Mango cheesecake
Taggar:
cheesecake | mango cheesecake | mango | lime
Bestefar betyder farfar på norska.....och han fyller år imorgon. Vi fuskade och firade lite redan idag med en mango och lime cheesecake. Mango är en av mina favorit frukter, men i bakverk har jag inte använd den så mycket. Den är ganska mild i smaken, men tillsammans med lite lime gör att det kommer fram lite bättre. Grattis på dagen bestefar!
Botten:
150 gram digestivkex
3 msk smält smör
Gör så här: Placera en ugnsfast form innehållande ca 2 cm vatten längst ner i ugnen. Sätt ugnen på 175 grader C. Kör kexet till fina smulor i en matberedare, rör i det smälta smöret och blanda väl. Tryck ut blandningen i en rund form med löstagbar kant, ca 20 cm i diameter. Grädda i 10 minuter och låt svalna i formen.
Fyllning:
225 g mango, fryst eller färskt
saften av 1 lime
300 g naturell färskost, t ex Philadelphia
200 g ricottaost
2 dl florsocker
1 tsk vaniljsticker
5 gelatinblad
2 dl vispgrädde
Gör så här: Tina och mixa mangon slät med mixerstav. Blanda med limesaft. Vispa färskost, ricotta, florsocker och vaniljsocker slätt med mangopurén. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Värm ca 2 dl av mangopurén. Ta upp gelatinbladen och smält dem under omrörning i den varma blandningen. Vispa ner gelatinsmeten med resten av mangoyoghurten. Vispa grädden fluffig och vänd ner den i mangosmeten. Banda väl. Häll blandningen i formen.
Glasyren:
1 gelatinblad
225 g mango, fryst eller färskt
1 msk florsocker
saften av 1/2 lime
Gör så här: Lägg gelatinbladet i kallt vatten 5 min. Mixa mangon slät tillsammans med florsocker och limesaft. Värm hälften av mangopurén. Ta upp gelatinbladet och låt det smälta däri. Blanda sedan med resterande mangopuré. Ringla det över mangofyllnaden i formen. Rör runt med skaftet på en sked till vackert mönster, eller låt det vara som ett lock bra (som jag gjort). Ställ in cheesecaken i kylen ca 3 timmar, tills den stelnar.
Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.
Christina Vognild, Kumla, Sweden