Kom på mig själv att det vore kanske bra att baka några lite "torrare" kakor till Jul också. Jag har annars en tendens att bara göra sånt som har mycket choklad och kräm i, men för variationens skull så gjorde jag även några kola kakor. Ingen favorit hos mig, men säkert gott att doppa i kaffe eller nåt.
200 gram mjuk smör
200 gram socker
300 gram mjöl
2 tsk bikarbonat
2 msk sirap
2 tsk vaniljsocker
1 ägg (lätt vispad)
Gör så här: Rör smör och socker ihop. Tillsätt mjöl och resten av ingredienserna (blanda ihop all det torra först). Rör ihop allt till en fin, len deg. Rulla degen till fingertjocka "korvar" lika långa som plåten de skall gräddas på (ca 8-10 stycken). Lägg 4st på första plåten som du klätt med bakplåtspapper och platta till de med fingrarna. Lägg inte de för nära varandra, då dessa kommer att bre ut sig under gräddningen. Grädda i 180 grader C, mitt i ugnen, i ca 10 minuter. Skär ut i snittar direkt när du tar ut de ur ugnen annars stelnar de och blir svårt att få fina bitar.