Första advent nästa vecka och nu är vi officiellt igång med julbakandet. Först ut är en glögg cheesecake med pepparkaks botten. Den blev en riktig succé på glöggkvällen hos min bror igår. Super gott och super enkelt.
Botten:
150 gram pepparkakor
75 gram smällt smör
Fyllning:
300 gram Philadelphia ost
2 dl grädde
2 dl creme fraiche
1 dl socker
1 dl vit glögg
3 gelatin blad
Glöggelé:
2 dl vt glögg
2 gelatin blad
Gör så här: Botten: Mixa pepparkakor och tillsätt det smällta smöret. Tryck ut i en form med löstagbar kant (jag använde en på 18cm i diameter). Ställ kallt.
Fyllninen: blöttlägg gelatinbladen i kall vatten (ca 10 minuter). Rör ihop färskost, creme fraiche och socker. Vispa grädden ganska hård och vänd ner den i oströran. Smällt gelatinen i uppvärmd glögg och rör snabt ner det i fyllningen. Bred ut fyllningen över bottnen och ställ kallt i några timmar.
Gelén: blöttlägg gelatinbladen i kall vatten (ca 10 minuter). Värm glöggen och smält gelatinbladen och häll över kakan. Låt stelna.