Friskt och söt lime och citronpaj i små glas. Mycket riklig, citrussmak, så använd gärna lite mindre glas i fall du har gäster som inte är så förtjust i just sånt. Bättre att de som gillar citrussmak tar flera portioner än att det går till spillo.
Lime- och citronkräm:
1 dl limesaft, färskpressad
1 dl citronsaft, färskpressad
3 ägg, stora
130 g socker
1 msk majsstärkelse
80 g smör
Kexsmulor:
150 g havregryn kex
2 matskedar brunt socker
80 g smör, smält
Maräng:
3 äggvitor
200 g socker
Gör det här: Koka saften. Vispa ägg, socker och majsstärkelse tillsammans i en skål. Häll den heta vätskan över äggen medan du visper kraftigt för att förhindra att äggen "kornar". Lägg tillbaka allt i kastrullen och koka upp medan du ständigt vispar, tills krämen blir tjock och blank. Ta bort kastrullen från värmen, låt krämen svalna lite och tillsätt smöret efteråt, lite i taget. Häll krämen i en skål, täck över och låt den ligga i kylen tills den kallnat. Krossa kexen i smulor och blanda smulorna med socker och smält smör. Vispa äggvita och socker tillsammans i en stor stålskål. Lägg skålen över ett vattenbad (en kastrull med kokande vatten) och slå över värmen tills sockret har lösts upp och blandningen har värmts upp. Ta bort skålen från värmen och fortsätt vispa på full hastighet (använd en mixer tills maräng är tjock, blank och vid rumstemperatur. Använd små glas eller koppar och fyll i lager med smulor och limefrukt. Avsluta med maräng och pynta med bär.
Lime- och citronkräm:
1 dl limesaft, färskpressad
1 dl citronsaft, färskpressad
3 ägg, stora
130 g socker
1 msk majsstärkelse
80 g smör
Kex smulor:
150 g havregryn kex
2 matskedar brunt socker
80 g smör, smält
Maräng
3 äggviter
200 g socker
Gör det här. Koka saften. Vispa ägg, socker och majsstärkelse tillsammans i en skål. Häll den heta vätskan över äggen medan du visper kraftigt för att förhindra att äggen "kornar". Lägg tillbaka allt i kastrullen och koka upp medan du ständigt vispar, tills krämen blir tjock och blank. Ta bort kastrullen från värmen, låt krämen svalna lite och tillsätt smöret efteråt, lite i taget. Häll krämen i en skål, täck över och låt den ligga i kylen tills den kallnat. Krossa kexen i smulor och blanda smulorna med socker och smält smör. Vispa äggvita och socker tillsammans i en stor stålskål. Lägg skålen över ett vattenbad (en kastrull med kokande vatten) och slå över värmen tills sockret har lösts upp och blandningen har värmts upp. Ta bort skålen från värmen och fortsätt vispa på full hastighet (använd en mixer tills maräng är tjock, blank och vid rumstemperatur. Använd små glas eller koppar och fyll i lager med smulor och limefrukt. Avsluta med maräng och pynta med bär. Lime- och citronkräm:
1 dl limesaft, färskpressad
1 dl citronsaft, färskpressad
3 ägg, stora
130 g socker
1 msk majsstärkelse
80 g smör
Kex smulor:
150 g havregryn kex
2 matskedar brunt socker
80 g smör, smält
Maräng
3 äggviter
200 g socker
Gör det här. Koka saften. Vispa ägg, socker och majsstärkelse tillsammans i en skål. Häll den heta vätskan över äggen medan du visper kraftigt för att förhindra att äggen "kornar". Lägg tillbaka allt i kastrullen och koka upp medan du ständigt vispar, tills krämen blir tjock och blank. Ta bort kastrullen från värmen, låt krämen svalna lite och tillsätt smöret efteråt, lite i taget. Häll krämen i en skål, täck över och låt den ligga i kylen tills den kallnat. Krossa kexen i smulor och blanda smulorna med socker och smält smör. Vispa äggvita och socker tillsammans i en stor stålskål. Lägg skålen över ett vattenbad (en kastrull med kokande vatten) och slå över värmen tills sockret har lösts upp och blandningen har värmts upp. Ta bort skålen från värmen och fortsätt vispa på full hastighet (använd en mixer tills maräng är tjock, blank och vid rumstemperatur. Använd små glas eller koppar och fyll i lager med smulor och limefrukt. Avsluta med maräng och pynta med bär.