Just dessa underbara oststänger, kan jag inte ta åt mig äran för att ha bakat. Vi är inne på min mammas specialitet och hon har bakat dessa i åratal, utan recept. Passar utmärkt till soppor, snacks, ihop med öl såväl som champagne.....En sats ger ca 200st stänger som går fint att frysa in.
Degen:
1 1/2 kg vetemjöl,
500 gram smör,
500 gram créme fraiche,
1 ägg,
3 pkt jäst,
lite mjölk att lösa upp jäset i,
1 tsk salt.
Till penslingen:
ägg,
flingsalt,
riven ost,
kummin.
Gör så här: Lös upp jäst i 37 grader varm mjölk. Blanda ihop alla ingredienser till degen och knåda ihop till en smidig deg. Min mamma gör det alltid för hand, litar inte riktigt på alla dessa maskiner, men visst går det fint att använda köksmaskinen till det. Dela upp degen i fyra delar (till fyra plåtar). Kavla ut en i taget till ca halv centimeter tjock lager. Använd en vass kniv för att dela till önskad storlek på stängerna. Lägg över dessa på ett bakplåtspapper på en plåt och låt jäsa i en halv timme under duk.
Pensla varje bit med ägg. Ha på flingsalt, riven ost och kummin. Gräddas i ugnen i 20 minuter på 200 grader. Lycka till!