Marängpaj med halloncurd
Taggar:
paj | marängpaj | halloncurd | bakelse
Från tidningen Hembakat, kommer denna recept på små pajer, fyllda med en syrlig halloncurd och söt maräng. Det blev 12st pajer i ganska rejäl storlek. Perfekt att dela en med den som förtjänar det....
Mördeg
300 g smör, normal saltat
150 g florsocker (2 ½ dl)
20 g äkta vaniljsocker (1 ½ tsk)
450 g vetemjöl (7dl)
50 g ägg (1st)
Gör så här: Tärna smöret och lägg det i en bunke. Tillsätt florsocker, vaniljsocker, mjöl och ägg och nyp ihop till en deg. Den ska precis gå ihop, överarbeta den inte. Plasta in degen och låt den vila i kylen i ca 30 min. Sätt ugnen på 185 grader C. Kavla ut degen och klä små pajformar, ca 7 cm i diameter, eller en stor, 15–20 cm i diameter. Grädda skalen mitt i ugnen i ca 10 min. Låt dem svalna.
Halloncurd
100 g hallon, frysta & tinade
200 g strösocker (2 ½ dl)
½ citron, saften
135 g + 135 g vatten (1 1/3 dl + 1 1/3 dl)
55 g maizena majsstärkelse (1 dl)
50 g äggula (1 st)
70 g smör, osaltat
Gör så här: Mosa hallonen. Häll hallon, socker, citronsaft och 135 g vatten i en kastrull. Låt det koka upp så att sockerkristallerna smälter. Häll resten av vattnet,135 g, maizena och äggula i en bunke. Slå hallonkoket över redningen under vispning och häll sedan tillbaka alltsammans i kastrullen. Hetta upp blandningen på svag värme under ständig vispning tills den tjocknar och går ihop, ta då genast bort kastrullen från plattan och häll alltsammans i bunken igen. Tillsätt smöret medan blandningen är varm. Rör tills smöret har smält. Täck bunken med plast-folie och låt den stå i kylen i 2 tim.
Italiensk maräng
110 g strösocker (1 ½ dl)
80 g vatten (1 dl)
125 g äggvita (4 st)
110 g strösocker (till sockerlag) (1 ½ dl)
Gör så här: Häll socker (110 g) och vattnet i en kastrull och koka upp. Låt sockerlagen nå en temperatur på 121 grader. Häll äggvitan i en rostfri bunke, vispa upp den med elvisp och tillsätt 110 g socker i omgångar under fortsatt vispning. Vispa tills du får en fast och blank marängsmet. Tillsätt sockerlagen i en tunn stråle under fortsatt vispning. Vispa tills marängsmeten svalnat. Lägg halloncurd i pajskalen och spritsa marängsmeten
Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.
Christina Vognild, Kumla, Sweden