En julsylta till, gjord på sidläsk med juliga smaker som nejlika och kryddpeppar.
1,5 kg sidfläsk
2 tsk salt
2 tsk finmalet peppar
1 tsk finmalet nejlika
1 tsk kryddpeppar
7 tsk gelatinpulver
Gör så här:
Koka upp vatten i en kastrull på spisen. Lägg i sidfläsket och låt det småkoka under lock i ca 2,5 timme.
Blanda alla kryddor separat.
Lägg plastfolie i en form. Ta upp sidfläsket och låt det rinna av lite, men bara nån minut eftersom det är viktigt att få ihop sylten medan den är varm. Gelatinen fungerar inte annars. Skär därefter av svålen, och dela resten av köket i större remsor. Lägg hälften av svålen med sidan ner i formen, strö på av kryddblandningen, fortsätt med ett lager kött, kryddblandning, ett lager kött till, kryddor igen och avsluta med svål. Plasta in ordentligt och lägg lite vikt på sylten så att den pressas ihop. Lägg i kylskåpen över natten. Servera med god senap till.