Dagens inlägg handlar om Norska kromkakor som oftas bakas till Jul, men jag blev så himla sugen att göra de nu och det blev perfekt att ha med sig de upp i skidbacken som snacks. Enkla att göra, med få ingredienser, men behöver dock ha den speciella järnet för att få det fina mönstret på de. Fick låna min av svärmor som lovade att jag skulle ärva den den dag hon inte längre behöver den. Sen är det bra att ha ett par vantar på händera när man skall rulla de efter gräddning, för jädrans vad jag brände fingertopparna i början. De stelnar väldigt fort och gäller att vara snabb med att rulla de. Vi använde de också som glasstrutar. Perfekt.
Recept för ca 30st.
4 ägg
200 gram socker
200 gram smält smör
1 tsk kardemumma
5 dl mjöl
Gör så här: Vispa ägg och socker i några minuter. Tillsätt det smälta smöret, kryddan och mjölet. Fortsätt vispa en liten stund till och klicka med skedd på kromkake järnet för gräddning. Använd gärna handskar när du skall rulla dessa eftersom man lätt bränner sig på fingrarna. Rulla snabbt, direkt när du tar av de från järnet, då de stelnar väldigt fort. Du kan också välja att inte rulla dessa.