Cozonac
Cozonac är ett rumäskt vetebröd som liknar det italienska Panettone. Bakas enligt traditionerna vid Påsk och Jul, men även till andra högtider. Doften för mig alltid tillbaka till min barndom.
Recept för 2 st
1 kg mjöl
500 ml mjölk
150 gram smör
5 äggulor
200 gram socker
50 gram jäst ( eller 20 gram torrjäst)
Riven citronskal
1 msk vaniljsocker
Lite salt
Gör så här:
Viktigt innan man börjar är att alla ingredienser är rumstempererade, och mjölet är silad.
Börja med att värma mjölken till fingervarmt. I en liten skål, smula jästen och blanda med 1 msk av sockret, 2 msk av mjölet och lite mjölk. Du kan reglera konsistensen på pastan med mjölkmängden; den skall vara som en tjockare pannkakssmet. Låt jäsa till dubbelstorlek (ca 20 minuter).
Blanda resterande mjölken med socker och värm upp det igen till fingervarmt.
I en matberedare, har du i mjöl, äggulor och jästblandningen. Börja blanda på låg hastighet, och tillsätt mjölkblandningen därefter, lite i taget. Ha i smöret lite i taget efter att ha haft i all mjölk och saltet, och fortsätt blanda i ca 15 minuter. Degen skall vara fortfarande lite mjuk så att det fastnar lite på skålens kanter. Till slut tillsätter du vaniljsocker och citronskal.
Låt degen jäsa under handduk till dubbla storleken.
Ha lite olja på köksbänken innan du delar degen i 2 lika delar. Använd olja på fingrarna också för att det inte ska fastna. Fläta enligt önskemål och låt jäsa igen i klädda formar, i ca 30 minuter. Pensla med ägg och grädda i mitten av ugnen i 45 minuter i 170 grader. Det är viktigt att de inne så pass länge annars sjunker de när man tar ut de. Jag brukar ha aluminiumfolie över om de får för mycket färg för fort, men tiden håller jag.
Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.
Christina Vognild, Kumla, Sweden