Idag bakade jag focaccia bröd på ett recept från Leila Lindholm. Ett italienskt bröd som är supergott och enkelt att göra..och som dessutom går att fylla med väldigt mycket annat gott. Jag valde dock en enkel variant med bara flingsalt på till idag, men är väldigt sugen på att testa klicka lite tapenade till nästa gång. Mums!
25 g färsk jäst
3 dl ljummet vatten
1/2 dl olivolja
2 msk honung
1 msk flingsalt
7–8 dl vetemjöl special
Olivolja och flingsalt till plåten och utbakning
Gör så här: Smula jästen i en bunke och vispa ut den med vatten, olivolja, honung och flingsalt. Tillsätt lite vetemjöl i taget, arbeta samman till en deg och knåda den i cirka 5 minuter. Jäs degen i bunken täckt med bakduk till dubbel storlek i cirka 45 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Häll upp degen på mjölat bakbord, dela i två bitar, knåda och forma till två bollar. Platta ut tills de är cirka 1 1/2 cm tjocka. Jäs till dubbel storlek under bakduk på en oljad plåt med lite flingsalt i bottnen i cirka 30 minuter. Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål, ringla över rikligt med olivolja, strö över flingsalt och eventuellt annan smaksättning. Grädda bröden gyllene i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.