Fjordkaka

15.03.2014 15:46

Lördag idag och förkläden åkte fram igen för att baka det som i Norge kallas för Kväfjordkaka. En bakelse som gav mig lite huvudbry då den inte gräddades färdigt efter 25 minuter som det stog i receptet......När den svalnade och jag försökte skära i den, insåg jag att det bara var kladd under all maräng....så, in i ugnen igen för ytterligare en halvtimme. Trodde inte skulle gå, men  men...det gick fint. God blev den också, men å andra sidan är det svårt att misslycka med kombinationen av maräng, vaniljkräm och sockerkaks botten......

....och lite senare på kvällen hittade vi felet till varför gräddningen krävde så lång tid; min ugn har tydligen gått sönder och bara ena fläkten fungerar nu.......så ingen fel på receptet, inte...hahaha

Botten:

160 gram smör (rumstempererad),
2 dl socker,
6 äggulor,
0,5 dl mjölk,
3 dl mjöl,
1tsk vaniljsocker,
1 tsk bakpulver.

Fyllning:

6 äggvitor,
4 dl socker,
1 påse mandelspån

Vaniljkräm:

2 äggulor,
3dl mjölk,
3msk socker,
1,5msk potatismjöl,
1 vaniljstång.

Gör så här: Börja med att göra i ordning vaniljkrämen genom att dela vaniljstången och skrapa kärnorna i en kastrull. Blanda i de övriga ingredienserna och vispa för hand. Låt blandningen sjuda, samtidigt som du vispar, tills krämen tjocknar. Låt kallna helt. Gå vidare till att göra bottnen. Separera äggvitorna från äggulan. Rör ihop smör och socker till en vitt massa. Tillsätt växelviss de torra ingredienserna med äggulan och mjölken. Häll över smeten i en bakform på ca 30x40cm kläd med bakplåtspapper. Till sist gör du marängfyllningen: Vispa äggvitorna och tillsätt sockret lite i taget under vispning tills du får en luftig och se maräng (vispa i minst 10 minuter). Fördela marängen över botten smeten i formen och strö över mandelspån. Grädda i ca 25 minuter på 175 grader värme. Låt kakan svalna och lägg på vaniljkräm på ena halvan bara. Lyft den andra halvan över, på toppen av den första och skär ut bitar av önskad storlek. Lycka till!

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden