New Years Eve 2023
Klassiska smaker till vårt Nyårsfirandet i år:
Förrätt: räkcocktail, Briesnittar och räkfyllda Petit choux
Huvudrätt: konjak gratinerad hummer, helstekt oxfilé, hasselbackspotatis, rödvinsås, vitlöksbröd och en härlig sallad.
Efterrätt: Pavlova med chokladkräm, grädde och ett berg med frukt
Räkcocktail
2 avokado
1 mango
2-3 salladslökar
1 burk räckor
Dill
Ärtskott
Brödkrutonger
(Tärningar av formfranska rostade i ugnen med olja och salt)
Rostade sesamfrön
Skala och tärna avokado och mango, strimla salladslöken, plocka dillen.
Häll av vattnet från kräftorna, kram dem lätt.
Dressing
2 msk pressad citron
½ citron, rivet skal
2 msk olja
1 msk sweetchili sås
Salt, peppar
Blanda ihop dressingen
Rör ner kräftorna i dressingen, låt marinera en stund.
Blanda kräftorna med grönsakerna och lägg upp i glas.
Toppa med brödkrutonger, rostade sesamfrön och ärtskott.
Petit choux
2 dl vatten,
75g smör,
2dl mjöl,
3ägg,
salt.
Fyllning till förrätt:
1dl creme fraiche,
1dl philadelphiaost,
salt och peppar,
räkor,
finhackad
rödlök,
svart rom.
Ugn 200gr
Koka upp vatten +smör, smöret ska smälta helt, tillsätt lite mjöl i taget under kraftig vispning tills smeten släpper botten, kastrullen ska stå kvar på varma spisplattan, låt svalna något och vispa ner
ett ägg taget och tillsätt en nypa salt. Spritsa ut på en bakplåtsklädd plåt blir ca 10st , grädda mitt I ugnen 20 -30 min, sänk värmen till 175 ca sista 10 minuterna, måste vara torra och öppna inte ugnsluckan för då kan dom sjunka ihop.
Rör ihop creme fraiche och Philadelphia ost med lite salt och peppar, skär av toppen på petit choux. bred ut krämen och toppa med lök, räkor och kaviar, sätt på locket och servera genast.
Gratinerad hummer
2 humrar
2dl riven ost (gärna lite mer smakrikt)
2dl hackade champinjoner
3dl grädde
2msk mjöl
2 msk konjak
Gör så här:
Dela humrarna i 2 på längden och ta ut allt kött. Hacka det i mindre bitar och lägg det åt sidan så länge. Fräs champinjonerna i smör. Tillsätt mjöl, grädde, konjak och avsluta med grädde och hummerköttet. Fyll tillbaka skalen med fyllningen och grädda ca 15 i 225 grader.
Pavlova
Marängen:
4 äggvitor – viktigt att de är rumstempererade
0,5 krm salt
2,5 dl socker
1tsk vitvinsvinäger
0,5 msk majsstärkelse
Gör så här: Marängen blir bäst om äggvitorna är rumstempererade. Vispa dem till ett mjukt skum tillsammans med saltet. Tillsätt sedan sockret matskedsvis och vispa tills sockret har löst upp sig helt. Tillsätt vinäger och majsstärkelse och vänd försiktigt ner det i marängen med en slickepott. Lägg upp marängen på ett bakplåtspapper och forma till en tårtbotten, ca 25 cm i diameter, eller som en krans som jag har gjort. Grädda i ugn i 130 grader i 1 timme och 15 minuter. Öppna sedan ugnsluckan och låt marängen svalna i ugnen.
Fyllning:
6 äggulor
1,5 dl socker
1,5 dl grädde
100 gram smör
200 gram choklad
3 dl vispgrädde
Gör så här: Sjud äggulor, socker och grädde (koka inte). Ta kastrullen från värmen och lägg i smör och hackad choklad. Låt svalna och bred ut det på marängbottnen. Vispa grädden och bred den över chokladkrämen, och garnera med färsk frukt.
Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.
Christina Vognild, Kumla, Sweden