Kola tårta

11.02.2014 18:31

Här kommer huvud receptet på kola tårtan som jag använde till 3 olika desserter. En sats  ger en tårta på 24 cm diameter, eller så som jag har gjort här, en mini tårta på bara 15 cm (ser dock större ut på bild än vad det är i verkligheten) och resten av smeten bakade jag 6 st muffins av. En väldigt god tårta och saftig om den får stå framme en liten stund innan servering. 

Botten:

2 ägg,
3 dl socker,
2 msk kakao,
3 dl vetemjöl,
2 tsk bakpulver,
50 gram smör,
1 1/2 kokande vatten

Kolan:

50 gram smör,
1 1/2 dl socker,
3 tsk vaniljsocker,
1 1/2 dl vispgrädde

Gör så här: Koka upp vatten och smör först. Vispa ihop ägg och socker. I en separat skål, blanda ihop kakao, vetemjöl och bakpulver. Häll över det vispade ägg och sockret i mjölblandningen och blanda väl. Tillsätt till slut det kokande vattnet med smör. Häll över i en smord springform och grädda i 175 grader i ca 40 minuter. Låt bottnen kallna medan du gör kola fyllningen. Den gör du genom att koka ihop alla ingredienser till det tills kolan blir lite seg.

Dela bottnen i två delar. Sätt ihop tårtan med fyllning i mitten och över den. Denna gång garnerade jag med ljusa och mörka Lady fingers. Lycka till!

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden