Döskalle marshmallows
Jag ligger verkligen efter i min bloggande här, men här kommer en liten rolig grej att göra till nästa halloween....egen gjorda marshmallows. Supergott och roligt när de flyter i det varma chokladen.
4 1/2 tsk gelatinpulver,
1,3 dl kallt vatten,
2 dl socker,
130-140 ml flyttande glukos,
0.7 dl extra vatten,
2 tsk vanilj extrakt, några droppar hushållsfärg
Gör så här: Blanda gelatinpulvret med 1,3 dl kall vatten med en sked och låt det stå åt sidan så länge, i en skål som tål att värmas i mikron senare. I en kastrull, blanda 2 dl socker med hälften av glukosen (ca 70 ml) och det extra vattnet (0,7 dl). Värm upp på medelvärme tills det nått 120 grader. Ta fram gelatinröran och värm upp i mikron i 30 sekunder. I en separat skål, häll över resterande glukos (ca 70 ml) och tillsätt det varma gelatinet som du har precis värmt i mikron. Vispa på lägsta farten i några minuter. När socker på spisen har nått 120 grader, ta och häll försiktigt över det i gelatin och glukosröran, medan du fortfarande vispar på lägsta farten. Öka till medelhastighet och vispa i 5 minuter. Efter 5 minuter, öka hastighet till det högsta och tillsätt vaniljextrakten och hushållsfärg. Vispa i 5 minuter till och så är du klar. Försök att få hela smeten in i en spritspåse (med rund tip) på en gång, eftersom det är väldigt svårt att fylla på påsen efteråt. Det blir väldigt kladdigt och dessutom stelnar smeten vääääldigt fort, så allt i på en gång. Spraya eller smörj silikonformar med matfett och spritsa in marshmallow fluffen. Strö över lite florsocker och låt de vila i ca 5 minuter. Nu är de klara och lätta att lossna ifrån silikonformarna. Rulla de i florsocker och sen är du klar. Du kan använda vilka formar du vill, det enda viktiga här är att smörja dessa formar ordentligt, annars får du aldrig ut marshmallowsen i fin form. Lycka till!
Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.
Christina Vognild, Kumla, Sweden