Fick tidningen Hemmets Journals bakad & gott av en kollega till mig, som var fylld med bara mumsiga recept som jag kommer att försöka baka lite av. Först ut är en klassisk mums-mums, eller skumboll som den kallas norrut, eller kokosboll, eller gräddbulle som den kallas i Skåne..... den har tydligen väldigt många namn även om man menar samma sak.
Botten:
ett packet med smörgåsrån, ca 35 stycken
Fyllning:
9 gelatinblad,
4 1/2 dl socker,
1 dl florsocker,
1 tsk vaniljsocker,
1 äggvita,
1 1/2 dl vatten,
1 dl vatten till
Glasyr:
400 gram mörk choklad,
2 msk rapsolja
Gör så här: Tryck ut rundlar ur varje smörgåsrån. Blötlägg gelatinbladen i en skål med kall vatten i 5 minuter. Blanda socker, florsocker, vaniljsocker, äggvita och 1 1/2 dl vatten i en stor skål. Ta upp gelatinbladen och smält dem på svag värme i en kastrull med 1 dl vatten. Var noga så att de är riktigt smälta. Häll försiktigt ner gelatinet i smeten under vispning. Vispa med köksassistant i 30 minuter till en pösig och fast smet. För mig som hade bara en handmixer, tog 50 minuter på högsta farten. Häll smeten i en spritspåse och spritsa ut på bottnarna ända ut till kanten. Ställ i kylen eller frysen för att stelna. Gör i ordning glasyren genom att smälta chokladen över vattenbad. Rör i oljan och doppa mums-mumsen i chokladen. Strö eventuellt över kokos om du vill. Förvara i kylen eller frysen.