Jordnöts tryffel
Taggar:
tryffel | bakblogg | baka utan ugn | jordnötter | julgodis
Att jag är glad i sötsaker och framför allt choklad, är det nog ingen som har missat vid det här läget......och inte alls så konstigt att jag flyttar denna tryffel på min lista över mina absolut favoriter. Känner att jag måste nog hitta ett speciellt sätt att kunna märka ut dessa med, framför allt för att hjälpa mitt gamla minne... snart kanske....Här kommer i alla fall receptet. Ha en fin kväll på er!
Mörk tryffel:
300 gram mörk choklad - viktigt att det är just mörk choklad (tar du mjölkchoklad, blir tryffeln för mjuk)
2 dl vispgrädde,
2 tsk honung,
2 msk smör,
3 msk ägglikör eller lite vaniljarom.
Vit tryffel:
300 gram vit choklad,
1 dl vispgrädde,
2 tsk honung,
1 msk ägglikör eller vaniljarom
jordnötter, ca 150 gram
Gör så här: Klä en liten form med plastfolie (ca 25x40). Börja med den mörka tryffeln. Hacka chokladen ganska fint. Koka upp grädden tillsammans med honung och smör. Häll blandningen över chokladen och rör tills den smält. Blanda ner ägglikören (eller vaniljaromen), häll smeten i formen och släta ut den. Låt svalna i rumstemperatur. Ställ formen i kylen och låt tryffeln stelna i 1-2 timmar. Strö över jordnötterna lite jämnt fördelade. Fortsätt med den vita tryffeln när den mörka har stelnat. Hacka chokladen fint. Koka grädden tillsammans med honungen. Häll blandningen över chokladen och rör tills den smält. Blanda ner ägglikören (eller vaniljaromen) och häll smeten ovanpå jordnötterna och den mörka tryffeln i formen. Låt stelna minst 5 timmar i kylen, men gärna över natten. Lossna tryffeln ur formen och skär den i bitar. Lättast är om du sköljer kniven med hett vatten och torka av mellan varje knivtag.
Tryfflarna förvaras i kylskåpet eller frys.
Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.
Christina Vognild, Kumla, Sweden