Kvikk Lunsj är en populär norsk kex choklad som har funnits i över 70 år. Här kommer recept på en hemlagad variant. Du behöver ha ett våffeljärn för att kunna göra det. Satsen ger ca 45 kex.
100 gram smör (rumstempererad),
2 dl florsocker,
1 tsk vaniljsocker,
2 ägg, 5 dl mjöl,
1 tsk bakpulver,
400 gram mjölkchoklad.
Gör så här: Rör ihop smör, florsocker och vaniljsocker tills du får en ljus och krämig konsistens. Tillsätt ett ägg åt gången och rör i på högre hastighet mellan varje ägg. Blanda ihop vetemjöl och bakpulver och rör det in i smeten. Dela degen till ca 8 lika stora delar. Ta en del i taget och platta till den till en rektangel på våffeljärnet. Grädda som en våffla på hög värme (jag hade 5 av en styrka upp till 6) i ca 1-2 minuter. Dela kexet i stavar DIREKT efter att du tagit ut det från våffeljärnet. Viktigt att du gör det direkt efter, annars blir den för hård för att kunna skärra i utan att det går sönder. Låt stavarna svalna på en galler. Doppa dessa i smält choklad efteråt och låt kallna igen på galler. Går utmärkt att frysa in.