Jul bakelse nummer 2 - Blickar tillbaka till barndomen och en bakelse som jag är ganska säker på att det är min första recept jag testade baka på egen hand som liten flicka. Enkelt och gott, med ingredienser som kan variera. Jag valde valnötter och cashewnötter i min, men du kan även ha i torkade frukt om du vill.
400 gram Marie kex
2 dl vatten
150 gram margarin
100 gram socker
2 msk kakao
Valnötter
Cashewnötter
Ett par msk konjak
Gör så här:
Krossa kex i ganska stora bitar (jag la de i en påse och kavlade lite över det). Värm upp vattnet i en kastrull, lägg in margarinet och låt det smälta tillsammans på låg värme. Tillsätt socker, kakao och konjak. Koka upp och ställ kastrullen till sidan. Lägg i nötterna och låt vila i 5 minuter. Tillsätt även kexet nu och blanda väl med en skedd. Låt vila i 10 minuter, innan du rullar upp en ”salami” i plastfolie. Ställ i kylskåpet över natten innan du delar i skivor.