Gifflar görs genom att degen kavlas ut till en rundel och skärs i trekanter som rullas ihop. Det här receptet är fantastiskt gott till frukost eller till buffén….. och doften av nybakat bröd är ju alltid kul att fylla huset med, vilken dag som helst.
Recept till 16st.
25 g jäst
3 dl mjölk, ljummen
1 tsk salt
20 g smör, rumsvarmt
6–7 dl vetemjöl
Pensling & garnering
1 ägg
riven ost
Flingsalt
Gör så här: Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Rör om tills den lösts upp. Tillsätt salt, smör och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop all till en smidig deg. Knåda den kraftigt i några minuter så glutentrådarna blir starka och brödet luftigt. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min. Dela degen i två bitar. Kavla ut dem till rundlar, ca ½ cm tjocka på ett mjölat bakbord. Dela rundlarna i åtta trekantiga bitar med en vass kniv. Rulla ihop de trekantiga bitarna från den breda sidan mot spetsen. Böj rullarna något och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader. Pensla gifflarna med uppvispat ägg och strö över salt och riven ost. Grädda bröden mitt i ugnen i 12–15 min. Låt dem svalna på ett galler.