Grissini

31.01.2015 19:45

Lördag idag och jag började dagen med att baka grissini. Dessa är väldigt enkla att göra, med få ingredienser som man nästan alltid har hemma.....och väldigt gott som snacks eller till en rykande varm soppa.... Jag tycker de är bäst som nybakade, när de fortfarande är lite ljumma och mjuka. Njöt av några framför den tända brasan, med snön fallande utanför fönstret och i huset som det doftar nybakat.... Då trivs jag!

Recept för ca 24 st.

25 gram jäst
2,5 ljummet vatten
5,5 dl mjöl
2 tsk salt
5 msk rapsolja
flingsalt (till garnering)
Gör så här: Lös upp jästen i det ljumma vattnet (37 grader). Rör i hälften av mjölet först, saltet och oljan. Tillsätt resten av mjölet och blanda till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 20 minuter. Värm ugnen till 200 grader C.  Dela degen i två och kavla ut de till ca 0,5 cm tjocklek. Skär långa remsor 1 cm breda, pensla med vatten och strö på flingsalt. Vrid remsorna och lägg på bakplåtspapper innan du gräddar i ugnen i ca 20 minuter tills de är gyllenbruna. Vill du ha dina grissini spröda på en gång, kan du eftertorka de i ugnen lite.

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden