Nu har vi börjat med Julbakandet här i huset och först ut är den Norska kranskakan som har blivit en tradition hemma hos oss. Jag gör det på norskt recept, i norska formar...men eftersom dessa formar är kanske lite svåra att hitta här i Sverige, kan jag bara tipsa om att det går att göra även utan de. För att få ringarna i så exakt fallande storlek, kan du bara minska varje längd (ring) med 2 cm, så får du fina ringar. Ha det gott alla och happy baking!
Ringarna:
500 gram mandelmjöl,
500 gram florsocker,
3 msk vetemjöl,
3-4 äggvitor
Glasyr:
200 gram florsocker,
1 äggvita,
3 droppar ättika
Gör så här:
Smörj formarna med smält smör och ströbröd. Sätt ugnen på 210 grader.
Blanda mandelmjöl, florsocker och vetemjöl. Arbeta in äggvitorna. Börja med 3 stycken och vid behov, ta även med den fjärde. Degen skall vara fast men inte torr. Rulla degen till långa stänger och lägg de i formarna. Gör inte de för tjocka, då de kan växa ihop under gräddningen. Lillfingret är ett bra ögonmått. Grädda ringarna i mitten av ugnen i ca 10-12 minuter.
Ta ut från ugnen och låt ringarna kallna helt i formarna. Nu kan dessa frysas in fram till dagen innan servering.
Glasyren: Rör florsocker, äggvita och ättika till en tjockflyttande glasyr. Lägg det i en plastpåse med avklippt hörn. Lägg ihop ringarna genom att ringla glasyr i mellan varje ring. Börja med största ringen och jobba dig uppåt.