred ut smeten jämt över bakplåtspappret. Baka i mitten av ugnen i ca 5 minuter, tills kakan är genombakad. Ta ut kakan ur ugnen, vänd den upp och ner på ett nytt bakplåtspapper som du sockrat lite. Ta av det gamla bakplåtspappret försiktigt och låt kakan svalna helt. Gör i ordning fyllningen nu genom att vispa smöret i ca 2-3 minuter. Blanda i florsocker och vaniljsocker och vispa i någon minut till. Vänd i Philadelphia osten och vispa tills du har en styv frostning. Övervispa inte. Bred fyllningen tunt över den kalla kakan. Rulla ihop till en rulltårta. Klä den i rosa sockerpasta, dela i ca 3cm breda bitar och använd din fantasi för att pynta. Kakan är godast kall och håller sig i kylen i flera dagar
Många favoriter i repris blev det på dessertbordet i år, som Kranskaka, Choklad toppar, Mandelfingrar, Kokoskladdkaka, Tryfflar och sånt. Alla dessa finns det redan recept på här i bloggen sen tidigare och kommer därför inte att lägga nån fokus på just de. Det som är nytt dock (för mig) i år är klassiska kolasnittar, apelsin- och ingefärssnittar, schweizwenötsbräck och pepparkaksrutor med vit choklad. De recepten kommer under samlade bilden nedan. Önskar er alla en riktigt god fortsättning!
Kolasnittar
100 g smör, mjukt
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
2,25 dl vetemjöl
0,5 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
1 tsk malen ingefära
Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör, strösocker och sirap krämigt. Blanda vetemjöl, bikarbonat, vaniljsocker och malen ingefära och vänd ner det i smeten. Dela degen och rulla ut till två längder. Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem lite. Räffla med en gaffel. Grädda längderna gyllene i mitten av ugnen i 12-15 minuter. Låt dem svalna en aning och skär sedan längderna på snedden. Låt kolasnittarna svalna på plåten.
Apelsin- och ingefärassnittar:
100 g mjukt smör
1 dl strösocker
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk riven ingefära
1/2 ekologisk apelsin, rivet skal
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 msk ljus sirap
Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Rör smör och socker poröst, gärna i matberedare. Blanda mjölet med ingefära, apelsinskal och bakpulver. Tillsätt mjölblandningen, vaniljsocker och sirap. Arbeta snabbt ihop till en deg. Rulla ut degen till tre längder, lika långa som plåten. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem något med handen.Grädda mitt i ugnen i cirka 12 minuter. Skär längderna i sneda, cirka 2 centimeter breda, bitar medan de ännu är varma. Låt kallna på galler. Förvara i kakburk.
Schweizernötsbräck:
ca 75 g hasselnötter
200 g mjölkchoklad
Gör så här: Sätt ugnen på 180 grader. Rosta hasselnötterna på en plåt mitt i ugnen i ca 10 min. Gnugga nötterna mellan händerna tills överflödigt skal har lossnat. Hacka nötterna med en vass kniv. Smält chokladen i en skål över vattenbad. Blanda ner ¾ av nötterna i chokladen. Bred ut chokladen till två längder på ett bakplåtspapper. Strö över resten av hasselnötterna. Låt chokladen stelna i kylen. Förvara bräcken i kylen för den kan mjukna i rumsvärme.
Pepparkaksrutor med vit chokladkräm:
200 g pepparkakor
100 g rumsvarmt smör
200 g vit choklad
2 dl grädde
50 g smör, skuret i små fyrkanter
2 gelatinblad
Gör så här: Smula pepparkakorna och blanda ordentligt med smöret. Tryck ut smuldegen i en liten form med löstagbara kanter. Eller lägg smörpapper i en fyrkantig form och tryck i botten. Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Hacka chokladen och smält den försiktigt i grädden. Rör i gelatinet och smörkuberna. Ta av från värmen. Låt svalna något och häll över pepparkakssmeten i formen. Låt stå kallt i minst en timme innan du skär i små rutor med en blöt, vass kniv.
Ett nytt och välkommet recept till julbordet i år var ädelostpajen med pepparkaksbotten. Fylld med krämig ädelost och toppad med färska fikon. Det smakar verkligen Jul!
Botten
100 g smör
100 g pepparkaka
5 digestivekex
Fyllning
3 gelatinblad
300 g ädelost 30 %
2 dl crème fraiche
1 dl mjölk
Garnering
2 färska fikon
färsk mynta
Gör så här: Smält smöret. Mixa pepparkakor och digestivekexen i matberedare. Blanda smulorna med smöret. Fördela mixen i en bakpappersklädd form med avtagbar kant, 22 cm i diameter. Lägg gelatinbladen i kallt vatten 10 minuter. Mixa ost och crème fraiche. Krama ur gelatinbladen och smält dem i mjölken i en kastrull på svag värme. Rör ner gelatinmjölken i ostmixen och fördela på pepparkaksbotten. Ställ pajen kallt minst 3 timmar för att stelna. Garnera med tunna klyftor färska fikon och myntablad.
I år fick jag för första gången välja själv tema till vårt pepparkakshus. Jag valde en japanskt pegoda, som jag fick inspiration för under vår resa till Japan tidigare i år. Dessa fantastiskt fina byggnaderna kunde man se lite överallt i Japan, i olika storlekar, färger och en otrolig variation på detaljer. Jag tror inte det finns 2 helt identiska sådana någonstans, men det de alla har gemensamt är att de alla har smala, höga silhuetter med böjda takfot. Deras konstruktion är rotad i buddhistiska tron och är nästan oförstörbara. Vi får se om min egen byggnation kommer att hålla lika bra. Japan klättrade väldigt fort till min absoluta favorit, bland alla länder vi besökt så långt, och högsta drömmen nu är att kunna anlägga en japanskt trädgård hemma..... men först skall vi fira Jul.
När man har en 15-årig som älskar Garfield och morotskaka, kombinerar man båda till en tårta på hans födelsedag. Superkul att göra och väldigt uppskattad. Grattis älskade Marcus!
Bottnen:
4 ägg,
3 dl socker,
3 dl vetemjöl,
2 tsk bikarbonat,
2 tsk kanel,
1 tsk salt,
1 tsk vaniljsocker,
1 1/2 dl sojaolja,
4 dl morötter.
Glasyr:
100 gram smör,
2 pkt Philadelphia ost (naturell), totalt 400g
250 gram florsocker,
1 tsk vaniljsocker.
Gör så här: Vispa ihop ägg och socker poröst. Blanda i en separat skål: vetemjöl, bikarbonat, kanel, salt, och vaniljsockret. Häll över det i äggsmeten och vispa en liten stund till. Riv morötterna på det minsta av rivjärnet, kläm ur all saft och blanda ihop med oljan. Häll över morötterna i smeten och rör i med en slev. Häll över det i en smord springform och grädda i nedersta delen av ugnen i ca en timme, på 190 grader.
Gör i ordning glasyren genom att röra ihop rumstempererad smör, ost, florsocker och vaniljsocker. Bred glasyren