Jul bakelse nummer 6 - Kokoskladdkaka, en annan favorit här i huset som görs varje år. Perfekt att frysa in tills det är dags att avnjuta.
Botten:
200 gram smällt smör,
4 ägg,
5 dl socker,
2 tsk vaniljsocker,
2 krm salt,
1 dl kakao,
3 dl vetemjöl.
Glasyr:
1 frp kokosflingor (200 gram),
1 dl ljus sirap,
2 dl socker,
1,5 dl vispgrädde,
75 gram smör
Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader C. Smält smöret. Klä en långpanna med bakplåtspapper (ca 25x35 cm). Vispa ägg och socker, använd gärna elvisp. Blanda i vetemjöl, kakao, salt, vaniljsocker och det smälta smöret och rör till en jämn smet. Bred ut kakan i långpannan med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 200 grader C i ca 15-20 minuter (tiden kan variera lite från ugn till ugn. När glasyren ska läggas på, ska bottnen vara mjuk, men ändå inte så att glasyren sjunker in i det)
Gör under tiden glasyren i en kastrull. Häll kokosflingor, sirap, socker, grädde och smör i en kastrull och sätt på plattan på medelvärme (viktigt att det inte är för stark värme) och rör om när smöret smälter så det blir en jämn smet. Låt sedan koka upp och det sjuda ca 5 minuter.
När kakan är klar och uttagen från ugnen, bred på glasyren direkt och grädda ytterligare 10 minuter i ugnen tills kakan fått fin gyllenbrun färg. När kakan har svalnat, skär den i önskad form med en vass kniv.